Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

Dr_M ::
In zakaj bi ga kupil v tako dragi stacuni?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

element ::
Po mojih testih raid 0 array navadnih diskov ne prinese skoraj nič k hitrejšim nalagalnim časom in še manj k odzivnosti sistema (čeprav se lepo vidi razlika v hitrostih prenosa v sintetičnih programih). Do izraza pride samo pri zapisovanju / branju velikih datotek. Če potrebuješ veliko prostora na katerega boš pisal ogromne datoteke, potem se plača. Če bi rad pa pridobil pri nalagalnih časih in odzivnosti, pa bo treba poseč po SSD-ju. Dostopni časi so tu za nekaj razredov nižji, prenos pa praktično pri vseh SSD-jih večji od vsakega raid 0 polja dveh diskov.

clix ::
a da ga lahko vgradim na mesto navadnega 3.5'' diska moram vzet "2,5" -> 3,5"" varianto, ja? Sicer kul izbira diska in trgovine?
glede na to da je majhen in lahek, ga brez problema prišraufaš z dvema šraufkoma samo na eni strani kar v navaden 3.5" prostor

M-XXXX ::
a da ga lahko vgradim na mesto navadnega 3.5'' diska moram vzet "2,5" -> 3,5"" varianto, ja? Sicer kul izbira diska in trgovine?
glede na to da je majhen in lahek, ga brez problema prišraufaš z dvema šraufkoma samo na eni strani kar v navaden 3.5" prostor
V škatli je neke vrste "adapter" za v 3.5 prostor...

M_T_M ::
KoMar disk kupi pri sestavi http://www.sestavi.si/index.php/item/di..., je na zalogi in imaš 3 leta garancije, pri dinokompu pa 2 leti in je še pri sestavi kar precej cenej
Zgodovina sprememb…
- spremenil: M_T_M ()

KoMar- ::
Ok, samo bi rad G2, a to so kao vsi, ki so zdaj na zalogi?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: KoMar- ()

Macketina ::
Tisti ki rabite 2,5"-->3,5" morate pri Intelu kupit G2R5 (retail verzijo) da dobite to zraven.
AFAIK ne-R5 tega nima.
AFAIK ne-R5 tega nima.

zee ::
Jaz imam en tak nosilec viska. Ce kdo rabi -> ZS.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

nejcek74 ::
evo svoj ne več ravno mladi računalnik naložil (q6600, asus p5pkr 8gb rama, vistax64) sem opremil z X25-M 160GB
inštalacija, v glavnem brez problema, razen:
- pomotam nisem naročil retail verzija tako da disk trenutno leži prosto v ohuišju, ker nimam konverterja 2.5-3.5
- ker sem zgubil CD od mamaplate mam še vedno vedno eno neznano napravo (on Intel(R) ICH9R LPC Interface Controller - 2916), pa sem potegnil vse driverjae z njihove strani pa stric google mi tudi še ni dal pravega napotka
- enkrat vmes mi je med nalaganjem driverjev za chipset spremenil spremenil disk v UDB drive, pa mi je potem uspelo v BIOS-u to nazaj naštimat
Jasno, vista se mi že cel dan update, komp se je resetiral že vsaj 50x, pa še potem po pol ure najde nove update. Še največ problemov sem imel s premikanjem profilov od tunderbirda in firefoxa na (običajni) D disk. Kljub še kar dobrim napotkom mi je uspelo šele v četrtem poskusu.
Trenutne rezultat: Acad se mi namesto 41 sekund odpira 23
v glavnem: izključil indeksiranje, hivernacijo, naredil fiksen pagefile, ko se mi vse naloži pa bom tudi nazaj vključil obnovitve.ne točke.
Aja, disk naročil iz nemčije, 318 evrov brez DDV.
inštalacija, v glavnem brez problema, razen:
- pomotam nisem naročil retail verzija tako da disk trenutno leži prosto v ohuišju, ker nimam konverterja 2.5-3.5
- ker sem zgubil CD od mamaplate mam še vedno vedno eno neznano napravo (on Intel(R) ICH9R LPC Interface Controller - 2916), pa sem potegnil vse driverjae z njihove strani pa stric google mi tudi še ni dal pravega napotka
- enkrat vmes mi je med nalaganjem driverjev za chipset spremenil spremenil disk v UDB drive, pa mi je potem uspelo v BIOS-u to nazaj naštimat
Jasno, vista se mi že cel dan update, komp se je resetiral že vsaj 50x, pa še potem po pol ure najde nove update. Še največ problemov sem imel s premikanjem profilov od tunderbirda in firefoxa na (običajni) D disk. Kljub še kar dobrim napotkom mi je uspelo šele v četrtem poskusu.
Trenutne rezultat: Acad se mi namesto 41 sekund odpira 23
v glavnem: izključil indeksiranje, hivernacijo, naredil fiksen pagefile, ko se mi vse naloži pa bom tudi nazaj vključil obnovitve.ne točke.
Aja, disk naročil iz nemčije, 318 evrov brez DDV.

