Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

kitara8 ::
evo danes sem naročil vertex2 100gb a je kaj kar bi mogu vedt pred inštalacijo windowsov? a moram kaj formatirat,?

WarpedGone ::
Na novem disku ni particij zato bo formatiranje "samodejno" pri sami inštalaciji.
Vse kar je, predno prvič zmontiraš zadevo, naštimi SATAII na AHCI, da ne boš pol kasnej to spreminjal. Je mal bol tečno.
Vse kar je, predno prvič zmontiraš zadevo, naštimi SATAII na AHCI, da ne boš pol kasnej to spreminjal. Je mal bol tečno.
Zbogom in hvala za vse ribe

Ne. Če je plata vredna pol kozarca mrzl vode, pol mora bit vseeno.

Dr_M ::
V navodilih od plat vedno pise, da se zacnejo diski priklapljat od 1 naprej. Seveda prvi je sistemski. Recimi na plati s SB700 so bootable sata 1 do 4, 5 in 6 pa ne.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

gruntfürmich ::
@gruntfürmich, sej to, startup in pa read ma boljši, in to mi je najbolj pomembno.
Bom videl, kako se bo obnesel, ampak najprej moram vse skupaj sploh dobiti.
Hvala za pomoč
menjaš za 1 leto starega intel x-25M 80gb?

"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

tt2 ::
Torej premišljujem, da bi si nabavil SSD disk, ampak sem kar lepo zmeden zdajle s temi stvarmi. pripravljen sem dati tam nekje 90EUR ampak zdajle nimam pojma katerega. Na plošči imam SATA II, če se ne motim, ker je že stara ene 3,5 leta. Predvsem mi pa ni jasno, kako to, da je Intel v tem veliko boljši od konkurence, če pa pogledam tam pisanje/branje pa vidim, da so intelovi veliko počasnejši od kakšnih OCZ...? :D

Izi ::
Predvsem mi pa ni jasno, kako to, da je Intel v tem veliko boljši od konkurence, če pa pogledam tam pisanje/branje pa vidim, da so intelovi veliko počasnejši od kakšnih OCZ...? :D
Kratek povzetek dogajanja zadnjih par let:
Intel je bil pionir na področju SSD-jev. V bistvu se moramo njemu zahvaliti, da so se SSD-ji razširili na večino domačih računalnikov.
Ga je pa trenutno konkurenca že malo prehitela, vsaj kar se tiče hitrosti. Intel je namreč tik pred izidom 3. generacije svojih SSD-jev. Druga generacija Intelovih SSD-jev je stara že kar nekaj let in je kar se tiče hitrosti branja še vedno primerljiva s konkurenco, pri hitrosti pisanja pa že močno zaostajajo.
Sicer je pa značilnost Intelovih SSD-jev, da vse stavijo na hitrost branja, hitrost pisanja pa je pri njih postranskega pomena. Kar niti ni tako pomembno, ker piše se na SSD-je bolj malo. V prvi vrsti so namenjeni hitremu branju, za pisanje večjih količin podatkov je še vedno dobro imeti en trdi disk.
Tudi cenovno je Intela konkurenca že malo prehitela, ker Intel cen svojim SSD-jem kljub letom še ni nič spustil, pravzaprav so vedno dražji. Ima pa Intel vseeno še eno dobro lastnost in sicer kvaliteto in zanesljivost. Intelovi SSD-ji so kot zaenkrat kaže neuničljivi in z njimi ni nobenih problemov. Koliko je sicer pomembno ali SSD zdrži 5 let ali 10 let je drugo vprašanje, ker večinoma vse skupaj menjamo nekje na 4 leta.
Kljub vsemu Intel verjetno ta hip ni najbolj priporočljiv nakup. Kakšen OCZ-jev Vertex 2 trenutno nudi več za manj denarja.
Čakamo na Intelovo 3. generacijo, predvsem na cene novih Intelovih SSD-jev, kar pa se zna glede na Intelove težave z Sandy Bridge čipovjem, še malo zavleči.

