Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

Izi ::
gruntfürmich je izjavil:
ampak važno da izi pribija in ima vedno prav.
Moram te razočarati, nimam vedno prav

Sem samo napisal moje izkušnje in tudi Microsoftova priporočila sem skrbno preštudiral.
Windows ob namestitvi vidi koliko imaš fizičnega RAMA in če ne bi bil potreben, bi ga Microsoft že zdavnaj ukinil. Tudi serverske verzije, kjer ni nikjer manj kor 16 GB RAMA ga še vedno vse uporabljajo.
Sam pa imam en program, ki se sploh noče zagnati, če ni PF in enega, ki deluje polovico počasneje čim je PF manjši kot 1 GB. Vsaka druga igra se mi obvezno sesuje na namizje po približno treh urah igranja brez PF, z PF pa lahko iste igre igram tudi 6 ur skupaj.
To pač meni zadostuje. Imam 4GB RAMA in vem, da brez PF ne gre, kako pa je z 8 GB RAMA pa ne vem. Sicer pa naj vsak počne kar hoče s svojim sistemom. Jaz samo svetujem, ne ukazujem

OldSkul ::
sem nabavu vertexa 2 60GB, trenutno pa mam M225 64GB.
Sem mal testiral prenose med obema diskoma, pa obeh primerih dosežem max cca. 92MB/s. Se mi zdi, ko ti bila neka omejitev v mojem PCju. Imam pa P5B Deluxe matično.
Vse tweake mam vključene, tako da to ni. Inter rapid storage in AHCI sta vključena...
Sej bi moral bit vertex 2 dost hitrejši ane? Tudi CrystalDiskmark mi pokaže pri zapisovanju nekaj čez 90MB/s. Pri obeh diskih!
Sem mal testiral prenose med obema diskoma, pa obeh primerih dosežem max cca. 92MB/s. Se mi zdi, ko ti bila neka omejitev v mojem PCju. Imam pa P5B Deluxe matično.
Vse tweake mam vključene, tako da to ni. Inter rapid storage in AHCI sta vključena...
Sej bi moral bit vertex 2 dost hitrejši ane? Tudi CrystalDiskmark mi pokaže pri zapisovanju nekaj čez 90MB/s. Pri obeh diskih!

Lion29 ::
OldSkul:
cisto tako mimogrede eno vprasanje... iz kje beres in kam zapisujes?
cisto tako mimogrede eno vprasanje... iz kje beres in kam zapisujes?
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

_Sajmon_ ::
sem nabavu vertexa 2 60GB, trenutno pa mam M225 64GB.
Poskusi kopirat močno stisljivo (iz vidika zipa) datoteko. Vsaj pri pisanju na Vertexa utegne bit to precej hitrejše. Pa fajl mora bit dovolj velik, da ne bi windozi preveč keširali.

cekr ::
Ne da se mi prebirat preteklih postov.
Iz prakse, kater SSD (120-160MB) je trenutno najbolj primeren za nakup?
Iz prakse, kater SSD (120-160MB) je trenutno najbolj primeren za nakup?
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: cekr ()

Steinkauz ::
No za tak dnar dobiš novga z nemčije
Če je nov ga vzemi, če je rabljen pa bi še kake 10eur zbil
Če je nov ga vzemi, če je rabljen pa bi še kake 10eur zbil

DrYuri ::
se splača zdj kupvat al bo v kratkem kej novga pršlo vn? nism tok na tekočem glede tehle ssdjev.

Dr_M ::
Seveda bo. 500MB+ na sata6g.

The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

DrYuri ::
hm tle sm našu enga v nemčiji za 183 eur (vertex 2) sam je poštnina 18 eur, a je povsod tok?
http://www.caseking.de/shop/catalog/HDD...
http://www.caseking.de/shop/catalog/HDD...

commissar ::
zato pa so skupinski nakupi iz tujine Skupinski nakupi iz tujine - deljenje poštnine, je kdo za?

