» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
91 / 507
»»

zavajon ::

Pozabil sem še omeniti, da sem moral hdparm pognati s sudo, sicer sem dobil "Permission denied". bi to lahko imelo kakšno zvezo z neuspešnim radiranjem?

gruntfürmich ::

kako je z zanesljivostjo patriotovih torqx 2? konkurenca intelu ali ne?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Izi ::

gruntfürmich je izjavil:

kako je z zanesljivostjo patriotovih torqx 2? konkurenca intelu ali ne?
Kako je z zanesljivostjo ne vem, ampak bistvo je, da so ravno pol manj zmogljivi od ostalih SSDjev. Kljub zelo nizki ceni niso ravno dober nakup.

Med najcenejšimi SSD-ji bi jaz izbiral takole:
Največ za dobrih 100 EUR nudi: Crucial m4, 64 GB - 108,07 EUR
Če nikakor ne noreš zbrati dodatnih 23 EUR potem: Intel 320, 40 GB - 85,09 EUR
Samo za resnično največje reveže, ki pa bi vseeno imeli SSD pa: Patriot Toqx 2, 32GB - 67,12 EUR

Pri Patriot Toqx 2, je pogojno uporaben samo 32 GB model, ker je tako majhne SSDje precej težko dobiti. Drugače pa je, kljub nizki ceni še vedno precej predrag glede na zmogljivost.

luky ::

@Izi eno vprašanje če mogoče veš, ali bi deloval SSD s priklopom Sata3 v prenosniku Lenovo E420s. Nikjer ne zasledim v navodilih kaj govora o Sata3, ampak samo Sata2.
luky!

McLuzo ::

In zakaj ne bi delovalo? Pač bo delalo z maximalnim pretokom podatkov, ki jih dopušča SATA2. Ne bo problema.

@McLuzo sprašujem zato ker ne vem, pa da slučajno kupim takšen SSD Sata3 pa mi potem ne bi deloval je malo hudo. Če pa bo deloval potem pa OK.
luky!

Izi ::

Ja, vse kar je SATA je kompatibilno. Če imaš kakršenkoli SATA kontroler v računalniku, lahko nanj priključiš katerikoli SATA HDD ali SSD in bo delalo.

Hvala tudi tebe Izi za odgovor.
luky!

thx. torej ne patriota. luky morda se vidiva;), odvisno kakšen račun želijo...

stiska glede poceni ssd.jev je kar velika; gledam intela za 85€, čeprav vem da crucial ponuja bistveno več za 108€. ampak potem tudi vidim agility 3 za 118€, samo 10€ več. ampak potem pa je že skepsa zakaj ne vertex 3 še za par € več. potem pa vidim da je razlika med prvotnim planom že ogromna...:D:)) tko da je treba nekje udarit po mizi in rečt dost je! najcenejšega in pika!8-)

kuglvinkl ::

Mah, fuck it, nabav pa je mir. Sam sem si po 40 GB Intlu pred nekaj časa ubodu še 80 GB Intla. :)

@gruntfürmich Če vzameš mojega boš prišel najceneje. :D
luky!

Pyr0Beast ::

Crknu Vertex 2 32nm

Fuck
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

kuglvinkl ::

Intel...

R-S-LoVe ::

@Pyr0Beast: Star koliko?
Fear Is The Path To The Dark Side, Fear Leads To Anger,
Anger Leads To Hate, Hate Leads To Suffering!

Pri mene še vedno na razpolago Intel 40Gb, serije 320.
luky!

~Pol leta
Firmware v 1.33 (Kaki teden po flashu je mrknil)

WarpedGone ::

Kolkrat si nadgrajeval FW?
Js sam enkrat na IIRC 1.25 al 1.27. Zdej je gor linux in živim s tem FW. Zaenkrat še ...
Zbogom in hvala za vse ribe

Furbo ::

A intel sploh daje kake nove FW ven ali ne? Imam 510.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

FW je bil vsega skupaj nadgrajen 2x
1x na verzijo 1.22 ali nekaj podobnega.
nato na 1.33 - mrk

Ne diraj lava dok spava pravijo.