Spock83 ::
Saj cene so približno že znane za Intel. Se ne spreminjajo. Sam več kapacitete boš dobil. 160GB bo imel ceno kot 80GB. 300GB bo imel ceno kot 160GB itd.

Saj cene so približno že znane za Intel. Se ne spreminjajo. Sam več kapacitete boš dobil. 160GB bo imel ceno kot 80GB. 300GB bo imel ceno kot 160GB itd.
Tole se sliši pa predobro, da bi bilo res. V tem primeru bi konkurenca Intel lahko celo tožila za dumpinške cene.
Sedaj (dinokomp):
Intel X25-V G2 40GB - 94,80 EUR
Intel X25-M G2 80GB - 174,00 EUR
Intel X25-M G2 160GB - 373,20 EUR
Intelova 3. generacija G3 bo imela kapacitete 80, 160, 300 in 600 GB
Torej bo po tvoje stal:
Intel G3 80GB - 95 EUR
Intel G3 160GB - 175 EUR
Intel G3 300GB - 375 EUR
Intel G3 600GB - 800 EUR
Si predstavljaš odličen 80GB SSD za manj kot 100 EUR
In 160 GB SSD bo potem že skoraj 1 EUR za 1 GB.
Intel bi tako pometel s konkurenco, kupci bi bili tudi zadovoljni, ampak potem se bomo verjetno zbudili

Jaz ne verjamem, da smo že tako daleč, ampak upanje ostaja.

Novembra 2008 sem dal za Intela 80GB G2 200EUR, decembra lani pa za enakega 143EUR. Ja cene so sle rahlo dol.

Ja sori, res 2009

Spock83 ::
Tole se sliši pa predobro, da bi bilo res. V tem primeru bi konkurenca Intel lahko celo tožila za dumpinške cene.
To mi je rekel kolega, ki dela pri Intelu.

Steinkauz ::
Izi men se ne zdijo nič kej presenetljive cene. Na začetku verjetno ne bodo v roku pol leta pa bodo padle.
Vertex 2 120gb je bil tut 320eur pa je v pol leta padu na 180eur
Vertex 2 120gb je bil tut 320eur pa je v pol leta padu na 180eur

A je kdo opazil, da je Intel par mesecev nazaj končno izdelal tudi 120 GB verzijo SSD?
Jih imajo že tudi v naših trgovinah. Najcenejši je trenutno: sestavi.si - Intel X25-M G2 120GB - 228,71 EUR
Nekam visoko so postavili ceno.
Jih imajo že tudi v naših trgovinah. Najcenejši je trenutno: sestavi.si - Intel X25-M G2 120GB - 228,71 EUR
Nekam visoko so postavili ceno.

Intel 510 je ze v prodaji.
http://geizhals.at/eu/a611767.html
Ce koga zanima A-DATA.
http://geizhals.at/eu/a595441.html
http://geizhals.at/eu/a611767.html
Ce koga zanima A-DATA.
http://geizhals.at/eu/a595441.html

Dami ::
Si predstavljaš odličen 80GB SSD za manj kot 100 EUR
Ne enačit V 40gb ter M 80gb, ker je prvi druga serija. Isto bo z G3. M se začne šele pri 160gb, 80gb V model pride kasneje. Nisem pa s tem mislil da je V serija jajc. Je slabši v primerjavi z dražjimi seveda, vendar za tako ceno več kot odličen. Če bojo cene res take super, vendar zelo zelo močno dvomim

Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Moram priznati, da sem kar malo zmeden glede izdajanja novih Intelovih SSD-jev, ki jih nikoli ni bilo na nobenem načrtu izdajanja.
G3 serije, ki naj bi bila v 25 nm ni od nikoder, Intel pa kar po tekočem traku izdaja nove in nove SSD-je na 34 nm.
Novi so:
Intel X25-M G2 120GB
Intel SSD 310 40 GB
Intel SSD 310 80 GB
Intel SSD 510 120 GB
Intel SSD 510 250 GB
Intel X25-M G2 120GB je iz srednjega ranga in je manjkal med 80 in 160 GB modelom.
Intel SSD 310 je poseben razred namenjen izključno za majhne prenosnike, saj so SSD-ji super majhni (50,8 mm x 29,8 mm), super varčni s porabo med delom 150mW in v idle 75mW in super lahki z manj kot 10 grami.
Intel SSD 510 pa je supertežka kategorija za največje entuzijaste, s SATA 3 vodilom, in hitrostmi branja okoli 450 MB/s in pisanja okoli 300 MB/s. Priporočene cene za 120 GB so $279, za 250 GB pa $579.
Kaj se dogaja s G3 serijo in 25nm procesom pa je vsak dan manj znano.
G3 serije, ki naj bi bila v 25 nm ni od nikoder, Intel pa kar po tekočem traku izdaja nove in nove SSD-je na 34 nm.
Novi so:
Intel X25-M G2 120GB
Intel SSD 310 40 GB
Intel SSD 310 80 GB
Intel SSD 510 120 GB
Intel SSD 510 250 GB
Intel X25-M G2 120GB je iz srednjega ranga in je manjkal med 80 in 160 GB modelom.
Intel SSD 310 je poseben razred namenjen izključno za majhne prenosnike, saj so SSD-ji super majhni (50,8 mm x 29,8 mm), super varčni s porabo med delom 150mW in v idle 75mW in super lahki z manj kot 10 grami.
Intel SSD 510 pa je supertežka kategorija za največje entuzijaste, s SATA 3 vodilom, in hitrostmi branja okoli 450 MB/s in pisanja okoli 300 MB/s. Priporočene cene za 120 GB so $279, za 250 GB pa $579.
Kaj se dogaja s G3 serijo in 25nm procesom pa je vsak dan manj znano.

kuglvinkl ::
Odogvori so verjetno naslednji:
- jeba s produkcijo 25nm;
- preveč zaloge 34nm, not likely;
- konkurenca nima kaj za ponudit v tem trenutku (Sandforce 2XXX očitno še ni tako daleč).
Glede Intelove V serije. Imam sam in je OK za sistemski disk, če veš kaj delaš.
- jeba s produkcijo 25nm;
- preveč zaloge 34nm, not likely;
- konkurenca nima kaj za ponudit v tem trenutku (Sandforce 2XXX očitno še ni tako daleč).
Glede Intelove V serije. Imam sam in je OK za sistemski disk, če veš kaj delaš.
Your focus determines your reallity

intel bi znal tudi v prihodnje malce naviti cene za fanboye in podobne tiče.
bo pa imho zopet zelo zmogljiv in kvaliteten.
tak imam občutek.
bo pa imho zopet zelo zmogljiv in kvaliteten.
tak imam občutek.

tt2 ::

kuglvinkl ::
Ne vem, tam kjer je najceneje? Če ne drugače, glej Amazon.
Your focus determines your reallity

Tilen ::
Zakaj je pa takšna cena? V čem je keč? V SLO očitno ne pošiljajo, postlagernd Spielfeld pa bi pomoje šlo skozi. Najverjetneje pa gre pri prvih dveh ponudnikih za napako.
DR_M, v najslabšem primeru zadevo spraviš v SLO preko Borderlinxa. Tudi, če bi vzeli 30EUR provizije si še vedno super prišel skozi.
DR_M, v najslabšem primeru zadevo spraviš v SLO preko Borderlinxa. Tudi, če bi vzeli 30EUR provizije si še vedno super prišel skozi.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()

Saj ti zdrava pamet pove, da gre za nateg. Moraš gledati stolpec "Händler-Bewertung", kjer kupci ocenijo ponudbo. Čim več je ocen bolj zanesljiva je ponudba. Če ni nobene ocene pozabi na izdelek, razen če rad stran mečeš denar.
Kot vidiš je največ ljudi ocenilo tisti SSD za ceno 522 EUR, kar najverjetneje pomeni, da ga je tudi največ ljudi kupilo.
Kot vidiš je največ ljudi ocenilo tisti SSD za ceno 522 EUR, kar najverjetneje pomeni, da ga je tudi največ ljudi kupilo.

Pozabljas, da to niso balkanste trgovine. Ocitno si ze prevec balkanskih navad prevzel. 
Kvecjemu gre za kaksno napako, ne pa nateg.

