Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

M-XXXX ::
Defenitivno je sedaj best buy CRUCIAL 64GB M225.
Kar se tiče cene in hitrosti ;)
Se strinjam- omenjeni disk je dobra konkurenca ravno zaradi ugodne cene. Sam bi z veseljem žrtvoval mojih 15GB na Intel SSD-ju za 50€

lambda ::
Pozabljate na dejstvo, da je nekaterim 80GB preprosto premalo, če gre recimo za edini disk v prenosniku, ki je hkrati workstation. Takrat je Vertex 120GB lahko cenovno boljša izbira, kot Intel 160GB. Prva stvar, ki se jo pri nakupu odločaš je, kako velik disk rabiš, šele potem gledaš kaj v tistem rangu dobiš.

Vertex 120GB lahko cenovno boljša izbira, kot Intel 160GB.
Huh, kako že? Imata skoraj isto ceno, a Intel je hitrejši

Zgodovina sprememb…
- spremenil: M-XXXX ()

Lion29 ::
kar se tice baz, bi jaz SSDje uporabil predvsem tam, kjer je veliko branja, veliko poizvedb, skratka velika konkurencnost... ce pa je dosti pisanja (zelo obiskana stran s forumom in ogromno posti pa logsi in ostalega) potem pa nebi priporocil sploh pa zdaj ko ni trim ukaz (popolnoma) nared...
se pa vsekakor pozna na hitrosti ampak zivljenska doba in zansljivost pri bazah z dosti pisanja pa terjajo svoj davek
bi pa mogoce bila idealna resitev, v kombinaciji z velikim spominom in dejansko podporo mysql-a SSDjem
se pa vsekakor pozna na hitrosti ampak zivljenska doba in zansljivost pri bazah z dosti pisanja pa terjajo svoj davek
bi pa mogoce bila idealna resitev, v kombinaciji z velikim spominom in dejansko podporo mysql-a SSDjem
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

Recimo 80GB zna bit premalo, več kot 120GB zagotovo ne rabiš. Boš šel kupit 160GB in dal zanj več?
Sicer pa ja, dj mi kak link na najcenejšega intela 160GB pri nas ... me zanima cena. 1 mesec nazaj pač ni bil niti dobavljiv (G1 ja za ceno 600EUR, Postville pa ne).
Sicer pa ja, dj mi kak link na najcenejšega intela 160GB pri nas ... me zanima cena. 1 mesec nazaj pač ni bil niti dobavljiv (G1 ja za ceno 600EUR, Postville pa ne).

Dr_M ::
V AGT pride intel G2 160GB 435€, kar je cca 100€ vec od 120GB vertexa.
v AT je razlika precej manjsa, kjer bi bil bolj smiselen nakup Intel.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