Dragi ::
Vprašanje. Pipi pravi da ima crucial jmicron kontroler, jst pravim da ima Indilinx.
Kateri ima prav?
Kateri ima prav?

Indilinx

blackmack ::
Za tega cruciala je tud prišel updajtan firmware za TRIM support. Edino za raid za konfiguracije z GC ni. Ma kdo ta SSD , da bi sprobal?

Skoda, da nima GC. No, verjetno bo v kratkem na voljo.
Ravno prej sem narocil 64GB
Ravno prej sem narocil 64GB

jinzo ::
Em narobe si razumel, imaš dva FW-ja,
- En ima GC in ne TRIM-a (zarad RAID podpore ki jo ima)
- En nima GC in ima TRIM, ampak ne RAID podpore
Tako je tudi pri OCZ Vertex-u.
- En ima GC in ne TRIM-a (zarad RAID podpore ki jo ima)
- En nima GC in ima TRIM, ampak ne RAID podpore
Tako je tudi pri OCZ Vertex-u.

Ja, sem videl to danes na OCZ forumu.
TRIM v raidu pomoje nikoli ne bo delu, cudno je, da jim je sploh GC ratalo skup spravit za raid.
TRIM v raidu pomoje nikoli ne bo delu, cudno je, da jim je sploh GC ratalo skup spravit za raid.

Shark-357 ::
Evo moj cruical, lahko rečem samo da se je splačalo, saj ni primerjave z prejšnjim setupom (2x320GB Sata2 16mb @ Raid0).
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()

OldSkul ::
Jst mam cruciala 64GB in sem dal gor nov firmware. So pa šlampasti pri crucialu. Dali so na net nek iso fajl, vendar ko se mi ta CD zboota, ne najde nobenih diskov...
Pols em na njihovem forumu dobil .exe fajl za 64GB verzijo, ki ga je en izluščil iz tega .iso fajla. Ta fajl sem dal na bootable USB disk in zadeva je delovala.
Napram prejšnemu firmwareju ne vidim nobene razlike. Verjetno zato ne, ker z diska (gor je win 7) bolj berem kot pa pišem.
Pols em na njihovem forumu dobil .exe fajl za 64GB verzijo, ki ga je en izluščil iz tega .iso fajla. Ta fajl sem dal na bootable USB disk in zadeva je delovala.
Napram prejšnemu firmwareju ne vidim nobene razlike. Verjetno zato ne, ker z diska (gor je win 7) bolj berem kot pa pišem.

Najdlo ti ni diska zato ker so šlampasti in niso dodal podpore za Sata optične enote...
Boot CD deluje le iz IDE optike, sam sem rešil tako, da sem uporabil USB boot ključek ter iz ISO CD-ja pobral pravi flash.
Po posodobitvi firmwara je burst speed v HD-Tach padel iz 195 na 175MB/s...
Boot CD deluje le iz IDE optike, sam sem rešil tako, da sem uporabil USB boot ključek ter iz ISO CD-ja pobral pravi flash.
Po posodobitvi firmwara je burst speed v HD-Tach padel iz 195 na 175MB/s...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Shark-357 ()