Kvecjemu gre za kaksno napako, ne pa nateg.

Dr M, zakaj pa balkanske? Večina Phishinga prihaja iz najbolj razvitih držav. Lažne strani, ki so namenjene samo zbiranju podatkov in kreditnih številk. Na Balkanu tega verjetno še poznajo ne.
Zakaj misliš, da že kar nekaj časa ni napake nihče opazil? Kljub temu, da prodajajo tako 128 kot 256 model in 256 model prodajajo dvakrat ceneje kot 128 model, vse ostale trgovine pa prodajajo enak model petkrat dražje.
Če bi se napaka zgodila v eni trgovini bi še razumel, težje bi bilo razumeti, da napake nihče ne opazi, še težje, da se enako zmotijo v dveh trgovinah in tako rekoč nemogoče, da napake tudi tam ne opazijo.
To ni napaka, nekaj močno smrdi
Zakaj misliš, da že kar nekaj časa ni napake nihče opazil? Kljub temu, da prodajajo tako 128 kot 256 model in 256 model prodajajo dvakrat ceneje kot 128 model, vse ostale trgovine pa prodajajo enak model petkrat dražje.
Če bi se napaka zgodila v eni trgovini bi še razumel, težje bi bilo razumeti, da napake nihče ne opazi, še težje, da se enako zmotijo v dveh trgovinah in tako rekoč nemogoče, da napake tudi tam ne opazijo.
To ni napaka, nekaj močno smrdi

Rahlo star clanek, ampak vseeno zanimivo branje.
Predvsem lepa razlaga, zakaj pri Flash pomnilniku krcenje procesa ni dobro.
http://www.anandtech.com/show/4043/micr...
Predvsem lepa razlaga, zakaj pri Flash pomnilniku krcenje procesa ni dobro.
http://www.anandtech.com/show/4043/micr...

wave ::
Posodobljen firmware (02M3) za Intel SSD X18-M/X25-M in Intel X25-V(34nm)!
This firmware revision fixes enumeration and slow-boot issues on SATA 6Gb/s controllers, adds improvements to S.M.A.R.T. attributes for more accurate reporting of drive health, improves NCQ capability, and fixes possible drive hangs when reading S.M.A.R.T. self-test log.
18 January 2011

>> improves NCQ capability
A mi nekdo razloži kje je profit NCQ na SSDjih?

WarpedGone je izjavil:
NCQ je na SSD še bolj pomemben kot na HD.
Na HD je bilo z uporabo NCQ manj premikanja glave po plošči in posledično je disk deloval malenkost hitreje.
Pri SSD pa:
NCQ is also used in newer solid-state drives where the drive encounters latency on the host, rather than the other way around. For example, Intel's X25-E Extreme solid-state drive uses NCQ to ensure that the drive has commands to process while the host system is busy processing CPU tasks.
NCQ also enables the SSD controller to complete commands concurrently (or partly concurrently, for example using pipelines) where the internal organisation of the device enables such processing.
For example, the SandForce 1200 based OCZ Vertex II 50GB drive running on a Dell Perc 5i (which doesn't support SATA NCQ) delivers about 7,000 4k IOPS (50% write) at a controller queue depth of 32 IOs. Moving the drive to the similar Dell Perc 6i increases this to over 14,000 IOPS on the same basis.
Torej, če meriš hitrost SSD s CrystalDiskMark programčkom, sta bistveni hitrosti 4K in 4K Q32, ti 2 hitrosti v bistvu povesta kako hitro bo deloval sistem v praksi. Tiste velike številke zaporednega branja in pisanja sta v praksi tako rekoč nepomembni.
Če ne bi imel NCQ bi bila hitrost 4K Q32 samo za malenkost hitrejša od 4K, če pa NCQ deluje tako kot je treba pa mora biti 4K Q32 vsaj 2-krat večji od 4K. Se pravi v teoriji lahko NCQ skoraj podvoji hitrost.
Z razliko med 4K in 4K Q32 lahko tudi preveriš ali ti NCQ sploh deluje in kako dober je.
NCQ namreč ne podpirajo vsi SSD kontrolerji, tudi nekateri SATA kontrolerji ne.
NCQ na SSD je prvi uvedel Intel v svojem kontrolerju in ga tudi najbolj optimiziral. Tudi zato so Intelovi SSDji še danes v praksi med najhitrejšimi SSDji, čeprav tiste številke zaporednega branja in pisanja, ki jih vsi tako radi prikazujejo ne kažejo tega.
Če je Intel v zadnjem firmware popravku izboljšal delovanje NCQ, to v praksi pomeni, da se je izboljšala hitrost 4K Q32, ki je najpomembnejša od vseh meritev.
Osebno tega ne morem preveriti, ker sem si pozabil zapisati hitrost 4K Q32 pred nadgradnjo firmwarea. Kot je v navadi sem si zapomnil samo tiste nepomembne velike številke zaporedne hitrosti

