Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi
kuglvinkl ::
No: Intel firmware addresses X25-M, X18-M SSD slowdowns
Če dela? Zaenkrat kaže, da je to odpravljeno.
:)
Your focus determines your reallity
Daedalus ::
Hm, jaz gleda A-DATA in OCZ SSD-je za mojega laptopa, najverjetneje 30GB modele. Ma kdo s temi kaj izkušenj? Hitrost mi ni na prvem mestu, bolj mi je važno, da se znebim spin up/down ciklov klasičenga HDD-ja in pridobim na odzivnosti. Kaka je kaj poraba teh zadev v primerjavi s 5400 rpm 320GB 2,5" klasiko?
A-DATA, OCZ.
A-DATA, OCZ.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
_Dejan_ ::
No: Intel firmware addresses X25-M, X18-M SSD slowdowns
Hvala za to informacijo. Sem prejšnji teden kontaktiral Intel in so mi odgovorili da naj počakam par dni na firmware update :) Nato sem malo pozabil na vse skupaj :)
Bo treba v naslednjih dneh probati updatati in bom videl kako zadeva deluje po update-u :D
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)
Razen čudne write hitrosti ne:
Read je ql:
Aja moti me slabo temperaturno območje :S Danes ko je bilo zunaj 4°C se windowsi niso hoteli zbuditi iz hibernate :S Bom zgleda moral prešaltati nazaj na Mtron SLC kjer nisem imel problemov z temperaturami(Tudi pozimi ko je bilo -10°C)...
Read je ql:
Aja moti me slabo temperaturno območje :S Danes ko je bilo zunaj 4°C se windowsi niso hoteli zbuditi iz hibernate :S Bom zgleda moral prešaltati nazaj na Mtron SLC kjer nisem imel problemov z temperaturami(Tudi pozimi ko je bilo -10°C)...
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
IMO v avtu ;)
Tako je. Drugje še nimam potrebe po SSD-ju oz. so še predragi...
Tut OCZ se trudi s nekimi orodji. IIRC je to omenjeno v članu od PCPer. Tko da, se dogaja na polno tut brez Seagete-a in WD.
Moj je updatean.
sicer sem imel pri update-u probleme saj mi CD narejen iz image-a nikakor ni hotel delat v carpc-ju in je metalo nekakšen command.com error. Na domačem računalniku pa je normalno šlo čez do iskanja SSD-ja(nisem imel SSD-ja v njem). Nato sem lepo naredil USB boot ključek, prekopiral datoteke iz .iso imagea na USB in bootal iz USB-ja, nato je posodobilo brez problemov...
Bom videl če se obnese kaj bolje, škodit ne more :)
P.S. Bo pa ko se pocenijo OCZ-ji šel verjetno 120GB v moj prenosnik za primarni disk za sekundarni pa bo ostal trenutni(160GB):D
sicer sem imel pri update-u probleme saj mi CD narejen iz image-a nikakor ni hotel delat v carpc-ju in je metalo nekakšen command.com error. Na domačem računalniku pa je normalno šlo čez do iskanja SSD-ja(nisem imel SSD-ja v njem). Nato sem lepo naredil USB boot ključek, prekopiral datoteke iz .iso imagea na USB in bootal iz USB-ja, nato je posodobilo brez problemov...
Bom videl če se obnese kaj bolje, škodit ne more :)
P.S. Bo pa ko se pocenijo OCZ-ji šel verjetno 120GB v moj prenosnik za primarni disk za sekundarni pa bo ostal trenutni(160GB):D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: _Dejan_ ()
allex ::
hello, eno vprašanje, morda že predebatirano, ampak nisem prebiral vsega...
če novi OCZ Vertex s predpomnilnikom hitreje upravljajo z manjšimi fajli,
ali bi v Raid0 povezavi odpravili tudi t.i. "stuttering", tako kot da če imaš raid0 povezavo že med kontrolerjema, kot npr. pri G.Skill Titan-u?
sicer verjetno sta v tem trenutku po reviewih najboljša kombinacija price/perf omenjena OCZ Vertex in G.Skill Titan,
vendar pa nobenega še nisem zasledil v slovenskih trgovinah?
ali ima kdo kakšno dobro ponudbo iz EU?
lp, alex.
