» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
21 / 507
»»

bosko1982 ::

ajajaj.... 3 jurje za en disk? to je prekpreveč. 30 GB ssdji bi lahko bili cenejši (50EUR do 60EUR bi jaz dal:D, 100+ EUR mi je malo preveč), za moj netbook bi mi taki prav prišel.
Potem pa še raje malo počakam, do božiča, potem že kaj bo poceni.

Narobe si predstavljaš. Pri 128GB 2,5" SSD-ju je spodnja stran vezja prazna. Vse do 256GB gre pri trenutni tehnologiji proizvodnje v 2,5" ohišje brez problema. OCZ nudi SSD-je, ki so sestavljeni iz večih vertexov, v 3,5" ohišju, s kapacitetami do 1TB. Problem pri SSD-jih je cena flash čipov. V kontrastu s klasičnimi diski, kjer se cena diska ne razlikuje dosti med različnimi kapacitetami, pri SSD-jih narašča premosorazmerno s kapaciteto. Cena kontrolerja, rama in tiskanine pri večjih kapacitetah ne pride do izraza.

Primer:
Vertex 60GB => 192EUR
Vertex 120GB => 320EUR
Vertex 250GB => 650EUR
Colossus 500GB => 1370EUR
Colossus 1000GB => 3300EUR

Pri začetnih verzijah se še pozna cena kontrolerja in vezja, pri colossusih pa gre za povečanje števila kontrolerjev ob vsakem modelu, zato cena naraste bolj kot kapaciteta. Enako cenovno politiko lahko opazimo tudi pri Intelu in drugih proizvajalcih/preprodajalcih.

Pocenitve lahko pričakujemo ob masovni proizvodnji flash pomnilnika. Glede na povpraševanje po SSD-jih, se znajo zgoditi premiki že naslednje leto. Upajmo, da bo SSD postal de facto standard za sistemski disk. To bi najbolj pripomoglo k ugodni ceni.

Kupujmo drago, da bomo lahko kupovali poceni, navsezadnje se že splača. :)

hvala za obrazlago:)
katastrofa od človeštva...

Zgodovina sprememb…

d0rK ::

Pop quiz hotshots: Intel X25M G2 80GB ali OCZ Vertex 60GB?

Dr_M ::

Vertexa bos verjetno prej dobil.
Drugac pa intel.:)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Tnx, ker cas ni omejitev bom vzel Intel. Kupu bom naslednji mesec, trenutno sem broke.

LordTado ::

a se pri igrah kej pozna loadanje?
ali pa pri video obdelavi?

lp

swamigi ::

Seveda igre in programi se hitreje naložijo :)

Major ::

a se pri igrah kej pozna loadanje?
ali pa pri video obdelavi?

lp

Loadanje aplikacij, že neštetokrat omenjeno, je revolucionarno pohitreno.
Obdelava videa je zgolj procesorska moč, zajem je nekaj popolnoma drugega.
IT Developer & Photography enthusiast.

ncc2000 ::

Pop quiz hotshots: Intel X25M G2 80GB ali OCZ Vertex 60GB?

Imam oba in v praksi med njima ne opaziš razlike. Oba sta huda. A prednost (v praksi) dam na stran Intela, zaradi 20Gb več.

Hudo, hvala. Vidim da ima Intel nekoliko pocasnejsi write ampak pomoje se ne pozna pretirano, ane?

zee ::

Jaz nisem opazil. Trenutno sistem poganjam iz USB ohisja, v katerem je Intel 160 GB G2, in se vedno vse leti 8-)

Operacijski sistem je Snow Leopard.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zee ()

SmeskoSnezak ::

Ne vem, kako bi to našel, zato bom raje povprašal. Že dolgo nisem nič bral o zmanševanju kapacitete ssd diskov glede na branje, pisanje. So to težavo že odpravli?

Sem gledal, v kerih temah mi ni blo odgovorjeno, pa vidim, da tukaj na tole vprašanje niste odgovorili.

In bi zdaj proso seveda za odgovor.
@ Pusti soncu v srce... @

jinzo ::

Ta težava pri konkretnih SSD-jih nikoli ni bila prisotna. Torej če kupiš kaj kar se tu priporoča ( intel, vertex ) teh težav nekaj let nebi smel imeti.

ivanuscha ::

Pa podpirajo Vertexi in ostala Intelova konkurenca TRIM?