Hanzek ::
Mene zanima če je na win 7 komu uspelo premaknit uporabniško mapo
c/users na recimo d/users se pravi iz SSD na HD
Zaradi temp files, app data in podobnega...
Ima to sploh smisel?
c/users na recimo d/users se pravi iz SSD na HD
Zaradi temp files, app data in podobnega...
Ima to sploh smisel?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Hanzek ()

Tilen ::
C/P
FIRST, Create a restore point:
1. Open System by clicking the Start button, right-clicking Computer, and then clicking Properties.
2. In the left pane, click System protection. If you're prompted for an administrator password or confirmation, type the password or provide confirmation.
3. Click the System Protection tab, and then click Create.
4. In the System Protection dialog box, type a description, and then click Create.
THEN: Go to System Recovery/Command Prompt:
Boot with the Win7 Install DVD, choose language, currency and keyboard, and hit Next.
At the screen with the "Install Now" choose "Repair your computer"
You will be asked if you want to "Repair and Restart" by the System Recovery options, choose "No".
Then Make sure that Windows 7 is listed as one of the installed OS's available for recovery, and that it's selected and then press next.
You will be given a list of recovery tools.
Choose "Command Prompt".
Find your virtual Windows drive loaded from the Win7 media (probably either C or X), find your actual Windows/SSD drive (D or E) and find your HDD (regular hard drive) (D or E).
In my system normally, C=SSD with Windows on it, D=HDD data drive
Using Win7 Update media, the drives in Recovery mode were set up differently, thusly:
X: virtual/temp Windows drive,
E: actual Windows/SSD drive,
D: HDD, hard drive I wanted to put \Users on.
Some report that System Recovery mode will set up their drives like this:
C: virtual/temp Windows drive
D: Actual Windows/SSD drive
E: HDD, they want to put /Users on.
In the command prompt you will be using Robocopy (NOT xcopy!) to copy c:\Users to d:\Users, then delete the old c:\Users, then make a symlink from c:\Users to D:\Users. Note that you must do these things in order, and you must not have a d:\Users dir before you do this.
NOTE: in the system recovery command prompt window, your drives are not the same as they will be after you leave recovery mode! So adjust the commands below for how the drives are in Recovery Mode, and then they'll turn out correct later.
I used:
robocopy /mir /xj E:\Users D:\Users
To move /Users from Windows/SSD to HDD.
/mir tells robocopy to mirror the directories, this will copy all files and permissions.
/xj is very important, this tells robocopy not to follow junction points. If you forget this, you will have a lot of trouble.
Make sure no files failed to copy (FAILED column = 0).
Then you must remove the old Users Folder from the Windows/SSD (c:) drive, before you can create the symlink:
I used:
rmdir /S /Q E:\Users
Create a NTFS Junction/symlink that points to the new Users folder:
I used:
mklink /J E:\Users D:\Users
Use the /J switch to create a junction that's a hard symlink. (If you use the /D switch, you'll also have to edit the registry, cuz it won't be a hard link.) Using /J, when Windows looks for the C:\Users dir, it will find it! But it will be on the HDD instead of the SSD. Tricky!
To see the proof of what you've created, still in the command prompt window, go into the actual Windows/SSD and do the "dir" command, and you'll see:
" Users [D:\Users]"
Now restart and you'll see /Users on your HDD, and there you go. No further configuration or fiddling required. New user profiles will all be stored on the d: drive, as will any user specific data.
FIRST, Create a restore point:
1. Open System by clicking the Start button, right-clicking Computer, and then clicking Properties.
2. In the left pane, click System protection. If you're prompted for an administrator password or confirmation, type the password or provide confirmation.
3. Click the System Protection tab, and then click Create.
