Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi
KoMar- ::
Podatkov je dejansko samo 4 GB. Particijo bi v bistvu po navodilih za resizanje dal na polno kapaciteto SSDja.
PaJo ::
Glede na to da imaš linux bi jaz raje vtaknil oba nova ssd-ja zraven, naredil sw raid, skopiral gor stuff, rebootal iz livecd-ja in popravil bootloader in je to to. Bi bilo hitreje kakor shinkanje diska in po mojem manj možnih problemov.
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)
Jst ::
Bolj kot se bliža jesen (za takrat sem si napravil plan, da zamenjam HDD z SDD), bolj sem v dvomih. Skoraj vsak mesec se najde kakšna napaka, izhajajo firmware-i, ki problem omilijo/popravijo, tako, da sem čedalje bolj v dvomih.
SSD bi uporabljal kot sistemsko particijo in da se mi kakšen dev projekt corrupta ali da celo postane nedostopen - ne hvala.
No jeseni še ni, kakšno stanje bo takrat - upam na najbolje...
SSD bi uporabljal kot sistemsko particijo in da se mi kakšen dev projekt corrupta ali da celo postane nedostopen - ne hvala.
No jeseni še ni, kakšno stanje bo takrat - upam na najbolje...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|
Pšenični ::
"Bolj kot se bliža jesen (za takrat sem si napravil plan, da zamenjam HDD z SDD), bolj sem v dvomih. Skoraj vsak mesec se najde kakšna napaka, izhajajo firmware-i, ki problem omilijo/popravijo, tako, da sem čedalje bolj v dvomih."
Ti sam počak, potrplenje je božja mast. SSD diski so še predragi. Dodelali jih pa bojo. Do takrat pa bodo šle cene dol. Pod 120-200 gb je brez veze kupovat-to je pa predrago. Čista oslarija.
Ti sam počak, potrplenje je božja mast. SSD diski so še predragi. Dodelali jih pa bojo. Do takrat pa bodo šle cene dol. Pod 120-200 gb je brez veze kupovat-to je pa predrago. Čista oslarija.
Pšenični ::
"Men se pa zdi, da so čedalje boljši in boljši"
Sej so, ampak kapacitete so pa obupno majhne.....res.
Sej so, ampak kapacitete so pa obupno majhne.....res.
kuglvinkl ::
Šur, je pa to dovolj za OS in aplikacije. Za podatke maš pa težke in poceni šleperje :)
Your focus determines your reallity
Sem naročil dva OCZ Vertex 30GB pri Pixmanii.
Kolk pa pride pošiljanje?
Malo manj kot 20 EUR za "hitro dostavo".
Wanna track my package?
http://wwwapps.ups.com/WebTracking/proc...
Wanna track my package?
http://wwwapps.ups.com/WebTracking/proc...
marko20 ::
Shrinkal bi RAID polje na recimo 29 GB in potem najprej zamenjam en disk s SSD
upam, da se zavedas, da 30GB velik disk pomeni da imas ~27,9GB prostora za zapolnit...
Ok, sej zaenkrat sem dal še precej manj kot 27,9 GB, da ne bo šlo kaj narobe... itak ne nucam več kot 10 GB.
BlaY0 ::
Ne vem zakaj bi dajal SSD v RAID, če že potem bi naredil read-only sistemsko particijo in jo dal v RAID zgolj za read performance, home particijo pa bi sinhroniziral na drugi disk recimo vsake pol ure in to ne "per file" ampak imiđ vseh sprememb.
jinzo ::
Itak da lahko, samo se ti dosti bol ( iz ekonomskega vidika ) splača delat backupe na remote plac.
marko20 ::
mogoce nekateri ne razumete
RAID1 ni enako backup !!!
za neko resno delo - potrebujes oboje (po moznosti kaksn raid5 + backupi na kasete)
RAID1 ni enako backup !!!
za neko resno delo - potrebujes oboje (po moznosti kaksn raid5 + backupi na kasete)
Zheegec ::
Poln Vertex se obnaša čisto OK, pa imam še stari firmware.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
Lej, RAID1 je najboljša rešitev, če hočeš pohitriti branje/pisanje, če pa to delaš na SSD je pa veliko večja verjetnost, da ti bosta oba SSD-ja prej deteriorirala kot če bi delal tako kot sem predlagal. Razen če seveda nimaš v RAID1 samo read-only particij.
