» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
123 / 507
»»

matobeli ::

eno neumesno uprašanje (potem se kar skregajte:), ker se mi žal ne da brati cele teme. Kateri SSDji velikosti okoli 64GB so trenutno primerni za sistemsko particijo. rajše kakšen bolj kvaliteten kot ne.

Se SSDje ugradi tako kot navaden 2.5disk in so enakih dimenzij ali moram biti pazljiv pri izbiri?

So cene v SLO relativno normalne ali dobiš v tujini pol več za isti denar?

element ::

Bi ti odgovoril, pa se ti najbrž ne bo dal prebrat.

Starscream ::

Crucial M4 je fina izbira. Postopek vgradnje je isti kot za 2.5 disk. Okrog cene pa malo poglej, sam bolj kot ne kupujem na domačem trgu :).

Zgodovina sprememb…

PrimozR ::

gruntfürmich je izjavil:

RuskiSnajper je izjavil:

ZA SSDje itak pagefile ni priporočen, moraš met 8 GB ali več RAMA da ti vse dela okej brez pagefile. DDR3 RAM je zelo poceni dandanes.

malo nekonsistentno ampak vendarle; okoli tega so že bile težke debate, tko da ne kar na prvo žogo glede pagefila.
pa tudi 8gb si za lase privlekel, ko pa sem fural z 1,5gb rama brez PF brez problemov...

Kdaj si fural 1,5 GB RAMa? Danes to ni več mogoče, ko browser po hitrem postopku požre 2 GB RAMa (če ga je na voljo seveda).

darkolord ::

Danes to ni več mogoče, ko browser po hitrem postopku požre 2 GB RAMa (če ga je na voljo seveda).
Browser brez najmanjših težav dela s precej precej manj rama. Če ga imaš shitload, ga bo pač porabil tudi toliko.

gruntfürmich ::

mah daj no pipi, res je da je to bilo na win xp, vendar dandanes zgodba ni čisto nič drugačna. če pa se bojiš za ram ga pa omejiš... disk pravtako
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

RuskiSnajper ::

Če danes nimaš VSAJ 4 GB ti bo teško kaj laufalo...(brez pagefile)

nekatere bol zahtevne igre in pokvarjene (memory leak) ne bojo delale ze 4 GB RAM (brez pagefile)

Jas mam navado 20 firefoxov z 10 videi in vse živo, photoshop , mod tools ...etc , za mene ni dovol 4 GB. ampak se da živet pač moreš pazit.

rogi2010 ::

Imam starejšo GB ploščo in sicer http://www.gigabyte.com/products/produc... katera podpira samo sata 3Gb. Rabil bi nek primeren SSD velikosti 80GB, predvidevam da plata ne bo optimalno izkoristila 500/500 MB/s SSD-je, kaj se mi splača kupiti za optimalni izkoristek?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: rogi2010 ()

Aston_11 ::

3 Gb/sec - se ti ne zdi dovolj?

kuglvinkl ::

rogi2010 je izjavil:

Imam starejšo GB ploščo in sicer http://www.gigabyte.com/products/produc... katera podpira samo sata 3Gb. Rabil bi nek primeren SSD velikosti 80GB, predvidevam da plata ne bo optimalno izkoristila 500/500 MB/s SSD-je, kaj se mi splača kupiti za optimalni izkoristek?

Več kot dovolj je.

FlyingBee ::

Aston_11 je izjavil:

3 Gb/sec - se ti ne zdi dovolj?

3gbit je 3000/8= 375 Mb torej je manj kot 500 Mb ampak ne boš opazil

Izi ::

Je bilo že stokrat povedano, da nobena enota za shranjevanje podatkov ne dela s konstantno hitrostjo. Hitrost je povezana z velikostjo datotek. Čim večja je datoteka hitreje jo enota bere. Polno hitrost doseže enota samo pri datotekah, ki so večje kot Gigabajt, takih pa na SSD-jih ni ravno veliko oziroma jih sploh ni.

Trdi diski imajo teoretično hitrosti branja od približno 0,5 MB/s do približno 80 MB/s, praktično pa od 0,5 MB/s za 4KB datoteke, do 35 MB/s za 512 KB datoteke, povprečno torej trdi diski berejo z 15 MB/s, ker je večina datotek velika nekje med 4 KB in 512 KB.

SSD-ji pa imajo teoretično hitrost branja od približno 25 MB/s do približno 600 MB/s, praktično pa od 25 MB/s za 4KB datoteke, do 250 MB/s za 512 KB datoteke.
SSD-ji torej berejo povprečno z nekaj več kot 100 MB/s ne glede ali so SATA 2 (3Gbps) ali SATA 3 (6Gbps).

