» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
44 / 507
»»

amd3 ::

jaz mam tud tega C300 na Win Xp 32 bit pa mi nekaj ni jasno, če mam vklopljen disk caching je write 77mb/s, če je pa izklopljen pa samo 50mb/s. Spletne strani pa pravijo naj bo na SSDju disk caching izklopljen??

Oddin ::

ssd crucial c300 in wd 750gb

Majka :D. Sem si končno še jaz ubavil en ssd in sicer Crucial C300 64gb. Nikoli nazaj na hdd.
Corsair Obsidian 750D, i5 3570 & 4.4GHz, Sapphire R9 290 Tri-X OC,
CPU+GPU EKWB Custom Liquid-Cooling Loop, Asus P8Z77-V DELUXE, Corsair Vengeance
Pro 8gb 1600MHz, Samsung SSD 850 EVO, Corsair AX860i

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: bluefish ()

asPeteR ::

Tudi jaz sem si v petek omislil SSD Cruical C300 64 GB pa bom rekel samo to, da je hitrost diska BOMBA. To je vse kar bom reku. :)
Prej sem imel za sistemski disk Raptorja, pa je razlika k noc pa dan. Nikol vec nazaj. ;)
http://blog.stegnar.com

ST-777 ::

Hitrost SSD Crucial C300 64GB so pohvalili tudi na testu, ki so ga objavili pred dvema dnevoma na hexus.net.

http://www.hexus.net/content/item.php?i...
"Peaking at a whopping 360MB/s in the sequential-read test, most consumers will notice a huge leap in performance if upgrading from a mechanical hard-drive."

=666= ::

WD3000GLFS

Zgodovina sprememb…

WarpedGone ::

@asPeterR:

Kje naroču, kolk plačal? Js bi tut :)
Zbogom in hvala za vse ribe

Dr_M ::

Mal ste zamudil tega cruciala. Pri enaa je bil 140€. Toliko sem placal za njega :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

WarpedGone ::

Spletne strani pa pravijo naj bo na SSDju disk caching izklopljen??

?
Zakaj naj bi blo pa to dobr? Mogoče zasičenje cacha zaradi mnogo posanj in posledične nevarnosti zatikanj? Druge teorije ne vidm, pa še ta je kilava.
Zbogom in hvala za vse ribe

clix ::

WarpedGone je izjavil:

Spletne strani pa pravijo naj bo na SSDju disk caching izklopljen??

?
Zakaj naj bi blo pa to dobr? Mogoče zasičenje cacha zaradi mnogo posanj in posledične nevarnosti zatikanj? Druge teorije ne vidm, pa še ta je kilava.

Jaz bi rekel da zato, ker se pomnilniške celice prej "zrabijo"

Evo se en test na intelovi plati. Win7 x64, ICH9R in MS Ahci gonilniki.
Zgoraj Crucial, spodaj Intel.

Mimogrede, nasel resitev za Intel SSD Toolbox. Ce imas uklopljen opcijo kompresije podatkov, toolbox javi napako, da je SSD v raid polju.

Zgodovina sprememb…

kuglvinkl ::

Čaki, kaj ima Crucial pod haubo?
Your focus determines your reallity

Marvell 88SS9174-BJP2
Danes grem se po Sata6g kontroler, pol pa da vidimo, kaj res zmore >:D:))

bosmla ::

@Dr_M poglej moje razultate na prejsnji strani... pri Intelu mas nekam nizko write pri 512 in 4K

@Dr_M poglej moje razultate na prejsnji strani... pri Intelu mas nekam nizko write pri 512 in 4K

Redki srecnezi so/ste, ki jim dela hitreje :))

Qrents ::

Heloo
Ekola tu je test z sata3 kontrolerjem in z ssd crucial 64gb

ter 2x 1000gb wd black sata3 na sata2 kontrolerju raid 0
Turn your pc into piece of ART

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

Kater kontroler pa imas?

Sata3 je Marvell 9128,sata2 pa intel ich10r

Dons sm dubu sata kontroler z marvell 9123, pa mi ga na treh platah ne uspe usposobit.
MSI GD70 sploh ne vidi kartice, DFI P35 najde, ampak ko sm nalozu driverje za Win7, se ne bootajo vec, pa so cisto svezi, Asus M3A78 z Win Xp pa samo BSOD vn mece, ko hocem instalirat driverje.

asPeteR ::

@WarpedOne: kupu sem ga v Eventusu (ki so tudi uvoznik za SLO).
http://blog.stegnar.com

Dman ::

Kaj pa tole

Western Digital SiliconEdge Blue 64GB, 2.5", SATA II (SSC-D0064SC-2100)
lesen: 250MB/s • schreiben: 170MB/s • Cache: 64MB • Anschluss: SATA II • ...

