» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
39 / 507
»»

zee ::

Pri sebi sem samo vklopil v BIOSu AHCI nacin in to je bilo to. Nobenih dodatnih gonilnikov nisem namescal.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

gruntfürmich ::

pred instalacijo ali po? in ktir win?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Windows 7 Pro (sluzbeni), vklop pred instalacijo.
zee

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zee ()

meni pa je totalno zavrnilo instalacijo.
res da sem imel še polno dislov gor priključenih, enega na ide, pa vseeno.
instalacija ni uspela dokler nisem prestavil na ide...

kakšna pa je recimo razlika če jst to kasneje vklopim? je poleg zafrkavanja in moćnosti blue screena še kakšna druga finta?

Zgodovina sprememb…

Dr_M ::

ker trenutno instaliram WIN 7 pa ne morem z AHCI-jem pri mode E-SATA (matična MSI 790FX-GD70 - DR.M!!!!!!!!!!)

Win7 ne mores instalirat ce imas AHCI uklopljen in nekaj esata?! :D >:D
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Dr_M je izjavil:

ker trenutno instaliram WIN 7 pa ne morem z AHCI-jem pri mode E-SATA (matična MSI 790FX-GD70 - DR.M!!!!!!!!!!)

Win7 ne mores instalirat ce imas AHCI uklopljen in nekaj esata?! :D >:D

hm ja, ampak sem vseeno deležen vseh prednosti sata priključka, če imam v 'integrated peripherals' -> 'on chip ata devices' RAID mode: IDE!?
ker če sem imel AHCI res nisem mogel zagnati. kakšno funkcijo pa ima da oddelek?

kakšno pa ima E-SATA controler mode -> AHCI, RAID, IDE , isto v 'integrated peripherals'??
DR.M!!!!

pa še to: enega diska mi ne zazna. sata. bi imelo kaj te stvari v biosu povezave?

Zgodovina sprememb…

V BIOSu izklopi RAID kontroler na maticni plosci.
zee

Jaz sem imel 2 sata diska + ssd + disk na esata, v biosu oba kontrolerja na AHCI (SB750 in jmicron), pa sem normalno lahko instaliral Win7.

zee je izjavil:

V BIOSu izklopi RAID kontroler na maticni plosci.

bom probal, če bom našel. vendar pa mislim da ga nisem vklopil oz. sem ga vklopil edino zato, da imam na 2 raid priključkih priklopljene navadne diske. druga nič.
ampak ona dva mi uredu delujeta.

Ce imas prikljucene navadne trde diske in nimas postavljenga RAID polja, ga lahko mirno izklopis in uporabljas kot navaden SATA kontroler.
zee

Dr_M je izjavil:

Jaz sem imel 2 sata diska + ssd + disk na esata, v biosu oba kontrolerja na AHCI (SB750 in jmicron), pa sem normalno lahko instaliral Win7.

morda je to zaradi piratskih winsow. kaj pa vem... vem samo da je šlo počasneje:))

glede nezaznavnega diska za sem pogruntal da mu ne paše če je 'foreign'-dinamičen, moral bi biti basic.:'( zdaj pa teži da bom zgubil podatke...

WHOOO! sem ga že importal! problem rešen (vsaj kar se tega tiče)

Zgodovina sprememb…

Jst ::

Ljudje: Tako kot pri SSDjih, se tudi pri HDDjih splača vklopiti AHCI.

Long story short: Malenkost boljše performance (pri HDD). Pri SSD veliko boljše performance, kot ste ugotovili že sami.

Read or just look at the pictures: AHCI vs. IDE.

+ Vklop AHCI na že inštaliranih XP.

Iz zgornjega linka:

AHCI mode brings 3 main advantages:
Supports NCQ (Native Command Queuing) allowing SATA drives to accept more than one command at a time and dynamically reorder the commands for maximum efficiency.
Supports hot plugging of devices
Supports staggered spin ups of multiple hard drives at boot time

PoBoldal sem jaz. To je v bistvu odvisno od proizvajalca HDD. Pri nekaterih se pozna bolj, kot pri drugih.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jst ()

Brasco ::

Zanima me vaše mnenje glede tega SSD diska:

http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...

