» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
122 / 507
»»

KingAce ::

Imam eno vprašanje, kako se kaj odnesejo corsairovi ssd diski? sam razmišlam o nakupu tega: SSD 120GB 2.5"" SATA3 MLC, CORSAIR FORCE 3.

Tomson ::

Intel 320 120 GB je 170 EUR pri nas in 160 EUR v Nemčiji.
Intel 510 120 GB je 250 EUR tako pri nas kot v Nemčiji.

Razlike je 80 EUR, 520 bo pa mojem mnenju še dražji kot 510

A mi daš prosim link do Intelovih SSDjev za 170€ in 250€

Intel 320 120GB za 170€
Intel 510 120GB za 250€
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

ST-777 ::

KingAce je izjavil:

kako se kaj odnesejo corsairovi ssd diski? sam razmišlam o nakupu tega: SSD 120GB 2.5"" SATA3 MLC, CORSAIR FORCE 3.
Če bi jaz izbiral med SSD-ji SATA III, bi izbral Samsung 470 in ne CORSAIR FORCE 3, ker je na newegg.com Samsung bolje ocenjen, cena pa je enaka za oba (v ZDA).

CORSAIR FORCE 3: http://www.newegg.com/Product/Product.a...

FlyingBee ::

prosil bi za mnenje o samsung 830 seriji 64 oziroma 128 Gb, kdor ga ima ali pa se razume na te stvari naj malo napiše

kako je s tem, da ni priporočljivo več kot 75% ssd-ja napolniti, saj baje zmogljivost strmo pade?

ST-777 ::

Samsung 470 (SATA II) je na newegg.com bolje ocenjen kot Samsung 830 (SATA III).

Samsung 830 (SATA III): http://www.newegg.com/Product/Product.a...

hojnikb ::

Za vse m4 userje
forums.crucial.com/t5/Solid-State-Drives-SSD/BSOD-Crucial-M4/td-p/79098
#brezpodpisa

Tilen ::

hojnikb je izjavil:

Za vse m4 userje
forums.crucial.com/t5/Solid-State-Drives-SSD/BSOD-Crucial-M4/td-p/79098

This issue occurs after approximately 5,000 hours of actual “on time” use. Following the initial reboot, the system then requires subsequent restarts after each additional hour of use.

:))
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

blackmack ::

No cool, da sm Samsunga zdaj naročo. Bom videl kak se bo obnesel.

bosmla ::

no pri normalni uporabi cez kaksna 3 leta... pa se posteni so da povejo in, da delajo na resitvi (ki jo v bistvu ze imajo)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bosmla ()

Dr_M ::

Sam za inf, ta "nova" trgovina za hotelom lev je tam ze vec kot 10 let :>
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

mr1two ::

Heheh, so pa prenovili spletno trgovino, da je končno mal bolj pregledna:)

RejZoR ::

Če se Samsung kaj drži svoje tradicije za Samsung SSD-je ne boste nikoli dočakal nobenega FW updejta...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

mr1two ::

tine55- nekatere trgovine čisto dobro delujejo tudi brez zaloge AMPAK imajo poštimano vse z dobavitelji in so malo bolj poskočni- imo, če nimajo pri enem uvozniku zadeve, bodo poiskali pri drugem in tako dalje. Primer je recimo funtech, ki mislim da nimajo bogve kako velike zaloge, ampak so hitri kljub temu. Če se ti mudi, se zna zgoditi da v istem dnevu(če si dovolj zgodenj) pri njih že prevzameš pošiljko.
Je pa techtrade trgovina s tradicijo in predvsem imajo tam res marsikaj, kar pride v poštev tudi za razne servise in bolj advanced publiko. In ne pretiravajo s cenami na ta račun, kar je velik plus

jaz osebno res cenim, če lahko grem v fizično trgovino in izberem komponento, je pa res glede funtech, da piše 1-2 dni pri večini artiklov, ampak lahko že naslednji dan prideš, ker zjutraj pobirajo pri dobaviteljih, zato je tistih 1-2 dni z 1 dnevom rezerve, če se slučajno kaj zalomi

glede SSD pa me moti kar je Anand ali Tom napisal, da do 75 % zasedenosti ssd-ja je OK, po tem pa zmogljivost močno pade!!!

blackmack ::

Če vse deluje OK, zakaj bi bil Firmware update potreben? Tud na navadnih diskih ne updejtaš firmwarea.