RejZoR ::

Ne vem zakaj pol moj laptop disk zmore 4KB brat s hitrostjo preko 50MB/s... Zdej pa ti mešaš random in sequential access...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

technolog ::

Če je sequential access ni razlike med 1 krat 1MB in 250 krat 4KB fajlom, če le so te 4KB fajli poravnani skupaj (pač kot sem rekel, sequential).

Če so pa fajli razdrobljeni, potem pa je pomembno število kosov in 1 kos je bolje kot 250.

RejZoR je izjavil:

Ne vem zakaj pol moj laptop disk zmore 4KB brat s hitrostjo preko 50MB/s... Zdej pa ti mešaš random in sequential access...

mislim da pa ti mešaš kompresirane datoteke.

Invictus ::

technolog je izjavil:

Če je sequential access ni razlike med 1 krat 1MB in 250 krat 4KB fajlom, če le so te 4KB fajli poravnani skupaj (pač kot sem rekel, sequential).

Če so pa fajli razdrobljeni, potem pa je pomembno število kosov in 1 kos je bolje kot 250.

Kljub temu da so sekvenčno zapisane na disk, bo drugi primer počasnejši, ker mora disk najprej še najti kje se naslednja datoteka nahaja. In to 250x. Pri eni datoteki mu tega ni treba ...

Ker bere datoteko za datoteko ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

kaj pa to pomeni da mora najprej še najti datoteko pri mehanski glavi in čipu?
izgleda kar velika razlika...

gruntfürmich je izjavil:

kaj pa to pomeni da mora najprej še najti datoteko pri mehanski glavi in čipu?
izgleda kar velika razlika...

Približno 100-kratna razlika. SSD išče vsako posamezno datoteko približno 0,1 ms, HDD pa rabi kar okoli 10 ms, da najde posamezno datoteko oziroma, da tja pripelje bralno glavo, pa še to samo če redno delaš defragmentacijo, ki posamezne datoteke natlači čim bolj skupaj.
Če torej pri HDD hočeš prebrati 1000 datotek, ki niso na disku ravno ena za drugo, boš izgubil celih 10 sekund samo za iskanje vseh datotek, kar bo pri majhnih datotekah naneslo več časa kot pa samo branje datotek.
SSD po drugi strani v eni sami sekundi lahko poišče kar 10.000 razmetanih datotek. Zato na SSD ne delamo defragmentacije, ker ne bi opazno pohitrili dostopa in bi po nepotrebnem trošili pisanje, ker pri defragmentaciji se morajo datoteke prepisati na druga mesta.

feryz ::

Blazz je izjavil:

Ne pozabi, da boš moral pustiti 30% prostora praznega, v kolikor želiš optimalno hitrost SSDja.
WTF!?
30% mi znese 100 Gb!!!
Se pravi več, kot ima večina vsega prostora skupaj na C-ju!?
Hudiča, grem kar prec pobrisat par deset GB šare.

klinker ::

jest10 je izjavil:

PrimozR je izjavil:

jest10 problem pri Windows 7 (in Visti) je, da lokalno na C: shranjuje kopije vsakega uporabljenega DLL-ja, torej jih pobere kar precej, v nekaj časa tudi prek 10 GB. Poleg seveda nekaterih drugih uporabnikov. Poleg tega imaš lahko razpakiranje velikih ZIP/RAR arhivov, ki za temp storage uporabljajo C: (zakaj ne bi, z SSD-jem bo to hitreje), kar spet porablja plac. IMO se primeri, ko je 60 GB prostora dovolj, manjšajo iz dneva v dan.

Moja sistemska particija je po dveh letih in še malo zasedena z okoli 36GB. In ne, nimam na njej samo golih W7.

Kako tako malo? Jst sem lih v petek stranki dal svezo 7ko 64bit SP1 gor in sistem + driverji + update-i je blo ze cez 40GB zasedenih.