allex ::
ja sam ni težava v firmwaru, zaradi speed dropa, ampak v določeni kombinaciji driverjev.
priporočajo, da update delaš na BIOS defaultu, po updatu pa resetiraš CMOS (odstraniš baterijo, resetiraš pine 2min s kovancem) in kasnej še zadnjič poženeš wiper. če slučajno omenjeno ne učinkuje, pa zagotovo frišna namestitev sistema.
priporočajo, da update delaš na BIOS defaultu, po updatu pa resetiraš CMOS (odstraniš baterijo, resetiraš pine 2min s kovancem) in kasnej še zadnjič poženeš wiper. če slučajno omenjeno ne učinkuje, pa zagotovo frišna namestitev sistema.
struggling with abundancy of computer power

Hmm ostalo sem vse naredil ok, samo tegale wiperja nisem pognal.. kje se pa dobi tale wiper???

OldSkul ::
Shark, ...sSam imam IDE DVD pekač Philips.
Drugače pa rabiš OCZ wiper.Dobiš ga na njihovem forumu: http://www.ocztechnologyforum.com/forum...
Drugače pa rabiš OCZ wiper.Dobiš ga na njihovem forumu: http://www.ocztechnologyforum.com/forum...

clix ::
Ja, po resetu cmos-a je treba pognati še wiper. Potem se hitrosti vrnejo na normalne, oz. malo večje.

Đizs kaj komplicirajo s tem.
To bi moglo bit one click update pa da vse samo nrdi, ne pa da krneki komplicirajo.
Kako za K bo en navaden uporabnik (rečmo nettopa) znal zrihtat to. Klel bo kot svina ko bo ssd sam enkrat ratal počasnejši od HDDja.
Fak no, sam res.
To bi moglo bit one click update pa da vse samo nrdi, ne pa da krneki komplicirajo.
Kako za K bo en navaden uporabnik (rečmo nettopa) znal zrihtat to. Klel bo kot svina ko bo ssd sam enkrat ratal počasnejši od HDDja.
Fak no, sam res.

Uceri sem narocil Cruciala 64GB pri Mojcomp... Danes dobim mail v katerem pise:
Opombe k naročilu:
�al, vam moram sporočiti, da nam je dobavitelj po�teno dvignil nabavno ceno. Nova je 179 euro, je to sprejemnljivo, prosim sporočite.Vas zanima nakup OCZ Agility za 179 euro imamo na zalogi?
Torej, pozabil sem ze, ce pri nas obstaja kaksne zakon, ki doloca takele stvari, ali ne?
V tujini vem, da bi mi moral prodat po taki ceni, kot je bila na spletni strani v casu narocila.
A se splaca tezit ali naj enostavno preklicem narocilo?
Pa za Agility hocejo 179€...
Opombe k naročilu:
�al, vam moram sporočiti, da nam je dobavitelj po�teno dvignil nabavno ceno. Nova je 179 euro, je to sprejemnljivo, prosim sporočite.Vas zanima nakup OCZ Agility za 179 euro imamo na zalogi?
Torej, pozabil sem ze, ce pri nas obstaja kaksne zakon, ki doloca takele stvari, ali ne?
V tujini vem, da bi mi moral prodat po taki ceni, kot je bila na spletni strani v casu narocila.
Pa za Agility hocejo 179€...

_koki_ ::
@Dr_M pol pa vzam agility, če majo na zalogi (isti k.... kot crucial m225), vsaj ne boš rabu čakat 14 dni ali več...
Ko sem sam kupoval ssd je bila cena za crucial 149EUR v mojcomp.net in če bi se mi dalo čakat 14 dni bi ga tudi dobil po tej ceni, ki se je še isti dan dvignila na 159EUR, potem sem pa vzel intela katerega sem dobil v dveh dneh...
Kdor čaka je na zgubi in bo na zgubi še nekaj časa...
Ko sem sam kupoval ssd je bila cena za crucial 149EUR v mojcomp.net in če bi se mi dalo čakat 14 dni bi ga tudi dobil po tej ceni, ki se je še isti dan dvignila na 159EUR, potem sem pa vzel intela katerega sem dobil v dveh dneh...
Kdor čaka je na zgubi in bo na zgubi še nekaj časa...

