» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
106 / 507
»»

HupChup ::

Prednost dajem zmogljivosti, hitrosti in slišnosti. Ne vem, če trenutno potrebujem 2 TB disk, v bodoče mogoče bolj kot zdaj.

A če mislim malo vnaprej ... V dilemo si me spravil :)

BALAST ::

Sem sestavil konfiguracijo tako z F3 in WD Green, pa sta oba diska zelo tiha, Samsung je malce glasnejši ob štartu toda med delovanjem ne boš slišal skoraj nič z enega metra razdalje... Če si pa netopir te bo pa tak ali tako vse motilo. :))
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

Morda neumno (= retorično) vprašanje za Crucial M4: priključi se preko običajnega SSD-kabla, ne?

Kaj pa sam disk, a potrebuje kak nosilec ali kaj podobnega?

Aston_11 ::

Kakšen kabel je to ssd? Morda misliš obični sata kabel? To pa ja. + napajanje, jasno.

Zatipkal sem se. SATA kabal valda, mislil sem na disk, pisal pa o kablu ...

zavajon ::

Crucial M4 se priklopi kot vsak 2.5" disk, le da za razliko od nekaterih drugih nima lukenj na spodnji strani, ampak le na straneh. Če nimaš mesta z 2.5" enoto, rabiš nosilec. A ker je disk lahek in nima gibljibih delov, ga lahko tudi s selotejpom prilepiš ;) Priključke pa ima iste kot vsi SATA diski.

Aston_11 ::

Jaz ga nisem. Vtaknil sem ga vmes vseh drugih kablov in tam visi. Lahek kot pero, nima pomena se obremjevati z njim.

gruntfürmich ::

BALAST je izjavil:

Sem sestavil konfiguracijo tako z F3 in WD Green, pa sta oba diska zelo tiha, Samsung je malce glasnejši ob štartu toda med delovanjem ne boš slišal skoraj nič z enega metra razdalje... Če si pa netopir te bo pa tak ali tako vse motilo. :))

kako pa se kaj pozna razlika pri dostopu? al pa ko ti mora veliko slik/filmov za predogled naložit? green kaj šteka oz je počasen občutno?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: HupChup ()

kmetek ::

SSD 128GB 2.5" SATA3 MLC, CRUCIAL M4
Znamka:
CRUCIAL
Cena v prodajalni:
194,51 €
Popust:
7,00 %
Spletna cena:
180,89 €
Razlika v ceni:
13,62 €
Zaloga:
Ne

globoko grlo ::

@svaljek
sem naročil CORSAIR FORCE3 + samsunga
bova lohka primerjala rezultate :)

@globoko grlo: Zmenjeno :)

@kmetek: upam, da bo čimprej, no.

DarwiN ::

Če bo koga ta info kaj pomiril: Jaz sem na mojega Corsairja F3, ki takrat pravtako ni bil na zalogi pri sestavi.si, čakal 7 dni...
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

JayKay ::

a gre mogoče za star model? http://www.amazon.co.uk/Crucial-CT256M4...

edit:nope, je cena podobna drugje

Zgodovina sprememb…

• spremenil: JayKay ()

bi ga moral ju3 dobit :)

če bere to kdo od sestavi.si, upam, da ste ga dal na pošto 8-)

bosmla ::

Ko se ze govori o sestavi.si... pravkar narocil ssd (na zalogi pise) pri njih pa me zanima kaksne imate izkusnje s posiljanjem od njih - jaz recimo vem, da se na mail ko sem spraseval o dobavi (za nek drug artikel) oz. nasvet sploh niso odzvali - razen avtomatskega maila...

WarpedGone ::

Kupil par zadev, mel tudi reklamacijo in garancijo pa se je vse uredilo b.p. Seveda je bla slaba volja, ker nova reč ni delala OK ampak do njih nimam zamer. Če se ti mudi in ni odziva na mejl, obstaja telefon.
Zbogom in hvala za vse ribe

lojze8 ::

Ocenjevanje trgovin NE spada v to temo!!! Držite se debate ki je v naslovu.

knap ::

dober dan

kateri disk 60-64gb (pod 100 eur) priporočate:
http://direkt.jacob-computer.de/index.p...

hvala

LP

Jst ::

Jaz prisegam na Intel. Sicer trenutno nimam SSDja, ker sem ga spremenil v utežko, ampak ga mislim spet kupiti, ko bom nabavljal Ivy Bridge. (Za Entertainment računalnik - v dnevni sobi.)