@nubes
kako je lahko 80GB premalo? jaz bi nabavu 30GB intla ce bi bil
meni recimo C disk zasede nekje 23GB s tem, da imam gow win 7, zajeten kup ADOBE-ovih programov, office07, se nekaj programov za obdelavo videa, ostalo nujno saro(winrar, antivirus, kodeki, winamp, bsplayer, vlc, poweriso, filezilla, utorrent, etc, etc) pa seveda webserver z mysqlom, podatki (baze) so tudi tu, same spletne aplikacije in strani pa so na drugi particiji, ampak tudi ce bi to premaknu na c, ni mi zasedlo do 1gb vec.
pa da ne govorimo, zbiram se vse downloade (temporary files) in vse dokumente sem.
Od igrc imam instalirano samo cod2, aom in virtua tenis - vse na drugi particiji... tak da tudi s tem bi mi zasedlo okoli 30gb.
Pa ce bi vse skupaj podvojil, bi mi zneslo le 60gb, ne vem, do 80gb je izredno dosti... razen ce ti ne igras na desetine tezkih iger (in bi jih rad mel na sistemski enoti) in serije/filme/muziko... (to mam jaz na zunanjem disku oz. drugi particiji)...
torej res si ne predstavljam, da bi nekdo za resno delo potreboval vec kot 60GB ssd
torej je cena na gb priblizno ista, 2,7e /GB
pa valda bos vzel pol intla ki je po vseh moznih testih precej hitrejsi (kot receno razen pri zaporednem pisanju)...
kako je lahko 80GB premalo? jaz bi nabavu 30GB intla ce bi bil
meni recimo C disk zasede nekje 23GB s tem, da imam gow win 7, zajeten kup ADOBE-ovih programov, office07, se nekaj programov za obdelavo videa, ostalo nujno saro(winrar, antivirus, kodeki, winamp, bsplayer, vlc, poweriso, filezilla, utorrent, etc, etc) pa seveda webserver z mysqlom, podatki (baze) so tudi tu, same spletne aplikacije in strani pa so na drugi particiji, ampak tudi ce bi to premaknu na c, ni mi zasedlo do 1gb vec.
pa da ne govorimo, zbiram se vse downloade (temporary files) in vse dokumente sem.
Od igrc imam instalirano samo cod2, aom in virtua tenis - vse na drugi particiji... tak da tudi s tem bi mi zasedlo okoli 30gb.
Pa ce bi vse skupaj podvojil, bi mi zneslo le 60gb, ne vem, do 80gb je izredno dosti... razen ce ti ne igras na desetine tezkih iger (in bi jih rad mel na sistemski enoti) in serije/filme/muziko... (to mam jaz na zunanjem disku oz. drugi particiji)...
torej res si ne predstavljam, da bi nekdo za resno delo potreboval vec kot 60GB ssd
torej je cena na gb priblizno ista, 2,7e /GB
pa valda bos vzel pol intla ki je po vseh moznih testih precej hitrejsi (kot receno razen pri zaporednem pisanju)...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lion29 ()

400€+ je ze kar velika vsota za tako rec.
Bi ze raje vzel 80GB potem, za prvo silo bi bilo dovolj.
Bi ze raje vzel 80GB potem, za prvo silo bi bilo dovolj.

Nekako tako ja, odvisno kje kupuješ in kako velik disk. Ne navijam za nobenega proizvajalca, samo za to gre, da Amdahlov zakon še vedno velja. Pač kupiš tisto kar zadošča _pogojem_ (velikost in max ceno) in ponudi največji skupni procent pohitritve pri delu glede na ceno.
Če rabiš do 80GB pa seveda ni dvoma kaj kupit. Ravno tako, če 120GB ni zadosti.
@Lion29
20GB VMWare (2, 3 virtualke); Vsaj 10GB SVN checkouti kšnih projektov (še hkrati trunk in vsaj 2 brancha, kjer že posamezen build nanese 1-2GB podatkov); 10GB dokumentov in vse ostale osebne šare, ki so se nabrali v zadnjih 10 letih (običajno jih želiš pri sebi brez priklapljanja zunanjega diska); 30GB sistemske zadeve (4GB fajl z hibernate, nekaj GB za system restore + potrebno upoštevat, da bo čez 1 leto ali 2 že vse bolj bloated); 20GB razni programi.
Zgornje nanese 90GB brez večjih težav. Pa sovražim tist oblaček "low disk space".
Če rabiš do 80GB pa seveda ni dvoma kaj kupit. Ravno tako, če 120GB ni zadosti.
@Lion29
20GB VMWare (2, 3 virtualke); Vsaj 10GB SVN checkouti kšnih projektov (še hkrati trunk in vsaj 2 brancha, kjer že posamezen build nanese 1-2GB podatkov); 10GB dokumentov in vse ostale osebne šare, ki so se nabrali v zadnjih 10 letih (običajno jih želiš pri sebi brez priklapljanja zunanjega diska); 30GB sistemske zadeve (4GB fajl z hibernate, nekaj GB za system restore + potrebno upoštevat, da bo čez 1 leto ali 2 že vse bolj bloated); 20GB razni programi.
Zgornje nanese 90GB brez večjih težav. Pa sovražim tist oblaček "low disk space".

Kje si ga našel za 335€? Ker jaz sem ga našel za 385€ (http://www.nakupi.net/izdelek_120GB-SSD... kar je pa samo 50€ razlike, kar pa se mi zdi da je vredno dodatnih 40GB.
Se pa strinjam, da skoraj nobeden ne rabi ne 120 ne 160GB SSD. Če bi jaz lahko bi z veseljem vzel 40GB Intla, sam če ni pa ni

Spock83 ::
Kako se obnesejo SSD-ji kot disk samo za page file? (Imam enega 15GB)
Kakšni so kaj SSD-ji od A-data, Mushkin?
Kakšni so kaj SSD-ji od A-data, Mushkin?

