Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

gruntfürmich ::
Splača kdaj? Ne me razumet da vodim sveto vojno proti SSD, samo res ne razumem kaj bom s tistimi 60s ki jih v dnevu prišparam ko zaženem winse, Opero pa ProE. Kaj delate z računalniki da se vam toliko obrestuje.
če želiš soditi o stvari se moraš spoznati na njo. če nisi nikoli imel ssd.ja, ne moreš soditi o njem...
in ni ssd samo za zagon sistema/programa; čisto vsak klik je drugačen kot na ssd, in posameznih klikov pa je pri delu s kompom ogromno.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()

Djuro ::
Danes sem si sestavil I5 2500, pa C300 na Sata3 vodilu, 8gb rama. In ko sem naložil W7, sem lahko rekel samo uauu. Windoze se do funkcionalnosti postavijo v manj kot 10s. Da ne omenim odzivnost. Vsekakor najbolje naloženih 100€.

Dr_M ::
Splaca se, verjemi.
V svojmu compu imam 2x80GB intel G2, v 24/7 low power racunalniku pa 64GB C300.
HDDji samo za storage, za sistem so postali neuporabni.![]()
Splača kdaj? Ne me razumet da vodim sveto vojno proti SSD, samo res ne razumem kaj bom s tistimi 60s ki jih v dnevu prišparam ko zaženem winse, Opero pa ProE. Kaj delate z računalniki da se vam toliko obrestuje.
Tudi s kamionom lahko peljes veliko tovora, ampak bos prej osivel, predno bos prisel na cilj...![]()
A zato potem gradbinci propadajo, ker tovor vozijo s kamijoni namesto z avti? Sem poslal na Vegrad, 10% kar mi bojo plačali za tvojo genialno idejo dam tebi!
Splaca se vedno, tudi v racunalniku, ki ga rebootam 1x na mesec.
Ce ti noces kupit SSDja, te nihce ne bo postrani gledal, ampak ce nas bos pa hotel prepricat, da je to brez veze, pa lajas v napacno drevo.
Kar se pa tice kamiona, pa isces dlako v jajcu. Ce nisi razumel, kaj sem hotel povedat, raje ne odgovarjaj.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

RejZoR ::
LuiIII: tudi mene zanima, kje bi se dobilo ugodno F120? Kjerkoli gledam je F115 cenejši.
Seveda je cenejši. F120 so 34nm, F115-A so 25nm. S tem da imaš 5GB manj placa kar nekako kompenzirajo s ceno.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Mr Hilter ::
Splaca se vedno, tudi v racunalniku, ki ga rebootam 1x na mesec.
Ce ti noces kupit SSDja, te nihce ne bo postrani gledal, ampak ce nas bos pa hotel prepricat, da je to brez veze, pa lajas v napacno drevo.
Kar se pa tice kamiona, pa isces dlako v jajcu. Ce nisi razumel, kaj sem hotel povedat, raje ne odgovarjaj.
Vsi pametni, zakaj se splača pa tišina. Verjetno tvoja mama bere te poste in ti bo ušesa navila ker si ji jokal da za šolo rabiš? Je pa res da v sintetičnih testih v dostopnem času z mojim raidom pušnim.
Potem nimam največji organ za razmnoževanje?
Nikol ne bom imel hude bioč?
Ena me je danes na fitnesu gledala ko sem 140 benča delal, sem ji rekel da nimam SSD ampak običajni HDD, a navkljub temu nisem pušil. Je rekla da sem težki jebać- ima raje če se več časa ''nalaga''. Ne vem popolnoma 100% kaj je s tem mislila?
SSD nisem testiral, sem pa si enkrat na RAM drive naložil ProE in modele, odprlo se je hitreje- sem prišparal 20s!

