» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
12 / 507
»»

jinzo ::

OCZ Vertex 1.4 FW :D
url: http://www.ocztechnologyforum.com/forum...
- Nov GC ( Impresivni rezultati baje )
- ATA TRIM support ( kar pomeni nativen W7 support, linux \o/ s skripto hdparm/wiper.sh)

Aja, pa update je non-destructive baje, vseeno je dobro back-upat :)

bi_đi ::

V Pelugi Graz imajo ssd Intel X25-M 80GB za 192€

element ::

Škoda, da ne pošiljajo k nam. :'(

Dr_M ::

Brez veze. Postville je hitrejsi in cenejsi.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Hmm pa res, prej nisem opazu, da je star model (SSDSA2MH080G101). Nov je SSDSA2MH080G2C1.

lambda ::

Ok, sem prebral zadnjih nekaj strani - če prav razumem je trenutno OCZ Vertex 120GB prava izbira, če mi je 80GB od Intela premajhen?

Ja, nimas kej falit.

Fizikalko ::

Oxygenium, na tistem linku so samo F-ji za 32-bit, zgleda. Vsaj meni noče pognat (Vista 64). Kje dobiti 1.4 FW za Visto 64?

DejaVu ::

dobil OCZ vertex 120gb (od komportal) za 370 eur (s postnino vred), hitrosti so kot obljubljene, zdaj dajem gor win7.

@Fizikalko
Tam je ISO image. unzipas, zapečeš, rebootaš. Prideš v DOS, ker vpišeš "VX*velikost tvojega drajva*" torej naprimer VX30 za moj 30gb Vertex. Ti poflesha in to je to.

@DejaVu
Si updejtal na tanov FW ? oz. ker FW mas ?

DejaVu ::

nisem se, ker za turbo se nimajo. bom pocakal da pride za turbo in potem updatam :)

sel sem iz 7200rpm + vista na vertex turbo ssd + win7 in je razlika kot da imam za 2 generaciji boljsi komp :) za laptop nikoli nebi pricakoval odzivnosti, ki jo imam trenutno.

bootanje pa je tak nenormalno. 15 sec rabi bios post, potem mi pride do login screena v 15 sec in se kakih dodatnih 10 sec da lahko uporabljam win. tak da skupaj 40 sec do uporabe pcja in to na laptopu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DejaVu ()

gruntfürmich ::

nwm če smo že tu kakšno rekli o tem, vendar me vseeno zanima kako je z pagefile-om pri ssd-jih.
ker pri navadnem kompu je menda čutiti pohitrenje, če pagefile odstraniš (kar trenutno prakticiram tudi sam), vendar pa ker je ssd hiter, verjetno ne bo velikih sprememb v hitrosti če pagefile ostane!? ali vseeno bo?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

MedusasPath ::

Pagefile je pametno vedno imeti. So programi, ki so odvisni od njega, tako da ti priporočam da ga imaš.

Odvisno koliko rama imas. :)
Je pa najbolje imet neko fiksno vrednost.

Macketina ::

Kje kupiti Intel X25-M G2 Postville 80GB v SLO ali EU da imajo izdelek na zalogi, da stane max. 200 EUR in da posiljajo na SLO (za tuje).

Gledam po geizhals pa noben nima na zalogi ali pa ne posilja. V SLO je pa na sploh slabo.

Nekje sem nasel tudi retail (SSDSA2MH080G2R5) verzijo, v cem je razlika glede na SSDSA2MH080G2C1?

M-XXXX ::

Tudi sam se nagibam v nakup SSD-ja. Trenutno kolebam med Vertexom (60GB) ali pa X25-M G2 80GB. Intel se mi zdi boljši v vsem razen v pisanju, kjer Vertex dominira. Katerega priporočate?

Pat_MaGroin ::

Macketina: jaz ti ga lahko dobim v roku enega tedna, SLO, ne bo pa 200 eur, ampak bo 230 (seveda z racunom) :).

LP,
PIC

LordTado ::

Še vedno je ram tisti ki je glaven pri igrah itd...Zaradi ssd-ja pač nalovda enkrat hitreje al pa 2 krat,splača pa se sigurno če se ukvarjaš z videom.

Zaenkrat še ni vreden dnarja,da bi igro naložlo v 10s namesto v 20,čas pa tudi ni tako drag:)

dzinks63 ::

Kaj pa tole, SSD na pci-e? Se bi to sploh dalo uporabiti kot primarni disk?

G-Monster-Promise, hitrosti prenosov so ubitačne (delivering up to 1000MB/s read & write speed.), cene pa niti ne, še boljše bodo drugo leto.

Kdaj bo to kaj dobavljivo pri nas in za kakšno ceno seveda?

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

Pšenični ::

"Kaj pa tole, SSD na pci-e? Se bi to sploh dalo uporabiti kot primarni disk?"

Zgleda da se bodo dal uporabit, potem je kablom v računalniku odklenkalo. Rabili bomo sam malo večje matične plošče........