@nubes:
hja, ne vem, zakaj bi imel vso to "šaro" na sistemskem "disku". Vse tiste svn trunke in ostalo imaš lahko komot na tem disku, ki ga imaš sedaj (ne zunanji)... dodaš samo SSD za sistem in res pogosto uporabljene programe - pa četudi dodaš vse programe, ti brez tiste "šare" ne znese 60GB.
A ti razmišljaš, da bi svoj disk odvrgu in ga nadomestil s SSDjem?
mah, že zaradi tega, ker ga nazivajo s OCZ SSD trdi disk nebi pr njih kupu
ce ze primerjas cene, jih daj vsaj pr istem trgovcu...
hja, ne vem, zakaj bi imel vso to "šaro" na sistemskem "disku". Vse tiste svn trunke in ostalo imaš lahko komot na tem disku, ki ga imaš sedaj (ne zunanji)... dodaš samo SSD za sistem in res pogosto uporabljene programe - pa četudi dodaš vse programe, ti brez tiste "šare" ne znese 60GB.
A ti razmišljaš, da bi svoj disk odvrgu in ga nadomestil s SSDjem?
Vertex 120GB 331€
mah, že zaradi tega, ker ga nazivajo s OCZ SSD trdi disk nebi pr njih kupu
ce ze primerjas cene, jih daj vsaj pr istem trgovcu...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lion29 ()

V laptop pač težko zbašem 2 diska, če notri ni placa.
In ko že omenjaš SVN na drug disk, če bi bil - saj zato sem pa kupil SSD, da bo hitrejše, kje je potem poanta premikanja na drug disk. Isto velja za virtualke za VMWare. Kvečjemu dokumentov se lahko znebiš na drug disk.
In ko že omenjaš SVN na drug disk, če bi bil - saj zato sem pa kupil SSD, da bo hitrejše, kje je potem poanta premikanja na drug disk. Isto velja za virtualke za VMWare. Kvečjemu dokumentov se lahko znebiš na drug disk.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lambda ()

Lej, imas svobodno izbiro, lahko kupis kjerkoli.

jap, to je pa povsem druga pesem

OldSkul ::
glede tega cruciala m225
Mal gledam po netu pa se mi zdi, da je bolj težko dobavljiv?
Pri nas je dobavljivost kao 7 dni (enaa recimo)...
Mal gledam po netu pa se mi zdi, da je bolj težko dobavljiv?
Pri nas je dobavljivost kao 7 dni (enaa recimo)...

Truecrypt (whole disk encryption). Nekaj tednov nazaj sem prilimal kakšen je performance drop - meni(subjektivno) ni opazen pri delu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lambda ()

trnvpeti ::
ja pol bo treba pocakat na ugoden 160 ssd
a obstaja kaksen IDE ssd za notebooka, recimo 16G
ni vazno da je neki full hiter

Kami ::
Jaz sem popolnoma enakega mnenja.
Disk sem kupil za to, da ga bom maksimalno izkoristil in v tem primeru mi je pač 64GB premalo.
Seveda je dovolj prostora za sistem in razne aplikacije ampak bil bi zelo vesel, če bi lahko na tem disku imel vsaj še vse projekte zato upam, da bodo cene hitro padale in bom že v bližnji prihodnosti lahko imel kar večino podatkov na SSD disku

ja pol bo treba pocakat na ugoden 160 ssd
Obstaja. Ravno enega 8GB imam na mizi

http://www.agt.si/racunalniska-oprema/t...
Tega imam. Ga pa še nisem imel možnost stestirat- je slim IDE priklop (tak kot je v laptopih), pa takrat ko sem ga prevzel za test nisem bil na to pozoren
Tega imam. Ga pa še nisem imel možnost stestirat- je slim IDE priklop (tak kot je v laptopih), pa takrat ko sem ga prevzel za test nisem bil na to pozoren