zee ::
@kbal:
OK. Smo razumeli, da ne maraš SSD pogonov, kar si povedal večkrat in jasno, vendar če pogledaš na vrh spletnega brskalnika, ki ga uporabljaš, boš videl napis: "SSD za sistemski disk@Slo-Tech".
Pro-et-contra debate v tej temi niso potrebne.
OK. Smo razumeli, da ne maraš SSD pogonov, kar si povedal večkrat in jasno, vendar če pogledaš na vrh spletnega brskalnika, ki ga uporabljaš, boš videl napis: "SSD za sistemski disk@Slo-Tech".
Pro-et-contra debate v tej temi niso potrebne.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Verjetno tvoja mama bere te poste in ti bo ušesa navila ker si ji jokal da za šolo rabiš?
A tako pri tebi to laufa?
Pri meni gre tako, da jaz s svojim denarjem, se fotrov racunalnik vzdrzujem.

Je pa res da v sintetičnih testih v dostopnem času z mojim raidom pušnim.
Sm imel raid0 s tremi diski, s 100GB velikim poljem, v hdtach 240MB/s popolnoma ravna crta, 8ms dostopni cas, pa je bil se vedno polz proti SSDju pri vsaki stvari.
Ena me je danes na fitnesu gledala ko sem 140 benča delal, sem ji rekel da nimam SSD ampak običajni HDD, a navkljub temu nisem pušil. Je rekla da sem težki jebać- ima raje če se več časa ''nalaga''. Ne vem popolnoma 100% kaj je s tem mislila?
Potem si se pa zbudil?

WarpedGone ::
Yet another troll. People move along, nothing to see here ...
Zbogom in hvala za vse ribe

gruntfürmich ::
če ne veš ti jst razložim:
a navkljub temu nisem pušiltudi ona tebi ne...
Je rekla da sem težki jebaćmislila je na zgolj in samo tvojo maso...
če se več časa ''nalaga''s tem je mislila na bančni račun; da je zelo naložen...

"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,

WyattEarp ::
Drgač pa je to tema o SSD za sistemski disk in ne nekih neumnostih in mladostniških izpadih!
AMD Phenom II 1090T,ASUS M4A89GTD PRO/USB3,12 Gb RAM(2x4Gb,2x2Gb)-1.600Mhz,
GMC H70, Gigabyte R9 270X, Samsung 850 EVO 250GB,WD 2Tb(G),Scythe 700W, LG 23''.
GMC H70, Gigabyte R9 270X, Samsung 850 EVO 250GB,WD 2Tb(G),Scythe 700W, LG 23''.

zmaugy ::
Po nekaj časa uporabe lahko rečem, da je bil nakup SSD (Vertex 2 240 Gb) v prenosniku najboljše porabljen denar, pa čeprav sem poleg SSDja kupil še Win7 upgrade - zaradi trim podpore.
Ali bi opazil podobno razliko pri povečanju ram iz 4 na 8 Gb? Drugače ne bi spraševal, ampak ker stane ena enota 120 EUR in moram kupiti dve (zdaj imam 2x 2Gb), se bi mi zdelo malo neumno, če na koncu sploh ne bi opazil razlike.
Uporaba je bolj ali manj pisarniška.
Ali bi opazil podobno razliko pri povečanju ram iz 4 na 8 Gb? Drugače ne bi spraševal, ampak ker stane ena enota 120 EUR in moram kupiti dve (zdaj imam 2x 2Gb), se bi mi zdelo malo neumno, če na koncu sploh ne bi opazil razlike.
Uporaba je bolj ali manj pisarniška.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.
neumnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zmaugy ()

Izi ::
Ali bi opazil podobno razliko pri povečanju ram iz 4 na 8 Gb?
Jaz ti to nadgraditev odsvetujem. Razlike ne bo popolnoma nič.
Upočasnitev zaradi pomanjkanja RAMA se pojavi šele takrat ko ga začne primanjkovati, večina programov pa je še vedno pisana za nekje okoli 2GB RAMA. Danes je 2GB minimum, pa še to samo zato, ker ga 1GB potrebuje Windows samo zase. Če bi kupoval novo mašino bi vzel 6GB, ampak 4GB bo zadostovalo še za kar nekaj let. 8 GB se mi zdi povsem nepotrebno, seveda pa nič ne škodi, če ti ni škoda denarja.
V računalništvu velja pravilo, da preveč nikoli ne škodi