Upam na ~200GB za znosno ceno. 1GB/1EUR smo že dosegli...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jst ::

RamSan-70 - The 900 GB Gorilla

900GB Gorilla

900GB Gorilla

To je moj dream storage system v računalniku... :)

----

Pa še za vojsko:

http://www.storagesearch.com/targa.html

Targa Series 4 Rugged NAS

Targa Series 4 Rugged NAS

Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jst ()

en mali updejt :(
dobil vse iz ceneje.si, vse lepo dela in normalno nalovdam w7, se res hitr zlovda :)
ma dons zjutrej je pa zgleda napajalc odletu in sem na laptopu, grrrr

edit:
ni nč crknl, ne štekam čist nič, zjutrej ni palil, popoldne pa sprve, men nč jasn

vglavnem ssd dela, sploh ni primerjave :) testov pa še nisem gonil, niti ne čutim potrebe, hehe

arjan_t ::

mogoče ni crknil, ampak verjetno bo (2 LC napajalnika sta imela iste simptome - včasih se ni odzival, čez čas sta oba crknila)

ja, sam ta je 10 dni star, menda bo zdržu še neki cajta :)

globoko: Nebi se čudil, če je disk kriv za ta tvoj incident, ker folk na uradnem forumu poroča o vseh možnih težavah.. Skratka, če boš še imel kakšne težave, nadgradi FW na 1.3.2., ki je še najbolj stabilen..

a to za CORSAIR FORCE3 govoriš?

mal off
a mogoče kdo ve, zakaj me w7 vedno vprašajo, če dovolim kopirat na C:, pa sem prijavljen kot admin

a to za CORSAIR FORCE3 govoriš?

Jap, ga imam sam.
a mogoče kdo ve, zakaj me w7 vedno vprašajo, če dovolim kopirat na C:, pa sem prijavljen kot admin

Probaj UAC (User Account Control) izklopit..

arjan_t ::

OCZ Agility 3 60GB 2.5" SATA3 MLC ali
CRUCIAL m4 64GB 2.5" SATA3 MLC ali
Corsair 2,5 60GB F3?

Za statistiko: tut moj 60 GB OCZ Vertex 2 je danes "odapeo papke". Zjutraj je še delal, prej pa boot ni več uspel. Po 11 mesecih uporabe.

Dejansko je vse skup mal sumljivo. Že predvčerajšnjim sm mel težave da sm zbudil mašino: zaslon sam blinkne, pa tema, HDD ledica normalno utripa kot ko kej bere. Vse skup sm pripisal problemom s hibernacijo in linuxom. To mi še na nobeni mašini ni delalo zanesljivo. Pač sm 10 minut tolkel raznorazne tipke, ugašal in prižigal mašino, prožil bios (kar ni zagrablo) itd dokler se iznenada stvar ni zbudila.
Danes se je zgodba ponovila s to razliko, da je po 5ih minutih truda s klofanjem in ugašanjem/prižiganjem ledica namesto utripanja začela samo svetit. Zdej ne vem 100% al je linux med bootanjem fental SSD (nebi bil presenečen) al je pa zadeva klasično izpustila dušo.

RMA zahtevek je že izpolnjen, problem je samo da morm to reč sedaj dobit ven iz eeePCja, ki je še v garanciji, kar pomeni pot na njihov servis, plačat da ga odšraufajo ven, poslat v nemčijo, počakat na druzga, nest na servis in plačat montažo in reinstal.

Pod črto: nikoli več OCZ. To fuj!

Zgodovina sprememb…

kuglvinkl ::

Berem na Guru3d, da bo Intel 520 mel notri SF. To bo še zabave, če je res :)

Zgodovina sprememb…

Dragi ::

Kako ugotovit ali je SSD spustil dušo?
Imam crucialm225 na katerem so nameščeni win7 in neprestano joka da so podatki pokvarjeni in me sili naj poženem scandisk.
Vsakič ko ga briše, reindeskira in nasploh počne čudo stvari, vsakič drugo. Format narejen 2x v 2x dneh, tretjič sem obupal.

