Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

SuperVeloce ::
nope. Predvideva se, da je die polovični, kot je bil v prvi generaciji. Ampak 1.gen je imel 24 layerjev, sedaj je 32 layerjev.
To je točno 86Gbit. 24 layerjev bi imel 64Gbit...
To je točno 86Gbit. 24 layerjev bi imel 64Gbit...

iloveboobz ::
To je samo predvidevanje, kot mnogo drugih stvari (ki so se potem izkazale za napačne in so bile tudi popravljene v tistem članku).
Itk pa. Stvar je zelo enostavna. Pri NANDu fizičnih razlik med SLC/MLC/TLC ni. To pove tudi anand sam
http://www.anandtech.com/show/2738/5
Torej, Samsung je zasnoval 2nd gen V-NANDa okol TLCja. Ampak ker lahko ti nand "enostavno" programiraš, da se obnaša kot MLC ali SLC, je recimo smiselno naredit nekaj, kar je lahko v osnovi TLC (torej dovolj močan ondie ecc), ampak se ga da enostavno tudi sprogramirat da se obnaša kot MLC (ali SLC).
In točno to se imo dogaja pri tem v-nandu. Naredilo so 128Gbit TLC die in ga "upgrejdal" na MLC. Afterall je bolj smiselno najprej izdat flagship produkt in nekaj na MLCju -- saj dobiš iz njega boljši performance in boljši yield (za TLC rabiš hitrejši kontroler, bolje stunan firmware).
Itk pa. Stvar je zelo enostavna. Pri NANDu fizičnih razlik med SLC/MLC/TLC ni. To pove tudi anand sam
This is the building block of NAND-flash; one transistor is required per cell. A single NAND-flash cell can either store one or two bits of data. If it stores one, then it's called a Single Level Cell (SLC) flash and if it stores two then it's a Multi Level Cell (MLC) flash. Both are physically made the same way; in fact there's nothing that separates MLC from SLC flash, it's just a matter of how the data is stored in and read from the cell.
Torej, Samsung je zasnoval 2nd gen V-NANDa okol TLCja. Ampak ker lahko ti nand "enostavno" programiraš, da se obnaša kot MLC ali SLC, je recimo smiselno naredit nekaj, kar je lahko v osnovi TLC (torej dovolj močan ondie ecc), ampak se ga da enostavno tudi sprogramirat da se obnaša kot MLC (ali SLC).
In točno to se imo dogaja pri tem v-nandu. Naredilo so 128Gbit TLC die in ga "upgrejdal" na MLC. Afterall je bolj smiselno najprej izdat flagship produkt in nekaj na MLCju -- saj dobiš iz njega boljši performance in boljši yield (za TLC rabiš hitrejši kontroler, bolje stunan firmware).

Seveda ni fizičnih razlik. Si pa ravno ti trdil nekaj cajta nazaj tukaj, da ni čisto tako...
To predvidevanje še vedno drži. En layer je pol manjši, kot je bil prvo generacijo, lajerjev je pa več.
To predvidevanje še vedno drži. En layer je pol manjši, kot je bil prvo generacijo, lajerjev je pa več.

Seveda ni fizičnih razlik. Si pa ravno ti trdil nekaj cajta nazaj tukaj, da ni čisto tako...
Seveda ni čisto tako. Pri novejših generacijah 2d nanda je ondie ecc pri tlcju precej močnejši kot pri MLC. razn tega pa ni nobenih razlik.
Seveda lahko drži. Kot lahko tudi drži, da je stvar lahko v osnovi tudi TLC.

Pa še comment na anandu...
Someone just tipped me that V-NAND in Samsung 850 Pro is actually TLC not MLC.
The first reason is the 86Gbit/die number is odd, if 850 Pro uses a TLC 128Gbit/die and emulates it to MLC then it would be 86Gbit/die, the numbers fit well.
The second reason is Chipworks confirmed it in the die shots:
http://bit.ly/YTVm9Z
http://bit.ly/1uByKcm
I'm just the messenger here, I'm not expert.
So...I was wodering is it possible to hack Samsung 850 Pro to get extra storage space in TLC?

