» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
18 / 507
»»

element ::

SSDs all have what is known as an "Indirection System" - aka an LBA allocation table (similar to an OS file allocation table). LBAs are not typically stored in the same physical location each time they are written. If you write LBA 0, it may go to physical location 0, but if you write it again later, it may go to physical location 50, or 8.567 million, or wherever.

Pri SSD-ju sistem pošlje write zahtevek na LBA naslov in ga ne zanima, kdo ga bo prejel (HDD ali SSD). SSD ga dobi, pogleda, kam bi blo optimalno zapisat in ga zapiše tja. Shrani si lokacijo v svojo vmesno tabelo. Ko sistem zahteva podatek iz LBA naslova, SSD pogleda v svojo tabelo, kam ga je fizično zapisal. Lokacija zapisa je odvisna od kontrolerjevega wear level algoritma, zapolnjenosti blokov, etc.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: element ()

win64 ::

hvala za pojasnilo

Tilen ::

Samo mimogrede, tudi "navadni" diski se premikajo naprej. Danes kupil 2x 500GB F3 za skupno 100EUR.

RAID 0 :

214 MB/s

File bench

Price/performance ;).
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

lambda ::

Poglej "access time". Na žalost ti tud 2GB/s ne pomaga veliko pri random read/write, če je dostopni čas 50x slabši.

Sala1501 ::

Saj se. Ampak za moje pojme veliko prepočasi.

PNG ::

Price/performance ;).

Jup, se strinjam! 2x več denarja za 50x boljši performance - definitivno se splača SSD kupiti.

Boeing ::

No ja, o "splača" bi se dalo debatirat. Precej.

Je pa tako, da trenutno so cene ssd-jev WAY previsoke, da bi jih pograbili tisti, ki cene dejansko znižujejo - masovni trg. Ravno včeraj sem kolegu predlagal, da si v CAD workstation ranga 2kEUR+ namontira en takle ssd.
Reakcija: "A si ti na glavo padu da bom dal 200EUR za 80G, če pa dobim 1T za 100".

Seveda dostopni časi s hitrostjo sistema "nimajo nobene veze" :)

Toliko o "se splača".

Se ne. Če pa si lahko privoščiš, pa so mega. Res mega.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Dr_M ::

Ce s tem racunalnikom sluzis kruh, potem SE splaca.
V nasprotnem primeru se NE splaca zaenkrat.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Boeing ::

My point ekzekli :)
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

element ::

Če ti je računalnik kruh, je SSD maslo.

gruntfürmich ::

hehe, a za grafično mu pa ne bo problem dat 1k EUR :)) ko to mal pogledaš vidiš da je ssd pravzaprav mali strošek glede na pohitritev.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Jst ::

Jaz sem nekaj dni imel v računalniku OCZ Core SSD, kateri ni neki znan po svoji hitrosti. V bistvu je Core znan kot "en drek SSD."

Med uporabo računalnika, v katerem je počival omenjeni Core, nisem opazil kakšne razlike. Med montiranjem starega navadnega HDDja 500GB, sem si mislil, da SSDji, vsaj model, katerega sem imel na probo jaz, niso še zreli.

Ko pa sem imel v računalniku spet stari dobri 500GB disk, me je pa skoraj zadela kap. Vse, ampak res vse, se mi je zdelo počasi, neodzivno. Računalnik je mlel in mlel, spet je postal glasen.

Takrat sem se šele zavedal, koliko hitrosti oziroma odzivnosti prinese SSD.

Tako sem še vedno mnenja, da se prednosti SSDjev zaveš šele takrat, ko SSD zamenjaš z navadnim HDDjem.

--

Jaz trenutno čakam na SSD, ki bo 80GB okoli 200EUR. (Žal je pri meni 80GB tista magična meja, pod katero sistemsko particijo ne spravim. Upam, da bodo SSDji v božičnem času ali zgubili nekaj cene ali pridobili prostor...)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

jerry2000 ::

Sem končno dobil Intela X25-M G2... Sem dal gor sistem. Madonca, take pohitritve nisem videl. Dreamweaver se mi je prej odpiral ene 20 sekund zdaj samo uleti. Sistem je gor 10 sekund namesto 2 minuti (pa imam težko naloženega). Mislim to je prav gotovo prihodnost (v smislu da navadnih diskov čez par let ne bo) in sedanjost za tiste ki pač zdaj dajo malo več. A preplačajo ali ne je druga, ampak diskje tisto kar danes bremza sistem, to sem videl pri tej menjavi. Žal mi je le da imam 80GB disk ne 160GB, ker imam toliko pošte in vsega da mi bo zmanjkalo, da dam pa podatke na HD pa nsiem veliko naredil.

Testov nisem delal, ampak samo srčno upam, da bodo cene padle ali na voljo večje kapacitete za 200 EURO kolikor sem dal zdaj.
Jerry and Tom

Aja zraven je bla konzola za 2.5->3.5 in mi zdaj lepo sede v Coolermaster 932 ohišje ki ima malo drugačno pritrditev diskov. To zato ker je bil disk retail.