ncc2000 ::
Mogoče malo čudno vprašanje:
Ali je pametno visto in win7 kaj posebno prilagodit, če imaš sistem na SSD-ju v primerjavi z HDD-jem?
Samo za info pa le to, da sem SSD najprej sprobal na PC-ju z XP-ju, potem pa je šel v PC z Visto in Win7. V xp-jih je bil cca 30% počasnejši kot bi bilo treba, sedaj pa je vse kot mora bit.
Ali je pametno visto in win7 kaj posebno prilagodit, če imaš sistem na SSD-ju v primerjavi z HDD-jem?
Samo za info pa le to, da sem SSD najprej sprobal na PC-ju z XP-ju, potem pa je šel v PC z Visto in Win7. V xp-jih je bil cca 30% počasnejši kot bi bilo treba, sedaj pa je vse kot mora bit.

Kami ::
Mogoče malo čudno vprašanje:
Pri Windows 7 ni potrebno nič.

swamigi ::
@nc2000
Izklopi avtomatski defrag,indexing service pa page file če imaš dovolj rama,al pa ga premakni na drugi disk
edit:)
Izklopi avtomatski defrag,indexing service pa page file če imaš dovolj rama,al pa ga premakni na drugi disk
edit:)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: swamigi ()

@swamigi
schedule defrag izklučil,
izklop indexing servica pa pravi:
An error occurred apllying attributes to the file:
c:\boot\memtest.exe
Acess is denied!
ignore/ignore all/try again/cancel
kaj to?
schedule defrag izklučil,
izklop indexing servica pa pravi:
Acess is denied!
kaj to?

To je težava v visti ko hočeš izključit indexing services
Izključi jo v services,daj kr na disabled
Izključi jo v services,daj kr na disabled

ma ne najdem sevice, ki bi vsaj malo ličil na file index..
kuko se mu reče, no?
defrag sem našel tudi med service in ga tudi tam disablal
kuko se mu reče, no?
defrag sem našel tudi med service in ga tudi tam disablal

Tko jo tud lahko disejblaš
* Head to Start
* Select Control Panel
* Select Programs
* Select Programs and Features
* Select Turn Windows Features on or off
* Select "Indexing Service"
Acess is denied!
V tem primeru pa lahko klikneš ignore all,pa bo tud vse vredu
* Head to Start
* Select Control Panel
* Select Programs
* Select Programs and Features
* Select Turn Windows Features on or off
* Select "Indexing Service"
Acess is denied!
V tem primeru pa lahko klikneš ignore all,pa bo tud vse vredu

Boeing ::
Pozabljate na dejstvo, da je nekaterim 80GB preprosto premalo, če gre recimo za edini disk v prenosniku, ki je hkrati workstation. Takrat je Vertex 120GB lahko cenovno boljša izbira, kot Intel 160GB. Prva stvar, ki se jo pri nakupu odločaš je, kako velik disk rabiš, šele potem gledaš kaj v tistem rangu dobiš.
V svojem mobile workstation-u imam 80G intela G2 z 2 particijami (40/35) in ga ne morem prehvalit. Za vso ostalo šaro imam 2x2T na giga mreži.
Bom pa, ko bojo cene malenkost spodobnejše, verjetno nabavil kaj v rangu 160/250 oz. podobne kapacitete, za tega zdajšnjega 80G pa nabavil cdrom adapter in ga dal v expansion bay, cdrom pa v docking. E, to je to.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

@swamigi
po varinati skozi control panel sem prišel do indexing servica, ki je bil in v visti kot v win7 že disablan po defoultu, zato ga tudi med services ni. Se pravi to Vista pa Win7 znata sama..če pride sistem na SSD. Imam prav? Edino me čudi, čemu potem kljukca pod indexing na disk properties?
Imam 4Gb rama, ni veliko, sem izključil pagefile (avto je dodlil 4Gb) in so bile takoj težave z grafiko v 3Dmark06. Stvar sicer laufa, ampak kar neko utripanje... tako da sem ga vključil nazaj. In moji palčki na memtestu ne dajeta napak. Zgleda da je programovje navajeno na ta pagefile pa ga če met pa pika. Ali se motim?
Tnx za nasvet.
po varinati skozi control panel sem prišel do indexing servica, ki je bil in v visti kot v win7 že disablan po defoultu, zato ga tudi med services ni. Se pravi to Vista pa Win7 znata sama..če pride sistem na SSD. Imam prav? Edino me čudi, čemu potem kljukca pod indexing na disk properties?
Imam 4Gb rama, ni veliko, sem izključil pagefile (avto je dodlil 4Gb) in so bile takoj težave z grafiko v 3Dmark06. Stvar sicer laufa, ampak kar neko utripanje... tako da sem ga vključil nazaj. In moji palčki na memtestu ne dajeta napak. Zgleda da je programovje navajeno na ta pagefile pa ga če met pa pika. Ali se motim?
Tnx za nasvet.

