» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
45 / 507
»»

_Dejan_ ::

Izi ti malo mešaš SSD kontrolerje in RAID/SATA/IDE Kontrolerje...
SSD kontrolerji nimajo nobenih driverjev imajo le FW!

Pravtako pri SSD-jih so pomembni tudi RAID/SATA kontrolerji, ker nekateri pač imajo limit pri bandwidthu.
Recimo moj Intel ICH9R ima če se prav spomnim okoli 700MB/s, torej imaš 3 SSD-je v RAID0 in si dosegel limit kontrolerja, pravtako ne dosežeš takšno število IOPsov kot z kakšnim boljšim kontrolerjem(Jaz osebno mislim da so IOPsi veliko bolj pommbni kot pa sam BW), tistih nekaj ms zakasnitve pa ni tako pomembnih...
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)

gruntfürmich ::

potem je AHCI driver bolje poiskati iz matičnih gonilnikov?

to bi imelo kar smisel, ker ko sem prešel na AHCI (sicer na MSI-AMD čipu) iz IDE (ASUS plata z NVIDIA čipom) sem opazil dosti slabše performance...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Izi ::

_Dejan_, govoril sem samo o SATA RAID kontrolerjih, kamor vsi priklapljamo SSD enote. Teh je cel kup različnih, lahko pa v računalnik vgradiš tudi čisto kakšnega tretjega. O kontrolerju, ki je na SSD enoti ni treba razpravljati, ker ta pač je kakršen je, tukaj nimaš kaj spreminjati.

gruntfürmich, saj ravno to sem skušal razložiti, da je ponavadi bolje uporabiti driverje od chipseta. Seveda je spet odvisno kako kvalitetni so. Za Intelove zanesljivo vem, da so precej boljši od Microsoftovih, za Nvidia pa ne morem preizkusiti, ker imam trenutno en sam SSD, ki je priklopljen na Intelovo matično z Inteloviom čipovjem.
Intelovi že podpirajo tudi TRIM ne samo v AHCI ampak tudi v RAID, za Nvidio pa nevem, tudi če ne podpira TRIM se verjetno splača probati njihove driverje, pač enkrat na teden ali dva poženeš programček, ki počisti prazen prostor namesto TRIM.

kuglvinkl ::

Sem upošteval nasvet, Winsi se postavjo ene 10s prej od oka.
Your focus determines your reallity

Izi je izjavil:

_Dejan_, govoril sem samo o SATA RAID kontrolerjih, kamor vsi priklapljamo SSD enote. Teh je cel kup različnih, lahko pa v računalnik vgradiš tudi čisto kakšnega tretjega. O kontrolerju, ki je na SSD enoti ni treba razpravljati, ker ta pač je kakršen je, tukaj nimaš kaj spreminjati.

Debata v prejšnjih postih je potekala o Sandforce kontolerju in ostalih ki pa niso SATA/RAID kontrolerji ampak kontrolerji v SSD-ju in zato "replika" na tvoj post...
Spreminjati ne moreš lahko pa kupiš SSD ki ima drugačen oz. boljši kontroler...
Zato tudi predlogi kakšen SSD naj iščejo...

tko na uč se ne spomnim (nisem doma), vendar AHCI driverje je možno kje obnoviti/zamenjati? vem da se naložijo mi takoj za 'biosom', vendar se jih iz comp managerja zdaj ne spomnim...

Dami ::

Izi je izjavil:

Microsoftovi AHCI driverji, ki pridejo skupaj z Windows, so milo rečeno zanič. Medtem ko so njihovi IDE driverji odlični, uporabo njihovih AHCI driverjev močno odsvetujem.

Velja to tudi za navadne HDD? Pol bolš da zamenjam za tiste linkane kot pa default win7 driverje (x38 čipset)?
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Dr_M ::

Pa se opozorilo.
Ce nimate nalozenih MS AHCI driverjev, TRIM NE dela. Pri SF kontrolerju to niti ni tako pomembno, pri ostalih pa zelo.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

dj, kako vem da trim dela? je to kakšen program ali samo storitev v ozadju?

pilatus ::

Da vam povem za sebe okoli AHCI driverjev. Na Desktopu in Prenosniku ( oba imata Intelovo čipovje ) sem do danes imel AHCI driverje od M$. Ko sem pa prebral, da so na Intelovi strani novejši driverji za AHCI sem zadevo snel dol in instaliral na oba compa. Vse se je lepo posodobilo z novimi driverji in imam občutek, da mi Desktop se hitrejše naloži z sedmico. Za Prenosnika pa ne vidim neke spremembe, ker imam v njem SSD. Toliko, mislim da se splača posodobiti driverje, komu pridejo prav.