Je pa res mali (proti 3.5") in se ne greje in nič ne porabi (skoraj) ;-)
Jerry and Tom

M_T_M ::

jerry2000 v kateri trgovini si ga pa kupil ?

zee ::

To tudi mene zanima. Gledam malo po ebayu in imam tudi eno ponudbo, vendar mi smrdi na nateg, saj tip hoce direkt nakazilo na TRR.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

http://www.mts-shop.eu/

Vse pošteno, le 1-2 naj bi potoval iz lagerja, pa ga ni bilo 7 dni do njih :-(
Jerry and Tom

mat11 ::

Čez temo sem se prebil,pa se bojim da sem še vedno malce zmeden. Rad bi pohitril sistem(nalaganje, obdelovanje videa..) Trenutno ima za sistemski disk(dve particije) Raptorja 72G, plata mi podpira(asusA8NSLI) sata 1, operacijski sistem XPji, ki bodo tudi še ostali.
Bo odzivnost dosti večja če kupim tale SSD Crucial SSD Disk 64GB in kako se bo ujemal z XPji?
mat

BigWhale ::

Potrebovali bi eno sticky temo, na to temo. Kje se prodajajo SSDji in kaksne so zaloge... :)

swamigi ::

@mat11
Tegale cruciala imam tudi sam in pohitritev je več kot očitna.Reboot end dva tri vsi programi in igre se odpirajo ultra hitro....
Sam ga uporabljam na win 7 64 bit tko,da nevem kako se bo obnesel na xp-jih.
Če ga boš imel na Xp-jih izklopi indexsing,pa avtomatski defrag pa še bi se kaj našlo samo se trenutno ne spomnim :)

lp

Okapi ::

Vsi se nekaj palite na reboot in zagon. Jaz to naredim enkrat na teden, ali pa še to ne, in mi je precej vseeno, ali traja 5 sekund ali 5 minut. Bolj me zanima, kako se zadeva pozna potem, pri delu. Kje se najbolj pozna pohitritev?

O.

BigWhale ::

Ja, tudi mene zanima, ce se mi bo kaj zmanjsal 303 cas. :)

Saj sem napisal kakšni so občutki pri delu. Vse se odpira trenutno, delaš pa pač tako hitro kot delaš ;-) Mene tudi zagonski čas ne pretrese najbolj ;-)
Jerry and Tom

jinzo ::

@BigWhale in Okapi
Bo. Pri meni se stvari kar opazno hitreje kompajlajo ( Gentoo Portage )
Tudi zaganjanje aplikacij je hitrejše, stock FF dejansko dela hitro :) ( in tudi sedaj, se pri polni sqlite bazi pozna hitrejši Awesome Bar ), neslišen je ( res _dobra_ stvar ), razne file indexing operacije so hitrejše ( updatedb ), za en projekt sem uvažal/modificiral/zapisoval velike količine spletnih strani ( torej not HTML/CSS/JS celotne spletne strani z multimedijo in vsem ostalim, ven baza in prečiščen/prestrukturiran HTML/CSS/JS ) in je bila pohitritev _res_ opazna.
Vglavnem, meni ni niti malo žal da sem vzel Vertexa ( pa 30gb je za moj sistem preko dovol ).

gruntfürmich ::

Potrebovali bi eno sticky temo, na to temo. Kje se prodajajo SSDji in kaksne so zaloge... :)

cel forum je ena velika zmešnjava, tko da ne upat na nemogoče:D
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

lambda ::

Ja, tudi mene zanima, ce se mi bo kaj zmanjsal 303 cas. :)

Tole zna biti precej odvisno od tega kaj kompajlaš. Visual Studio, nekaj manj kot 100 projektov v solutionu, subjektivni občutek mi pravi, da stvari gredo z 1.5-3x hitrostjo, odvisno kaj gledam - odpiranje solutiona, build, hitrejši search, startup aplikacije ipd. Vendar tu ni za pričakovat raznih čudežev v smislu 10, 20x pohitritve ali več. Edini pravi čudež je to, da ne pride več do trashinga in pa ni več tistega občutka, ko vse zablokira in veš, da lahko greš po kavo, preden se bo zbudil.

SSD je bil zame daleč najboljša nadgradnja v letih...kakšna grafična, procesor, plata...SSD je občutno pohitril delovanje sistema. Upam, da se več ne bom rabil nikoli ubadati z HDDji.

LuGi ::

Amen. Se strinjam vse leti kot raketa =)

Mislim moj post zveni kot kakšna top shop reklama, a pred SSDjem sem menjal grafično, procesor, plato, dokupil 2 gb ramov in vse skupaj sistem ni tako pohitrilo kot SSD. Zadeva leti, ni kaj.

clix ::

Kater ssd pa imaš? Mene kar malo mika crucial 64GB M225.