Poleg tega ti RAID1 nič ne pomaga če se ti zjebe file-system, ki je v tem array-u.
RAID5 je pa itak "expensive" za pisanje ker za en update nucaš 4 IO operacije.
Bistvo pri SSD-ju je, da pišeš v velikih čankih. Načeloma novejši kontrolerji to hendlajo on-the-fly ampak je zato možnost izgube podatkov ob kakem izpadu štroma toliko večja.
Poleg tega ti RAID1 nič ne pomaga če se ti zjebe file-system, ki je v tem array-u.
RAID5 je pa itak "expensive" za pisanje ker za en update nucaš 4 IO operacije.
Bistvo pri SSD-ju je, da pišeš v velikih čankih. Načeloma novejši kontrolerji to hendlajo on-the-fly ampak je zato možnost izgube podatkov ob kakem izpadu štroma toliko večja.
Imam tudi backup na Amazon S3, ja. Se strinjam, da pri SSDjih lahko hkrati zjebeš oba diska hitreje kot pri klasičnih, ampak vseeno. Za bolje spat
Damn, so hitri pri Pixmanii... včeraj dopoldne sem naročil, prejle pa je paket že prispel. Can't wait to try it out :-)
Kako si pa plačal? Se da prek neta (VISA npr.), al clo po povzetju?
jerry2000 ::
Kaj pa ta podatek da se SSD lahko vsako celico prepiše le 10.000x, a ni to malo malo? In potem je kaj, čez 1 leto konec z njim, al je podatek slab ali kaj se zgodi?
Jerry and Tom
DejaVu ::
"Bolj kot se bliža jesen (za takrat sem si napravil plan, da zamenjam HDD z SDD), bolj sem v dvomih. Skoraj vsak mesec se najde kakšna napaka, izhajajo firmware-i, ki problem omilijo/popravijo, tako, da sem čedalje bolj v dvomih."
za desktop komp se strinjam. za laptop pa je ssd edina izbira, da dobis konkretno hitrost. in kadar gre za resno delo in res nucas hiter disk, se tudi splaca dat par 100 eur. prej sem mel od WDja 7200 rpm v laptopu - razlika minimalna glede na prejsni 5400 rpm, branje/pisanje bilo se vedno konkretno pod 100mb/s. ssd je edina opcija, da disk na laptopu pohitris za 3 krat.
PNG ::
Kaj pa ta podatek da se SSD lahko vsako celico prepiše le 10.000x, a ni to malo malo? In potem je kaj, čez 1 leto konec z njim, al je podatek slab ali kaj se zgodi?
Preden boš eno celico prepisal 10.000 krat bo minilo 40-50 let (mislim, da je bil tak preračun za X-25, če se v celoti prepiše disk vsaki dan na novo).
112€ po komadu + željena poštnina ( od 7€ do 20€ ). Meni so malo dalj časa dostavljali, ker sem vzel najcenejšo poštnino.
Saladin ::
Naj raje kdo omeni, kako je trenutno z SLC-ji in ali višja cena prinese tudi višjo zanesljivost ter dolgoročno višjo neobčutljivost na zapolnjenost diska?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
Macketina ::
AFAIK so samo hitrejsi, mislim pa da imajo tudi veckratko prepisovanje...
Oxygenium, kje?
Oxygenium, kje?
Dr_M ::
SLC ima predvideno nekje 1.000.000 prepisovanj.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
$399 za 60GB? Hvala, ampak ne hvala.
Intelovi SLC-ji nucajo konkurenco in ko bo Vertex končno izdal svoje, bodo cene šle hitro navzdol.
Me pa zanima, kako se obnesejo SLC-ji proti MLC-jem pri dolgotrajnejši uporabi in posledični fragmentaciji podatkov? Tudi tako hitro pride do upočasnitev?