RMA.

ST-777 ::

WarpedGone je izjavil:

problem je samo da morm to reč sedaj dobit ven iz eeePCja, ki je še v garanciji, kar pomeni pot na njihov servis
Ko sem kupil nov računalnik, so v firmi na račun zapisali za vsako komponento posebej koliko let garancije ima. Če se bo kaj pokvarilo, bom vzel komponento iz računalnika in uveljavil garancijo. Ali je tvoj računalnik zaplombiran, da ne moreš SSD-ja sam vzeti iz njega?

Ni videt posebne plombe - je pa eeePC, ki nima posebnih vratic za HDD zato je treba celga razdret. Občutljiva reč, če tega ne počneš vsak dan.
Še na servisu so si nazadnje vzel dva dni, da so stvar speljal brez da bi kej polomili.
Edini vodič, katerega najde gogle, kako je nekdo že ofnal to mašino, pa ni dosegljiv.

lopov ::

WarpedGone je izjavil:

Ni videt posebne plombe - je pa eeePC, ki nima posebnih vratic za HDD zato je treba celga razdret. Občutljiva reč, če tega ne počneš vsak dan.
Še na servisu so si nazadnje vzel dva dni, da so stvar speljal brez da bi kej polomili.
Edini vodič, katerega najde gogle, kako je nekdo že ofnal to mašino, pa ni dosegljiv.

You google wrong :)

Warped1: ja kako si pa notr spravil SSD?

Hvala ampak niso vsi eeePCi enaki, npr t101mt gre precej drugač, tutorial na katerega se povsod sklicujejo, je pa mrtev.

@kmetek:
Nesu na uradni servis, da so ga zamenjal in ohranil garancijo na celo zadevo. Prejšn 160GB hdd sm jim pa šenkal. Majmun...

Zgodovina sprememb…

tsssssss

lopov ::

Sry.

WarpedGone je izjavil:

Hvala ampak niso vsi eeePCi enaki, npr t101mt gre precej drugač, tutorial na katerega se povsod sklicujejo, je pa mrtev.

@kmetek:
Nesu na uradni servis, da so ga zamenjal in ohranil garancijo na celo zadevo. Prejšn 160GB hdd sm jim pa šenkal. Majmun...

Sry, vidim da je forum down. Hecno.

Najbrž je bistvo v slikah, a če besedilo zadostuje ma google shranjeno "kopijo":
http://webcache.googleusercontent.com/s...

The only tricky one is the one located under the "Warranty void if removed" sticker, of which you can see the remains below.

Game over :)

Izi ::

kuglvinkl je izjavil:

Berem na Guru3d, da bo Intel 520 mel notri SF. To bo še zabave, če je res :)

Intel 520 bo skoraj zagotovo imel SF. To bo brez dvoma odličen SSD, ki pa bo tudi brez dvoma drag ko žafran.
520 je namreč naslednik serije 510 in ne serije 320.
Grem stavit, da se bo cena za Intel SSD 520 120GB vrtela okoli 300 EUR, tako da bo ta zabava precej draga ;)
Tisto pravo pa bo seveda 480 GB model, ki pa bo sploh samo za gledati s ceno verjetno okoli jurja Eurov.

Verjetno bo drago, jap.

Tele cifre SSDjev je INtel zgleda orienitral poprocih 3xx, 5xx in 7xx.

Kar se mene tiče, je 320 čist kewl :)

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

kaj pri ssdjih crkuje? kontroler ali spominček?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

kuglvinkl je izjavil:

Tele cifre SSDjev je INtel zgleda orienitral poprocih 3xx, 5xx in 7xx.

Tudi jaz sem opazil stalnico števil 3, 5 in 7, sicer so pa praštevila povsod zelo popularna.