Montiral bi ga v Mac minija. In bi bil samo za sistem. Vse ostalo bo preko FW800 zunanjega RAID1 diska. Zanima me koliko kaj oddajajo toplote SSD diski? Bi kak SSD priporočali bolj? Se bo opazila kakšna pohitritev glede na vgrajeni 2,5" 5400rpm disk? Cenovno sem omejen na max. 150EUR. Gledal sem še tale model:

Hvala

WarpedGone ::

Oba sta čista zmaga, na tebi je da se odločiš kolk denarja lahko pogrešaš. Toplote ne bo nobene občutne - na otip bo stvar hladna. Oba SSDja sta v špici trenututno dobavljivih, pohitritev bo takšna da ne boš mogu verjet in se boš tepu po glavi zakaj tega nisi že prej nabavu.
Zbogom in hvala za vse ribe

Hvala za mnenje. Pomoje bi še vseeno bil boljša izbira Corsair, saj ima hitrejše zapisovanje/branje in spada v serijo Extreme, dočim Intel je Value?! Ali potrebuje SSD potem kakšno vzdrževanje, sproščanje celic ali kaj podobnega?

Ce imas stvari dobro postimane, TRIM dela avtomatsko.

Ali potrebuje SSD potem kakšno vzdrževanje, sproščanje celic ali kaj podobnega?

Resnici na ljubo - DA
In še enkrat resnici na ljubo - tut če tega ne počneš, kakšne hude razlike ne boš občutil, dokler je ne boš šel direkt iskat z namenskim programom (benchmark)

Prva reč je, da so SSDji narejeni iz ene zadeve, kateri se reče flash. Pustmo detajle, povzetek je da predno lahko vanj neki zapišeš, mora bit tisto prazno. Torej - klasično prepisovanje obstoječe vsebine tuki odpade. Dodaten trik pri tej zadevi je, da kar se diska tiče brisanje datotek ne obstaja, obstaja samo pisanje. Ko ti v OSu en fajl zbrišeš, bo OS nekam na disk (filetable) samo neki novga napisal. In ko se to pisanje dogaja dovolj dolgo, bojo slej ko prej vse celice popisane. Ko boš potem hotu spet neki novga napisat nekam (nekam, kjer OS trdi da ni nič), bo SSD pogruntal da celica še ni prazna in jo bo moral najprej spraznit. To se pokaže kot precejšnja upočasnitev pisanja.

Druga reč je, da je pisanje relativno redka operacija, v veliki večini časa se iz enote bere. To pomeni, da tut tista upočasnitev pisanja ni en resno hud problem kar se vsakodnevne uporabnosti tiče. Če pa si "benchmark junkie" in hočeš imet vedno zadnji procent možnih performans, pol je to seveda nerodna reč. Tuki stopi na sceno komanda TRIM, ki disku špeca za katere lokacije vse na disku OS trdi da so prazne (zbrisane). In ko ma SSD čas (nič ne bere/piše) se spravi te lokacije praznit, da bojo lepo deviško pripravljene na pisanje, ko do njega pride. Ta ukaz TRIM je takšne sorte, da ga načeloma izvaja OS sam, teb ni treba počet ničesar. Da pa boš lahko bolje spal (če si take sorte), maš pa posebne namenske programe, ki ta TRIM izvajajo, ko se tebi tako zahoče. Aja, TRIM je podprt v W7, XPji tega še ne počnejo.

Manjši trikec pri vsem tem je še, da so proizvajalci še vedno precej rosni kar se tiče teh SSDjev in v luči šparanja sredstev se pri razvoju/testiranju/proizvodnji rodijo "manjši" kiksi. Vsi že vemo za slavno zatikanje JMicron kontrolerja, pa za Intelove težave z izgubljanjem podatkov ipd. Kar je dobro vedet je to, da če nočeš tvegat, vzameš preizkušeno od firme, kateri ni treba tvegat. Intel je tak, tut Corsair je podobn. Intelov disk, katerega omenjaš je že precej časa na trgu in lahko računaš da je velika večina glavnih problemov že najdena in odpravljena. Pri kaki novi zadevi je verjetnost težav nekaj večja.

PNG ::

Po 8ih mesecih uporabe Intelovega SSDja lahko samo rečem, da je to bila najboljša investicija v moj laptop možna in ga ne morem prehvaliti. Ne morem drugega, kot svetovati ta upgrade!

Hvala za tako obsežen odgovor. Stvar je v tem da imam doma še svež WD zunanji disk povezan v RAID1 z 1TB prostora. Kar je zame več kot dovolj. Vgrajeni disk pa je preprosto počasen. Nadgradnja na disk z več obrati/gostote ni smiselna saj večje kapacitete ne rabim za sistemski disk, cena pa je na koncu že zelo podobna. Nek enthusiast nisem, saj je mini velik kot dve škatli toffife bonbonov :), mi je pa fajn da lahko iz minimuma potegnem ven maximum. Hvala.