jinzo ::
@Dragi
kaj ko bi se pomiril in naredil malo raziskave preden pametuješ ?
Ko bodo SSD-ji množično na voljo ( beri: bo cena dovol nizka, TRIM podpora je že tak standard na vseh konkretnih SSD-jih ), bodo OS-i ki sami znajo (avtomatsko) TRIM-at ( Windows 7 že zna, linux pravtako ) in teh težav praktično ni/nebo več ( ker bo tud flashanje SSD-ja tako pogosto kot normaln uporabnik flasha bios).
kaj ko bi se pomiril in naredil malo raziskave preden pametuješ ?
Ko bodo SSD-ji množično na voljo ( beri: bo cena dovol nizka, TRIM podpora je že tak standard na vseh konkretnih SSD-jih ), bodo OS-i ki sami znajo (avtomatsko) TRIM-at ( Windows 7 že zna, linux pravtako ) in teh težav praktično ni/nebo več ( ker bo tud flashanje SSD-ja tako pogosto kot normaln uporabnik flasha bios).

_koki_: verjetno bom kar intela uzel. 30€ drazji je samo, tako da ni neke hude razlike v ceni. Narocu ga bom v AGT, ker se mi ne mudi toliko, da nebi mogu kaksen teden ali 2 pocakat.
Ampak se bom vseeno najprej pozanimal o dobavi.
Se neki me zanima, intel g2 ima GC za raid oz bo kdaj imel sploh?

Se neki me zanima, intel g2 ima GC za raid oz bo kdaj imel sploh?

DominusSLO ::
Đizs kaj komplicirajo s tem.
Fak no, sam res.
Se strinjam.
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

jinzo, sem čist lepo pomirjen in raziskal sem dovolj na to tematiko.
Seveda, po dveh dneh brkljanja po crucial forumu in raznih xy drugih straneh.
ssdji so zunaj, preplačaš jih dost preveč. Najmanj kar bi pričakoval za ta denar je da vse dela out of the box, če ne to naj bodo pa vsaj obvestila javna, ne pa da se jaz jajcam po nekih forumih in iščem updejte.
Pa to jst, ko sem navajen to delat. Predstavlej si enga nettop userja ki je kupu nettopa in nima nobenga znanja. Stvar bo iz blazing fast šla na polžje počasi, pol bodo pa bemtli...
Btw, trgovina ti more prodat po ceni po kateri si naroču.
Vem da je bla fora v bigbangu neki časa nazaj ko so se zatipkali pri enih lcd zaslonih. Narobe so postavli decimalno vejico in je tipson za zaslon 300EUR plačal 30EUR.
Zakon je, če bodo upošteval je pa vprašanje, še posebej ker se gre sam za 20EUR se ti ne splača ubadat.
Seveda, po dveh dneh brkljanja po crucial forumu in raznih xy drugih straneh.
ssdji so zunaj, preplačaš jih dost preveč. Najmanj kar bi pričakoval za ta denar je da vse dela out of the box, če ne to naj bodo pa vsaj obvestila javna, ne pa da se jaz jajcam po nekih forumih in iščem updejte.
Pa to jst, ko sem navajen to delat. Predstavlej si enga nettop userja ki je kupu nettopa in nima nobenga znanja. Stvar bo iz blazing fast šla na polžje počasi, pol bodo pa bemtli...
Btw, trgovina ti more prodat po ceni po kateri si naroču.
Vem da je bla fora v bigbangu neki časa nazaj ko so se zatipkali pri enih lcd zaslonih. Narobe so postavli decimalno vejico in je tipson za zaslon 300EUR plačal 30EUR.
Zakon je, če bodo upošteval je pa vprašanje, še posebej ker se gre sam za 20EUR se ti ne splača ubadat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Dragi ()

DubleG ::
Uceri sem narocil Cruciala 64GB pri Mojcomp... Danes dobim mail v katerem pise:
Opombe k naročilu:
Pa za Agility hocejo 179€...![]()
![]()
Teden dni nazaj sem enak model naročil pri enaA. Takrat je bila cena 155,74€. Drugi ali tretji dan je cena narasla na 179,54€. Pa mi ni doben napisal, da je dobavitelj karkoli podražil.
Če se ti da zajebavat in zagrozit, ti ga morajo prodat za staro ceno(seveda če si naročilo pred tem že speljal in imaš potrdila). Preverjeno.