Blazz ::

zato ker nekateri firmware updatei zelo pohitrijo delovanje diska. Tako je bilo z FW 009 pri Crucialu.

test:

http://thessdreview.com/latest-buzz/cru...

čeprav crystaldiskmark in AS SSD nista najbolj zanesljiva bencha in se ju morajo predvsem sandforce kontrolerji izogibat...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Blazz ()

RejZoR ::

blackmack je izjavil:

Če vse deluje OK, zakaj bi bil Firmware update potreben? Tud na navadnih diskih ne updejtaš firmwarea.

Zato ker za navadne diske redkokdaj sploh izdajo firmware. Vsaj za nobenega, ki sem ga imel še nisem sploh našel firmwara. Pri SSD-jih pa je to neki običanega.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Okapi ::

Je pa techtrade trgovina s tradicijo in predvsem imajo tam res marsikaj, kar pride v poštev tudi za razne servise in bolj advanced publiko.
Jaz jih tudi hvalim. Pogosto so edina štacuna, kjer imajo kakšne bolj eksotične zadeve, imajo največ različnih kablov (zadnjič recimo sem tam dobil 5m dolg usb kabel z vtičema A in B) ... V bistvu so ena redkih trgovin, ki so bolj profi kot consumer.

O.

Spock83 ::

Blazz je izjavil:

zato ker nekateri firmware updatei zelo pohitrijo delovanje diska. Tako je bilo z FW 009 pri Crucialu.

test:

http://thessdreview.com/latest-buzz/cru...

čeprav crystaldiskmark in AS SSD nista najbolj zanesljiva bencha in se ju morajo predvsem sandforce kontrolerji izogibat...

Lol nisem vedel. Evo sem zdaj nadgradil svojega službnega, ki je gor imel še FW: 0001

WarpedGone ::

Zato ker za navadne diske redkokdaj sploh izdajo firmware. Vsaj za nobenega, ki sem ga imel še nisem sploh našel firmwara. Pri SSD-jih pa je to neki običanega.

To je pod črto tudi znak kako NeDokončane zadeve se prodajajo. Glih tolk da mal miga, pa gre že na police.
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

Dobrodošel v sedanjost.:D

O.

goodrich ::

Katerega naj vzamem in zakaj?

SSD 64GB 2.5"" SATA3 MLC, CRUCIAL M4
ali
SSD 60GB 2.5"" SATA3 MLC, CORSAIR FORCE3A

Bolj mi je važna zanesljivost kot hitrost.

Hvala in lp

WarpedGone ::

Kriteriji:
- kolk je garancije
- kolk daleč je do trgovine
- kolk daleč je do uradnega predstavništva, kjer ti lahko izvedejo RMA
Zbogom in hvala za vse ribe

SupPuss ::

Hvala Tomson.

Še moj feedback; mam 2 let starga Intel X-25 G2, ki je zdaj v prenosniku, in leto starega 320 in oba delata že dolgo brez kakršnih koli problemov. Novi Intelov Toolbox pa sedaj omogoča še firmware update prek softwarea. Update-a firmware v 5 sekundah, preverjeno. Hotel sem vzeti M4 ampak glede na probleme bom vzel še ene ga 120GB 320. Za plato, ki mi podpira sata6gbs bom pa počakal, če bo intel dal ven kakšno serijo z njihovim controlerjem na sata 6gbs osnovi.

turbolenca ::

goodrich je izjavil:

ali

Hvala in lp

Crucial M4!!!

eden izmed novejših testov:http://www.tomshardware.com/reviews/tes... me je že skoraj prepričal v nakup samsunga 830 64gb - a ima kdo izkušnje s tem ssd-jem ali pa kakšno koristno informacijo kje bi bil najceneje recimo?

Anney ::

Jaz ga dobim ta teden, nekje sredo, dal pa sem 120€.

technolog ::

Jaz sem naročil samsung 830 128GB, dobim mogoče ta teden ali naslednji. Kupil sem pa na ebayu:

http://www.ebay.com/itm/120835665848?ss...

Za 185€ (poštnina vključena) mislim da je odlično.

