» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
7 / 507
»»

Zheegec ::

Ja saj to mi je bilo jasno - 1kom po naročilu, samo zaradi Slo garancije se mi splača, ker OCZ nima mednarodne. Pa še dobavitelj mi ga dostavi po želji :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

itak37 ::

Na OCZ support forumu pravijo, da ima Vertex resne probleme, ko je 90-100% zaseden. Delovanje se zelo upočasni, sistem začne zmrzovat in SSD celo popolnoma izgine. Razlog je to, da file system izbrisanih datotek dejansko ne zbriše, ampak jih označi za neveljavne. Pri mehanskih diskih to deluje v redu (novi podatki enost. zamenjajo stare), SSDji pa lahko pišejo samo na prazne bloke. To pomeni da ko SSDju zmanjka praznih blokov, mora najprej celotno vsebino bloka prebrat v cache, dodati nove podatke, potem mora zbrisati blok na SSDju, ter končno iz cache-a zapisati spremenjene podatke na SSD. MLC SSD-ji lahko podatke spreminjajo samo na celotnem bloku(64KB ponavadi), tako da je pri polno zasedenem SSDju, ko ni več prostih blokov, treba tudi za najmanjšo spremembo (1KB npr.) najprej prebrati 64KB starih podatk. v cache, jih spremeniti, izbrisat blok in nato še enkrat zapisat vseh 64KB.

Pri Vertexu zgleda da ima kontroler neke probleme, in ni več prostih blokov, se SSD zelo upočasni in v skrajnih primerih začne sistem zmrzovat. To se je zgodilo že precej lastnikom Vertex-ov, mene osebno je odvrnilo od nakupa. Pri Intel MLC SSDjih je ta efekt isto opazen, vendar v dosti manjši meri in brez zmrzovanja sistema.

preberi si malo na anandtechu na to temo, je kar zanimivo branje. imaš tudi test worst case scenario, kjer je vertex še vedno 1x hitrejši od veleciraptorja pri random write.

Drugače imajo še veliko hujše težave s tem ostali SSDji, razen Intela.
Janez Janša, 29.04.2014

Hehe, sem prebral Anandov test, Anand pa verjetno ni prišel do worst case scenarija, na OCZ forumu dosti uporabnikov sporoča zmrzovanje sistema in izginjanje diska.

Icematxyz ::

So pa že "relativno" poceni. Vrjetno bo to še večji bum kot so bili LCD ko je trajalo kar nekaj let od dragega do spodobnega.

Vprašanje pa je če bo Windows 7 znal kaj bolje delati z temi diski kot dosedanji OS? Se mi zdi da sem nekaj bral na to temo.

Bodo ja, samo še vedno je princip delovanja isti. Itaq sem vzel 120gb ravno zaradi težav, ko je poln. Preden bodo pa vse celice zasedene (za kar sploh ne rabiš imeti celega diska zasedenega kadarkoli:)) bom pa že sformatiral. Gor bo sistem, najbolj uporabljene aplikacije in kakšna 2 špila to je pa vse. Cca 60gb.

Edit: no ne sformatiral, erasal :)
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Zheegec ()

SmeskoSnezak ::

Ne vem, kako bi to našel, zato bom raje povprašal. Že dolgo nisem nič bral o zmanševanju kapacitete ssd diskov glede na branje, pisanje. So to težavo že odpravli?
@ Pusti soncu v srce... @

Kaj pa samsung še nič kaj nima? OCZ in Intel se ommenjata večinu tukaj. Sam sem nasploh bolj privrženec Samsunga. So že kaj pametnega pokazali?

BluPhenix ::

itak37 si prebral celo temo al samo prvi post?

Jaz sicer v samem enormnem vutvarjanju novih datotek in problemih s tem povezanim ne vidim problemov, ker malokdaj se zgodi, da bi moral delati veliko datotek na hitro.

xck, i know it is regarding vanishing partitions, BUT its only repeatable if you fill the drive 100% over and over. Hence my advice will stop end users seeing the issue.

Hmm, no bomo videli kaj bodo povedali o tem. Problem je že v tem, da NTFS v osnovi ni bil pisan za SSD diske in jih tretira kot klasične.