če mene vprašaš zgrešeno,ker samo prostor zaseda pci-e če hočeš met recimo zvočno,pa še pri grafični je tako da grafična nima tolko zraka...

Kako da ni kablov sata kabla ni sta pa dva napajalna,ki jidva moreš iz napajalca dol vlečt,tako da je gužva.

PIC, kaj pa garancija? Mi jo tudi das ti? :)

Glede pci-e SSD - cene so lepo napisane, je veliko, ampak tisti ki rabi tako hitrost zna tudi to spraviti v denar, kar omisli tako investicijo. Bolj mi ni vsec, da ima ventilator, 40mm, jao - malo&glasno.

mtosev ::

Kaj pa tole, SSD na pci-e? Se bi to sploh dalo uporabiti kot primarni disk?

G-Monster-Promise, hitrosti prenosov so ubitačne (delivering up to 1000MB/s read & write speed.), cene pa niti ne, še boljše bodo drugo leto.

Kdaj bo to kaj dobavljivo pri nas in za kakšno ceno seveda?

nocem vedet ceno. ker je verjetno 500+ Eur.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

PIC, kaj pa garancija? Mi jo tudi das ti? :)

Glede pci-e SSD - cene so lepo napisane, je veliko, ampak tisti ki rabi tako hitrost zna tudi to spraviti v denar, kar omisli tako investicijo. Bolj mi ni vsec, da ima ventilator, 40mm, jao - malo&glasno.

Zakaj bi jo pa dal jaz?

Dobiš jo od uvoznika :).

LP,
PIC

d0rK ::

Nazadnje ko sem preveril se s PCIE diskov ne da bootat. Vsaj s tistih ki jih dela FusionIO.

Izi ::

Verjetno bo tudi v prihodnosti še kar precej let poleg SSD sobival tudi HD. Pojavlja se mi vprašanje kam dati Page File, na SSD ali na HD ?
Sistem bo jasno na SSD.
Ne rabim sedaj modrovanja ali je uporaba Page Fila sploh smiselna ali ne in kako velikega uporabljati. Za igranje in brskanje po netu ga resnično ne rabiš, za resno delo pa je Page File še kako nujen za trenutno običajnih 4 DO 8 GB RAMA. Marsikateri uporabni program se sploh ne zažene če ga ni ali čez nekaj časa enostavno zmrzne.

Torej glede na to, da se Page File prepisuje neprestano med delom z zahtevnejšimi programi, dejansko prepišeš celotni SSD vsaj enkrat na dan, kar pa ni najbolj priporočljivo za SSD in glede na to, da precej pridobimo na hitrosti, če je Page File na fizično drugem disku kot Operacijski Sistem, se mi zdi logično, da bi dal Page File na HD.
Ampak ker so najnovejši SSD že kar opazno hitrejši, kot HD se vseeno poraja vprašanje, če bi bilo smiselno pustiti Page File na SSD, čeprav mu s tem skrajšamo življenjsko dobo za polovico.

Kako ste se odločili tisti, ki SSD že imate? (in ki seveda PC uporabljate še za kaj drugega kot za igre in visenje na netu)

Izi ::

Nazadnje ko sem preveril se s PCIE diskov ne da bootat. Vsaj s tistih ki jih dela FusionIO.

Jaz bi rekel, da je to odvisno predvsem od BIOS-a.
V BIOS-u je zapisano katera vodila naj pregleda ko išče Bootable naprave. Ne vidim nobene ovire, da BIOS ne bi znal zagnati sistema iz naprav na PCI-E vodilu.
Če lahko sedaj zaganjamo računalnik prek Mrežne, USB, Firewire, IDE, SATA in PCI, potem je najbrž možno tudi prek PCI-E.

@Izi
Na SSD itak, ker tudi če mu zmajnšam življensko dobo za polovico, bo crknil čez dovol časa da ga zamenjam :) ( mislim da mi ni doben HDD ni držal tako dolgo kot bi mi teoretično SSD / 2 )
Ker kar se tiče hitrosti, je nedvomno to da je swap na SSD-ju hitrejši kot v kateremkoli drugem setupu. Je pa res da se pri mojih 4GB ram-a swap ne aktivira več - pa se kar nekaj prekompajla/lavfa vm-je itd...

Kami ::

@Izi
Na SSD itak, ker tudi če mu zmajnšam življensko dobo za polovico, bo crknil čez dovol časa da ga zamenjam :) ( mislim da mi ni doben HDD ni držal tako dolgo kot bi mi teoretično SSD / 2 )
Ker kar se tiče hitrosti, je nedvomno to da je swap na SSD-ju hitrejši kot v kateremkoli drugem setupu. Je pa res da se pri mojih 4GB ram-a swap ne aktivira več - pa se kar nekaj prekompajla/lavfa vm-je itd...

Se popolnoma strinjam glede življenjske dobe (za moj SSD disk je teoretična življenjska doba 35 let ob pisanju oz. brisanju 50GB podatkov dnevno).