Dr_M, nisi prebral, sem dvakrat poudaril, da Intelovi AHCI in RAID driverji že od marca podpirajo TRIM.

Intelova Izjava: Is there TRIM support for RAID configurations?

Se pravi TRIM deluje v AHCI popolnoma, v RAID načinu pa samo na enotah, ki niso vezane v RAID polje.
Torej so glede TRIM podpore že prekoslili Microsoft, ki jim za RAID driverje sploh ni uspelo usposobiti TRIM.
Intel dela na tem, da jim uspe TRIM usposobiti celo na enotah, ki so povezane v RAID, kar pa zaenkrat ni uspelo še nikomur, če bo komu bo to Intel.

Ja ok, velja in intelov chiset.
A obstaja samo intel? Drugega ne poznas?

Dr_M, pred leti sem prisegal na Nvidiine chipsete, sedaj pa moram na žalost reči, da je kar se tiče chipsetov Intel za moje pojme brez konkurence. Vsakič ko sestavljam računalnik najprej izberem Chipset in potem gradim naprej.

Ocenil sem, da je več kot polovica chipsetov Intelovih, zato se mi je zdelo vredno napisati gornje mnenje.
Z Microsoftovim AHCI driverjem moj 80GB Intelov SSD nalaga Windows 7 75 sekund, z Intelovim AHCI driverjem pa 15 sekund skupaj z BIOS-om. Med zagonom je Microsoftov AHCI driver zamrznil vse skupaj za celo minuto preden so se lahko naložili ostali driverji. Pri štirih računalnikih sem naletel na enak problem.

e-marko ::

Kot kaže bi to znal biti problem tudi pri meni kjer imam še (upam, da samo še nekaj dni) klasični disk na AHCI. Pri nalaganju se na začetku, ko se pojavi win logo, vse skupaj ustavi za najmanj minuto. Restart je tako postal pravi mali "obred", ki traja nekaj minut.

Bom preveril kako bo po updejtu.

LP
...somebody, somewhere...

Dr_M, pred leti sem prisegal na Nvidiine chipsete, sedaj pa moram na žalost reči, da je kar se tiče chipsetov Intel za moje pojme brez konkurence.

Hja, to je na zalost res. AMD/ATI pa imata gonilnike...za en crap. Seveda, za vse. Za TRIM verjetno se slisal niso sploh.
Nvidia pa ni vec omembe vredna pri chipsetih, na zalost.

GaMa87 ::

Malce izven trenutne teme ampak vseeno prosim za nasvet:
Zanima me kateri disk si naj kupim za sistemski, mam pa prenosnik HP Pavilion dv7-1055ea, tko da mislim da mam SATA I?
Zaenkrat razmišlajam o temu. Če pa svetujete za katerega drugega pa lepo prosim za nasvete.
Lep pozdrav, GaMa87

49106 ::

Ima kdo kakšne informacije, kdaj približno naj bi padle cene(In za koliko %)?

49106 je izjavil:

ne bit tko naiven no...

Kaj pol, nič se ne predvideva?

Jaka83 ::

Jutri ob poldne in pet minut bo šla cena za 0,1 % dol.

^delete this

49106 je izjavil:

Hahaha, imamo šaljivca na tem forumu :D

Pravo vprašanje bi bilo, čez koliko let se bodo cene SSD-jem končno ustalile. Po moje še nekaj let ne.

Na primer Intelov 80GB SSD, ki je pred 2 letoma ob izzidu stal 150 EUR, po enem letu stal 200 EUR, sedaj po dveh letih pa ga niti za 250 EUR nikjer več ne dobiš. Če je še kje cena okrog 250 ga jasno nimajo na zalogi. Marsikje ga prodajajo že krepko čez 300 EUR.
Tukaj, shop.nipra.si, ga lahko kupiš za 330 EUR. In potem se najde človek, ki sprašuje o padcu cen :D

Nakup SSD-ja je trenutno boljša poslovna poteza, kot nakup zlata ali delnic. SSD boš čez 2 leti lahko prodal za dvojno ceno. Cinična izjava?

Vse skupaj je že malo smešno ali pa žalostno, kakor pač gledaš na stvar.
Z nakupom še malo počakaj. Čez 2 leti bom jaz prodajal mojega takrat 3 leta starega Intela X25-M 80 GB za zelo ugodnih 500 EUR >:D

Intelov 80GB SSD je ob izidu stal kar malo več kot 150EUR... Mislim da bi bil 4-kratnik kar realna cena...