Kakšen middleware, ki bi ga inštaliral takoj po inštalaciji win in bi potem spremljal pisanje po disku in ob idlingu računalnika sprožil pravo brisanje celic, bi bil zelo fanj zadevica. Oz. lahko bi bil mogoče del OCZ driverja za disk ali kaj podobnega.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

Prebral sem celo temo. Verjetno je zmrzovanje sistema, izginjanje diska in izguba podatkov res le worst case scenario. Vsaj meni osebno pa se mi zdi neumno plačevati tako visoko ceno za Vertexa, če obstaja možnost da se mi to zgodi. Pa tudi z rednim pravim brisanjem celic se nočem ukvarjat. Bolj pameten se mi zdi nakup Intel X25M, v EU se dobi že za 350EUR. Raje plačam nekaj več in dobim zanesljivo dober SSD, kot da bom imel nezanseljiv OS disk.

_Dejan_ ::

ja to je več kot sprejemljivo, je že kar sumljivo

alien3001: a to slovenski dobavitelj? In zakaj ne bi bilo garancije za enega?

Ker če naročim iz tujine ni garancije v Slo. Pri Slo dobavitelju pa je potrebno naročiti 5kom

Za Vertexa sem isto gledal v tujini, pa je vse iz USA (brez Slo garancije), pa še davek je potrebno prišteti in je malo ceneje s poštnino vred.

Anyway, Vertex je naročen. Pričakujem naslednji teden, upam samo da bo $ ostal na isti ravni.
Če še kdo želi naj pove, bo pa nekje 20€ dražje. Glede na to, da je itaq draga stvar se za tistih 30€ ceneje iz USA ne splača naročati, sploh zaradi garancije.

piek: Ziher bo najboljši, samo po testih bo spet v rangu ostalih :) Sem se kar odločil za Vertexa.

Zakaj pa bi moral naročiti iz USA če ga lahko dobiš v Nemčiji ali VB brez carinjenja in ponovnega plačevanja davkov :D

Na OCZ support forumu pravijo, da ima Vertex resne probleme, ko je 90-100% zaseden. Delovanje se zelo upočasni, sistem začne zmrzovat in SSD celo popolnoma izgine. Razlog je to, da file system izbrisanih datotek dejansko ne zbriše, ampak jih označi za neveljavne. Pri mehanskih diskih to deluje v redu (novi podatki enost. zamenjajo stare), SSDji pa lahko pišejo samo na prazne bloke. To pomeni da ko SSDju zmanjka praznih blokov, mora najprej celotno vsebino bloka prebrat v cache, dodati nove podatke, potem mora zbrisati blok na SSDju, ter končno iz cache-a zapisati spremenjene podatke na SSD. MLC SSD-ji lahko podatke spreminjajo samo na celotnem bloku(64KB ponavadi), tako da je pri polno zasedenem SSDju, ko ni več prostih blokov, treba tudi za najmanjšo spremembo (1KB npr.) najprej prebrati 64KB starih podatk. v cache, jih spremeniti, izbrisat blok in nato še enkrat zapisat vseh 64KB.

Pri Vertexu zgleda da ima kontroler neke probleme, in ni več prostih blokov, se SSD zelo upočasni in v skrajnih primerih začne sistem zmrzovat. To se je zgodilo že precej lastnikom Vertex-ov, mene osebno je odvrnilo od nakupa. Pri Intel MLC SSDjih je ta efekt isto opazen, vendar v dosti manjši meri in brez zmrzovanja sistema.

Ja intel ima podobne težave, vendar brez zmrzovanja in štekanja sistema, le performace pade...

Ne vem, kako bi to našel, zato bom raje povprašal. Že dolgo nisem nič bral o zmanševanju kapacitete ssd diskov glede na branje, pisanje. So to težavo že odpravli?

Še vedno so te "težave". Pač po 10ih letih če pišeš nanj 50GB na dan boš imel cca. 1MB manj prostora ali pa še to ne. :)
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)

Zgodovina sprememb…

commissar ::

alien3001: a si že dobil/testiral?

Na anandtechu je objavljen update zadnjega ssd članka: http://anandtech.com/storage/showdoc.as...
Jaz razmišljam, da si ob izidu windows 7 RC1 nabavim 2x 30gb vertex. A kdo mogoče ve, a bo win7 RC1 imel že podporo TRIM komandi al še ne?