Za 143 EUR s poštnino v Slovenijo in plačilom preko Paypal http://www.yellowcent.com/SiliconDrive-...

Jaz imam SATA2 - do katere brzin je sploh smiselno kupovati???

Dost ugoden, pomoje se kar splaca.

Izi ::

Dman je izjavil:

Jaz imam SATA2 - do katere brzin je sploh smiselno kupovati???

SATA2 "potegne" do maximum 280 MB/s

Tomay ::

Sem nabavil OCZ agility2 60gb in mi v crystalmark 2.2 ne pride prek 170/90, medtem ko gre pri atto prek 240/215. Sistem je windows xp brez ahci.
Voodoo 4Ever

M-XXXX ::

Dr_M je izjavil:

Redki srecnezi so/ste, ki jim dela hitreje :))

Moj:

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

Dr_M je izjavil:

Mimogrede, nasel resitev za Intel SSD Toolbox. Ce imas uklopljen opcijo kompresije podatkov, toolbox javi napako, da je SSD v raid polju.

kje pa se ta opcija nahaja?

btw, še glede testov: nikjer več ne zasledim dostopnih časov ssd-jev. ali so ti že vsi tako majhni da jih niti merijo ne več, ali jih namerno spuščajo in je fokusirajo na hitrosti??
ker za sistemski disk pa je le pomembno, če imaš dostopni čas 0,1s ali 0,001s, hitrosti pa pri tako malih fajlih ne bi smele priti do izraza, imho...??
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

bosmla ::

btw, še glede testov: nikjer več ne zasledim dostopnih časov ssd-jev. ali so ti že vsi tako majhni da jih niti merijo ne več, ali jih namerno spuščajo in je fokusirajo na hitrosti??
ker za sistemski disk pa je le pomembno, če imaš dostopni čas 0,1s ali 0,001s, hitrosti pa pri tako malih fajlih ne bi smele priti do izraza, imho...??

Ravno zaradi dostopnih casov se SSD splaca: 0,1ms (poglej moje razultate na prejsnji strani...)

element ::

Zaženeš program, ki gre nalagat 1000 manjših fajlov. Pri dostopnem času 7ms bo HDD porabu, da sploh najde kje na disku so fajli, 0,7s. Potem jih mora še prebrat. Pri dostopnem času 0,06ms (Vertex 2) bo čas iskanja 0,006s. Mal ralike ane? To se konkretno občuti pri odzivnosti. Med Kingstonom SSDNow V+(0,12ms) in OCZ Vertexom 2 (0,06ms) pa v praksi najbrž ne boš opazu razlike.

Access time kot tak niti ni pomemben podatek. Bolj pomembne so 4KB read / write hitrosti, ki izhajajo iz njega.

Jaz med delom ne opazim razlike med OCZ Vertexom in Intel X-25m v sistemu. Oboje leti kot navito. Šele sintetični test pokaže Intelovo nadvlado pri 4KB hitrostih. Se pa najbrž opazi razliko med low end SSD-jem s slabim kontrolerjem in mainstreamom. Treba je bit previden.

Pozdrav
Jest bi kar v tej temi malo uprašal ali bi to delalo da bi dal 2x ssd v raid 0 v marvel kontrolerju sata3 ter 2x 1000gb wd v intel kontrolerju ich10r v raidu 0?
Plata x58a ud3r

hvala lp

gruntfürmich ::

bosmla je izjavil:

Ravno zaradi dostopnih casov se SSD splaca: 0,1ms (poglej moje razultate na prejsnji strani...)

ne sprašujem za razliko med hdd & ssd, ampak med različnimi ssd.ji.
ker kot je rekel element, verjetno med dobrima ssd.jema ne bom opazil razlike, čeprav jih učasih sintetični testi dostopnih časov prikažejo kot grozno veliko.
tko da verjetno med trenutno meni najboljšimi po ceni & performance: intel x25-m 80GB, vertex 2 60GB & crucial c300 64GB ne bi smelo biti razlike pri uporabniški izkušnji za sistemski disk...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zato pa imajo SSDji predpomnilni, da se izravnajo morebitni zastoji oz stutter, ki drasticno povecajo tudi dostopni cas.
Samsung kontroler je bil dokaj problematicen glede dostopnih casov, ampak jih prakticno skoraj ni vec na trgu.
Edina svetla izjema je Sandforce, ki je brez predpomnilnika, pa kljub temu nima tezav.