če novi OCZ Vertex s predpomnilnikom hitreje upravljajo z manjšimi fajli,
ali bi v Raid0 povezavi odpravili tudi t.i. "stuttering", tako kot da če imaš raid0 povezavo že med kontrolerjema, kot npr. pri G.Skill Titan-u?
sicer verjetno sta v tem trenutku po reviewih najboljša kombinacija price/perf omenjena OCZ Vertex in G.Skill Titan,
vendar pa nobenega še nisem zasledil v slovenskih trgovinah?
ali ima kdo kakšno dobro ponudbo iz EU?
lp, alex.
struggling with abundancy of computer power
itak37 ::
OCZ Vertex nima stutterja. RAID kartice z write cacheom pomagajo odpraviti stutter pri SSD-jih z JMicron kontrolerjem.
EU cene za Vertex.
Fajn bi blo, ce bi se oglasil Alien, ki je narocil Vertexa, pa povedal kako je zadovoljen.
Jest sem imel tudi namen kupiti ga, potem pa sem se ustrasil ko sem videl zacetne probleme s FW, tako da sem kupil Intel X25 80GB. Z njim sem zelo zadovoljen, edino vidim da bom moral tudi jest update-at FW, ker se mi je precej znizala hitrost pisanja. Drugi problem pa je Vista64 Ult., ki porabi prevec prostora. Dva dni po instalaciji (nekaj majhnih-srednjih programov instaliranih) sem ze skoraj zapolnil disk. BTW, izklopil sem precej featurjev (syst. restore,...)
EU cene za Vertex.
Fajn bi blo, ce bi se oglasil Alien, ki je narocil Vertexa, pa povedal kako je zadovoljen.
Jest sem imel tudi namen kupiti ga, potem pa sem se ustrasil ko sem videl zacetne probleme s FW, tako da sem kupil Intel X25 80GB. Z njim sem zelo zadovoljen, edino vidim da bom moral tudi jest update-at FW, ker se mi je precej znizala hitrost pisanja. Drugi problem pa je Vista64 Ult., ki porabi prevec prostora. Dva dni po instalaciji (nekaj majhnih-srednjih programov instaliranih) sem ze skoraj zapolnil disk. BTW, izklopil sem precej featurjev (syst. restore,...)
OCZ Vertex nima stutterja. RAID kartice z write cacheom pomagajo odpraviti stutter pri SSD-jih z JMicron kontrolerjem.
EU cene za Vertex.
Inštalirej Windows 7 ali pa XP pa boš mel mir...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: _Dejan_ ()
Imam 8GB RAMa, tako da 32b XPji odpadejo. PC pa rabim za delo, tako da si ne morem privoscit eksperimentiranja z Windows 7.
Zheegec ::
Če povem po pravici ga imam, ampak nisem še imel časa namestiti OS gor. Mogoče danes ali jutri. Kopiranje fajlov je hitro, ampak to že vemo. Prednost je kot sistemski disk. Bom poizkusil čim prej...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
tigrr ::
itak37: WinXP Pro, server ed. ma podporo za > 3Gb RAM-a..
Nekako me skrbi zanesljivost MLC diskov, glede na to da imajo življenjsko dobo ca. nekaj 10.000 bralno-pisalnih ciklov. A to pomeni da po tem času začnejo izpadat podatki al se disk začne "krčit" ?
Test vertexa na guru3d:
http://www.guru3d.com/article/ocz-vertex-120-gb-ssd-review/
Nekako me skrbi zanesljivost MLC diskov, glede na to da imajo življenjsko dobo ca. nekaj 10.000 bralno-pisalnih ciklov. A to pomeni da po tem času začnejo izpadat podatki al se disk začne "krčit" ?
Test vertexa na guru3d:
http://www.guru3d.com/article/ocz-vertex-120-gb-ssd-review/
OCZ je dal ven še Vertex SLC editon. Cene so temu primerne.
Kupil sem ga pri Mylemon.at, cena 350EUR. Zz 64bitne XPje sem slišal dosti negativnih stvari, vseeno bom pa malo raziskal kako je s tem.
