Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

zee ::
v mts-shop-u za 399,12 EUR.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

element ::
Moj Intel 160 GB gre v ponedeljek na potovanje iz Dunaja do Ljubljane.
Tudi moj 80 GB, jima ne bo dolgčas na poti.
Ko sem julija kupil Vertexa 120 GB iz nemčije, so bli SSD-ji še eksotika, OCZ po firmware popravku je bil edina konkurenca Intelu. Danes si mašine brez SSD-ja za sistemski disk ne predstavljam. V službi prav trpim ob počasnem škrtanju 250GB 7200rpm trdega diska, čeprav je procesor C2D. Komaj čakam, da dobim še Intela za v prenosnik. Čakanje 10s, da se pokaže vsebina my computerja, ko si navajen na instantno odpiranje je res muka.
SSD-ji se očitno prodajajo kot vroče žemlje, iz očitnih razlogov. Upam, da proizvajalci malo bolj poženejo tovarne in začenjo masovno produkcijo še pred novoletno mrzlico, da se slaba zaloga po trgovinah popravi. Pa padca cen se tudi ne bomo branili. :)

@trnvpeti: SSD bom zmontiral v Macbook Pro-ja (early 2008)
zee

jerry2000 ::
Upam da vaju ne bo MTS nategobval 7 dni kot je mene, da bo poslal v 1-2 dneh pol ni bilo pa nikjer :-(
Sicer sem pa 160GB Intela ravno kupil pri sestavi.si. 414 EURO kar je MTS + poštnina in sem na istem. + garancija v SLO.
Sicer sem pa 160GB Intela ravno kupil pri sestavi.si. 414 EURO kar je MTS + poštnina in sem na istem. + garancija v SLO.
Jerry and Tom

Ravno vceraj sem od njih dobil email, da naj bi sel SSD iz njihove hise. Mene je prisel pri MTS-u 399,12 EUR (z vso postnino).
zee

So imeli, ko si naročil, SSD na zalogi in so s pošiljanjem zavlačevali en teden ali je bil rok dobave 1-2 dni, pa so jih dobili šele po enem tednu?
Poslali so mi e-mail v katerem piše, da pošiljko oddajo 28.9. Upam, da jo bodo res. Če bi videl prej, da za 205EUR dobim 80G pri sestavi.si, ne bi naročil pri MTS. Imajo pa napačno sliko na spletni strani, če je res G2, bi moral bit srebrn, ne črn.
Poslali so mi e-mail v katerem piše, da pošiljko oddajo 28.9. Upam, da jo bodo res. Če bi videl prej, da za 205EUR dobim 80G pri sestavi.si, ne bi naročil pri MTS. Imajo pa napačno sliko na spletni strani, če je res G2, bi moral bit srebrn, ne črn.

Ko sem naroceval, so ga imeli na zalogi (to je bil tudi razlog, da sem se odlocil za 160 GB, 80 GB verzije niso imeli na zalogi). Glede slike na spletni strani: pri 160 GB je sploh ni.
zee

lapsus

zee

Pisalo je da na zalogi ni, da je lagernd v 1-2 dneh (da pride iz skladišča) zaloga pa naj bi bila 199 komadov. Čez 5 dni sem vprašal kdaj je šel disk iz hiše pa so napisali da ga ni za dobaviti še in da bo čez 7 dni, pa sem se razburil ker sem šel ravno na dopust in pol ne maram da je na pošti to 8 dni in so enega "našli" in ga dali na pošto potem 4 dni kasneje.
Zdaj sem hotel pa še enega naročiti pa so rekli da jih ni in ne vedo kdaj bodo dobavljivi, to je bilo 3 dni nazaj... Tako da mi niso delovali zanesljivi.
Po drugi strani sem žal preko sestavi.si dobil OEM verzijo in nimam bracketa 2.5->3.5 ki je pri retail super narejen, ampak so pa rekli da dobijo iz Avstrije če plačam v 1 dnevu in res, v 2 dneh je bil pri meni oz. danes sem ga dobil ptt le 3 EURO. Sestavi.si so eni redkih pri nas ki me niso nategovali z dobavo. So reklid a bo naslednji dan in je bilo. 160GB verzija. Lahko bi vzel tudi 80 samo je tudi OEM :-(
Zdaj sem hotel pa še enega naročiti pa so rekli da jih ni in ne vedo kdaj bodo dobavljivi, to je bilo 3 dni nazaj... Tako da mi niso delovali zanesljivi.
Po drugi strani sem žal preko sestavi.si dobil OEM verzijo in nimam bracketa 2.5->3.5 ki je pri retail super narejen, ampak so pa rekli da dobijo iz Avstrije če plačam v 1 dnevu in res, v 2 dneh je bil pri meni oz. danes sem ga dobil ptt le 3 EURO. Sestavi.si so eni redkih pri nas ki me niso nategovali z dobavo. So reklid a bo naslednji dan in je bilo. 160GB verzija. Lahko bi vzel tudi 80 samo je tudi OEM :-(
Jerry and Tom

PS - Če ste naročili tole:
http://www.mts-shop.eu/product/intel-x2...
potem ste naročili G1 ta staro serijo diska. Ti so na zalogi kot vem ja.
http://www.mts-shop.eu/product/intel-x2...
potem ste naročili G1 ta staro serijo diska. Ti so na zalogi kot vem ja.
Jerry and Tom

Ko sem jaz naročal, so imeli SSDSA2MH080G2R5 model na zalogi za 194,90EUR, tega sem tudi naročil. Danes stane 230EUR in ni več na zalogi.