Zgodovina sprememb…
- spremenil: Izi ()

Razen v primeru rama v prenosniku - več čipov pomeni večja poraba energije in večja obremenitev baterije - ta se zato hitreje izprazni in prej umre.

kuglvinkl ::
To kar pravi Izi velja on general, se pravi za 95% primerov. Če se ukvarjaš z obdelavo multimedijskih vsebin, lahko zapolniš tudi 12 GB.

Izi ::
Jaz sem komentiral, njegovo bolj ali manj pisarniško rabo, ki jo je navedel zgoraj.
Seveda obstajajo profesionalni programi, ki znajo zelo dobro izkoristiti velike količine rama, naprimer Photoshop, in pri programih za video obdelavo tudi pride prav več RAMA.
Omenimo še da, da pri igrah, ki ponavadi zahtevajo najmočnejše računalnike sploh, ne rabimo veliko RAMA. Igre znajo izkoristiti samo točno določeno količino rama ponavadi med 2 in 4GB, kar je več bo ostalo prazno med igranjem.
Seveda obstajajo profesionalni programi, ki znajo zelo dobro izkoristiti velike količine rama, naprimer Photoshop, in pri programih za video obdelavo tudi pride prav več RAMA.
Omenimo še da, da pri igrah, ki ponavadi zahtevajo najmočnejše računalnike sploh, ne rabimo veliko RAMA. Igre znajo izkoristiti samo točno določeno količino rama ponavadi med 2 in 4GB, kar je več bo ostalo prazno med igranjem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Izi ()

Spock83 ::
Kolegu sem vtaknil Crucial 128GB v en stari C2D 1,8Ghz laptop. Kolega ga je od navdušenja takoj kupil. Uporablja ga izključno za pisarniško rabo ter net!

zmaugy ::
Ali bi opazil podobno razliko pri povečanju ram iz 4 na 8 Gb?
Jaz ti to nadgraditev odsvetujem. Razlike ne bo popolnoma nič.
Upočasnitev zaradi pomanjkanja RAMA se pojavi šele takrat ko ga začne primanjkovati, večina programov pa je še vedno pisana za nekje okoli 2GB RAMA. Danes je 2GB minimum, pa še to samo zato, ker ga 1GB potrebuje Windows samo zase. Če bi kupoval novo mašino bi vzel 6GB, ampak 4GB bo zadostovalo še za kar nekaj let. 8 GB se mi zdi povsem nepotrebno, seveda pa nič ne škodi, če ti ni škoda denarja.
V računalništvu velja pravilo, da preveč nikoli ne škodi![]()
Hvala za nasvet, torej bom za ta denar rajši kupil kaj bolj koristnega. Najbolj grafična reč, za katero uporabljam prenosnik, so kakšne slike v PDF predstavitvah, ki so se prej izrisovale zelo počasi, zdaj pa precej hitreje.

Biseri...
neumnosti.
neumnosti.

alpha1 ::
Kaj je razlika med tem http://geizhals.at/deutschland/a618147.... in tem http://geizhals.at/deutschland/a630775.... ssd-ejem? Razlika je samo v IOPS?