Tudi kitajci se strinjajo z to teorijo (google translate to the recue)
http://bbs.pceva.com.cn/forum.php?mod=v...
http://bbs.pceva.com.cn/forum.php?mod=v...
https://chipworks.secure.force.com/cata...
As shown, Wafer number K9ADGD8S0A, which
K9 = Samsung NAND Flash
A = 3bit MLC = TLC
DG = 128Gb
D8 = DDR 8bit Access
S = Vcc 3.3v / Vccq 1.8v
0 = Normal
A = Second Edition
That K9HQGY8S5M and K9LPGU8S1M is 64GB and 32GB of internal capacity by 4 and 2 K9ADGD8S0A (128Gb = 16GB) consisting of, but deliberately blocked by Samsung TLC in 1bit to use as MLC. The 850 PRO 128GB piece is actually TLC 192GB, and now 128GB MLC simulation when using shield after 1/3 capacity.
Epilogue
Overall Samsung's second generation 40nm 32 layer 3D V-NAND using collinear production, is designed to be used directly TLC cost structure, then put the original TLC modeled as MLC, it allows the particles are very similar to the native MLC (including speed, durability, etc.). Then the particle "mix and match" approach, so that one-third of the capacity of 128Gbit shrunk particles sell new flagship consumer. Therefore, the nature of the upcoming release of 850 EVO is the full capacity of the particles and the particles do not need to mix and match 850 PRO, is likely to continue to use the set of 840 EVO mature SLC Cache. It also can be used directly at present 850 PRO PCB board and housing, only to Change stickers, has multiple purposes.
This article is only my research experience technical problems, share it, there is no good and bad judgment.
Samsung finally provide some flash Number Decoder.

PrimozR ::
iloveboobz je izjavil:
To je samo predvidevanje, kot mnogo drugih stvari (ki so se potem izkazale za napačne in so bile tudi popravljene v tistem članku).
This is the building block of NAND-flash; one transistor is required per cell. A single NAND-flash cell can either store one or two bits of data. If it stores one, then it's called a Single Level Cell (SLC) flash and if it stores two then it's a Multi Level Cell (MLC) flash. Both are physically made the same way; in fact there's nothing that separates MLC from SLC flash, it's just a matter of how the data is stored in and read from the cell.
Preberi si še enkrat svoj boldan tekst. To pove VSE o simuliranju. Kaj je bil prvotni namen 86 Gbit jedra je tukaj postransko, jaz se zdajle obešam na simuliranje. Ker zdej si pa že res zmišljuješ bedarije, ki jim ni para. Najprej 'goljufanje' s turbowrite al kakrokol se že imenuje, zdaj pa še simuliranje. Smešen si že, resno.

Preberi si še enkrat svoj boldan tekst. To pove VSE o simuliranju. Kaj je bil prvotni namen 86 Gbit jedra je tukaj postransko, jaz se zdajle obešam na simuliranje.
Ok, pa "simuliranje". Dejstvo je, da je stvar prvotno zamišljena kot TLC, torej če je stvar potem v končnem produktu MLC, lahko kamot rečeš, da je stvar "simulirana" iz TLCja. Lahko se sučeš okol tega kolker hočeš, "dejstva" so znana
Ker zdej si pa že res zmišljuješ bedarije, ki jim ni para.
Ti pa butaš ven proti izjave brez vira.
Najprej 'goljufanje' s turbowrite al kakrokol se že imenuje, zdaj pa še simuliranje. Smešen si že, resno.
Smo že razčistl, da zavajanje =/= goljufanje.
Uglavnem ja. Samsung je naredil 128Gbit TLC, v 850PRO je uporabil 86Gbit MLC različico, v 850EVO bo pa "polna" 128Gbit različica.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()

Dejstvo je? Od kdaj si pa zaposlen pri Samsungu? :)
Katera izjava tukaj bi morala imeti vir? Ker da si izmišljuješ bedarije z goljufanjem in s simuliranjem (zgolj in le tem) sem vir kar jaz sam. Očitno je namreč, da te Samsung prekleto moti, kar je jasno že od časa generacije 820 in 830, ko je bil Samsung cenovno še konkurenčen Crucialu.
Zavajanje =/= goljufanje =/= turbowrite.
Katera izjava tukaj bi morala imeti vir? Ker da si izmišljuješ bedarije z goljufanjem in s simuliranjem (zgolj in le tem) sem vir kar jaz sam. Očitno je namreč, da te Samsung prekleto moti, kar je jasno že od časa generacije 820 in 830, ko je bil Samsung cenovno še konkurenčen Crucialu.
Zavajanje =/= goljufanje =/= turbowrite.