Jaz imam Intela (G2). Saj zdaj so že toliko porihtani tile SSDji, da ni več nekih hudih napak. Malo poglej po hitrostih, cenah in kapacitetah, samo nekako si je Intel naredil prestol med SSDji z dobrim začetkom...

allex ::

nekako si je Intel naredil prestol med SSDji z dobrim začetkom

kaj pa če bodo intel userji postavil na prestol, ker bodo zanemaril konkurenco, ocz in podobne, čeprav realno zaenkrat konkurenca sploh ne zaostaja,
sčasoma bo pa situacija slična kot pri procesorjih
struggling with abundancy of computer power

Neke hude konkurence ravno ni...konkurenčen je edino OCZ pa še ta je dražji $/gb, zato ne vidim razloga, zakaj ne bi kupil raje Intela...

Morda zato, ker se ga v SLO ne dobi, zunaj je pa tudi zmanjkalo zalog.
Jerry and Tom

Kako ni konkurence?
A ste slepi?

M-XXXX ::

Kako ni konkurence?
A ste slepi?

Naprimer? Vertex je sicer kar blizu, vendar je dobiš 20GB manjši disk za celo nekaj €€ več. In ko se pride to havy duty obremenitve Vertex pušne, hitrejši je samo v zapisovanju, tako da kašna huda konkurenca ni...

Aha, zato ker je Intel, nima konkurence.
Vse jasno.

Aha, zato ker je Intel, nima konkurence.

KEr tvoji miceni možgančki zgledajo ne dojamejo: Konkurence nima zato ker je Intel G2 SSD CENEJŠI TER BOLJŠI od ostalih. Ko bodo pa Vertexa Turbo ponujali za 175€ potem pa bo imel dostojno konkurenco, do takrat pač nima.

Pa crucial M225? Hitrosti so praktično iste kot pri vertexu, saj ima enak kontroler, in je konkretno ceneši.

Pa crucial M225? Hitrosti so praktično iste kot pri vertexu, saj ima enak kontroler, in je konkretno ceneši.

Kot sem rekel- če ima cene okoli 175€ potem je konkurenčen!

just_a_cook ::

No, pa da še jaz pristavim kuharski lonček: A bi si upali dati npr. MySQL bazo na SSD ?
==================
Just a cook

64gb model: tujina 125EUR, slo: 160EUR :)

just_a_cook:
zakaj pa ne? to bi bila šele pohitritev!

trnvpeti ::

m-x oz dr_m, kdo bo prvi dal linke za recimo mysql bazo :)
da vidimo, kdo ima prav :)

KEr tvoji miceni možgančki zgledajo ne dojamejo:

A te ni mama nikoli ucila, da ne smes sodit drugih po sebi?

No pa zacnimo.

Super Talent 128GB Indilinx kontroler. 2,102/GB
Corsair X128 Indilinx kontroler. 2,226/GB
Intel G2 80GB 2,231/GB

Torej je € na GB intel drazji. In pocasnejsi pri pisanju.
Je pa za kaksen % mogoce hitrejsi pri 4kb pisanju. To je pa tudi vse.

Ce to zate ni konkurenca, potem si pa res...raj se ne bom spuscal na tvoj nivo.

just_a_cook ::

Ampak, to mislim za resne zadeve, ne tako za domačo uporabo. Sistem, ki mora biti po zanesljivosti enak HDD. So SSD to?
==================
Just a cook

Tle lahko mal pogledaš:
http://www.bigdbahead.com/?p=518

Nisem vedel da smo se preimenovali iz Slovenije v Nemčijo? Večine ne zanimajo cene iz tujine ter kaj se da v tujini dobit. Zanimajo jih cene v Sloveniji. Vse te diske, ki si dal so v ceni na GB zelo izenačeni, kar pomeni da cena ni več odločilni faktor. Tako da ostane hitrost. Res je, da je Intel zadaj pri pisanju, v ostalem pa dominira.

Je pa za kaksen % mogoce hitrejsi pri 4kb pisanju. To je pa tudi vse.

Haha! Nekaj tisoč % pa res:)

Malo si poglej teste: Intel G2 je od Vertexa počasnejši samo v pisanju, povsod ostalo zmaga. Ponekod zelo malo, ponekaj za ogromno.

Da še enkrat enačbo potegnem:
Intel G2 ima enako/podobno ceno na GB in je povsod hitrejši. Tako, da je brez konkurence. Vsaj resne.

swamigi ::

Defenitivno je sedaj best buy CRUCIAL 64GB M225.
Kar se tiče cene in hitrosti ;)

M-XXXX: ne bom se vec pregovarjal s temi tvojimi blodnjami. Sej sam sebe deskriditiras. Ne rabim te se jaz. :)
Zate itak vem, da ce bi intel prodajal drek, bi ti rekel, da je to najboljsa stvar na svetu.

trnvpeti ::

in cena za tega crucial? mogoce kje pri nas?
pa se testi napram g2 in vertex
««
18 / 507
»»