Jaka83 ::

Bom še malo počakal z nakupom SSD. Žal potrebujem vsaj 250GB disk za normalno delo, ki pa je trenutno zame še predrag.

2×320GB WD Scorpio Black v RAID0 polju na HP EliteBook 8530p.

Zgodovina sprememb…

kuglvinkl ::

Anand ima Crucial's RealSSD C300 review.

Bottom line is:

If you're running Windows 7, have a 6Gbps controller and want a 256GB drive, go Crucial. If you're running any other OS, are using RAID or can only afford a 128GB drive, go SandForce.

Uglavnem, moj sistem ostaja na Intel V-40, obdelavo fotk bom pa na zimo premaknu na nekaj, kar bo imelo zverinski random read/write.
Your focus determines your reallity

Jst ::

Po priporočilu Ananda bom po vsej verjetnosti po poletju kupil torej Crucial C300 256GB. Sedaj polagam upe na proizvajalce matičnih, da se bo dalo dobiti matično z 6Gbps kontrolerjem. Če bo medtem prišel še kakšen boljši (racionalnejši) SSD, toliko bolje.

Plus, razmišljam o tistih hibridnih diskih. Zraven SSDja mora biti še nekaj večjega. Ali pa mogoče klasilni kakšen Tera ali dva v RAIDu.

Jeseni upam, da mi bo jasno, kaj hočem. :)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

tomos ::

zdravo. prvič kopujem ssd disk pa me zanima ali je ta ok za ta denar?
link: http://geizhals.at/a505601.html
oz. če obstaja kaj veliko bolšega za podoben denar oz. koliko bi moral doplačati da bi res dobil neko vrhunsko hitrost proti temu? pa zanima me če se to sploh opazi v primerjavi s tem do katerega sem dal link.
lp

dvihtelic ::

če misliš kaj kupovati, počakaj še malo, kolega ki dela preko trgovin pravi, da bodo ssd diski šli precej dol, prihaja novo obdobje.

tomos ::

in v kolikšnem času pa bo padla cena? tam okrog oktobra je res zadni cajt da ga nabavim.
lp

do takrat bo sigurno, drugače so pa pri nas 64giga za 155EUR

e-marko ::

Se sploh da kje pri nas takoj dobiti Crucial C300 64 GB?

LP
...somebody, somewhere...

Erazer ::

:D
Poglej raje prvo stran :)

http://www.eventus.si/

Vroča roba ni kaj, sem eden od čakajočih...vendar čedalje bolj razmišljam o kakšnem sandforce ssd. Še malo pa ga bom raje v tujini kupil.....enega ali drugega..

e-marko ::

Katerega si še gledal v primerjavi s C300 in kje v tujini imaš namen kupiti, če se odločiš?

LP
...somebody, somewhere...

Gledal sem tele diske:
http://skinflint.co.uk/eu/?a=540375&t=a...
http://skinflint.co.uk/eu/?a=534137&t=a...

Glede na teste so best buy, sploh zaradi sandforce algoritma, ki predvideva katere datoteke se najbolj uporabljajo in tako zadevo še pohitrijo....
Crucial je zame problem, ker nimam 6Gbps kontrolerja na plati in ker 64gb model zelo počasi piše (večji modeli seveda boljše zaradi paralelizma(sandforce teh problemov nima)). Crucial ima tudi probleme s padanjem hitrosti v kolikor ne deluje trim na polno... xp uporaba je no go..

Na to kje bi kupil, pa še nimam odgovora, kolega sicer dela v prodajnem kanalu in mi bo skušal izbrskat...če bo kaj iz tega sporočim...

trnvpeti ::

ce nimas 6Gbps controlerja, koliksna je potem hitrost C300 64G diska?

trnvpeti je izjavil:

ce nimas 6Gbps controlerja, koliksna je potem hitrost C300 64G diska?

Toliko kot ima večina ostalih max hitrost okoli 285 MB/s.... za najnovejše SSD je ravno vodilo omejitev (govorimo o branju)....za realni user experience so še drugi faktorji ampak ok...

trnvpeti ::

hvala za info
potem bo res treba na kaksen sandforce pocakat

Erazer je izjavil:

čedalje bolj razmišljam o kakšnem sandforce ssd.

Zanimiv članek o sandforce kontrolerju:
SandForce SF-1200: Does Lower Capacity Mean Lower Performance?
http://www.tweaktown.com/articles/3358/...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ST-777 ()

Razliko med standardnim SSD kontrolerjem in SandForce SSD kontrolerjem pa so nazorno prikazali pri PC Perspective:
http://www.pcper.com/article.php?aid=856

49106 ::

Kateri ssd 128-160 gb priporocate?