What? :) Men pobere W7+LR3+office(ne cel)+drobnarije, pa poglejmo, 23 GB. pagefile je na drugem SSDju.

klinker ::

Jps...sem tudi sam malo slabo ostal. Winsi so pa Enterprise X64, pagefile na C-ju in 16gb rama

Dr_M ::

Brez hibernacije in 1GB pagefile mi zasede okoli 19GB. Win 7 64bit in se nekaj krame.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

hojnikb ::

Men trenutno pobere Win7 32b +hibernate space + office + muksa + ostalo nujno programje dobrih ~16GB.Spuco sn nepotrebno navlako in mam še več kot dost placa na 64GB.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

jest10 ::

klinker je izjavil:

Jps...sem tudi sam malo slabo ostal. Winsi so pa Enterprise X64, pagefile na C-ju in 16gb rama

16GB rama ima tudi 16GB rezerviranega placa za hibernacijo-če tega ne potrebuješ se pozna;)

darkolord ::

feryz je izjavil:

Blazz je izjavil:

Ne pozabi, da boš moral pustiti 30% prostora praznega, v kolikor želiš optimalno hitrost SSDja.
WTF!?
30% mi znese 100 Gb!!!
Se pravi več, kot ima večina vsega prostora skupaj na C-ju!?
Hudiča, grem kar prec pobrisat par deset GB šare.
330 giga ssd imaš?

drzni86 ::

imam problem pri nalaganju firmaware-ja za SSD corsair force 3 (120Gb).

Ko zalaufam field_updaterja mi ne zazna SSD-ja... Kaj bi bil problem? Zalaufam ga seveda kot administrator....

Anney ::

Po današnjih prvih testih na novem računalniku s ssd diskom samsung serija 830 64 gb, zelo zadovoljen. Zadevca teče super, fresh install, z vsemi potrebnimo dodatki ki jih rabim mi zasede cca 30GB, disk je izjemno odziven.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Anney ()

PlayTheGame ::

Mene pa zanima, če se splača kupit intelov SSD 320 box:
http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...

Čudno mi je, ker je enak SSD, le da oem verzija, dražji:

V čem je catch? Stare oz. ne-updejtane cene pri Funtech-u?
MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold

All ::

a je kdo že probal kaj takega?

http://www.innodisk.com/flashstorage-li...

Tomson ::

PlayTheGame je izjavil:

Mene pa zanima, če se splača kupit intelov SSD 320 box:

Čudno mi je, ker je enak SSD, le da oem verzija, dražji:

V čem je catch? Stare oz. ne-updejtane cene pri Funtech-u?

Catch je v tem da imajo več oz. različne uvoznike za iste komponente. Tako sem sam pred 14dnevi kupil za kolega točno tega Intela za 125€, tri dni kasneje pa je bila cena istega modela 145€.
Pojasnitev je bila, da je uvozniku, ki jim je zagotavljal SSDje po 125€ (prodajna cena) zmanjkalo zaloge in so imeli na voljo druge vire, ki pa so imeli bistveno večjo nabavno ceno. Dober teden tako v ceniku sploh ni bilo tega SSDja za 125€, sedaj pa so očitno dobili zalogo po tej ceni ...
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

PlayTheGame ::

Se pravi, se splača dokler je taka cena. :D
MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold

Zgodovina sprememb…

A ima kdo možnost naredit full disk encyripton s True Cryptom pa naredit benche, predvsem me matra 4k random read?

Prosim zato, ker bi moral sam podret pol sistema.

Hvala.

matejmesar ::

Crucial m4 64GB

Nekriptiran:

* MB/s = 1,000,000 byte/s [SATA/300 = 300,000,000 byte/s]

Sequential Read : 264.083 MB/s
Sequential Write : 112.750 MB/s
Random Read 512KB : 234.639 MB/s
Random Write 512KB : 113.527 MB/s
Random Read 4KB (QD=1) : 23.922 MB/s [ 5840.4 IOPS]
Random Write 4KB (QD=1) : 68.807 MB/s [ 16798.7 IOPS]
Random Read 4KB (QD=32) : 159.056 MB/s [ 38832.1 IOPS]
Random Write 4KB (QD=32) : 100.768 MB/s [ 24601.6 IOPS]

Test : 100 MB [C: 53.9% (32.1/59.5 GB)] (x5)

Kriptiran TC:

* MB/s = 1,000,000 byte/s [SATA/300 = 300,000,000 byte/s]

Sequential Read : 226.249 MB/s
Sequential Write : 110.211 MB/s
Random Read 512KB : 157.902 MB/s
Random Write 512KB : 103.054 MB/s
Random Read 4KB (QD=1) : 9.180 MB/s [ 2241.3 IOPS]
Random Write 4KB (QD=1) : 41.572 MB/s [ 10149.5 IOPS]
Random Read 4KB (QD=32) : 24.502 MB/s [ 5981.8 IOPS]
Random Write 4KB (QD=32) : 63.653 MB/s [ 15540.2 IOPS]

Test : 100 MB [C: 49.6% (29.5/59.5 GB)] (x5)
Date : 2011/12/26 21:34:38

Zgodovina sprememb…

technolog ::

A ni tko da če je disk full encrypted da disk ne more uporabljat TRIM, ker ne ve, keri bloki so prosti v containerju pod njim?