Lion29 ::

@Live...
malo je tecno skozi isto odgovarjati.. preberi si celotno temo in clanke v njej!
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

imam vprašanje, če je bilo odgovorjeno se opravičujem.
ali so razlike v hitrosti npr. pri 30 ali 60 ali 120 gb modelih? vertex
hvala

@bosko1982:
poglej si vsaj linke na teste v tej temi. Testerji so opravili podrobne teste na vec razlicnih SSD enotah tudi razlicnih kapacitet

sss ::

Kako najlažje migrirati/kopirati podatke iz HDD z win na SSD, ki ga kupujem?
Norton Ghost ima funkcijo Copy Disk. Ima kdo izkušnje?

Vsak nasvet je dobrodošel :)

Norton Ghost, Acronis True Image, Clonezilla, dd (>:D), SuperDuper!, Clone Carbon Copy...
zee

OZZY ::

Pa podpirajo Vertexi in ostala Intelova konkurenca TRIM?

Crucial m225 naj bi z novim FW podpirali trim. Za ostale ne vem.
Go with the flow.

LordTado ::

Kako pa je z tem če ga razdeliš,se pravi da bi imel recimo 200G razdeljeno na dve particijo 100G ena za sistem da bi hitro delali programi in sistem eno particijo pa za igre zaradi loadanja...

Ali se pol disk hitreje obrablja ali kaj koli?Ker dostopa na dve particijo pač...

allex ::

ne, gibljivih delov tukaj ni, kontroler pa itak zapisuje čimbolj random, zaradi wear levelinga
struggling with abundancy of computer power

Zheegec ::

Kako pa je z tem če ga razdeliš,se pravi da bi imel recimo 200G razdeljeno na dve particijo 100G ena za sistem da bi hitro delali programi in sistem eno particijo pa za igre zaradi loadanja...

Ali se pol disk hitreje obrablja ali kaj koli?Ker dostopa na dve particijo pač...

Particije nimajo nobene veze. Pri mehanskih so celo bile neke minimalne razlike med particijami (ker je odvisno, kje se particija fizično nahaja na disku), ampak to ni bilo opazno. Narediš eno particijo in konec. Kaj vam je tako težko narediti novo mapo? :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Fairplay ::

Narediš eno particijo in konec. Kaj vam je tako težko narediti novo mapo? :)

Ob formatiranju se mapa izbriše. Na drugi particiji pa podatki ostanejo.

Dragi ::

Narediš eno particijo in konec. Kaj vam je tako težko narediti novo mapo? :)

Ob formatiranju se mapa izbriše. Na drugi particiji pa podatki ostanejo.

Saj ne rabiš formatirat >.>

@Angel478 & Fairplay: Haha. In ko ti kaksna ZlobnaKoda razsuje racunalnik, kaj bos naredil? Kako bos naredil backup?

Danes so mi na servisu v prenosniku zamenjali trdi disk Hitachi za Intelovega 160 GB G2. Sistem zdaj dejansko leti. Vsi programi se odpirajo prakticno takoj, sistem se nalozi takoj.

Kot dodaten bonus sem opazil, da je prenosnik zdaj bistveno bistveno tisji, kot je bil prej.

Skratka: malo draga nalozba, vendar se splaca.
zee

trnvpeti ::

koliko dlje ti drzi baterija zaradi ssd, a lahko ocenis?

win64 ::

Ko kaka zlobnakoda napade računalnik namestiš os še enkrat, ni treba formatirat...

clix ::

Ko kaka zlobnakoda napade računalnik namestiš os še enkrat, ni treba formatirat...

??

@trnvpeti: nisem se potestiral, kako je zdaj z baterijo.

@win64: Vsak naj dela tako, kot zna/mu pase. Mene praksa uci, da je bolje sformatirat, ker s tem odpade en kup "jajc", ki sledijo iz tega, da Windowsi ne vedo dobro, kaj imajo instalirano in kaj ne.
zee

Zee dej ne sanjaj.

Mogoče v dobi WinXp. Z visto se je to vse lepo rešilo. Na win7 ni sploh duha o sluha o tem. Imaš lahko po 20Win7 nameščenih na ISTI neformatirani particiji pa bodo VSI lepo delal.

destiny ::

Na neformatirani particiji ne bo delala nobena instanca Win7, ker je sploh naložit ne boš mogel :D

Jaz in vsi ostali smo tukej govoril o REformatiranju, ne o prvem formatiranju.

win64 ::

Ja za XP vem, da je dajal datoteke kar eno čez drugo, pri visti/7 pa ti prvo premakne mape user,program files in windows mapo v mapo windows.old in šele potem namesti sistem.
Tisto, da windowsi ne bi vedli kaj imajo inštalirano in kaj ne je pa malo s trte zvita.

vertex ima now FW s TRIM-om oz. wiper v backgroundu

CLICK

1.4 has TRIM and will suit win7 and any OS with TRIM support.