mi ni treba bit.
Katera izjava tukaj bi morala imeti vir? Ker da si izmišljuješ bedarije z goljufanjem in s simuliranjem (zgolj in le tem) sem vir kar jaz sam.
Kakšne bedarije točno ?
Če ni "simuliranje", pa nam ti razloži točno, kako te zadeve v resnici delujejo.
Očitno je namreč, da te Samsung prekleto moti, kar je jasno že od časa generacije 820 in 830, ko je bil Samsung cenovno še konkurenčen Crucialu.
Me ne. Niti najmanj. Moti me pa njihov odnos do končnih kupcov; od cenovne politike, slabega supporta (ja, bogi 840basic še vedno ni dobil firmware fixa za slab read in ga tudi nikoli nebo) do zavajanja. Ja, turbowrite štejem kot čisto zavajanje, ker če bi bli honest pri svojih namerah, bi objavl tako performance v turbowrite načino kot tudi performance, ko je ta cache poln.Čeprav ta zadnji point človek že skor nemore več štet v "slabo" samsungu, ker skoraj vsi to počnejo tako ali drugače.
In ja. Tudi crucial/micron je gnil po svoje. Čeprav ne zavajajo okol hitrosti, so pa grdo zavajal okol powerloss protectiona. Pfuj.
Zgodovina sprememb…

tomaz88 ::
iloveboobz je izjavil:
btw, kaj pričakuješ od evo 850?
TLC 3D NAND (kateri je btw že v 850PRO, sam da ga simulirajo v MLC) in boljše write hitrosti. Pa jasno zasoljeno ceno, saj je to le samsung
![]()
lepa, ni kaj
točen odg, ki pa hkrati popolnoma zgreši bistvu vprašanja :)

točen odg, ki pa hkrati popolnoma zgreši bistvu vprašanja :)
in kaj točno je tisto tvojo bistvo ?

če misliš da bo vsaj tako popularen kot 840 evo in po hitrosti blizu 850 pro tako kot je pri prejšnji generaciji :)
no samo ti itak ne maraš samsungov.... mogoče bi blo bolše vprašat koga drugega :D
no samo ti itak ne maraš samsungov.... mogoče bi blo bolše vprašat koga drugega :D

če misliš da bo vsaj tako popularen kot 840 evo in po hitrosti blizu 850 pro tako kot je pri prejšnji generaciji :)
Verjetno. Ampak more bit cenovno ugoden (kot je bil 840evo ob izidu), sicer če bo občutno dražji od recimo mx100 vprašanje če se bo tako dobro prodajal. Počakajmo na benche in street pricing, pa lahko potem debatiramo okol tega. Zdaj so zaenkrat samo špekulacije :)
To so samo zmotne trditve drugih :)
Zgodovina sprememb…

http://www.pcper.com/news/Storage/Samsu...
če bo tale pricing držal, stvar nebo pretirano konkurenčna ostali budget ponudbi
če bo tale pricing držal, stvar nebo pretirano konkurenčna ostali budget ponudbi

Očitno je namreč, da te Samsung prekleto moti, kar je jasno že od časa generacije 820
Generacija 820 nikol ni obstajala. Je pa obstajal 470, ki pa ni bil pretiran biser.
Zgodovina sprememb…