Dejk0 ::

A pa je 64GB dovolj za sistemsko particijo? Kakšne so vaše izkušnje? Je treba zelo pazit kaj nalagaš da prideš skozi? Drugače pa tud jaz nameravam nabavit Samsunga.. Lahko kakšen group buy izvedemo... :)

Veron ::

technolog je izjavil:

Jaz sem naročil samsung 830 128GB, dobim mogoče ta teden ali naslednji. Kupil sem pa na ebayu:

dobr deal, ko bi se vsaj 256gb verzija znašla nekje na 300e : )

nUUb ::

goodrich je izjavil:

ali

Hvala in lp

¸
Corsair Force 3. Hitrosti na SATA 3 so fenomenalne. Na SATA 2, bolj tak tak. Zanesljivost je pa vprašanje pri vsakem SSDju.
i7 2600k@4.8GHz - nV 760 - 850 EVO 250GB - 4TB FreeNAS
ASUS 1920x1080@144Hz

darkolord ::

Je treba zelo pazit kaj nalagaš da prideš skozi?
Odvisno kaj nameravaš gor nalagat... Načeloma gre lepo skozi z izjemo iger (te so tudi po 10 giga na komad) in glomaznih razvojnih orodij

bosmla ::

technolog je izjavil:

Glede na link zgoraj si profitiral par evrov... no ja.

Dejk0 ::

darkolord je izjavil:

Je treba zelo pazit kaj nalagaš da prideš skozi?
Odvisno kaj nameravaš gor nalagat... Načeloma gre lepo skozi z izjemo iger (te so tudi po 10 giga na komad) in glomaznih razvojnih orodij

Iger itak ne bi nalagal gor. Pač windowse pa mogoče kakšen zahtevnejši program... Bi vzel 64GB, ker se mi zdi že ta dovolj drag..

gruntfürmich ::

moralo bi biti zadost.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

PrimozR ::

Dejk0 je izjavil:

A pa je 64GB dovolj za sistemsko particijo? Kakšne so vaše izkušnje? Je treba zelo pazit kaj nalagaš da prideš skozi? Drugače pa tud jaz nameravam nabavit Samsunga.. Lahko kakšen group buy izvedemo... :)

Meni je bilo 50 GB premalo, sem razširil na 102 GB, od česar imam zdaj po ~1 mesecu še 55 GB frej. Tam-tam je. Windows 7, na sistemski particiji so browserji in Office (in kakšen manj pomemben programčič, nič večjega torej).

Zelo velik delež vzame tudi hibernacijska datoteka, če računalnika ne ugašaš. Pri meni je to cca 12GB in je očitno povezano tudi s količino pomnilnika.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

cekr ::

Če hibernacije ne potrebuješ, jo izklopi. Brez veze,da se nekaj zapisuje.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Precej praktično je, če je računalnik na voljo 1 sekundo po pritisku neke tipke. Če tega ne potrebuješ, lahko seveda izklopiš.

cekr ::

Tilen je izjavil:

Precej praktično je, če je računalnik na voljo 1 sekundo po pritisku neke tipke. Če tega ne potrebuješ, lahko seveda izklopiš.

Ta funkcija je že zelo uporabna. Če je pa ne potrebuješ, jo pa raje izklopi.

Meni je recimo uporabna na prenosniku, na stacionarcu pa je ne rabim.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Blazz ::

Dejk0 je izjavil:

Ne pozabi, da boš moral pustiti 30% prostora praznega, v kolikor želiš optimalno hitrost SSDja. Bolj ko boš šel čez to mejo, bolj bodo padali performansi.

jest10 ::

Dejk0 je izjavil:

Za nekatere čez glavo dovolj, za druge 5x premalo. Odvisno kakšne potrebe imaš.
Sicer pa poglej, koliko imaš sedaj zasedeno sistemsko particijo.

technolog ::

Blazz je izjavil:

Dejk0 je izjavil:

Ne pozabi, da boš moral pustiti 30% prostora praznega, v kolikor želiš optimalno hitrost SSDja. Bolj ko boš šel čez to mejo, bolj bodo padali performansi.