4. In the System Protection dialog box, type a description, and then click Create.
THEN: Go to System Recovery/Command Prompt:
Boot with the Win7 Install DVD, choose language, currency and keyboard, and hit Next.
At the screen with the "Install Now" choose "Repair your computer"
You will be asked if you want to "Repair and Restart" by the System Recovery options, choose "No".
Then Make sure that Windows 7 is listed as one of the installed OS's available for recovery, and that it's selected and then press next.
You will be given a list of recovery tools.
Choose "Command Prompt".
Find your virtual Windows drive loaded from the Win7 media (probably either C or X), find your actual Windows/SSD drive (D or E) and find your HDD (regular hard drive) (D or E).
In my system normally, C=SSD with Windows on it, D=HDD data drive
Using Win7 Update media, the drives in Recovery mode were set up differently, thusly:
X: virtual/temp Windows drive,
E: actual Windows/SSD drive,
D: HDD, hard drive I wanted to put \Users on.
Some report that System Recovery mode will set up their drives like this:
C: virtual/temp Windows drive
D: Actual Windows/SSD drive
E: HDD, they want to put /Users on.
In the command prompt you will be using Robocopy (NOT xcopy!) to copy c:\Users to d:\Users, then delete the old c:\Users, then make a symlink from c:\Users to D:\Users. Note that you must do these things in order, and you must not have a d:\Users dir before you do this.
NOTE: in the system recovery command prompt window, your drives are not the same as they will be after you leave recovery mode! So adjust the commands below for how the drives are in Recovery Mode, and then they'll turn out correct later.
I used:
robocopy /mir /xj E:\Users D:\Users
To move /Users from Windows/SSD to HDD.
/mir tells robocopy to mirror the directories, this will copy all files and permissions.
/xj is very important, this tells robocopy not to follow junction points. If you forget this, you will have a lot of trouble.
Make sure no files failed to copy (FAILED column = 0).
Then you must remove the old Users Folder from the Windows/SSD (c:) drive, before you can create the symlink:
I used:
rmdir /S /Q E:\Users
Create a NTFS Junction/symlink that points to the new Users folder:
I used:
mklink /J E:\Users D:\Users
Use the /J switch to create a junction that's a hard symlink. (If you use the /D switch, you'll also have to edit the registry, cuz it won't be a hard link.) Using /J, when Windows looks for the C:\Users dir, it will find it! But it will be on the HDD instead of the SSD. Tricky!
To see the proof of what you've created, still in the command prompt window, go into the actual Windows/SSD and do the "dir" command, and you'll see:
" Users [D:\Users]"
Now restart and you'll see /Users on your HDD, and there you go. No further configuration or fiddling required. New user profiles will all be stored on the d: drive, as will any user specific data.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Lion29 ::
ne stekam, zakaj bi kdo to pocel... razen downloadsov, so tmp fajli pomebni... sej a ni point da ravno sistemske fajle in tiste, ki jih nucas za izvajanje programov, da laufajo hitreje?
torej vsi cachi, etc?
jaz vse downloade in vse imam valda na Cju, da ko odpiram, instaliram, od-raram, etc... dela vse zlo hitro... ko ne nucam vec, pobrisem...
sicxer pa samo v razmislek....
da kopiras in prenasas, twikas za tistih par mikrosekund, ali pa da bi bilo tudi mili... ta cas, ki porabis za to twikanje ne bos nikoli prinesu notri s temi milisekundami
torej vsi cachi, etc?
jaz vse downloade in vse imam valda na Cju, da ko odpiram, instaliram, od-raram, etc... dela vse zlo hitro... ko ne nucam vec, pobrisem...
da kopiras in prenasas, twikas za tistih par mikrosekund, ali pa da bi bilo tudi mili... ta cas, ki porabis za to twikanje ne bos nikoli prinesu notri s temi milisekundami
Founder and CTO @ Article-Factory.ai
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lion29 ()