Po branju raznih forumov in objav na blog-ih sem dobil občutek, da veliko uporabnikov ne kupi SSD diska zaradi njegovih prednosti in dejanske uporabe ampak za to, da naredijo 1 benchmark in se na internetu hvalijo kako hiter disk imajo, čeprav bolj malo izkoristijo vse njegove prednosti.

S tem mislim na izklop swap datoteke in indeksiranja, gledanje na to, kako bi disk čim manj obremenjevali - torej na njega čim manj krat dostopali, pisali, brali in brisali ter razne podobne "bedarije".

To sporočilo ne leti na Izi-ja ampak je samo moje mnenje, ki sem ga dobil po spremljanju raznih strani in forumov.

Stra ::

S tem mislim na izklop swap datoteke in indeksiranja, gledanje na to, kako bi disk čim manj obremenjevali - torej na njega čim manj krat dostopali, pisali, brali in brisali ter razne podobne "bedarije".

+1

Bravo, zakaj kupiti SSD, če se ga potem tako grozno špara, to tudi meni ni jasno.

Jaz bi najraje imel swap na svojem SSDju, ampak cene to se ne dopuscajo.

Glede prepisovanja in trajnosti teh diskov me pa ne skrbi, kontroler cimbolj enakomerno pise na disk in to je zame dovolj.

Pic, zakaj pa ne bi potem kupil kar direktno od uvzonika? Ali ti delas pri uvozniku? Dej mi poslji na ZS en kontakt ali ga pa tukaj napisi, ce bo se koga zanimal nakup.
Kaksen je pa dobavni rok?

Okapi ::

nocem vedet ceno. ker je verjetno 500+ Eur.
1200 € za 128 GB.;((

O.

Pa kdaj bojo se pocenili?
Saj jih že delajo kot cukre.

kuglvinkl ::

Do 2010 za 80 GB bo treba odšteti IMHO 150 evrov. Šele ko bodo šaltali na nove tehnologije in manjši proizvodni proces, bo ceneje.
Your focus determines your reallity

Evo,

danes je prispel Intel 80 GB na mojo mizo.

Popoldne, ko se vrnem domov, ga zmontiram v Sony Vaio FW31ZJ ter namestim Windows 7, pa da vidimo to čudo :).

LP,
PIC

Kje si ga kupil in za koliko, je sploh 2. generacija?

jerry2000 ::

Tega Intela se ne dobi nikjer vidim.

In sicer na vse prebrno, se bolj splača Vertex ali Intel X25-M G2? Kateri je boljši?
Jerry and Tom

Seveda je druga generacija.

Cene še ne vem, ker še nisem fakture dobil, bo cca. cca. 190+ddv.

Kupljen v SLO pri uvozniku.

LP,
PIC

Kdo je ta uvoznik? IR Electronic d.o.o.?

Ti sporočim, ko dobim fakturo.

Evo, zdajle zmontiral disk, namestil Windows 7. Na Sony Vaio FW31ZJ zadeva LETI! Hudo.

LP,
PIC

KoMar- ::

Kateri ~16 GB SSD bi mi priporočili za Linux strežnik? Imel bi dva v RAID za vsak slučaj.

Edit: Aha, vidim, da se pod 30 GB sploh ne dobi... potem me pa zanima, če je OCZ Solid series 30GB SSD SATA II 2,5" v redu zadeva? Je treba kak firmware upgrade narest?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: KoMar- ()

Ne, stay away from JMicron kontrolerjev.

Pic, kar sporoci.

KoMar-, kot je kuglvinkl povedal - rabis nekaj z Intel ali Indilinx kontrolerjem, vecje razlike pa mislim da ne bos opazil.

Aha? Kakšen konkreten predlog s kapaciteto 32 GB potem? Pa da ni predrag...

marko20 ::

Aha, sepravi OCZ Solid imajo drug controller kot OCZ Vertex? Kul, hvala za info!

Btw, tole bo morda komu z Linuxom koristilo: http://tombuntu.com/index.php/2008/09/0...

Sam se vklopil noatime in deadline scheduler... pomoje bo dovolj.

BlaY0 ::

Jaz zadeve dogajam z read-only squashfs root particijo in potem aufs v povezavi z eno read-write particijo.

Nekoč sem v ta namen spisal tole skripto.

Boot in izvajanje programov se precej pohitri.

Sem naročil dva OCZ Vertex 30GB pri Pixmanii. Razmišljam o simple planu nadgradnje serverja:

Trenutno imam dva navadna 160 GB diska v RAID1. Shrinkal bi RAID polje na recimo 29 GB in potem najprej zamenjam en disk s SSD, poženem "regeneracijo" tega diska z obstoječimi podatki, preverim boot sektor, nato pa rebootam, tokrat še z zamenjanim drugim trdim diskom za SSD. Spet poženem "regeneracijo" in imam dva SSD s starim sistemom brez ponovne namestitve. Bi šlo, ne?

Poln SSD se obnaša po moje zlo podobno kot polen disk. Ne najbolje.

destiny ::

Dvomim da ma komar za 30GB podatkov, shrinkal bi na 29GB particijo verjetno zato, da bi particija zasedala celoten prostor na SSD-ju.
««
12 / 507
»»