_Dejan_, ne vem koliko točno je Intelova serija X25-M stara ampak po moje okoli 2,5 let.
Imam pred seboj (papirno) ponudbo (X25-M 80GB)izpred dveh let za ceno 155 EUR, pa se mi je takrat zdelo predrago. Potem sem celo leto čakal na padec cen in pred enim letom končno obupal in ga kupil za 199 EUR.
Trenutno pa lahko pobrskaš po ineternet trgovinah in najnižje cene so okrog 250 EUR, ampak ga nikjer nimajo na zalogi za tako ceno. In glede na to, da ga kar v nekaj trgovinah ponujajo za več kot 300 EUR, pomeni, da lahko pričakujemo samo rast in nič drugega.

Izi je izjavil:

_Dejan_, ne vem koliko točno je Intelova serija X25-M stara ampak po moje okoli 2,5 let.
Imam pred seboj (papirno) ponudbo (X25-M 80GB)izpred dveh let za ceno 155 EUR, pa se mi je takrat zdelo predrago. Potem sem celo leto čakal na padec cen in pred enim letom končno obupal in ga kupil za 199 EUR.
Trenutno pa lahko pobrskaš po ineternet trgovinah in najnižje cene so okrog 250 EUR, ampak ga nikjer nimajo na zalogi za tako ceno. In glede na to, da ga kar v nekaj trgovinah ponujajo za več kot 300 EUR, pomeni, da lahko pričakujemo samo rast in nič drugega.

Ko sem ga jaz kupil je bila cena novega v ZDA cca. 600USD, v evropi okoli 500€, v sloveniji še nekaj časa ni bil na policah ;) Potem je sledila mislim da enkran na polovici leta 2009 pocenitev na okoli 150€ oz mislim da 220-250USD. Potem je prišel ven slavni G2 in so cene pričele počasi rasti... Vse cene so za 1000komadov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: _Dejan_ ()

Zna biti, da so bili čisto na začetku res dražji. Možno, da je datum na moji ponudbi iz leta 2009, je že precej zbledelo in sem bil prepričan, da je 2008. Ampak cena 155 EUR se lepo vidi.
Od nakupa mojega SSD pa tudi še ni eno leto, sem sedaj pogledal in sem ga kupil letos malo po novem letu za 199 EUR.

150€ se v AT niso bili. Seveda G2 ne, da o G1 ne govorimo.
Da ne bom samo nakladu...
Klik
Klik

Tudi v ostali EU ni bilo kaj bistveno drugace.

Če gre soditi glede na prejšnje leto, bodo cene padle oktobra oz. novembra.

Anyways naročil sem Corsair force 120gb, upam da nisem slabo izbral

kuglvinkl ::

Cene bodo padle, ko se bo prešlo na 25nm čipe. Povedano že 100×.
Your focus determines your reallity

element ::

Ne bom presenečen, če bodo pocenitve, zaradi velikega povpraševanja, minimalne.

element je izjavil:

Ne bom presenečen, če bodo pocenitve, zaradi velikega povpraševanja, minimalne.

pocenitve? le zakaj bi prišlo do pocenitev? naj mi eden razloži kateremu proizvajalcu je to v interesu?

Kdor bo prvi na 25nm, z dovolj kapacitetami, bo lahko ceno na GB spustil in prodal ogromno. Ampak spustil bo za par procentov, ne za pol, kot pričakujejo nekateri.

bosmla ::

Jaz mislim, da s temi SSD veliki proizvajalci testirajo (kartelno) trg kako lahko s kontrolirano izdelavo-prodajo rac. komp. za dolgo obrzis visoke cene, ker ni logicno, da bi taksno relativno enostavno tehnologijo tako "tezko" proizvajali. Ne najdem linka, kjer je bilo objavljeno, da je cena za 80GB SSD v proizvodnji manj kot za povprecno maticno - torej pod 50 dolarjev...

ST-777 ::

Kakšne cene za SSD lahko pričakujemo v prihodnje, so nekaj napisali 26.7.2010 na Geeksinformed.

" An SSD Drive now costs about $2 per gigabyte while a HDD drive costs less than $1 per gigabyte. At the current technology node (42 nm), it is not possible to manufacture SSD at $1/GB, but when the manufacturing node reaches 24 nm, this price looks feasible. Look for 24 nm volume production in 2011. "

http://geeksinformed.blogspot.com/

Sploh nevem kaj jokate glede cen..
SSDji z SF kontrolerjem za dobrih 150EUR (60GB), ali pod 300EUR za 120GB.
http://geizhals.at/?cat=hdssd&sort=p&xf...
http://geizhals.at/?cat=hdssd&xf=1195_S...