1.41 has GC and will suit any OS with no TRIM support or raid arrays.

OCZ FORUM

OldSkul ::

za crucial pa še nič:\

to bi mogl isto delat, glede na to da imata isti kontroler
sej ocz tud še ni uraden, ampak je že na forume, ker je pač boljši support
no v vsakem primeru ga lahko tud za ostale indilinx ssd-je prčakuješ v naslednjih dneh

sepravi, najprej naredim backup v win 7, potem nadgradim ta firmware nato, dam notr DVD od windowsu in izberem repair. Nato pa upurabim ta backup. Še prej zrihtam alignment particije!
Je tako al kako drugač naredim backup/restore?

Glih včerej sem bral o crucial firmware-u. Baje da je ready že 14 dni zdej, sam je v testni fazi in ga nočejo še objavit. Naj bi prišel ven prejšnji teden sam krneki čakajo. bo pa imel samo trim. GC pride enkrat kasnej.

Več najdeš na njihovem forumu.

http://www.forum.crucial.com/t5/Solid-S...

Danes dobil cruciala m225 64gb. Zadovoljen!:D
Najprej sem imel nekaj problemov z nForce gonilniki.
Za vse lastnik nForce chipseta in m225 ali vertexa:
http://www.ocztechnologyforum.com/forum...
lp

Kje si ga naročil? V enaa? Tud jst čakam zdj že 8 dni pa ni nobenga odgovora še.
Naročilo je v izvedbi.

edit: Pa podražil so ga skor za 15EUR eheheh. Zgleda dobavljajo nekje drugje :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Dragi ()

Dr_M ::

Pomoje so zavohal denar, ker se dobro prodajajo.
V ponedeljek je bil se 160€.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

V enaa, ja. Čakal sem pa slaba 2 tedna.

Uf, 180EUR je že. :P

_koki_ ::

Naj lepo rastejo cene še naprej, bote vsaj tisti ki se še niste odločili za nakup še dlje časa brez, ostali ki pa že mamo pa nič zgublali na vrednosti...

DubleG ::

Ne me jebat, dva tedna pa nimam časa čakat...

jst sm dobil m225 pri enaa v enem tednu. Na srečo še po nižji ceni.
Sem pa zelo zadovoljen.

swamigi ::

Vauu zdaj so tega cruciala 64 giga podražli že skoraj za 20EUR pri enaA.
Sem še imel srečo,da sem ga naročil že v začetku septembra po nižji ceni.
Jaz sem nanj tud čakal menda celo 15 dni ampak je bilo vredno:)))

jaz sem si kupil še en dodaten WD caviar blue 320 gb (50€) enega sem že imel v računalniku, dal sem diska v RAID0 polje, ter sem zelo zadovoljen z rezultatom:

TEST

tak da sem obupal nad SSD, bom še raje kako leto počakal na novejše tehnologije in plitkejše cene.:)

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

sej point ssd-ja ni samo hitrejse zapisovanje in branje ampak predvsem dostopni casi... tvoja konfiguracija se niti pod razno ne more primerjat z obicnim SSDjem.

ti kr caki... lahko tut 5 let ;)

Bosko glih v tem je fora. Da ssd ima ZELO nizke dostopne čase.

Recimo ko ti odpiraš nek program takrat disk dostopa do cirka 50-100 fajlov. In če je dostopni čas 0,10s potem rabiš čakat tud do minute da ti vse najde in prebere.

Pri SSDju je ta dostopni čas par mikrosekund (NE MILI, MIKRO) in ti do istih fajlov dostopa do delčkov sekunde.

Poglej si na netu kako hitro se winsi bootajo in podobno.

Sem tud jst mislu na raid, pa ne grem. Grem na ssd.

KoMar- ::

Torej, fantje... rabim še za workstation en disk, ker mi je šel WD Raptor 150 GB po gobe... vzel bi Intel X25-M G2 Postville 80GB pri Dinokomp.si... a da ga lahko vgradim na mesto navadnega 3.5'' diska moram vzet "2,5" -> 3,5"" varianto, ja? Sicer kul izbira diska in trgovine?
««
21 / 507
»»