Nasploh se mi zdi, da ni priporočljivo imet kriptiranih particij na SSDju.

Ubitačen performance hit! Hvala matejmesar ;)

No, nogoče se kakšen drug kontroler odreže drugače...

Edina opcija bo res ostala FDE z ATA pass.

Pyr0Beast ::

ATA pas se da obiti
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Ja? Mislim, izven mučenja?

Pyr0Beast ::

Nah, povprečen uporabnik ne bo kaj velik naredil.

Z brute-forcom pa se da priti mimo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Evo, tole bo še zanimivo :)

OCZ, Marvell scale Kilimanjaro with PCIe SSD

nobenih kablov, nič, samo prosti slot.

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

Le zakaj ni nikjer omenjeno, ce je tole bootable? :|
Stavim, da ni :)

Ma, sej zbootaš s SATA SSDjem :). Ki ga že tako in tak imaš.

Kje pa je potem uporabnost ene pcie x1 kartice? :))
Oz celo mini pcie, razen v netobookih, kje se uporabno?

AAA...rotfl, kaj sm najdu. :))
http://www.hwtools.net/Adapter/MP1.html

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Dr_M ()

Ma, men je to kar kul. Še posebi, če se IO dvigne. Daš gor za 40 GB fotk, 20 je za scratch disk in udri.

Čem rečt, morš vedet kaj rabiš in za kaj.

Zgodovina sprememb…

PrimozR ::

Dr_M ene par Z68 plat ma miniPCIe slot že vgrajen, tudi v ATX velikosti. In to prav za takšnele SSD-jčke, torej za caching.

Ja, en gigabyte model oz 2, ce se ne motim.

WildChild ::

Eno nub vprašanje: http://www.newegg.com/Product/Product.a... Če je OEM v imenu pomeni, da morm dokupt še neko železje, da ga dam v Ohišje?
A ta ma to železje http://www.newegg.com/Product/Product.a... ?

Kupujem na tej strani: http://www.mindfactory.de/ Prvi omenjeni je samo 150eur, če ga ne morem dat v ohišje pa mi žal ne pomaga kaj dosti...
Mi priporočate kaj drugega za ceno do največ 170€ iz te strani. Velja pa bolši je, če ga sam v ohišje dam in stvar deluje, da mi ne bo treba skrbet za izgubo podatkov, pa konstantni firmware upgrade -ov.
in da mood

bosmla ::

n-tic: zadeva je izredno lahka in jo lahko na mestu (v ohisju) drzi samo en vijak (v bisvu se to ne lahko kar na kablu visi) vsi ti SSD imajo ze pripravljene luknje za vijake tako, da samo poravnas eno s poljubno luknjo na ohisju privijacis vijak in je koncano!

WildChild ::

Hvala bosmla! Sem pa na žalost opazil, ko sem se htel registrirati, da ni Slovenije :O
in da mood

PrimozR je izjavil:

Dr_M ene par Z68 plat ma miniPCIe slot že vgrajen, tudi v ATX velikosti. In to prav za takšnele SSD-jčke, torej za caching.

Konektor, kamor vtakneš tak mini PCIe SSD se imenuje mSATA.
Tudi SSDji s mini PCIe konektorji se prodajajo pod imenom mSATA SSD-ji, Najbolj znan je Intelov 310 SSD.
Zadevo podpirajo samo z68 matične plošče. Pa še te, kolikor sem opazil, samo Gigabyte. Nobene ASUS plošča zaenkrat še nima mSATA konektorja, vsaj jaz še nisem opazil nobene.
Gigabytove matične z z68 čipovjem imajo mSATA konektor, kamor direkt vtakmeš ta mini SSD-jček, ki je namenjen za cache. Smisel pa ima zadeva samo če uporabljaš HDD za podatke.
Če imaš v računalniku za sistem navaden SATA SSD, potem ti tak mini SSD za cache prav nič ne koristi. Torej v to temo mSATA SSDji ne sodijo.

Intelov mSATA SSD vtaknjen v Gigabytovo matično ploščo

Intelov mSATA SSD vtaknjen v Gigabytovo matično ploščo

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()
««
123 / 507
»»