Jst ::

A ima že kakšen SSD Trim komando? Sicer pa to pomoje niti ni nujno, še več, to komplicira stvari in pomoje je bolje, da se odločitev glede brisanja blokov naredi na samem SSDju, kot pa na nivoju FileSystem-a.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

mislim da nima, samo bodo (vsaj ocz) verjetno hitro izdali nov firmware za to.

Jst ::

Jah no.. to je problem "hardware-ske defragmentacije" in pomoje bi bilo bolje, da se rešuje na hardware nivoju... Moje mnenje: Jaz sem skeptičen do te TRIM komande.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

kakor si jaz predstavljam ssd sploh ne ve kateri so za izbrisati. To si OS zapisuje na disk v tabelo. Kar se tiče diska je so vse podatki, dkler ne dobi ukaza da jih prepiše. Ker drugače bi mogli diski vedet za vse možne file sisteme, da bi sledili kaj lahko trimajo.

lp

kuglvinkl ::

Ja, tko nekako. Nej samo dajo nek tool, ki bo znal iz nekje razbrat razbra , kaj je obsolete in to na low level pobrisal.
Your focus determines your reallity

To je bolj stvar OS kot pa samega diska. Menda se pričakuje šele z Windows 7.

Disk še vedno čakam, naj bi bil jutri ali pa v četrtek :8)

[edit] pogon, ne disk :):)
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

BluPhenix ::

Sej sem rekel, lahko bi počasi že kdo izdal kakšen middleware v stilu driverja, ki bi ga namestil takoj ob blank inštalaciji win in bi ob idlanju sistema poskrbel za brisanje nerabljenega prostora tistih par GB win nebi pač nikoli taknil. Volk nekako sit in koza v bistvu nekako cela.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Alien, kje si to poklikal?

Keyser Soze ::

Kakšen problem pa bi bil v OS implementirat brisanje na low-level, kot je omenil kuglvinkl?

Namesto zdajšnjega "brisanja" ki to ni, bi pač vse fajle, ki so permanentno izbrisani oz. jih pobrišemo še iz koša, sistem resnično zbrisal.

Pač malo dalj časa bi vzelo brisanje, to je pa tudi vse. Ne me basat, da se tega ne da implementirat v obstoječe OSe?
OM, F, G!

Ne me basat, da se tega ne da implementirat v obstoječe OSe

Pri Microsoftu ne boš dobil nič zastojn in nič za nazaj. Če hočeš pač kupi novo stvar ki to ima. Gre pa seveda vse narediti če hočeš.

Pač malo dalj časa bi vzelo brisanje, to je pa tudi vse. Ne me basat, da se tega ne da implementirat v obstoječe OSe?

Načeloma brez večjih težav... MS očitno želi imeti Visto, ki ni SSD ready in pa Win7 ki je 100% SSD ready (če disk javi, da ima hitrost 0Rpm se izključi defrag in podobne zadeve in pa omogoči TRIM)... Najbrž še ena od marketing stvari ki bodo del kupcev usmerjale iz WinXP/Vista na Win7. Every little bit helps.
Janez Janša, 29.04.2014

Da SSD in Windows 7. To bo kot vse kaže prodajni hit.

Kaj si hotel sedaj s tem povedati?
Janez Janša, 29.04.2014

Da pričakujem množičen prehod na SSD ko bo izšel Windows 7. S tem da to je samo voda na mlin Windows 7 in kaj bo Microsoft s pridom iskoristil v marketinške namene. Češ da Windows 7 je edini OS ki je v bistvu prilagojen SSD diskom in skrbi za njihovo dobro delovanje bolj kot drugi operacijski sistemi.

S tem da spet eno brez drugega ne gre. Proizvajalci trdih diskov se pomoje tudi tega zavedajo in pripravljajo svoje prodajne programe v skladu s tem.

Čakte, a to dela že na beti 7? Alien, še zdej ne vem, kje si to poklikal, milism nakup?

Zgodovina sprememb…

Beta 7 tega še ne podpira AFAIK, je pa MS napovedal.