Je ze kdo nabavil SSD z novim jmicron kontrolerjem?
Npr Kingston SSDNow V-Series G2 64GB

snela ::

Se strinjam - Intel SSD BP!

Moram pa rect, da mam ob prehodu iz WinXP na Win7 tud PATA HDD-je (tihe, konstante Seagate Baracude), 15% hitrejse, kar je fenomenalno :)
LP

Pipi Castro ::

A je že kdo preizkušal kakšen RAID0 z SSD disk Intel X25-V 40GB Value?
Namreč našel sem zanimiv članek o tem: http://www.anandtech.com/show/3618/inte...
Sequential Read je kar 371 MB/s...res pa je tudi, da v RAID0 ne dela TRIM.

Zgodovina sprememb…

nejko8 ::

res pa je tudi, da v RAID0 ne dela TRIM.

link: http://www.guru3d.com/news/intel-brings...

Maki8 ::

nejko8 je izjavil:

res pa je tudi, da v RAID0 ne dela TRIM.

link: http://www.guru3d.com/news/intel-brings...

link: http://techreport.com/discussions.x/186...

Kaj pa ce nimas intelovega chipseta? :)

1) There is currently no way to pass the TRIM instruction to a drive that is a member of a RAID array. Intel's latest RAID drivers allow you to TRIM non-member RAID disks, but not an SSD in a RAID array.

2) Giving up TRIM support means that you need a fairly resilient SSD, one whose performance will not degrade tremendously over time. On the bright side, with the exception of the newer SandForce controllers, I'm not sure we've seen a controller as resilient as Intel's.

Ta ki je delal ta poskus je napisal zgrornje...SandForce controlerje potrebuješ.

Zgodovina sprememb…

nejko8 ::

@Maki8
sem prebral tole ja: Translation: if your Intel storage controller is set to RAID mode, you'll now be able to benefit from your solid-state drive's TRIM functionality when running it alongside a RAID array comprised of mechanical drives. TRIM isn't supported for SSDs participating in a RAID array, however. Intel may add that feature in the future, but it hasn't committed to doing so.

moja napaka :)

pilatus ::

Dr_M je izjavil:

Kje vidiš, da je TRIM vklopljen oz. deluje ????

lp.

pilatus je izjavil:

Dr_M je izjavil:

lp.

Vsak mesec preveri hitrost in če se bo manjšala TRIM ni vklopljen. Preveriti se da z različnimi software.

No zasledil sem OCZ SOLID 2 SERIES SATA II 2.5" SSD in v opisu mu piše, da je primeren za RAID konfiguracije...a mogoče kdo ve, če podpira tudi TRIM v RAID konfiguraciji?

_Dejan_ ::

Pipi Castro je izjavil:

pilatus je izjavil:

Dr_M je izjavil:

lp.

Vsak mesec preveri hitrost in če se bo manjšala TRIM ni vklopljen. Preveriti se da z različnimi software.

No zasledil sem OCZ SOLID 2 SERIES SATA II 2.5" SSD in v opisu mu piše, da je primeren za RAID konfiguracije...a mogoče kdo ve, če podpira tudi TRIM v RAID konfiguraciji?

ČE podpira TRIM v AHCI ga bo tudi v RAID. Ni problem V SSD-ju da ne podpira TRIM v RAID ampak v RAID kontrolerju ki ne podpirajo TRIM.
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)

_Dejan_ je izjavil:

Pipi Castro je izjavil:

pilatus je izjavil:

Dr_M je izjavil:

lp.

ČE podpira TRIM v AHCI ga bo tudi v RAID. Ni problem V SSD-ju da ne podpira TRIM v RAID ampak v RAID kontrolerju ki ne podpirajo TRIM.

Aha, a če piše zraven:
Intel Matrix Storage Technology Support RAID 0,1,5,10 in JMicron 363 kontrolerji
pomeni, da podpira...

Zgodovina sprememb…

AHCI je pogoj za TRIM, ce je pa disk v RAIDu pa TRIM ne bo delu, ker sistem vidi RAID polje kot en sam "disk".
Sicer pa nevem kaj mutite s tem raidom, ker moras dat vec SSDjev v raid, da lahko na oko sploh opazis kaksno omembe vredno razliko.