Sem pa pogledal stare meritve nekaterih tukaj prav za Intelov 80GB SSD, in imajo večinoma branje 4K QD32 nekje med 130 in 160 MB/s, pri meni z najnovejšim firmwareom pa je branje 4K QD32 že kar 190 MB/s pri 1000 MB nastavitvi. Se pravi, da so ga izboljšali za kar okoli 50 MB/s

Zgodovina sprememb…
- spremenil: Izi ()

klasicni ::
Imam matično ploščo Asus P5B Deluxe, a bo OCZ Vertex 2 60GB, 2.5", SATA II (OCZSSD2-2VTXE60G)sploh deloval na njej. Pri komentarjih nekateri ljudje pišejo da ne deluje na nekaterih???

rdecaluc ::
firmware popravki... sicer pa ne vem kaj bi lahko drugega storil novemu sdd-ju?
Est modus in rebus. ,typos

Nwanko ::
http://www.overclock.net/computer-cases... to si preberi pa naredi,sam sem naredil isto da mi ni dodalo tiste system reserved particije.

Matej_K ::
Še kakšen dober vodič, ko so Winsi že gor..se pravi tweaki in ostalo??? Najlepša hvala
... .. .

kitara8 ::
nwanko: super zadeva, sam mi bo kar precej časa vzel da prečešem winse pa nastavim vse tele zadevice.

dolegar ::
Hej,
odločam se med SSD in klasičnim 2.5" diskom. Pa me zanima, za tiste, ki so bolj na tekočem, če bo v kratkem sledila dobava kakih novih diskov oz. je kje na vidiku možen nakup večjih kapacitet za isti denar.
Ne bi rad čez kak mesec slišal, da so zunaj novi in da so jim povečal kapacitete za isti denar.
lp
odločam se med SSD in klasičnim 2.5" diskom. Pa me zanima, za tiste, ki so bolj na tekočem, če bo v kratkem sledila dobava kakih novih diskov oz. je kje na vidiku možen nakup večjih kapacitet za isti denar.
Ne bi rad čez kak mesec slišal, da so zunaj novi in da so jim povečal kapacitete za isti denar.
lp
ThinkPad T60 (intel Core2duo T7400 @ 2.16GHz)
15.4" 1680×1050 FlexView
Ram: 2GB Disk: Hitachi 120GB
15.4" 1680×1050 FlexView

Večjih kapacitet SSD za isti denar kot klasični disk? Pozabi. Bo pa v Aprilu Intel izdal tretjo serijo SSD-jev (tudi z) višjimi kapacitetami.

dolegar ::
Ne ne, mislil sem glede na trenutno ceno SSD-jev, da bi recimo za 130 EUR dobil 100-120GB namesto bornih 64GB
ThinkPad T60 (intel Core2duo T7400 @ 2.16GHz)
15.4" 1680×1050 FlexView
15.4" 1680×1050 FlexView

Točno to bi se naj zgodilo z novimi Intelovimi SSD-ji.

OldSkul ::

Ne ne, mislil sem glede na trenutno ceno SSD-jev, da bi recimo za 130 EUR dobil 100-120GB namesto bornih 64GB
ocz ima za 170€ v tujini 120gb. drugače pa morda počakaš na intela.