Trenutni Intelovi SSDji:
Serija 310 - miniPCIe, 34 nm, 40 in 80 GB - Bistvo: najmanjši SSD
Serija 311 - miniPCIe, SLC čipi, 34 nm, 20 GB - Bistvo: najcenejši SSD s SLC čipi
Serija 320 - klasika SATA 2, 25nm, 40 do 600 GB - Bistvo: poceni in zanesljivi, ampak nič posebnega.
Serija 510 - SATA 6 Gb/s, 34 nm, 120 in 250 GB - Bistvo: Hitro SATA vodilo in preizkušena 34 nm tehnologija
Serija 710 - SLC čipi, 34 nm, 100 do 300 GB, AES-128 encryption - Bistvo: zanesljivi in večni SSDji, ampak hudo dragi

Prihajajoči Intelovi SSDji:
Serija 520 - SATA 6 Gb/s, 25 nm, 60 Gb do 480 GB
nepotrjene govorice pravijo, da bo imel SandForce kontroler, najverjetneje SF-2281 ali kaj podobnega, zaporedno branje in pisanje naj bi preseglo 500 MB/s, 4 KB naključni dostop pa naj bi imel okoli 85.000 IOPS.
Dejstvo da mislijo ven dati tudi 60 in 80 GB kaže na to, da bi serija 520 vendarle namenjena tudi bolj običajnim ljudem, bo pa brez dvoma opazno dražja od serije 320.
Zanimivo je, da naj bi serija 520 ven prišla še letos, kljub temu pa ni nikjer nobenih uradno potrjenih specifikacij.

Serija 720 - PCIe x8 (se pravi kar v konektor za grafično kartico), SLC čipi, 34 nm, 200 in 400 GB, AES-256 encryption - NAJ SSDji po ceni ob kateri se zavrti tudi bogatašem. Konkretnih številk ni najti nikjer ampak povsod piše, da je bolje za nas, da cene sploh ne vidimo ;)
Nekaj podatkov o seriji 720 za slinjenje:
cache: 512 MB
zaporedno branje: 2200 MB/s
zaporedno pisanje: 1800 MB/s
4KB naključno branje: 180.000 IOPS
4KB naključno pisanje: 56.000 IOPS
Poraba: 8W idle, 25W aktivno (skoraj 10-kratna poraba proti običajnim SSD)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

gruntfürmich je izjavil:

kaj pri ssdjih crkuje? kontroler ali spominček?

Kaj točno interno crkne ne vem ampak ko crkne je tema - kontroler se ne odziva več na klice biosa/sistema

Če je SSD mrtev je 100% crknil kontroler.
Na SSD je bolj ali manj samo kontroler, ki je 1 sam velik čip in večje število manjših spominskih čipov. Če bi crknil kateri izmed spominskih čipov bi SSD še vedno deloval, samo sistem bi zmrzoval in določenih podatkov ne bi mogel prebrati.
Spominski čipi so tudi zelo enostavni in razen tega, da se sčasoma izrabljajo je precej malo možnosti, da bi kateri crknil.
Po drugi strani je SSD kontroler velik in zapleten čip in precejšen del cene celotnega SSDja nosi ravno kontroler. Ravno zaradi kontrolerja so SSDji z majhno kapaciteto še vedno precej dragi, ker kontroler pač mora biti ne glede ali ima SSD 60 GB ali pa 500 GB.
Če torej že kaj crkne je na SSDju to skoraj zagotovo kontroler.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

Dr_M ::

Pri SF SSDjih se bios neki zjebe in ga lahko resijo v tovarni. Pomnilniski cipi pa ne crknejo kar tako, pa tudi ce bi kaksen odletel, bi po mojem mnjenju SSD se vedno delal.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

CPU je še bistveno bolj zapleten pa ne crkujejo niti pol tako pogosto kot SSDji. Js bi bol stavu da je problem na sami tiskovini in napajalnem delu da se stvar enostavno ne postavi več v delovne parametre. Kak kondenzator se mal posuši, kaka lot rata mrzel (remember nVidia) ipd...

Hmmm, a je že kdo poskusu SSD oživet s tem, da ga je porinu v pečico? Če nebi bil še v garanciji, bi probal :)

Dr_M ::

Lot ne postane hladen kasneje, ampak je tak ze narejen in je samo vprasanje casa kdaj popusti.
CPU je bistveno drugacen in ga ne mores primerjat z eno tiskanino.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
««
106 / 507
»»