iloveboobz je izjavil:
mi ni treba bit.
Katera izjava tukaj bi morala imeti vir? Ker da si izmišljuješ bedarije z goljufanjem in s simuliranjem (zgolj in le tem) sem vir kar jaz sam.
Kakšne bedarije točno ?
Če ni "simuliranje", pa nam ti razloži točno, kako te zadeve v resnici delujejo.
Očitno je namreč, da te Samsung prekleto moti, kar je jasno že od časa generacije 820 in 830, ko je bil Samsung cenovno še konkurenčen Crucialu.
Me ne. Niti najmanj. Moti me pa njihov odnos do končnih kupcov; od cenovne politike, slabega supporta (ja, bogi 840basic še vedno ni dobil firmware fixa za slab read in ga tudi nikoli nebo) do zavajanja. Ja, turbowrite štejem kot čisto zavajanje, ker če bi bli honest pri svojih namerah, bi objavl tako performance v turbowrite načino kot tudi performance, ko je ta cache poln.Čeprav ta zadnji point človek že skor nemore več štet v "slabo" samsungu, ker skoraj vsi to počnejo tako ali drugače.
In ja. Tudi crucial/micron je gnil po svoje. Čeprav ne zavajajo okol hitrosti, so pa grdo zavajal okol powerloss protectiona. Pfuj.
Pa saj sam praviš, kako deluje NAND. Refresher: imaš celico, v katero vneseš neko napetost. Potem je pa na krmilniku, da napetost prebere in določi, katero stanje je to. Zdaj je pa samo vprašanje, na koliko napetosti razdeliš zapis in koliko stanj dobiš. Ob predpostavki, da so celice res enake. To torej ni nič simuliranje, je zgolj drugačen zapis oz. branje stanja, bolj fino. Oz. če je po tvoje res simuliranje, je simuliranje še marsikaj. Tako kot je zavajanje al goljufanja al kaj je že zate turbowrite. Pa verjemi, da povsod, kjer je važno, piše DO xxx MB/s, ker bi sicer že fasali kako tožbo. Te velike firme se znajo lepo zaščititi. Pa itak je bilo že večkrat rečeno, da Turbowrite svoj namen dosega tudi v resničnem svetu.
Očitno uspejo prodati izdelke, kljub višji ceni. Pa tudi ko cena ni bila razlika, niti vrsta uporabljenega flasha, si goreče zagovarjal Crucial. Če Crucial tako gnil, zakaj ga potem priporočaš?
Če ti ni treba biti, od kje ti potem dejstva? Tista izjava je bistveno bolj potrebna vira, kot katerakoli moja.

Če ti ni treba biti, od kje ti potem dejstva? Tista izjava je bistveno bolj potrebna vira, kot katerakoli moja.
katera točno ??
A to, da sem dal "simulacijo" v navednice si pa gladtko spregledal ?
Pa tudi ko cena ni bila razlika, niti vrsta uporabljenega flasha, si goreče zagovarjal Crucial. Če Crucial tako gnil, zakaj ga potem priporočaš?
Ker je cenejši (right now 16EUR manj za 8GB več v DE). In dokler niso bli cost effective, sem tudi sam bil velik zagovornik evota oz. takrat še 840basic (refresher: m500 je bil ob izidu precej drag).
Zgodovina sprememb…

iloveboobz je izjavil:
Ok, pa "simuliranje". Dejstvo je, da je stvar prvotno zamišljena kot TLC, torej če je stvar potem v končnem produktu MLC, lahko kamot rečeš, da je stvar "simulirana" iz TLCja. Lahko se sučeš okol tega kolker hočeš, "dejstva" so znana.

Še enkrat. "Simuliranje"
Ta izraz uporabljam namenoma zato, da enoznačno vemo, da končni die ni bil mišljen za tak operation (ie 3 bite na celico in primeren ecc, ki sposoben to dohajat). Priznam pa, da sem pri tistem dejstvu pozabo navednice. Mea culpa :)
In ja, dokler lahko najdeš kak bolši vir, ki trdi drugače, lahko ostanemo pri tem :)
Ta izraz uporabljam namenoma zato, da enoznačno vemo, da končni die ni bil mišljen za tak operation (ie 3 bite na celico in primeren ecc, ki sposoben to dohajat). Priznam pa, da sem pri tistem dejstvu pozabo navednice. Mea culpa :)
In ja, dokler lahko najdeš kak bolši vir, ki trdi drugače, lahko ostanemo pri tem :)
Zgodovina sprememb…

http://www.amazon.co.uk/Crucial-CT960M5...
http://www.amazon.co.uk/Samsung-2-5-inc...
so že skoraj tam, sicer mogoče ne z najboljšimi modeli ampak vseeno :)
http://www.amazon.co.uk/Samsung-2-5-inc...
so že skoraj tam, sicer mogoče ne z najboljšimi modeli ampak vseeno :)