Pri SSDjih je kritično samo zapisovanje, za branje ni omejitev. SSDji imajo par GB rezervnih celic, ki jih hranijo za ta namen. Domnevam, da se bo iz SSDja še dalo brat podatke, le novih se ne bo več dalo zapisovat. Sicer pa ta življenska doba ni tako kratka, npr. na 80GB disk lahko zapišeš 800TB podatkov ali drugače, 30 let uporabe z 80GB zapisov na dan. Mislim, da bodo pri normalni uporabi dandanašnji SSDji prej zastareli. (v praksi so številke malo nižje zaradi zapisov manjših kot velikost bloka, ko mora SSD zbrisat celoten blok).
Pri SSDjih je kritično samo zapisovanje, za branje ni omejitev. SSDji imajo par GB rezervnih celic, ki jih hranijo za ta namen. Domnevam, da se bo iz SSDja še dalo brat podatke, le novih se ne bo več dalo zapisovat. Sicer pa ta življenska doba ni tako kratka, npr. na 80GB disk lahko zapišeš 800TB podatkov ali drugače, 30 let uporabe z 80GB zapisov na dan. Mislim, da bodo pri normalni uporabi dandanašnji SSDji prej zastareli. (v praksi so številke malo nižje zaradi zapisov manjših kot velikost bloka, ko mora SSD zbrisat celoten blok).
bate ::
Že nekaj časa je bolj tišina tule, cene pa počasi padajo. Intel je benchmark za ta razred, vseeno so na tomshardware dobro ocenili tudi samsunga. Iščem zamenjavo za en grozno počasen 80GB disk v prenosniku.
Kakšne ideje?
Kakšne ideje?
Dr_M ::
Na Guru3d je test GSkill Falcon 128GB.
Stvar leti.
Zdej bo samo odvisno kasna bo dobavljivost pri nas in predvsem cena.
Je pa ta ssd povsem enak Vertexu in imajo tudi enake zmogljivosti.
Stvar leti.
Zdej bo samo odvisno kasna bo dobavljivost pri nas in predvsem cena.
Je pa ta ssd povsem enak Vertexu in imajo tudi enake zmogljivosti.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
zee ::
Tale GSkill zverinica bi mi pa kar sedla...256GB varianta seveda.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Na geizhalsu je 128GB falcon za cca 60€ cenejsi od 120GB vertexa.
Jst ::
Nice! Cene se stabilizirajo, trg se širi in s tem ponudba, uvod v množično uporabo se upam da dogaja. Nice, indeed!
Tudi jaz sem prebral test na guruju in zadeva leti.
Moj plan za 2009: zamenjati trenutni hardware za router z Atomom ali kaj podobnega, nato NAS z dvemi ali štirimi klasičnimi diski in na/proti koncu leta kupiti Windows 7 in en pošten SSD za entertainment mašino.
Proti koncu leta bodo verjetno tudi padle cene SSDjem, rešili še kakšen bug in natweakali firmware in takrat bo zame idealen čas za nakup.
Tudi jaz sem prebral test na guruju in zadeva leti.
Moj plan za 2009: zamenjati trenutni hardware za router z Atomom ali kaj podobnega, nato NAS z dvemi ali štirimi klasičnimi diski in na/proti koncu leta kupiti Windows 7 in en pošten SSD za entertainment mašino.
Proti koncu leta bodo verjetno tudi padle cene SSDjem, rešili še kakšen bug in natweakali firmware in takrat bo zame idealen čas za nakup.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|
Preden planete na tega GSKilla, poglejte, kakšen support v tem trenutku nudijo (FW). Predvsem pa, kolk se trudjo, da bi pogon že dobil ukaz trim od OS W7 - ki jih že sporoča. Kolkr sem bral na OCZ support forumu, so že zelo blizu (14 dni nazaj).
Jep, tisti, ki sedaj kupujete, skorajda hodite na robu prepada. Research, branje support foruma je obvezno. V nasprotnem primeru je kot da bi blindfolded hodil po robu prepada. Lahko dobiš super izdelek, ki bo imel polno podporo proizvajalca, v kolikor se pojavi kakšna težava ali pa ignoranco in bil odvisen od communityja, če ugotovi kakšen hack.