zavajon ::
Morda bo dovolj, če prestaviš My Documents, Downloads, pa Music, Pictures, Videos, če to slučajno uporabljaš.
V explorerju greš na properties, Location, vpišeš novo mapo in klikneš Move.
Ne vem, če je smiselno AppData in Temp prestavljati na počasnejši disk.
V explorerju greš na properties, Location, vpišeš novo mapo in klikneš Move.
Ne vem, če je smiselno AppData in Temp prestavljati na počasnejši disk.

Jst tut ne vem zakaj bi premikal. Od 120gb imam še 40gb frej pa imam vse programe gor, ter Fallout New Vegas 7gb, Two Worlds 4gb ter Steam špili 22gb.
Brez špilov torej še 33gb lahko odšteješ. Torej bi še na 60gb ostalo 14gb frej brez špilov.
Brez špilov torej še 33gb lahko odšteješ. Torej bi še na 60gb ostalo 14gb frej brez špilov.

RC14 ::
To je zato, ker je folku dolgcajt, namesto, da bi kaj bolj koristnega delali, oz zato folk to dela, da se pol lahk pohvali pred kolegom da je njegov SSD hitrejši za 0.1 MB/s
Lp
To je zato, ker je folku dolgcajt, namesto, da bi kaj bolj koristnega delali, oz zato folk to dela, da se pol lahk pohvali pred kolegom da je njegov SSD hitrejši za 0.1 MB/s

Lp
:4770K@4.5GHz @ BeQuiet!Dark Rock Pro2; MSI Z87 GD65 Gaming; 16GB RAM:
::GTX 1060 6GB; SSD Samsung 840 EVO 250GB; SEAGATE 3TB+3TB+1TB; LG 27"IPS::
:::: XFX 850W Black Edition; X-Fi Titanium; Fractal Design ARC R2 ::::
::GTX 1060 6GB; SSD Samsung 840 EVO 250GB; SEAGATE 3TB+3TB+1TB; LG 27"IPS::
:::: XFX 850W Black Edition; X-Fi Titanium; Fractal Design ARC R2 ::::

Hanzek ::
To bi počel, da nebi po nepotrebnem pisaril po SSDju in mu krajšal življenjsko dobo.
Se pravi bolje večina pustiti tako kot je.
Bom pa na HD premaknil:
-mape dokumentov, slik,...
-Outlook sporočila (shramba)
-mozili nastavit da za temp. uporablja rame
Ima smisel prestavit še kaj takega ki veliko pisari?
Pa še eno vprašanje.
Ko potegnem "file" za torent ga zaženem z programom. Vpraša me kam ga naj prenese povem mu lokacijo nekje na D in torent se tja prenaša.
Zanima pa me majhen "file" ki se shrani nekje na c pogonu (ne vem točnega direktorija - je skrita mapa).
Ali se z tega "fajla" podatki samo berejo ali se stalno prepisujejo in spreminjajo?
Namreč ob velikem številu torentov je to lahko tudi 300 "fajlov" ali več ki bi stalno pisali po ssdju.
Skratka zanima me kakšen "file" je to?
Hvala
Se pravi bolje večina pustiti tako kot je.
Bom pa na HD premaknil:
-mape dokumentov, slik,...
-Outlook sporočila (shramba)
-mozili nastavit da za temp. uporablja rame
Ima smisel prestavit še kaj takega ki veliko pisari?
Pa še eno vprašanje.
Ko potegnem "file" za torent ga zaženem z programom. Vpraša me kam ga naj prenese povem mu lokacijo nekje na D in torent se tja prenaša.
Zanima pa me majhen "file" ki se shrani nekje na c pogonu (ne vem točnega direktorija - je skrita mapa).
Ali se z tega "fajla" podatki samo berejo ali se stalno prepisujejo in spreminjajo?
Namreč ob velikem številu torentov je to lahko tudi 300 "fajlov" ali več ki bi stalno pisali po ssdju.
Skratka zanima me kakšen "file" je to?
Hvala
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Hanzek ()

Ma ne prestavljaj nič no. V 10ih letih boš mogoče skuru ga na ta način. Čez 10 let bo pa itak ničvreden

lambda ::
Vse to me spominja na nakup dragega avta, ki ga potem cele dneve glancaš ter se dvakrat mesečno z njim odpelješ na nedeljsko vožnjo. Za redno uporabo imaš pa kako zarustano kripo. Ampak ja ... vsako tele ma svoj' vesel'e.