btw, tkole off topic je mogoče par interesentov za kak skupinski nakup v tujini (novi + račun, garancija in vse ostalo), samo bi se blo treba izjasnit glede modela in velikosti... za hojnika vem da bo evo 840 pravi, kaj pa ostali? ob primernem interesu bi cena znala priti nižja kot naša (točnih št nimam, ker je odvisno od modela/velikosti in je to zaenkrat še bolj v fazi preverjanja, če je sploh kak smisel)..... mx100 512gb se mi zdi zanimiv, še posebej zaradi cene..... m550 1tb so žal kar dragi, 850 pro 512 ravno tako drag (menkje okoli pol gb samsunga), pot 512 so pa že premajhni imo... zgleda je 512GB trenutno razred z najboljšim p/p.... mogoče tudi evo 840, ki ni velik dražji od mx1000, ampak tudi ni ravno boljši

CyberPunk ::
Eno vprasanje... a kdo ve, kaj za en SMART parameter je Reallocation Event Count na MX100? Na 128 GB modelu ima (raw) vrednost (decimalno) 16, medtem ko je v stolpcih Current in Worst oboje na 100.

imo je povezan s številom sektorjev, ki jih je kontroler označil za neuporabne in zamenjal s tistimi iz rezerve, kako to št prevest v dejansko količino pa poma nimam
če ti kaj pomaga imaš na netu test vzdržljivosti in so ssdji začeli umirati po več 100TB
če ti kaj pomaga imaš na netu test vzdržljivosti in so ssdji začeli umirati po več 100TB

CyberPunk ::
Saj po logiki se tudi meni zdi, da bi bilo nekaj v tem stilu, ampak ker je popolnoma nov in ker sta ostali dve stevilki na 100 (ponavadi te padejo, ko gre za dejanske spremembe), sem mislil, da bi bilo kaj, kar je kaksna posebnost 128 GB modela. Na 256 in 512 je 0.

mogoče če se ornk potrudi najde v kakšni tehnični dokumentaciji kaj pomeni jo te št
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tomaz88 ()

tomaz88 naročanje robe iz tujine dandanes ni nek hud wow, edino malce višja poštnina te udari (nemci imajo poštnine med 15 in 20 €). Če bi torej kupili par SSD-jev in si podelili poštnino, bi lahko prišparali par €. Ampak IMO se to splača šele od 500 GB naprej, pri 250 GB je razlika v ceni relativno majhna (jaz sem M500 navsezadnje vzel kar pri Top Solutions, ker so bili like 2 € dražji od nemcev s poštnino vred, dobil sem pa v dveh dneh).

GenZNPC ::
Jp, nekako tako je. Pri eni manjši zadevi se ne splača.
Nazadnje sem mx100 128gb kupil pri ideo, ker:
ideo je bil: 67EUR+3,8EUR = 70,8EUR
idealo/hwv pa: 59,6 + 11EUR = 70,6EUR
Za eno stvar se res ne splača, celo pa ne za en ssd. Drugo je en kup drugih komponent (proci, grafe, plate, rami).
Nazadnje sem mx100 128gb kupil pri ideo, ker:
ideo je bil: 67EUR+3,8EUR = 70,8EUR
idealo/hwv pa: 59,6 + 11EUR = 70,6EUR
Za eno stvar se res ne splača, celo pa ne za en ssd. Drugo je en kup drugih komponent (proci, grafe, plate, rami).
skibidi
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GenZNPC ()

mogoče če se ornk potrudi najde v kakšni tehnični dokumentaciji kaj pomeni jo te št
Sj je self explanitory.
sicer pa http://forum.crucial.com/t5/Crucial-SSD...

tomaz88 naročanje robe iz tujine dandanes ni nek hud wow, edino malce višja poštnina te udari (nemci imajo poštnine med 15 in 20 €). Če bi torej kupili par SSD-jev in si podelili poštnino, bi lahko prišparali par €. Ampak IMO se to splača šele od 500 GB naprej, pri 250 GB je razlika v ceni relativno majhna (jaz sem M500 navsezadnje vzel kar pri Top Solutions, ker so bili like 2 € dražji od nemcev s poštnino vred, dobil sem pa v dveh dneh).
ja, ampak se gre za eno bolj ugodno možnost, ki bi bila cenejša od opisanega.... drugače sploh ne bi spraševal
kaj pa vem če je recimo normalno cena skupaj s poštnino 100e, bi bila v tem primeru komot 80e a ali manj (pač primer)
sevada s papirji in tem in temi zadevemi