Me pa zanima, kako se obnesejo SLC-ji proti MLC-jem pri dolgotrajnejši uporabi in posledični fragmentaciji podatkov? Tudi tako hitro pride do upočasnitev?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Saladin ()
Pomoje je to bolj odvisno od kontrolerja. Ce pa ze je od flash pomnilnika, je pa SLC sigurno manj obcutljiv na vse slabe stvari, ki pestijo SSDje.
Ali imajo Vertexi napako, tole sem bral na forumu od OCZ, kot da po randomu pokvarijo podatke in sicer od 1.1 firmware navzgor. Vsaj tako sem razumel.
Quote:Originally Posted by PigLover
This implies that they now know the root cause of the problems and are working to fix them. That is good news indeed.
Assuming they do know the root cause, do they know enough to answer this question: should those of us running 1.4x beta be concerned enough to flash back to 1.3?
Advice as I see it:
NO. Root cause is in the Barefoot FW base code.
Goes way back.. present in at least 1370 and maybe even back to 0112 imo.
Does it effect all Barefoot drives?
Vertex/Falcon/Ultradive imo
Have I backflashed?
Yes.. a lot
Should others backflash?
NO imo..
Have I had corruption and lost any data as a result of installing beta1.4xx?
Yes to corruption.. but only on 'stress testing'. No to data loss
Have others had corruption and lost any data as a result of installing beta 1.4xx?
Some.. but mainly due to OS RE-Installs onto the new FW
Will we continue to get corruption while on 1.4xx?
Only under certain conditions imo..
What are these 'Certain Conditions?
User specific and although OS wide, it's more pronounced in Win 7 imo.. but if in doubt move critical data off the drive and/or temporarily 'cache' away write intensive operations.
Why has this issue only been found now?
IMO.. As folk have delved more into GC/TRIM/ACPI/ATA(PI)/SMBIOS/DMI and OS--FW--BIOS interaction.. then more scrutiny has been applied to the SSD controller logic. This is more evident with Win 7.. as RTM looms ever closer.
Should all Vertex users be worried?
No imo.. but anxiety levels are driven by loadsa other factors like Patience, Tolerance, Intelligence, other states of mind and personal circumstances.
Why don't the other non Indilinx competitor SSD have any such problems?
They do.. they just keep it behind closed doors and don't let us 'in' to their FW and Support 'world'. TRIM will have a shedload of Intel/Samsung et al engineers ringing the changes in FW code for some time yet. OCZ are right out in the open on this, because of their enthusiast minded policies and generous Support structure.
What should we do next?
Stick with what you got for the next coupla weeks.. tinker away as much as you want to, asking all and sundry along the way.. but ensure you got critical data and functions covered.
This implies that they now know the root cause of the problems and are working to fix them. That is good news indeed.
Assuming they do know the root cause, do they know enough to answer this question: should those of us running 1.4x beta be concerned enough to flash back to 1.3?
Advice as I see it:
NO. Root cause is in the Barefoot FW base code.
Goes way back.. present in at least 1370 and maybe even back to 0112 imo.
Does it effect all Barefoot drives?
Vertex/Falcon/Ultradive imo
Have I backflashed?
Yes.. a lot
Should others backflash?
NO imo..
Have I had corruption and lost any data as a result of installing beta1.4xx?
Yes to corruption.. but only on 'stress testing'. No to data loss
Have others had corruption and lost any data as a result of installing beta 1.4xx?
Some.. but mainly due to OS RE-Installs onto the new FW
Will we continue to get corruption while on 1.4xx?
Only under certain conditions imo..
What are these 'Certain Conditions?
User specific and although OS wide, it's more pronounced in Win 7 imo.. but if in doubt move critical data off the drive and/or temporarily 'cache' away write intensive operations.
Why has this issue only been found now?
IMO.. As folk have delved more into GC/TRIM/ACPI/ATA(PI)/SMBIOS/DMI and OS--FW--BIOS interaction.. then more scrutiny has been applied to the SSD controller logic. This is more evident with Win 7.. as RTM looms ever closer.