Seveda je razlika. Model "MaxIOPS" ima višjo zmogljivost. Gre sicer za isti disk ampak slednji ima poseben firmware iz katerega iztisne še par tisoč IO komand na sekundo več.
Glede na minimalno razliko v ceni vsekakor vzemi MaxIOPS verzijo!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: RejZoR ()

Lion29 ::
Seveda je razlika. Model "MaxIOPS" ima višjo zmogljivost. Gre sicer za isti disk ampak slednji ima poseben firmware iz katerega iztisne še par tisoč IO komand na sekundo več.
ok, moram rect, da bolj dopuscam uporabo izraza disk za SSD kot pa bliskovni pomnilnik... me pa oboje iritira

Founder and CTO @ Article-Factory.ai

klinker ::
Ehh... SSD se napise pa je. Drugace pa bo prej bliskovni pogon, kot pa bliskovni pomnilnik

I'm old school. Disk bo ostal disk, pač enota v kišti na katerega se tlači podatke. Če govorim o izboljšanem IOPS ratu potem verjetno ne govorim o vrtečih platah ane?

mr1two ::
Odvisno kaj iščeš. Lahko dobiš intel-a z 80GB kapacitete ali pa kakšnega corsaira s sandforce(hitrejši) krmilnikom z 60 GB kapacitete.
Jaz se nagibam k Crucialu, ker je precej poceni(110eur), pa 64GB ima, čeprav za dodatnih 10 eur dobiš že sandforce controler na corsairu ali kaj podobnega.
EDIT: ena brca v temo
Jaz se nagibam k Crucialu, ker je precej poceni(110eur), pa 64GB ima, čeprav za dodatnih 10 eur dobiš že sandforce controler na corsairu ali kaj podobnega.
EDIT: ena brca v temo
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mr1two ()

Old Spice ::
Mene zanima ali je tu kak znalec, ki bi mi znal razložit sledeče (sem pretaknil celo wikipedijo samo ne razumem čisto sledečega):
Če je SSD iz pomnilnih celic (katere lahko pri MLC hranijo 2 bita informacije v eni celici - 4 nivoji) katere so združene v strani velikosti 4KB in po 128 strani tvori en blok (512KB), kako potem dejansko deluje ukaz TRIM? Če je SSD naslovljiv na nivoju bloka?? ali to pomeni da ukaz TRIM pove pogonu SSD katere bloke lahko izbriše in potem SSD pobriše cel blok torej 512KB ali mu pove katere STRANI lahko v bloku pobriše in potem TRIM briše samo označene 4KB strani??
Dosti berem o temi izbrisu vsebine. Ali si pravilno razlagam, da za izbris recimo tudi samo ene 4KB strani v bloku X potrebuje SSD pogon prenesti v svoj predpomnilnik celoten 512KB velik blok X skopirat v novi blok Y ostale še veljavne strani stran ki jo ne potrebuje več pa zavrže oz. je ne vpiše v blok Y.
Ali po tem postopku ostane blok X prazen in namesto bloka X drži informacije blok Y ali se po zapisu v blok Y informacije zapišejo nazaj v blok X (seveda brez tiste strani ki je bila označena za izbris)??
Kako pravzaprav pri vsem tem sodeluje t.i. Garbage collection? Ali sploh ima kakšen vpliv Garbage collection če imamo že omogočen TRIM? Kot sem razbral ima zbiranje smeti podobnen cilj kot ukaz TRIM?
Hvala za kak koristen odgovor.
Če je SSD iz pomnilnih celic (katere lahko pri MLC hranijo 2 bita informacije v eni celici - 4 nivoji) katere so združene v strani velikosti 4KB in po 128 strani tvori en blok (512KB), kako potem dejansko deluje ukaz TRIM? Če je SSD naslovljiv na nivoju bloka?? ali to pomeni da ukaz TRIM pove pogonu SSD katere bloke lahko izbriše in potem SSD pobriše cel blok torej 512KB ali mu pove katere STRANI lahko v bloku pobriše in potem TRIM briše samo označene 4KB strani??
Dosti berem o temi izbrisu vsebine. Ali si pravilno razlagam, da za izbris recimo tudi samo ene 4KB strani v bloku X potrebuje SSD pogon prenesti v svoj predpomnilnik celoten 512KB velik blok X skopirat v novi blok Y ostale še veljavne strani stran ki jo ne potrebuje več pa zavrže oz. je ne vpiše v blok Y.
Ali po tem postopku ostane blok X prazen in namesto bloka X drži informacije blok Y ali se po zapisu v blok Y informacije zapišejo nazaj v blok X (seveda brez tiste strani ki je bila označena za izbris)??
Kako pravzaprav pri vsem tem sodeluje t.i. Garbage collection? Ali sploh ima kakšen vpliv Garbage collection če imamo že omogočen TRIM? Kot sem razbral ima zbiranje smeti podobnen cilj kot ukaz TRIM?
Hvala za kak koristen odgovor.