Jaz ima vse te stvari izključene,vključno z page filom in nimam nobenih težav. Imam pa tud 4 giga rama tko kot ti.Pa sem med tem časo igral par iger,ki popacjo dost rama in ni bilo težav.Pa tudi 3d mark sem zagnal brez težav
No jaz sem vse te zadeve izključil za ziher.Mogoče pa jih tud ni treba...
Zgleda da indexing vseeno deluje-čeprav "kao" nena.
Tko da odklukaj pri disku in ignore all pa bo.
No jaz sem vse te zadeve izključil za ziher.Mogoče pa jih tud ni treba...
Zgleda da indexing vseeno deluje-čeprav "kao" nena.
Tko da odklukaj pri disku in ignore all pa bo.

Klukc pri disku za indexacijo ni več. Zgleda da je javilo le napako za par fajlov, za ostale pa je izklop uspel že v prvo. Predvidevam. In zginili sta v obeh sistemih. Pa ok.
Prej sem brez pagefila pognal 3Dmark06 v Win7, no sedaj sem ga pa še v visti, tu pa dela normalno. Vem da imam neko sranje v win7 po posodobitvi DirektX-a, tko da tisto lomljene grafike verjetno ni bilo radi izklopa pagefila. Bom pustil tako, pa da vidimo.
Hehe, z HDD jem me živ hudič ni kar tako naštimu, da sem šel iz enega v drug sistem.
Z SSD-jem je pa to čisto nekaj drugega. V 3h minutah sem tja in nazaj.
Je tole res dober napredek. HDD bo kmalu pokopan, če mene kdo vpraša.
Prej sem brez pagefila pognal 3Dmark06 v Win7, no sedaj sem ga pa še v visti, tu pa dela normalno. Vem da imam neko sranje v win7 po posodobitvi DirektX-a, tko da tisto lomljene grafike verjetno ni bilo radi izklopa pagefila. Bom pustil tako, pa da vidimo.
Hehe, z HDD jem me živ hudič ni kar tako naštimu, da sem šel iz enega v drug sistem.
Z SSD-jem je pa to čisto nekaj drugega. V 3h minutah sem tja in nazaj.
Je tole res dober napredek. HDD bo kmalu pokopan, če mene kdo vpraša.

Boeing ::
Ne bo, brez skrbi. So in bojo še nekaj časa enostavno prepoceni, da bi se jih kar tako znebili.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...

@NCc2000
Aja tole še izklopiš lahko tudi superfetch.
Tole je potrebno samo na HDD-jih.
lp
Aja tole še izklopiš lahko tudi superfetch.
Tole je potrebno samo na HDD-jih.
lp

sss ::
V AGT trenutno nimajo "80gb Intel X25-M SSD Postville".
Naslednjo pošiljko dobijo prihodnji teden

Major ::
Glede na njihovo zgodovino, to pomeni novembra.

element ::
Meni so par dni nazaj rekli 14-21 dni, pa sem še isti dan naročil dva iz MTS-Shop.eu.

Meni so par dni nazaj rekli 14-21 dni, pa sem še isti dan naročil dva iz MTS-Shop.eu.
po 230e na komad??
hm, eni se pa razmetavate... drugje v avstriji se da dobit za 50-60e ceneje

Major ::
po 230e na komad??
hm, eni se pa razmetavate... drugje v avstriji se da dobit za 50-60e ceneje
Napisano je že, a dobavljivi niso skoraj nikjer. Poleg tega je bila cena na MTS pred parimi dnevi še 194,90€

zee ::
Moj Intel 160 GB gre v ponedeljek na potovanje iz Dunaja do Ljubljane.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.