Ali pa Kingston SSDNow V-Series G2 64GB za 114EUR oz 212 za 128GB.
http://geizhals.at/a505599.html
http://geizhals.at/a505600.html

Ob takih cenah, kdo sploh se hoce intela?! (razn intel fanboyi) :))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Dr_M ()

Če bi bli tud dobavljivi po najnižjih cenah, bi blo pa sploh super :).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: element ()

če bi jih zastonj talal, bi jst uzel kr dva!:))

dwinxp ::

Kaj kupiti?

Pregledal sem teste ter trenutno sem najbolj odlocen za OCZ Vertex 2 60GB za ceno okoli 170EUR... Rabil bi ga samo za sistemski disk, se pravi Windows7 + okoli 5GB ostalih programov, ki jih uporabljam.

Mnenja ? Dobra odlocitev ali je kaj boljsega za tako ceno ? Gledal sem tudi Intela 80GB G2 vendar po testih sodec je boljsi ta novi Vertex 2, predvsem pri branju...

WarpedGone ::

Enota sama po sebi je čist na nivoju. Če te skrbi cena, je pa odvisno kolk te bi bolelo, če bi za zadevo dal 5 EUR več kot kje drugje, 2 tedna kasneje.

Večno čakanje ti prinese najnižje cene. Ampak nikoli ničesar nimaš.
Zbogom in hvala za vse ribe

dwinxp je izjavil:

Kaj kupiti?

Pregledal sem teste ter trenutno sem najbolj odlocen za OCZ Vertex 2 60GB za ceno okoli 170EUR... Rabil bi ga samo za sistemski disk, se pravi Windows7 + okoli 5GB ostalih programov, ki jih uporabljam.

Mnenja ? Dobra odlocitev ali je kaj boljsega za tako ceno ? Gledal sem tudi Intela 80GB G2 vendar po testih sodec je boljsi ta novi Vertex 2, predvsem pri branju...

po mojem je tale daleč najboljši po P/P. drugač pa še naj drugi povedo...

A niso vsi SF1200 ?

Btw kaj pomeni P/P

OldSkul ::

najbrž price/performance

hehe to sem čakal. Zkaj vsi mislijo da je price/performance :D

Vceraj sem sprobal AMD AHCI driver in zadeva ni bila hitrejsa niti za misjega...
Vse kar sem dosegel je to, da TRIM ne dela, tudi z Intel Toolboxom ne.

49106 je izjavil:

hehe to sem čakal. Zkaj vsi mislijo da je price/performance :D

ja hecno ne, ker je preformance / price

Tomay ::

Sem končno namestil sistem na OCZ Agility2, nabavljen tu

V Windows xp ide:

XP ide

Windows7 64 ahci ms

W7 64 ms ahci

Windows7 64 ahci intel

W7 64 intel ahci

Po testih ni bistvene razlike med ms in intel gonilniki, sistem pa se z intel gonilniki zboota kake 3 sekunde hitreje.
Voodoo 4Ever

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: bluefish ()

qwdl ::

Pozdravljeni

Sem si namestil SSD crucial C300 in dobim take rezultate:

Benchmark

Inštaliral sem naslednje driverje: href="http://downloadcenter.intel.com/detail_...

Sistem mi boota preko 30 sekund. Matična je Asus P7P55D-E in SSD je povezan na Sata III port.
Kaj je narobe?
Hvala

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: bluefish ()

Tomay je izjavil:

Po testih ni bistvene razlike med ms in intel gonilniki, sistem pa se z intel gonilniki zboota kake 3 sekunde hitreje.

Se vidi d imaš z intel driverji v 4k testu višji rezultat... Če lahko naredi še kakšen IOPS test...

e-marko ::

Kaj je torej bolje za normalnega uporabnika? Agility 2 ali C300? Glede na zgornje slike mi ni več nič jasno. Čakam sicer na C300 ampak...

LP
...somebody, somewhere...

ST-777 ::

e-marko je izjavil:

Kaj je torej bolje za normalnega uporabnika? Agility 2 ali C300?

Morda te bo zanimalo, kaj so o Crucial's RealSSD C300 zapisali tukaj: http://www.anandtech.com/show/2974/cruc...

Odlomek iz testa: "....The drive would not longer be detected on POST. In fact, with the C300 connected to any machine I couldn't get any OS to boot; the system would just hang at drive detection."

Ah, kaj take stare linke limas...

Useeno je SF boljsi.
««
45 / 507
»»