Ne vem če je ta SSD vse skupaj lavfal okoli 200 ur.

Crknil mi je pa na AMD krmilniku od Nx6325 na Sata1 vodilu.

ru7 ::

Misliš, da je riknil zaradi posodobitve?

Kako to zgleda sploh? Normalno ugasneš pa ga naslednjič sploh "ni več" ali kako?

Možno da je. Meni se zdi zelo sumljivo da v parih mesecih ne crkne, nato pa crkne en teden po posodobitvi.

Kako to izgleda ? Ugasneš. Prižgeš. HDD error, no drives found

Tilen ::

Ostali diski pa še delajo? Kaj pa če je šel kontroler?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

element ::

Pyr0Beast, meni se je zgodilo enako. En dan sem prižgal, no drives found. Izpolniš RMA obrazec, dobiš RMA number, vržeš v škatlo in pošlješ na Nizozemsko (par evrov za navaden paket). Ko dobijo SSD pošljejo nazaj novega. Moraš pa pazit, da zahtevaš zamenjavo za 32nm, ko daš v RMA (če ga maš). Meni so podtaknili 25nm verzijo. Po pritožbi so zamenjali na lastne stroške, ampak sem moral plačat 250$ varščine, da so poslali takoj. Dobil sem vrnjeno, ko je kurir prišel prevzet 22nm SSD.

Tnx za info element. Bom vidil če lahko kaj sam naredim, drugače pa bom poslal gor.

Tilen je izjavil:

Ostali diski pa še delajo? Kaj pa če je šel kontroler?

Navaden HDD dela dalje

Zgodovina sprememb…

barakus ::

Sam tejle pri OCZ so res eni klosarji...

element ::

Močno dvomim, da ti ga bo uspelo obudit k življenju. Napaka se zgodi zarad unclean shutdowna, SSD se zaklene v factory mode in pomaga samo reflash. Vsi podatki grejo k vragu, moraš ga pa poslat nazaj, da ga na novo flashajo. Sicer naj bi napako odpravili z 1.33 firmwarom, pa očitno še vedno ne dela ok. Popravijo par lukenj, pa par novih notr naštrikajo. Fujfej.

RejZoR ::

Pyr0Beast je izjavil:

FW je bil vsega skupaj nadgrajen 2x
1x na verzijo 1.22 ali nekaj podobnega.
nato na 1.33 - mrk

Ne diraj lava dok spava pravijo.

Ne vem če je ta SSD vse skupaj lavfal okoli 200 ur.

Crknil mi je pa na AMD krmilniku od Nx6325 na Sata1 vodilu.

Toliko o superior reliability in 5673567357 million hours MTBF. Najbolj tečno je da zaradi manjka gibljivih delov zadeva al dela al pa povsem crkne instantno. Vsi navadni diski do zdej so vedno začel kazat določene znake crkavanja. Al so začel cvilit al preveč klikat al so rabil izjemno dolgo za spinup proces it in takrat si vedel da se nekaj kuha. Pri SSD pa bam, ne dela več. Ne rečem, imajo svoje prednosti, še posebej hitrost ampak tole je katastrofa. Za hec pejte na OCZ ali pa Corsair forume (ker sta ravno največja supplierja poleg Intela). Skor vsaka tadruga tema je o nekem problemu oz crkotu.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

mr1two ::

Saj o drugem tam nimajo za kaj pisat kot o problemih, zato so tudi takšne teme.
Glede MTBF- a sploh veste, kako se pride do te številke? Verjetno dosti ljudi tega niti ne ve, zato bom na kratko obrazložu zakaj se gre:

MTBF meri napake, ki se zgodijo v nekem časovnem obdobju na večjem številu diskov.
Recimo: Proizvajalec vgradi 1000 diskov in jih pusti v obratovanju cca 12 mesecev. Skupno število ur vseh diskov se deli s skupnim številom napak v tem času. Za npr. trde diske je življenska doba cca 5 let(zato tudi eni proizvajalci dajejo takšno garancijo) in ta MTBF ima smisel samo takrat, če disk menjaš v tem času(se pravi na 5 let). MTBF= 1.200.000 ur - to seveda ne pomeni, da bo disk delal tolko časa(nekaj čez 130 let). Se pa da s tem istim MTBFjem izračunati, kolko diskov se bo v enem letu pokvarilo, formula pa je sledeča:
Število okvar=(Število diskov*čas delovanja)/MTBF.
To konkretno da ven kolko diskov se v povprečju pokvari, primer od zgoraj: (1000 diskov*8760 ur)/1.200.000 = cca 8 diskov, se pravi 0.8%
Seveda je pa testiranje v labih pod nekim določenim nadzorom, kaj folk doma dela pa lahko privede do nekoliko bolj izkrivljenih podatkov :) in seveda glavobolov.

Je pa res dosti sramotno, da odletijo podatki zaradi slabega(slabo stestiranega) firmwarea.

Zaenkrat Corsair F60 deluje BP.

LP

Tud če bi bilo 1000 ur MTBF je to očitno en prdec vredno ker očitno ne zdržijo niti toliko...

mr1two ::

Saj si v tehniki že dosti časa, pa veš da so razni defekti in razne napake pri samem testiranju- nekateri šparajo na testnem obdobju, sej ok, bodo prišparali na kratki rok, ampak če gre kaj narobe, bo pa velik strošek... Ne mislim samo v smislu kolko časa zadeve laufajo, mislim predvsem na kakovost testa- moraš testirat tudi ekstremne primere, recimo, če spuliš ven napajanje, kaj se zgodi, če stisneš reset med kopiranjem/branjem... Nekako si mislim, da ni nujno, da te primere potestirajo(jaz bi recimo kmalu po osnovnih testih začel mučenje naprav, da vidiš če so robustne ali ne).

Pred kratkim nam je crknil recimo daljinec za vitlo-> star dve leti, rabljen pod 100 urami vse skupaj. Razlog neznan, sam zadeva preprosto ne dela(ni letel po tleh, ni se ga kopalo v lužah...). Glede na to, da zadeva stane cca 1000 evrov, sem čist popizdil. Zdaj so "poslali gor na servis, ker ne znajo popravit", ker je itak zadeva zrela za menjavo...vglavnem, upam da stvar rešijo z čim manj stroški, ker so zadeve postale obupne.

Bottom line: bolše, da se folk manj solidnih znamk ognije, pa bo. O intelih malo slišim- mogoče so res tako zanesljivi, ali pa tehnofili raje kupujemo tisto, kar bolj leti :). Kolko folka tu ima intele? Poleg kuglvinkla npr...

alpha1 ::

No sedaj sem probal tudi z sata 3 kablom in je problem enak. Sdd sem probal pri kolegu na matični plošči P67-UD4 pa je tam delovalo vse ok. Sem še enkat ponovno inštaliral windows v AHCI, updatal bios na najnovejšo verzijo pa je problem še vedno enak. Kje mislite, da bi bil problem?

Imel v prejšnjem prenosniku Intela SSD 80Gb cca 2 leti in ga gonil dnevno več ur skupaj pa nikoli niti slučajno ni javil kakšno napakico. Tudi Firmware se mu je iz 1.5 na 1.7 posodobil bp. in vsi pdoatki ostali takšni kot prej. Tako, da še osebno najbolj zaupam Intelu in tako kot je napisal fructal jabolcnik ni Intel med hitrejšimi je pa bolj zanesljiv od ostalih.
luky!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: luky ()

Spock83 ::

Ah zdaj če kakšen crkne ja pa jok in stok. Jebi ga se zgodi. Se zgodi da kupiš običajne HDD in že v štartu ne dela. Ali pa kakšno drugo komponento. Da ne rečem recimo koliko stvari po parih mesecih neha delovati.

Kaj je slabše, da v štartu ne dela sploh al da ti crkne po parih tednih ko imaš gor goro podatkov?