Kugl - misliš kje sem naročil Vertexa? Need one? :)
Janez Janša, 29.04.2014

Ja, ga bom rabu, 60 GB edition :)

Ko ga boš dobil, poglej kateri FW je gor. IN ga zamenjaj s tazadnjim. Na Anandu maš update testa.

Zgodovina sprememb…

Vem, sem že na OCZ forumih bil 2 tedna ko se je pričakovalo novi FW. :)

No, poglej cene na internetu, sem naročil pri uradnem dobavitelju zaradi garancije.
Janez Janša, 29.04.2014

Dr_M ::

Pri OCZju se pa ocitno res trudijo stvari porihtat. Vidim, da jih je Anand kar pohvalil.
Potrebujemo vec takih proizvajalcev. :))
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Matko ::

http://www.monitor.si/clanek/zares-trd-...

Žal ni kakšnih testov še pri polnem pogonu :(

Macketina ::

Sem ravno hotel napisati da sem danes dobil Monitor in videl notri teste SSD pogonov. Nisem se prebral, mi je pa padel v oci model Kingstona in Intela - sem presenecen, nisem prej zasledil tega modela, ceprav na splosno kar sledim SSDjem.

Je pa se drazji od Intalovega X25-M :(

Moram tudi prebrati clanek, da vidim ali so se osredotocili na prave teste - itak da se Windowsi zazenejo na vsakem SSDju hitreje kot na obicajnem disku, ampak kaj pa random write/read?

Natančno :)

alienx3001: uradnem dobavitelju? ma kakšen web page?

_Dejan_ ::

Hmmm, zakaj pa gledate 30 in 60GB variante, če pa je po testih 120GB dosti hitrejša :D
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)

ker bom(o) kupili 2x al pa 3x 30/60gb

Spock83 ::

Jaz sem dobil zastonj Supertalent 16GB SLC SATAI. Bo potrebno testirat. Samo še vedno nisem prepričan, če bo šla Vista gor in najnujnejši popravki ter programi.

alienx3001: uradnem dobavitelju? ma kakšen web page?

Ima ja... Samo boš najbrž dobil odgovor, da ga ne naročajo...

izid d.o.o. Je drugače podjetje...
Janez Janša, 29.04.2014

ti si to pol dobil po poznanstvu?
a tud 2x 30gb vertex ne bi naročal? mogoče več?

Če se vas kaj več zbere (da ne bodo naročali po 1kom) lahko vprašam za ceno in dobavljivost. Sam še vedno čakam, ravno zdajle spet težim :)

Drugače se da dobiti tudi 80GB Kingston (ubistvu je to X25-M) za nekaj pod 500€ z DDV :O
Janez Janša, 29.04.2014

ja jaz razmišljam o 2x (ali 3x, odvisno od cene) 30gb vertex enkrat konec maja (za w7rc). A še kdo drug?

lp

SuperTalent Ultradrive imajo isti Indilinx kontroler kot Vertex, so pa malo cenejsi.

klik

Kul, samo je treba vseeno videt teste. Pred spremembo FW pri Vertexu so bili rezultati pogreb.

FW je popolnoma enak :) Tako da se mora obnašati praktično enako... Vsaj po moji logiki :)
Janez Janša, 29.04.2014

Indilinx naredi osnovni FW, potem ga pa izdelovalci SSDjev se dodatno potweakajo.
Oziroma vsaj OCZ to dela.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: itak37 ()

Fizikalko ::

Kateri SSD je trenutno best buy za okrog 300 EUR (v SLO!)?

prvoaprilski hec: tri četrtine intelovega x25-m

drugače pa ocz vertex 60gb je približno 280€, 2x ocz vertex 30gb je pa 330€ in jih daš v raid 0 pa so hitrejsi kot 1x 60gb
link: http://www.mojcomp.net/index.php/Diski/...
So male možnosti da boš imel probleme s kompatibilnostjo. Pravtako je dobro da se seznaniš s tehnologijo, njenimi posebnostmi in slabostmi.
na ocz forumu je dosti materiala: http://www.ocztechnologyforum.com/forum...

Zgodovina sprememb…

krho ::

WTF? avstrijska cena je 335€, oni pa strašijo z 470€.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
««
7 / 507
»»