Tukaj je Gskill forum za SSD.
Nekaj dogajanja je opaziti, obljubljajo tudi nadgradnje, ce se bo le Indilinx odlocil le te izdati.
Cas bo pa pokazal svoje.
Nekaj dogajanja je opaziti, obljubljajo tudi nadgradnje, ce se bo le Indilinx odlocil le te izdati.
Cas bo pa pokazal svoje.
>Cas bo pa pokazal svoje.
Zato bom pa jaz proti koncu leta kupil SSD ter Win7. Vista bo pa postala just another guest for development purposes.
Me res zanima, kako bo nov MSjev OS delal z SSDji...
Zato bom pa jaz proti koncu leta kupil SSD ter Win7. Vista bo pa postala just another guest for development purposes.
Me res zanima, kako bo nov MSjev OS delal z SSDji...
Men pa ni jasno, kako da različni testerji govorijo o različnih rezultatih, z očitno istim orodjem za preverjanje
bit tech pravi, da performans degradacije ni bilo zaznati, anand pa da je precej počasnejši.
bit-tech
anand
poleg tega je trim funkcija z zadnjim firmwareom očitno že under way
Version 1.10 (April 7, 2009)
• Feature Add : TRIM support is added
• Apple Mac Pro sleep/wake up support added
• Updater improved
• Bad block management function improved
bit tech pravi, da performans degradacije ni bilo zaznati, anand pa da je precej počasnejši.
bit-tech
While the OCZ Vertex isn't able to field a random write speed result as impressive as the X25-M's, with the v1.1 firmware managing 9.97MB/s, it crucially doesn't suffer from the same kind of performance degradation over time. In fact, we ran our Iometer tests over twenty times on the drive, and performance was consistent throughout.
anand
These are pretty serious performance drops; the OCZ Vertex runs at nearly 1/4 the speed after it’s been used and Intel’s X25-M can only crunch through about 60% the IOs per second that it did when brand new.
poleg tega je trim funkcija z zadnjim firmwareom očitno že under way
Version 1.10 (April 7, 2009)
• Feature Add : TRIM support is added
• Apple Mac Pro sleep/wake up support added
• Updater improved
• Bad block management function improved
Pri nekaterih testih (ne vem kje sem to bral) na nekaterih SSDjih so tudi omenili, da rezultat ni konzistzenten, mislim, test so pognali trikrat zaporedoma in dobili 10% variacije.
Saladin ::
A to samo pri MMC, ali tudi pri SLC-jih
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
a je možno ker so testing programi narjeni za HDDje?
Jest bi reku da zaradi potrebnega predhodnega brisanja zapisanih celic pred zapisovanjem.
Tem bit-tech pa jest nič kaj ne zaupam, v prvih testih JMicron SSDjev niso opazili štekanja...
Tem bit-tech pa jest nič kaj ne zaupam, v prvih testih JMicron SSDjev niso opazili štekanja...
Tega stekanja na zacetku ni opazil nihce...
zee
Ja, ker RL use != benchanje
zee
Zheegec ::
Po 2 urah se mi zdi pa res prehitro. Nikakor disk ni mogel biti že zafilan (razen če je majhen in imaš vključen swap in vse ostalo), je pa to pač Core serija, tako da kaj drugega ni za pričakovati.
Meni Vertex zaenkrat super služi, kakšnega zatikanja ni opaziti, čeprav je čisto možno, da je disk dejansko že zafilan. TRIM zaenkrat ne uporabljam, v Win7 pa (menda) še ne deluje, ker mora OCZ dati ven še en update za polno funkcionalnost v Win7.
Meni Vertex zaenkrat super služi, kakšnega zatikanja ni opaziti, čeprav je čisto možno, da je disk dejansko že zafilan. TRIM zaenkrat ne uporabljam, v Win7 pa (menda) še ne deluje, ker mora OCZ dati ven še en update za polno funkcionalnost v Win7.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
Jaz sem dva dni uporabljal OCZjev SSD, vendar katerega točno, se iz glave trenutno spomnim. Bi moral (verjetno po tej temi) tukaj pobrskati. Kakšne hude pohitritve niti nisem opazil - v bistvu se mi je zdelo, da sistem dela enako, da dela skoraj kot prej, brez pohitritev, razen v določenih situacijah *malo* odzivnejše.