mr1two ::
Evo, naroču zadevo. Po nekaj premišljanja sem se odloču za Corsaira F60- na sestavi.si imajo precej ugodno ceno(120 eur), povsod drugod pri nas(kjer sem gledal) je okrog 140.
Še eno vprašanje za koga ki je delal sledeče: Se splača samo klonirat obstoječe podatke na trenutnem disku direkt na SSD ali je boljša sveža inštalacija(vem, da je boljša ampak je trenutna zadeva relativno sveža, manj kot pol leta in deluje bp). Sem namreč lene sorte človek in me zanima, kako vpliva takšno početje na obnašanje sistema- v negativnem smislu, preden to ugotovim sam. En popoldan zafrkancij okrog sistema sem že zgubil na ta račun...pri prejšnji menjavi diska(klon je imel neke čudne poteze~prekinitve odzivnosti po 10 sekund ipd).
Hvala
Še eno vprašanje za koga ki je delal sledeče: Se splača samo klonirat obstoječe podatke na trenutnem disku direkt na SSD ali je boljša sveža inštalacija(vem, da je boljša ampak je trenutna zadeva relativno sveža, manj kot pol leta in deluje bp). Sem namreč lene sorte človek in me zanima, kako vpliva takšno početje na obnašanje sistema- v negativnem smislu, preden to ugotovim sam. En popoldan zafrkancij okrog sistema sem že zgubil na ta račun...pri prejšnji menjavi diska(klon je imel neke čudne poteze~prekinitve odzivnosti po 10 sekund ipd).
Hvala

Pyr0Beast ::
Sveže for the best.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

element ::
Old_Spice, preberi si The SSD Anthology: Understanding SSDs and New Drives from OCZ, kjer je razložena teorija.

Old_Spice, preberi si The SSD Anthology: Understanding SSDs and New Drives from OCZ, kjer je razložena teorija.
Ravno sem hotu to linkat :).

WyattEarp ::
http://www.sestavi.si/index.php/item/di... Vidm da majo tle Vertex 2 s 34nm tehlologijo po ugodni ceni -187€. kar kul... k ne?
AMD Phenom II 1090T,ASUS M4A89GTD PRO/USB3,12 Gb RAM(2x4Gb,2x2Gb)-1.600Mhz,

3man ::

trnvpeti ::
If you were hoping for a big improvement over the C300, you're out of luck. The m4 offers higher sustained throughput in targeted tests and when copying large files, but it's a little less responsive under multitasking and multi-user loads. There's only so much performance headroom in the Marvell controller shared by the two drives, I suppose. With the m4, Crucial has shifted the bias slightly in favor of sequential workloads.

LuiIII ::
Sam sem izjemno zadovoljem s SSD-jem. Žal mi je da sem še šele pri zadnji verziji workstationa odločil zanj. Imam Corsair F120, ki ni sicer v špici SSD pogonov a deluje čisto spodobno. Žal mi je samo da nisem vzel večjega SSD-ja saj uporabljam res veliko požrešnega softwara. SSD za sistemski disk se mi zdi obvezen sploh pa tam kjer je delo kreativno. Bolj kot sama surova hitrost procesorja je v tem primeru pomembna odzivnost to pa zaradi tega ker mi ta omogoča, da računalnik, kot delovno okolje, bistveno hitreje (še vedno ne dovolj) sledi toku mojih misli in idej. Morda nekomu ni pomembno, če se mu program v katerem mora samo nekaj pogledati odpira 1s namesto 10s, toda če delaš z nekaj programi naenkrat, je to pravo razkošje.