JureT ::
Hocem kupt tole: OCZ SSD trdi disk 120GB, SATA II, 2.5", VERTEX Turbo
Kje bi ga lahko dobil najceneje? (at, de) V solotu pravjo da jih nimajo na zalogi. Hvala
Kje bi ga lahko dobil najceneje? (at, de) V solotu pravjo da jih nimajo na zalogi. Hvala

Turbota se ti ne splača kupovat (le 8% večji clock kontrolerja in rama), ker tud par procentov ni hitrejši od navadnega, je pa konkretno dražji. Za mal več dobiš X25-M 160GB al pa vzami navadnega vertexa.

Comtech - 308EUR + poštnina, sem že kupoval pri njih in so vredu. Hitra dostava, majo na zalogi.

Dr_M ::
Za vse tiste, ki mislijo, da bodo SSDji z vecjimi kapacitetami zelo kmalu nadomestili klasicne HDDje.
1.5TB PCIe 8x, odlicna cena Super Talent
1.5TB PCIe 8x, odlicna cena Super Talent
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

DubleG ::
Že dolgo me zanima, kakšen PC rabiš, da še izkoristiš SSD disk? Minimalni performance, da se ga še splača kupit...?

mtosev ::
jaz bom kr tega vzel http://www.agt.si/racunalniska-oprema/t...
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Že dolgo me zanima, kakšen PC rabiš, da še izkoristiš SSD disk? Minimalni performance, da se ga še splača kupit...?
Pred kratkim sem v svoj prenosnik, ki je daleč od zmogljivega, vgradil Intel G2 80GB SSD in pohitritev je zelo opazna. Uporabljam ga za brskanje, programiranje (eclipse), email, skype audio/video, občasno kakšen starejši špil. Najbolj mi je pomembna odzivnost. Pri takem delu z računalnikom, je daleč najšibkejši člen trdi disk (2,5", 5400 rpm). Splošna odzivnos sistema je bila slaba, 5s, da se je odprl my computer, par minut za zagon, vsako zaganjanje programa po več deset sekund, multitasking skoraj nemogoč, ker je ob zagonu dveh programov hkrati le ropotal.
Pri obdelavi slike v photoshopu, kompresiranju videa in drugih procesorsko intenzivnih nalogah ni prenosnik najverjetneje nič hitrejši, ampak to zame ni pomembno. Z nadgradnjo za 200€, sem šel iz praktično neuporabnega prenosnika na dovolj hitrega, da lahko z njim udobno delam.
Na prvi pogled velikih razlik med prenosnikom (Intel 80GB) in namiznim (Vertex 120GB) ne opazim, pa je drugi konkretno zmogljivejši. Takoj, ko najdem nekaj časa, bom oba poslal čez serijo testov in naredil primerjavo rezultatov, da vidim kakšne so dejanske razlike.
Še odgovor na tvoje vprašanje. Če računalnik ni starejši od nekaj let, bo nadgradnja na SSD mana z neba. Ocenjujem, da vse kar je v rangu ali nad AMD Athlon 64 X2, Intel C2D E4300, Intel C2D T5400, lahko izkoristi prednosti SSD-ja. Mogoče ne v vseh pogledih, vsekakor pa v odzivnosti sistema. Pri starejših sistemih, se splača zamenjat celoten računalnik za nekaj novejšega.
Spec prenosnika:
Turion 64 x2 (1.8GHz, 2x512KB cache)
2GB DDR2
GeForce 8400M GS
160GB 5400rpm HDD => Intel X25-M 80GB G2R5

boset ::
Kateri SSD Disk mi priporočate za:
GIGABYTE X58 - UD5
I7 sistem 920 DO, 6GB rama Cl7?
nisem toliko sledil SSD-jem že nekaj časa...
...razen takrat ko so bili ''crap'' frimwari.
Lp
GIGABYTE X58 - UD5
I7 sistem 920 DO, 6GB rama Cl7?
nisem toliko sledil SSD-jem že nekaj časa...
...razen takrat ko so bili ''crap'' frimwari.
Lp

swamigi ::
Jaz imam tega 64 giga velikega.In sem z njim zelo zadovoljen.
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: swamigi ()