Po dveh dneh sem dal nazaj klasični disk in me je skoraj fršlok. Kakšne pohitritve prinašajo SSDji, se zavedaš šele takrat, ko iz računalnika vržeš ven SSD in ga zamenjaš z navadnim diskom.
Nalaganje programov, loading špilov in levelov/save game v špilih, nalaganje raznih projektov v IDE, compilanje,... Odzivnost je neprimerljiva, ko SSD enkrat sprobaš. Potem, ko sem imel spet HDD, sem potreboval vsaj teden dni dela na računalniku*, da sem se navadil.
*Pa računalnik ni stara kanta: q66, 4GB rama, pa tisti 500 ali 640gb, ki se ga (je včasih) povečini priporoča(l) za nakup. Torej za današnje dni, povprečna mašina.
Po dveh dneh sem dal nazaj klasični disk in me je skoraj fršlok. Kakšne pohitritve prinašajo SSDji, se zavedaš šele takrat, ko iz računalnika vržeš ven SSD in ga zamenjaš z navadnim diskom.
Nalaganje programov, loading špilov in levelov/save game v špilih, nalaganje raznih projektov v IDE, compilanje,... Odzivnost je neprimerljiva, ko SSD enkrat sprobaš. Potem, ko sem imel spet HDD, sem potreboval vsaj teden dni dela na računalniku*, da sem se navadil.
*Pa računalnik ni stara kanta: q66, 4GB rama, pa tisti 500 ali 640gb, ki se ga (je včasih) povečini priporoča(l) za nakup. Torej za današnje dni, povprečna mašina.
Stra ::
Jest sem po 2 urah uporabe OCZ Core že šel nazaj na klasični HD. Meni je nonstop štekalo.
Core in tiste stare variante, pred Vertexom, po mojem skromnem mnenju niso vredne svoje cene, ker je potrebna ena velika mera tweakanja, da zadeve začnejo delovati kolikor toliko spodobno. In to so še vedno vsi sami bypassi, pogon (kontroler bolj konkretno) je sam po sebi še vedno izredno slabe kvalitete.
Res je škoda, da ljudi kupujejo te zadeve, ker bodo s slabimi izkušnjami vse SSDje samo spravili na slab glas ali bolje rečeno, ne vem zakaj prodajalci prodajajo ta, se opravičujem, šrot.
Če se kupuje, je potrebno vzeti najmanj Vertexa ali podobne, ki sedaj prihajajo ven in temeljijo na Indilinxovem kontrolerju (npr. OCZ in novi Super Talenti) (pa tudi kakšen Samsung zna biti ok (Samsung in Corsair npr.)). Ali pa Intel, če je $$$. :) Tudi dvojni Microni, ki jih stavijo v ene modele enostavno ne rešijo vseh problemov zatikanja in se jim bo pameten človek raje izognil.
Jaz sem z Vertexom izredno zadovoljen, in kot ste rekli, šele ko prideš nazaj na navaden disk vidiš čemu se odrekaš. ;)
Kaj pa OCZ Summit? Ce se ne motim ima Samsung kontroler in 128mb predpomnilnika. Cena v tujini je prakticno enaka kot za Vertex.
wave ::
Torej, če prav razumem, pri funkciji TRIM ni možen recovery data!
Naj me kdo popravi če se motim.
LP
Naj me kdo popravi če se motim.
LP
dukedl ::
Zz 64bitne XPje sem slišal dosti negativnih stvari, vseeno bom pa malo raziskal kako je s tem.
a res, kakšne?
imam win xp pro 64bit, 6gb rama, izklopljen pagefile in dela vse bp.
lp dukedl
64bitni XPji imajo kernel od win server 2003, If I Recall Correctly.
Je ze kdo opazil OCZ Agility?
Spada v mainstream (kjer sta Apex in Core V2), ima pa 64MB predpomnilnika.
Spada v mainstream (kjer sta Apex in Core V2), ima pa 64MB predpomnilnika.