Jah udari po mizi, določi kapaciteto (če je cena ugodna pomojem tudi za 500 GB ne bi smel bit problem) in model (MX100) in povej ceno. Šele potem boš videl interesente.

http://www.netonnet.se/FileRoot/Items/2...
Evo, 850EVO datasheet. Get it while its hot.
TL;dR
Kot pričakovano, 3D TLC. Zelo huda je 5 letna garancija (!!!) in endurance (75/150TBW). Manj hude so pa write hitrosti izven turbowrite (sem pričakoval več iz 3D TLCja). Če bo tole priced right, bo kr killer zadeva.
Evo, 850EVO datasheet. Get it while its hot.
TL;dR
Kot pričakovano, 3D TLC. Zelo huda je 5 letna garancija (!!!) in endurance (75/150TBW). Manj hude so pa write hitrosti izven turbowrite (sem pričakoval več iz 3D TLCja). Če bo tole priced right, bo kr killer zadeva.
Zgodovina sprememb…

Jah, posamezni čipi so počasni. Itak pod 500 GB IMO skoraj ni več smiselno gledati SSD-jev, pač daš tistih 50 do 100 € več in imaš mir do nadaljnjega, gor pa zmečeš praktično vse. Ma, ziher bo drag...

Ma, to so prve MSRP-like cene. Samsung je IIRC vedno imel pretirane MSRP-je, ampak vseeno, tudi 840 ni poceni. Razen 1 TB modela, ta je best buy (MX100 ne obstaja v 1 TB, M500 je pa dražji).

Ma, to so prve MSRP-like cene. Samsung je IIRC vedno imel pretirane MSRP-je, ampak vseeno, tudi 840 ni poceni. Razen 1 TB modela, ta je best buy (MX100 ne obstaja v 1 TB, M500 je pa dražji).
Pred časom se spomnem, da je bila situacija drugačna. Jaz sem kupil starega 840, ker sem ga dobil daleč najbolj ugodno, medtem ko če bi iz njemačkoj naročil 1TB, bi bil takrat najbolj ugoden ravno m500.

Dr_M ::
Kaj pa tole recimo?http://geizhals.at/eu/sandisk-ultra-ii-...
Marvell kontroler, mlc, super cena ipd.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Kaj pa tole recimo?http://geizhals.at/eu/sandisk-ultra-ii-...
TLC z 500 prepisi pa res.
Drgač pa ja, super stvar še z bolj super ceno.

DarwiN ::
btw, tkole off topic je mogoče par interesentov za kak skupinski nakup v tujini (novi + račun, garancija in vse ostalo), samo bi se blo treba izjasnit glede modela in velikosti... za hojnika vem da bo evo 840 pravi, kaj pa ostali?
Evo vam priložnosti. Samsung EVO 500Gb za 179€ s kodo (7SP10-0IWLIHHBNV). Pri nas ~220€.. Organiziraj in založi denar za 20 komadov.

You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

http://geizhals.at/eu/sandisk-ultra-ii-...
http://geizhals.at/eu/transcend-ssd370-...
ceneje brez kakršnih koli popustov...
http://geizhals.at/eu/transcend-ssd370-...
ceneje brez kakršnih koli popustov...
Zgodovina sprememb…

DarwiN ::
Sem mislil, da so te jajce počasnejše... Pa niso, kaj? Vidim, da imata podobne IOPSe kot EVO.
In posledično sploh niso jajce. :)
In posledično sploh niso jajce. :)
You don't see faith healers working in hospitals
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()

Oba ssdja sta čisto spodobna za ciljne kupce, tako da je smiselno tudi pogledat za temi...

če maš 20€ popusta, potem se vzame tole
http://www.conrad.de/ce/de/product/1214...
pride na koncu 167€
http://www.conrad.de/ce/de/product/1214...
pride na koncu 167€

Dr_M ::
Kok je postnina? Ne najdem nikjer. Pa davek na paypal tudi zaracunavajo?
The reason why most of society hates conservatives and