Dragi ::
Tega bom verjetno tudi sam vzel.
Najprej sem mislil kupit tega rabljenega http://www.bolha.com/prikaz_slik.php?id..., a sem si premislu zaradi dosti pluvanj po testih na tujih forumih.
edit: Naročeno :)
btw. Koda za 3% popust: STMB9
Najprej sem mislil kupit tega rabljenega http://www.bolha.com/prikaz_slik.php?id..., a sem si premislu zaradi dosti pluvanj po testih na tujih forumih.
edit: Naročeno :)
btw. Koda za 3% popust: STMB9
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Dragi ()

Old news.

gruntfürmich ::
kako pa jim je to ratalo? ker na sata še tistega,ki je na voljo, ne zapolnijo.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Kako da ne?

a se ne približajo sata mejam samo inteli?

RAID polje s poljubno znamko SSD pogonov se pribliza SATA meji brez vecjih tezav.
zee

M-XXXX ::
RAID polje s poljubno znamko SSD pogonov se pribliza SATA meji brez vecjih tezav.
Zakaj pa bi bila pri raid polju kašna razlika? Saj se vsak disk povezuje preko svojega kabla...

A samo intel obstaja?

sss ::
Jebela cesta a obstaja sploh v Ljubljani trgovina, ki dejansko ima "Intel postville 80gb" SSDje?
AGT in Demise me že 2 tedna nategujeta

Dvomim.
Tudi v AT jih prakticno nihce nima. Povprasevanje je ogromno ocitni.

A samo intel obstaja?
po testih gledam samo inteli segajo tak0 visoko...

A to ksne albanske teste gledas?

M_T_M ::
Jebela cesta a obstaja sploh v Ljubljani trgovina, ki dejansko ima "Intel postville 80gb" SSDje?
Dvomim.
Pusti agt, demise in AT pri miru. Jaz sem tudi čakal več kot dva tedna pri agt-ju za intel X25-M 80gb G2, potem pa lepo včeraj naročil pri sestavi.si in ga danes dobil.

bosko1982 ::
nisem zasledil dosti 3,5 ssd, razen tega. Mislim če bi 3,5 ssd-je izdelovali, bi vsaj 2,5 ssd-ji bili malenkost cenejši, pa še večjo kapaciteto bi pridobili s 3,5, upam da 2 ali 3je dodatni čipi nebi bili astronomski dodatni strošek...
katastrofa od človeštva...

Narobe si predstavljaš. Pri 128GB 2,5" SSD-ju je spodnja stran vezja prazna. Vse do 256GB gre pri trenutni tehnologiji proizvodnje v 2,5" ohišje brez problema. OCZ nudi SSD-je, ki so sestavljeni iz večih vertexov, v 3,5" ohišju, s kapacitetami do 1TB. Problem pri SSD-jih je cena flash čipov. V kontrastu s klasičnimi diski, kjer se cena diska ne razlikuje dosti med različnimi kapacitetami, pri SSD-jih narašča premosorazmerno s kapaciteto. Cena kontrolerja, rama in tiskanine pri večjih kapacitetah ne pride do izraza.
Primer:
Vertex 60GB => 192EUR
Vertex 120GB => 320EUR
Vertex 250GB => 650EUR
Colossus 500GB => 1370EUR
Colossus 1000GB => 3300EUR
Pri začetnih verzijah se še pozna cena kontrolerja in vezja, pri colossusih pa gre za povečanje števila kontrolerjev ob vsakem modelu, zato cena naraste bolj kot kapaciteta. Enako cenovno politiko lahko opazimo tudi pri Intelu in drugih proizvajalcih/preprodajalcih.
Pocenitve lahko pričakujemo ob masovni proizvodnji flash pomnilnika. Glede na povpraševanje po SSD-jih, se znajo zgoditi premiki že naslednje leto. Upajmo, da bo SSD postal de facto standard za sistemski disk. To bi najbolj pripomoglo k ugodni ceni.
Kupujmo drago, da bomo lahko kupovali poceni, navsezadnje se že splača. :)
Primer:
Vertex 60GB => 192EUR
Vertex 120GB => 320EUR
Vertex 250GB => 650EUR
Colossus 500GB => 1370EUR
Colossus 1000GB => 3300EUR
Pri začetnih verzijah se še pozna cena kontrolerja in vezja, pri colossusih pa gre za povečanje števila kontrolerjev ob vsakem modelu, zato cena naraste bolj kot kapaciteta. Enako cenovno politiko lahko opazimo tudi pri Intelu in drugih proizvajalcih/preprodajalcih.
Pocenitve lahko pričakujemo ob masovni proizvodnji flash pomnilnika. Glede na povpraševanje po SSD-jih, se znajo zgoditi premiki že naslednje leto. Upajmo, da bo SSD postal de facto standard za sistemski disk. To bi najbolj pripomoglo k ugodni ceni.
Kupujmo drago, da bomo lahko kupovali poceni, navsezadnje se že splača. :)