In kaj so popravili v novem firmwareu:
- Hitrejši zagon na novih SATA 3 kontrolerjih. Tega sicer še nimam, ampak za prihodnost je treba poskrbeti.
- Izboljšan in bolj natančen SMART. Upam, da mi ne bo po updatu kazal izrabljenost 70 %
- Izboljšan NCQ
Kaže, da bo treba nadgraditi.
Kdo bo prvi? A je kdo že nadgradil? Vse v redu? SSD še uporaben?
This firmware revision fixes enumeration and slow-boot issues on SATA 6Gb/s controllers, adds improvements to S.M.A.R.T. attributes for more accurate reporting of drive health, improves NCQ capability, and fixes possible drive hangs when reading S.M.A.R.T. self-test log.
- Hitrejši zagon na novih SATA 3 kontrolerjih. Tega sicer še nimam, ampak za prihodnost je treba poskrbeti.
- Izboljšan in bolj natančen SMART. Upam, da mi ne bo po updatu kazal izrabljenost 70 %

- Izboljšan NCQ
Kaže, da bo treba nadgraditi.
Kdo bo prvi? A je kdo že nadgradil? Vse v redu? SSD še uporaben?

Sem nadgradil. Vse je šlo brez problemov. Podatki so ostali nedotaknjeni. SSD deluje v redu.
Pri SMART-u pa mi je "Media Wearout Indicator" skočil iz 98% nazaj na 100%
Zanimivo, da je ob nadgradnji pisalo, da bo trajalo 30 sekund ali več, pa je po dveh sekundah že pisalo, da je bil firmware uspešno nadgrajen.
Pri SMART-u pa mi je "Media Wearout Indicator" skočil iz 98% nazaj na 100%
Zanimivo, da je ob nadgradnji pisalo, da bo trajalo 30 sekund ali več, pa je po dveh sekundah že pisalo, da je bil firmware uspešno nadgrajen.

Bom nadgradil oba,jutri. Upam,da se mi raid ne podre. Hitrosti kej visje s crystalmark?

Tilen ::
A je možno postaviti 2x raid0 na istem kontrolerju? Recimo 2x 500GB Samsung F3 v raid 0 pa 2x vertex 60GB v raid 0.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()

Je mozno. In intelovih kontrolerjih je na istih diskih ustvarit vec raid polj.

50 in 100GB so drazji od 60 in 120.. Tehnicno so identicni, samo vec pomnilnika imajo rezerviranega.

issak ::
Živjo!
Zanimam se za SSD disk za nov računalnik, in mi je nekako padel v oči Crucial C300 64GB, predvsem, ker ima zelo visoke hitrosti branja.
Uporabljal bi ga za sistemski disk in programe, tako da mi je dejansko pomembna predvsem hitrost branja, ampak vseeno mi je malo čudno, da ima tako nizko hitrost pisanja. Všeč mi je tudi, da ima SATAIII. Se za to ceno splača kaj drugega? (v sloveniji sem ga našel za ~120€, na amazon.de za ~100) Več denarja res nebi dajal, ker sem že za ostale komponente zapravil celo premoženje.
Več kapacitete ne potrebujem, ker bo za to skrbel drugi disk.
Ne vem veliko o SSDjih, tako da če je kakšen veliko boljši od C300, in stane podobno, kar na dan z besedo :)
Ostale komponente:
MB: Asus P8P67 Pro
CPU: Intel Core i7-2600k, 3.4GHz
RAM: 4*2GB DDR3 1333, CL7
GPU: Radeon HD5870, 1GB
HDD: WD Caviar Black 1TB, SATAIII
PSU: 800W
Hvala!
Zanimam se za SSD disk za nov računalnik, in mi je nekako padel v oči Crucial C300 64GB, predvsem, ker ima zelo visoke hitrosti branja.
Uporabljal bi ga za sistemski disk in programe, tako da mi je dejansko pomembna predvsem hitrost branja, ampak vseeno mi je malo čudno, da ima tako nizko hitrost pisanja. Všeč mi je tudi, da ima SATAIII. Se za to ceno splača kaj drugega? (v sloveniji sem ga našel za ~120€, na amazon.de za ~100) Več denarja res nebi dajal, ker sem že za ostale komponente zapravil celo premoženje.
Ne vem veliko o SSDjih, tako da če je kakšen veliko boljši od C300, in stane podobno, kar na dan z besedo :)
Ostale komponente:
Hvala!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: issak ()