Jst ::

Sandforce kontoler.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Izi ::

Že dolgo nisem nič pokomentiral SSD tehnologije.
Vidim, da ste sedaj prišli do uporabe različnih kontrolerjev. Res je, da kontroler precej vpliva na hitrost SSD-ja, ampak res pa je tudi, da je v praksi take razlike nemogoče opaziti. Razlike se opazi samo z benchmark programi.

Bolj pomemben kot kontroler je driver. Razlike med dobrim in slabim driverjem se za razliko med slabim in dobrim kontrolerjem, vedno lahko opazijo v praksi.
IDE driverji so že dodobra razviti in ne povzročajo problemov ne glede katere uporabiš. Ampak če hočeš dodobra izkoristiti hitrost SSD-ja je treba uporabiti AHCI ali RAID driverje, ki pa VELIKOKRAT povzročajo probleme. Uporabniki pa potem krivijo kontroler, ki ni ponavadi nič kriv.

Microsoftovi AHCI driverji, ki pridejo skupaj z Windows, so milo rečeno zanič. Medtem ko so njihovi IDE driverji odlični, uporabo njihovih AHCI driverjev močno odsvetujem.
Najpogostejši problem, ki nastane v kombinaciji SSD in Microsoftovi AHCI driverji je doooooooolg zagon Windows sistema Vista ali Windows 7. Med nalaganjem driverjev se sistem zna ustaviti tudi za celo minuto, preden se nalaganje driverjev nadaljuje. Tako lahko zagon sistema traja tudi več kot minuto. Tudi ob izključitvi sistema se dostikrat vse skupaj ustavi ali pa traja dolgo časa, preden se sistem ugasne. V sistemu sicer delujejo kolikor toliko vredu ampak včasih se tudi tu pojavljajo "zatikanja" pri prenosu podatkov.
Vsega tega so krivi Microsoftovi AHCI driverji. Stopnja težav pa je seveda odvisna od kombinacije matična plošča, kontroler in SSD. Nekatere kombinacije imajo manj težav, nekatere več, včasih tudi nič.
Microsoftovi AHCI driverji so splošni za vse mogoče kombinacije čipovij, kontrolerjev in SSD enot, in ni čudno če včasih ali pa celo večinoma ne delujejo optimalno.

Najbolje je uporabiti AHCI ali RAID driverje, ki so narejeni točno za matično ploščo oziroma za čipovje katero je na matični plošči. Če pa uporabljaš dodatni kontroler na kartici pa moraš uporabljati AHCI oz. RAID driverje za ta kontroler.

Intel in Nvidia za svoja čipovja na matičnih ploščah izdelujeta svoje AHCI in RAID driverje. Za ostale ne vem koliko je kaj izbire.
Ker večina uporablja Intel čipovja se bom osredotočil na njih.

Po novem se skupek Intelovih driverjev za AHCI in RAID imenuje "Intel Rapid Storage Technology".
Notri so AHCI in RAID driverji za večino Intelovih čipovij in že nekaj mesecev podpirajo tudi TRIM, da ne bo kdo skrbel, da bo stal brez TRIM podpore zaradi neuporabe Microsoftovih driverjev.

Če imaš intelovo čipovje si "Intel Rapid Storage Technology" verzija 9.6 posnameš direkt iz Intelovega download centra.
Za 32-bit in 64-bitne Windows je datoteka tukaj: http://downloadcenter.intel.com/Detail_...
EXE datoteko instaliraš, in restartaš sistem. Po restartu ti bo Windows sam namestil potrebne driverje glede na nastavitev AHCI ali RAID v BIOS-u.

Razlika bo po nameščenih Intelovih driverjih opazna. Zagon Windows ne bi smel biti dalši od 20 sekund, razen če ti še kakšni drugi driverji ne upočasnjujejo zagon sistema. Tudi izklop sistema je vedno hiter.
Pozna pa se tudi na hitrosti SSD-ja. Zaporedno branje in pisanje, ki je najmanj pomembno se ne bo nič spremenilo, se pa zna opazno povečati hitrost branja in še bolj pisanja 512K in 4K velikih datotek, kar je zelo pomembno.

Opozorilo: Intelovi driverji so samo za matične plošče, ki imajo Intelova čipovja. Nameščanje napačnih driverjev lahko popolnoma pokvari sistem !!!
Ameriški pregovor pravi, da ne popravljaj kar ni pokvarjeno. Komurkoli se zdi, da mu njegov SSD deluje brez problemov naj moje pisanje ignorira :D
««
44 / 507
»»