Dr_M ::

Ce ne delas backupov, je to tvoja krivda.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Spock83 ::

RejZoR je izjavil:

Kaj je slabše, da v štartu ne dela sploh al da ti crkne po parih tednih ko imaš gor goro podatkov?

Oboje je slabo. Samo nevednež ne dela backupov.

WarpedGone ::

Yesterday

Yesterday,
All those backups seemed a waste of pay.
Now my source files have all gone away.
Oh I believe in yesterday.

Suddenly,
There's not half the files there used to be,
And there's a milestone hanging over me.
The system crashed so suddenly.

I pushed something wrong
What it was I could not say.
Now all my data's gone
and I long for yesterday-ay-ay-ay.

Yesterday,
The need for back-ups seemed so far away.
I knew my data was all here to stay,
Now I believe in yesterday.

Ergo: vse pomembno imaš na backupu - če nimaš potem ni pomembno in lahko izpuhti brez pomembne/večje škode.
Zbogom in hvala za vse ribe

lojze8 ::

alpha1 je izjavil:

No sedaj sem probal tudi z sata 3 kablom in je problem enak. Sdd sem probal pri kolegu na matični plošči P67-UD4 pa je tam delovalo vse ok. Sem še enkat ponovno inštaliral windows v AHCI, updatal bios na najnovejšo verzijo pa je problem še vedno enak. Kje mislite, da bi bil problem?

Tudi meni se dogaja enako, že 2 sata 3 kabla sem preskusil pa ni razlike. Krivda je v krmilniku na matični, v mojem primeru je Marvell 9128, plošča je Gigabyte GA-P55A-UD3. Imam zadnji BIOS in vse driverje posodobljene.

Jaz sem probal tako na intel kot na marvel kontrolerju pa je problem enak. V tem primeru se garancija upošteva?

alpha1 je izjavil:

Jaz sem probal tako na intel kot na marvel kontrolerju pa je problem enak. V tem primeru se garancija upošteva?

Katero matično pa imaš?

Gigabyte Z68X-UD7-B3, matična je drugače super, vendar kaj če ne deluje sata 3 kot je treba:|

Mogoče bi poskusil na drug SATA 3 priklopiti, plošča ima 4x SATA 3.

Sem že na vse probal priklopit in je problem enak. Sem 100% prepričan da so sata porti delno v okvari. Prej sem pozabil napisat, da sva s kolegom poskusila na dveh Gigabyte matičnih plošč pa je ssd deloval na obeh ok.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alpha1 ()

Na drugi plati je isti šmorn.
RMA form filled.

Sem mislil da mi bo dolgo služil in sem ga šparal s torrent navlako in podobnim. Tega ki dobim nazaj (verjetno znucan šrot) ne bom več. Če crkne, crkne.

Dr_M ::

A je tuki kaksen junak,ki je je crknil ssd z indilinx kontrolerjem?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

pri intel box pakiranju, za kaj je tisti Intel Data Migration program?
a se ga da tudi iz njihove strani potegniti?

To je programje s katerim preneseš obstoječ sistem na SSD. Mislim, da imajo neki tud na Intelovi strani...

Intel Data Migration 1.1 na spodnji povezavi kdo rabi.

http://downloadcenter.intel.com/SearchR...
luky!

letmein ::

Kopujem SSD disk velikosti vsaj 80GB. Najzanesljivejši naj bi bili od Intela, vendar me malo bega, ker ima npr. spodnji OCZ precej hitrejše pisanje. Kupiti enega iz med spodnjih diskov ali kaj tretjega?

Intel SSD 80GB SATA II 320 Postville
http://www.hoh.de/PC-Komponenten/Festpl...

OCZ SSD 80GB MLC Vertex 2
http://www.hoh.de/PC-Komponenten/SSD-La...

Ryker ::

Kakšno velikost SSD diska priporočate ob uporabi Windowsov 7? Se splača iti na 120 GB ali je 80 GB dovolj?
««
91 / 507
»»