Should all Vertex users be worried?
No imo.. but anxiety levels are driven by loadsa other factors like Patience, Tolerance, Intelligence, other states of mind and personal circumstances.
Why don't the other non Indilinx competitor SSD have any such problems?
They do.. they just keep it behind closed doors and don't let us 'in' to their FW and Support 'world'. TRIM will have a shedload of Intel/Samsung et al engineers ringing the changes in FW code for some time yet. OCZ are right out in the open on this, because of their enthusiast minded policies and generous Support structure.
What should we do next?
Stick with what you got for the next coupla weeks.. tinker away as much as you want to, asking all and sundry along the way.. but ensure you got critical data and functions covered.
Sepravi je problem z ukazom TRIM? Moja Vertexa imata naložen FW 1.3 (kaže sicer 1.31, ampak naj bi bilo to isto kot 1.3), ki tega še nima.
Do tega TRIM ukaza sem bil jaz vedno skeptičen. ALi naj drive ali pa FS zapisuje, kolikor se mu zdi optimalno.
TRIM je Win only; to je tudi eden izmed glavnih razlogov, da ga ne maram.
TRIM je Win only; to je tudi eden izmed glavnih razlogov, da ga ne maram.
@JsT
Pravzaprav je TRIM definiran v ATA Standardu in latest OCZ Vertex FW-ji ( 1.4B ) ga implementirajo po ATA Standardu, kar pomeni da imaš TRIM tudi na linux-u naprimer :) ( looki look, I mentioned that a bit above, and also tested it :o )
Pravzaprav je TRIM definiran v ATA Standardu in latest OCZ Vertex FW-ji ( 1.4B ) ga implementirajo po ATA Standardu, kar pomeni da imaš TRIM tudi na linux-u naprimer :) ( looki look, I mentioned that a bit above, and also tested it :o )
Meni ni razvidno kdaj naj bi disk kvaril podatke. Ampak disk ki kvari podatke je slab disk, ker niti ne veš. To mi je delala nekoč Asusova plata dokler niso firmware porihtali oz kontrolerja s tem popatchali.
To je pol tako da nekaj presnameš pa pol 1 bajt ni enak :-(
To je pol tako da nekaj presnameš pa pol 1 bajt ni enak :-(
Jerry and Tom
>Pravzaprav je TRIM definiran v ATA Standardu
In če je v ATA standardu mi mora biti všeč?
In če je v ATA standardu mi mora biti všeč?
Bolje da kupim Intel X25-M G2 nima teh težav, morda ve kje bi se ga dobilo v SLO če kje? Iz tujine je visoka poštnina (25-33 EURO), pa še VAT mi obračunajo.
Jerry and Tom
OZZY ::
Bolje da kupim Intel X25-M G2 nima teh težav, morda ve kje bi se ga dobilo v SLO če kje? Iz tujine je visoka poštnina (25-33 EURO), pa še VAT mi obračunajo.
Sej VAT ali DDV plačaš tudi v SLO. Ker smo pač EU ga plačaš v državi kjer kupiš.
Go with the flow.
Ne ga ne plačam ker sem zavezanec. Oz. pri nas ga plačam in odštejem, v tujini pa mora biti brez DDV že v osnovi (samoobdavčitev). Srečati EU trgovino, ki pri nabavi že odšteje DDV glede na moj DDV ID je pa redko, a ne nemogoče (denimo Cyberport, Memoryc itd.).
Jerry and Tom
Vsak trgovec v EU, ti je dolžan prodati zadevo brez davka, če kupuješ za firmo. Je pa vprašanje, če se mu ljubi ukvarjati se s tem... vedno lahko pač reče, da tebi pa ne bo prodal.
_koki_ ::
Se splača kupit crucial m225 64gb ssd za sistemski disk??
Menda ima isti kontroler kot vertex ter 64mb cache-a, to nebi smelo nič trokirat right?
Menda ima isti kontroler kot vertex ter 64mb cache-a, to nebi smelo nič trokirat right?