Primoz78 ::
Mogoce se bo najdu kdo in tale firmware poskusal na "navadnem" Vertex 3 :-)
Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

jk ::
SSD disk Intel 320 80GB SATA2 2.5" BOX (163€) ali Corsair Force F80A 80GB (168€)? Kaj bi vi vzeli? Mogoče kaj tretjega?
Hvala.
Hvala.

debil ::
Vzami si Crucial C300 ali m4, teh dveh med katerima ti izbiraš pa žal ni da bi jih dodal za primerjavo. Vzami si 128GB model ki je med 190-210€ v tujini ali 215€+ pri nas

zico10 ::
mene pa zanima kir ssd disk bi bilo pametno, trenutno imam v mislih vertex 3 120 ali intel 25-M G2 postville 120
Kaj menite? Morda bolje katerega drugega?
Kaj menite? Morda bolje katerega drugega?

Günstigere SF-2200-SSD von OCZ kündigt sich an
http://www.computerbase.de/news/hardwar...
Razlika je seveda v nižjem IOPS.
Še glede zaporednega branja pri sistemskih diskih. A se samo meni zdi, al je to totalno brezvezen podatek če je samo en SSD v mašini, jasno). Sej si tako in tako omejen s hitrostjo drugih enot?
Zato je Intel 510 totalni BS (razen, še enkrat, če imaš na njem šiple recimo).
http://www.computerbase.de/news/hardwar...
Razlika je seveda v nižjem IOPS.
Še glede zaporednega branja pri sistemskih diskih. A se samo meni zdi, al je to totalno brezvezen podatek če je samo en SSD v mašini, jasno). Sej si tako in tako omejen s hitrostjo drugih enot?
Zato je Intel 510 totalni BS (razen, še enkrat, če imaš na njem šiple recimo).

beta1 ::
Pozdravljeni
Kupujem SSD. In to ga rabim zelo hitro, tako da niti nimam časa pregledat trga. Imel bi 60-64GB varianto. Katerega naj kupim in zakaj?
Hvala za odgovore!
Kupujem SSD. In to ga rabim zelo hitro, tako da niti nimam časa pregledat trga. Imel bi 60-64GB varianto. Katerega naj kupim in zakaj?
Hvala za odgovore!

mat xxl ::

Intel 510 ima marvelov kontroler, zato ni nic posebnega. Bolje da kupis C300 za pol mn kesa.

Nerdor ::
Koliko časa zdržijo današnji SSD diski!? Slišim, da po enem letu uporabe, enostanvno odpovejo in če ti je garancija iztekla, ga lahko po enem letu enostavno vržeš v smeti. Kakšne izkušnje imajo S-T forumaši? Je res, da po enem letu porabe ssd odpove, praktično vsi, neglede na proizvajalca in da je brez veze sploh kupovati rabljene ssd diske, ker ti bojo v naslednjih parih mesecih enostvano odpovedali. Torej, kolikšna je življenska doba, 64 in 128 GB diskov!?
... for lifetime!

Slišiš neumnosti.
Stvar dela dokler ne kupš večje/hitrejše zadeve, to pa podariš stari mami.
Stvar dela dokler ne kupš večje/hitrejše zadeve, to pa podariš stari mami.

Nerdor ::
Ogledujem si med Crucial C300 120GB in OCZ Vertex2 E 120GB 25/S300. Kateri mi ponudi več (beri: hitrost) Ali je kakšen 120GB model od drugega proizvajalca kej boljši!?
... for lifetime!