O C300 je bilo ze kar nekaj napisanega v tej temi.

gruntfürmich ::
za ta rang je c300 64 moj prvi izbor. drugim je recimo vertex 2 itd...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Hm, je res velik napisan, ampak je večinoma vse staro, ko je c300 stal 200EUR, in je zato čisto druga pesem.
Zanima me, če se pri sistemskem disku write zelo pozna? Ko enkrat naložim vse programe, pride read veliko bolj v poštev kot write, a ne? Torej pri inštalaciji na C300 mogoče porabim 30% več časa kot bi na Vertex2, ampak se mi zato obrestuje pri poganjanju programov in pri startupu? Ali narobe razumem to?
Zanima me, če se pri sistemskem disku write zelo pozna? Ko enkrat naložim vse programe, pride read veliko bolj v poštev kot write, a ne? Torej pri inštalaciji na C300 mogoče porabim 30% več časa kot bi na Vertex2, ampak se mi zato obrestuje pri poganjanju programov in pri startupu? Ali narobe razumem to?

Sam imam c300 na sata6g in dva intela (trnutno v raid0) in tko na oko ni nobene razlike.

DominusSLO ::
Živjo!
Ostale komponente:
Hvala!
Sata 3 ti ne rabi bit pretirano všeč, ker razlike s sata 2 ne boš opazil pri tem disku. Ta disk si lastim cca 7 mesecev in nimam nobenih težav, vkolikor imam vsaj cca 10gb prostega. Samo torrenti se shranjujejo na drugi disk, pc dela 24h/dan, obrabljen pa je 2%. Če bi kupoval še 1x, bi obvezno vzel večjega. Pogrešam namreč nekaj delovnega prostora na njem. Sicer pa nima smisla se omejit samo na ta disk...Vzemi karkoli s Sandforce kontrolerjem, trenutno v tej temi vlada Ocz Vertex 2 za bestbuy ;)
LP
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

Sem že naročil C300. Med SATAII in SATAIII je pa razlike v branju nekaj 10MB, kot sem zasledil med testi, in piše da če le imaš SATAIII, vzami C300.
Za več prostora pa žal nimam denarja, ampak glede na to, da mi zdaj cela sistemska particija zasede 40GB, mislim, da ne bo težav.
Če bi vzel OCZja, bi itak vzel 60GB, kar je še 4GB manj...
Če si pa mislil, da ne bom opazil razlike pri WDju, mi je pa to povsem jasno, kupil sem SATAIII različico, ker je bila v danem trenutku ceješa kot SATAII.
Za več prostora pa žal nimam denarja, ampak glede na to, da mi zdaj cela sistemska particija zasede 40GB, mislim, da ne bo težav.
Če si pa mislil, da ne bom opazil razlike pri WDju, mi je pa to povsem jasno, kupil sem SATAIII različico, ker je bila v danem trenutku ceješa kot SATAII.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: issak ()

DominusSLO ::
Sem že naročil C300. Med SATAII in SATAIII je pa razlike v branju nekaj 10MB, kot sem zasledil med testi, in piše da če le imaš SATAIII, vzami C300.
Mislil sem, da s tem diskom, ne boš opazil razlike, če je na sata2 ali sata3 kontrolerju. Malenkost hitrejše sekvenčno branje ne naredi nobene bistvene razlike nikjer. Sigurno pa, v tej dimenziji, ni zgrešen nakup ;)
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

gruntfürmich ::
dosti karakteristik ima boljših kot vertex 2, po nekaterih testih sodeč...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,

@gruntfürmich, sej to, startup in pa read ma boljši, in to mi je najbolj pomembno.
Bom videl, kako se bo obnesel, ampak najprej moram vse skupaj sploh dobiti.
Hvala za pomoč
Bom videl, kako se bo obnesel, ampak najprej moram vse skupaj sploh dobiti.
Hvala za pomoč