_Dejan_ ::

Dr_M je izjavil:

AHCI je pogoj za TRIM, ce je pa disk v RAIDu pa TRIM ne bo delu, ker sistem vidi RAID polje kot en sam "disk".
Sicer pa nevem kaj mutite s tem raidom, ker moras dat vec SSDjev v raid, da lahko na oko sploh opazis kaksno omembe vredno razliko.

Ni vsem pomembna samo hitrost... Recimo jaz imam 4x 30SSD(OCZ Vertex Turbo) v RAID10, zaradi hitrosti in redundančnosti...
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)

Še enkrat se oglašam preden naročim SSD. Odločitev je padla na koncu da vzamem:

Dodaten prostor bo vseeno kar fajn. Kar pa me muči je, kako bom jaz lahko posodobil firmware če sem na Macu? In kako je na Meku z AHCI mode in podobnimi podrobnejšimi nastavitvami??

snela ::

Ne bo ti žal :)
LP

bosmla ::

Ker bom tudi sam kupil me zanima zakaj dati 25EUR vec pri zgornjem trgovcu kot tukaj?

PujsaPepa ::

Ker bi rad za Win7 sistem čimvečji disk (vsaj 128GB). POdatke bom imel na 2. navadnem disku SATA, me zanima kaj si mislite o KingStron SSD diskih:
npr. http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...
Ful ugodbno napram (boljsim ? zanesljivejsim?) Intelu ki je 400€ ?
Se splača investirat, ali je za prvi test (2 leti, pol pa menjam comp)
vseeno če dam ta Kingston ?
in btw. Je vam za WIn7 sistem dovolj 32GB disk ? Ja saj vem da je, a tudi
za prihodnje mesece da bo ? a programe snem,ate na 2. neSSD disk -- ker če ja, potem ja ni nič pohitritve.
shit!!! kaj pa igrce ?? te je tudi fajn met na SSD kajne :) ?

krho ::

32G je premalo. 40G+
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

swamigi ::

Je že vredu,da imaš vsaj 64 giga.
In da so programi na ssd-ju,pa tud kakšen špil.

PujsaPepa: tist kingston je kar soliden, sicer ima par pomankljivosti (ne podpira NCQ), ampak za to ceno je dober.
Ce se ne bojis avtstrije, je tukaj precej ceneje. Posiljajo v Slo, postnina cca 15€.

ja, 32 je malo malo, čeprav sem tudi jaz mislil da temu ni tako, ampak je, če greš na WIN 7. pa imam takoj 30G zasedenega. in to brez igric na ssd-ju!

kuglvinkl ::

Jest mam 18 GB zasedeno, skupaj s 4 GB swap-a...
Your focus determines your reallity

Dr_M je izjavil:

PujsaPepa: tist kingston je kar soliden, sicer ima par pomankljivosti (ne podpira NCQ), ampak za to ceno je dober.

aha.... NCQ... sem šel na Wiki pogledat kaj je to :)
Daj mi še kaj uporabnih funkcij od SSD povejte, da bom vedel po čem ločit SSDje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PujsaPepa ()

Js bi res rad vedu kaj ti pri SSDju koristi NCQ. Kolk mikrosekund profitiraš?

Kolk časa vam dela INtlov optimizer? Men ene 6 sekund.

Men ne dela sploh.

790FX?

Jup. Prav, da je SSD v raid polju, ceprav imam samo AHCI uklopljen in MS ahci driverje, tako kot priporocajo.

Izi je izjavil:

Razlogov proti uporabi Hibernacije na SSD je cel kup, za uporabo pa niti enega:
- SSD so trenutno povprečno veliki med 64 GB in 80 GB in nesmiselno je porabiti za tisti hibernacijski file med 4 in 8 GB prostora, kolikor je trenutna povprečna količina RAMA.
- hitrost zaporednega pisanja nekaj GB velikih datotek ni na SSD nič kaj dosti hitrejša kot na HD
- po nepotrebnem pišeš velike količine podatkov na SSD, kar po nepotrebnem izrablja celice, ki imajo omejeno število ciklov zapisovanja
- najpomembnejši razlog pa je, da SSD-ji zelo hitro berejo in je zagon sistema iz popolnoma ugasnjenega računalnika hitrejši od zagona iz hibernacije :D

Velja zaradi tega tudi pagefile.sys prestavit iz SSD na HDD ? ker drugače ta virtual memory stalno med delom gor zapisuje in obrablja celice ?

pilatus ::

@PujsaPepa _ Kaj pa če nimaš HDD ampak samo SSD ?????

Zgodovina sprememb…

• spremenil: pilatus ()
««
39 / 507
»»