allex ::
seveda cena ssd-jev zaenkrat sega v višave, v primerjavi s klasičnimi diski, ampak recimo da na trenutno
stanje bi lahko upošteval razmerje price/performance, kot pri vseh ostalih stvareh. če pa trianguliramo še s tretjo spremenljivko kapaciteto, sicer res ugotovimo da so nekoliko precenjeni, ampak predvsem s stališča vpeljave nove tehnologije, kar pa ni nič presenetljivega.
seveda, ker proizvodni proces še ni optimiziran, zadeva še ni mainstream in je cenjena zgolj kot priboljšek za entuziaste in high en uporabnike. ti pa lahko prispevajo k razvoju tehnologije z relevantnimi uporabniškimi izkušnjami, predvsem zaradi še nevidene vrhunske podpore uporabnikom (govorim o ocz-ju). torej povprečen uporabnik sploh nebo prišel v stik, razen če mu bo stvar kdo poturil, ker itak nebo pripravljen plačat dodane vrednosti
in še nekaj: v času ko sem jaz kupil vertexa 120, to je bilo nekje okrog junija je bil konkurenčni produkt edino intel G1. posledično si ne predstavljam, da bi ocz z vsakim firmwarom oziroma popravkom izdal nov disk, in ne zgolj popravka. če se prav spomnim G1 nikoli nebo dobil TRIM-a ali vsaj GC-ja. to pa je tisti pravi rip-off.
zato se sploh ne pritožujem, vkolikor morm kakšno stvar mal updajtat al pa mogoče CMOS resetirat. in potem napisat na forum, da je šlo vse BP. pa še v užitek mi je, sploh ob sedmih zjutraj

struggling with abundancy of computer power

Tilen ::
Bosko glih v tem je fora. Da ssd ima ZELO nizke dostopne čase.
Recimo ko ti odpiraš nek program takrat disk dostopa do cirka 50-100 fajlov. In če je dostopni čas 0,10s potem rabiš čakat tud do minute da ti vse najde in prebere.
Pri SSDju je ta dostopni čas par mikrosekund (NE MILI, MIKRO) in ti do istih fajlov dostopa do delčkov sekunde.
Poglej si na netu kako hitro se winsi bootajo in podobno.
Sem tud jst mislu na raid, pa ne grem. Grem na ssd.
Z novimi klasičnimi 0,0089s.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()

trnvpeti ::
po napisanem pravite da ni vazna brzina
torej je vseeno, kaksen SSD se vzame
ali 150/100 branje pisanje, ali pa 250/70 ali pa 240/180
vsi trije bojo super hitro odpirali programe
torej je vseeno, kaksen SSD se vzame
vsi trije bojo super hitro odpirali programe

WarpedGone ::
V praksi boš težko zaznal razliko, ker redkodkaj odpiraš zadeve kjer je treba naenkrat v enem kosu prebrat 300 MB in več ZAPOREDNIH podatkov. Gledanje filma to ni. Morda je to zbujanje iz hibernacije, ko je treba celo vsebino rama prebrat iz diska. Druzga primera se ne spomnem.
Pri branju random podatkov pa so razlike v mikrosekundah in se bojo stvari obnašale precej podobno. Razlika je lahko le kak feler, kot naprimer tisto zatikanje ipd.
Pri običajnem delu štele IOPS i.e. število IO operacij na sekundo. Klasični diski, če so ful hitri pridejo tja do 300. Vsi spodobni SSDji imajo to cifro nad 10.000 kar je za prakso dost. Ko bo šla ta cifra še za par rangov gor (v rang milijonov) ne bo več praktične razlike med diskom in RAMom.
Zbogom in hvala za vse ribe

gruntfürmich ::
se pravi, ni vazno kaksen SSD
najbolj se priporoča intel x25-m. če maš pa dnar je ultimativna zadeva intel x25-e
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()