Bučke. Zakaj misliš, da obstaja TRIM?

hojnikb ::

... in dodatn plac ki si ga vzamejo ssdji..
#brezpodpisa

PrimozR ::

technolog je izjavil:

Blazz je izjavil:

Dejk0 je izjavil:

Bučke. Zakaj misliš, da obstaja TRIM?

Zato da puca načeloma prazne, v bistvu pa polne celice. Ampak še vedno potrebuješ prazen plac, sicer nima česa pucati, ker so podatki dejansko tam. Tisti dodaten plac v SSD-ju pa ni namenjen temu, temveč rezervi, ko/če odleti katera izmed pomnilniških celic. V tem primeru se mrtvo nadomesti s celico iz rezervnega flasha. Plac mora biti.

jest10 problem pri Windows 7 (in Visti) je, da lokalno na C: shranjuje kopije vsakega uporabljenega DLL-ja, torej jih pobere kar precej, v nekaj časa tudi prek 10 GB. Poleg seveda nekaterih drugih uporabnikov. Poleg tega imaš lahko razpakiranje velikih ZIP/RAR arhivov, ki za temp storage uporabljajo C: (zakaj ne bi, z SSD-jem bo to hitreje), kar spet porablja plac. IMO se primeri, ko je 60 GB prostora dovolj, manjšajo iz dneva v dan.

RuskiSnajper ::

Tilen je izjavil:

Zelo velik delež vzame tudi hibernacijska datoteka, če računalnika ne ugašaš. Pri meni je to cca 12GB in je očitno povezano tudi s količino pomnilnika.

Povezano je z količino virtualnega pomnilnika.

RAM + PAGEFILE = Virtual Memory

Če izklopiš pagefile je seveda datotake enaka velikosti vsote fizičnega RAMa (par MB večja zaradi kakšnih header informacij / enkripcije / misc)

ZA SSDje itak pagefile ni priporočen, moraš met 8 GB ali več RAMA da ti vse dela okej brez pagefile. DDR3 RAM je zelo poceni dandanes.

SSDjih se komp tak hitro zažene da sploh ne rabiš tega SLEEPa in hibernacije, tistih par sekund za bios in login , zanemarljivo.

Hibernacija je veliko bol praktično namenjena če hočeš nekaj shranit na SREDI Dela in moraš izklopit računalnik iz elektrike ali pa je napovedan izpad, tako da se shrani RAM image na trdi disk, v SLEEPu pa samo ostane v RAMu in če izklopiš iz elektrike se takoj zbriše.

Zgodovina sprememb…

RuskiSnajper je izjavil:

Tilen je izjavil:

SSDjih se komp tak hitro zažene da sploh ne rabiš tega SLEEPa in hibernacije, tistih par sekund za bios in login , zanemarljivo.

Prednost je v tem, da ti ni potrebno na novo zaganjat vseh programov. Prav tako lahko imaš v brskalniku x tabov v že določeni vrednosti takoj na voljo.

jest10 ::

PrimozR je izjavil:

jest10 problem pri Windows 7 (in Visti) je, da lokalno na C: shranjuje kopije vsakega uporabljenega DLL-ja, torej jih pobere kar precej, v nekaj časa tudi prek 10 GB. Poleg seveda nekaterih drugih uporabnikov. Poleg tega imaš lahko razpakiranje velikih ZIP/RAR arhivov, ki za temp storage uporabljajo C: (zakaj ne bi, z SSD-jem bo to hitreje), kar spet porablja plac. IMO se primeri, ko je 60 GB prostora dovolj, manjšajo iz dneva v dan.

Moja sistemska particija je po dveh letih in še malo zasedena z okoli 36GB. In ne, nimam na njej samo golih W7.

kuglvinkl ::

Mojih 37 efektivnih GB zame povsem zadošča: W7+office+LR3 (neki pluginov).

gruntfürmich ::

RuskiSnajper je izjavil:

ZA SSDje itak pagefile ni priporočen, moraš met 8 GB ali več RAMA da ti vse dela okej brez pagefile. DDR3 RAM je zelo poceni dandanes.

malo nekonsistentno ampak vendarle; okoli tega so že bile težke debate, tko da ne kar na prvo žogo glede pagefila.
pa tudi 8gb si za lase privlekel, ko pa sem fural z 1,5gb rama brez PF brez problemov...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
««
122 / 507
»»