Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

iloveboobz ::
iloveboobz je izjavil:
wow zgleda da je vectorju dost padla cena... če je temu tako, potem je to itk top izbira ... Po hitrosti in vzdržljivosti je pa primerljiv z samsung 840pro
Ocene uporabnikov:
SAMSUNG 840 Pro
5 ... (maksimalna ocena) ... 84 %
1 ... (minimalna ocena) ... 3 %
http://www.newegg.com/Product/Product.a...
OCZ Vector
5 ... (maksimalna ocena) ... 47 %
1 ... (minimalna ocena) ... 27 %
http://www.newegg.com/Product/Product.a...
wow ocena na newegg pa res dosti pove ja..
OCZja se drži slab rep, čeprav so njihovi pogoni od inhouse kontrorjov super in ne crkujejo.
Tako da ja, 5let garancije in MLC flash anyday pred samsungom...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()

SuperVeloce ::
No, mogoče imaš prav. Ampak jaz do nadaljnega ne naročim nič od OCZ SSD iz tujine. Kvečjemu pri nas nekje, kjer imaš garancijo pošlihtano 123 (kjer je pa zadeva pač dražja).

ssdji se pač cenijo, to ni nč novga... samsung pač dominira na trgu trenutno in postavlja take cene...
Fact pa je, da ko je pršu Vector ven, je bil primerljiv (ponekod še bolši) kot 840PRO.
Fact pa je, da ko je pršu Vector ven, je bil primerljiv (ponekod še bolši) kot 840PRO.

Slayer69 ::
Zdravo,
Nabavil sem nov SSD (samsung 840 EVO 250gb).
Sedaj pa imam par vprašanj:
- v biosu ne morem nikakor vklopit AHCI opcije (imam Asus P5K). Nekaj sem bral, da se tega ne da vklopit na nekaterih verzijah BIOSa (moral bi downgradat ali pa naložiti modano novejšo verzijo). Imate kake ideje kaj naredit in koliko se sploh pozna IDE vs AHCI? A se splača tvegat s flashanjem ali kar pustim na IDE?
- ali se splača vklopit "over provisioning" (nastavitev v samsung magicianu) in kaj sploh dela to? Požre mi namreč 10% diska
Prilagam še par testov in prosim za komentar a so to normalne številke za moj disk:
- v biosu ne morem nikakor vklopit AHCI opcije (imam Asus P5K). Nekaj sem bral, da se tega ne da vklopit na nekaterih verzijah BIOSa (moral bi downgradat ali pa naložiti modano novejšo verzijo). Imate kake ideje kaj naredit in koliko se sploh pozna IDE vs AHCI? A se splača tvegat s flashanjem ali kar pustim na IDE?
- ali se splača vklopit "over provisioning" (nastavitev v samsung magicianu) in kaj sploh dela to? Požre mi namreč 10% diska
Prilagam še par testov in prosim za komentar a so to normalne številke za moj disk:

SuperVeloce ::
Cifre so kar dobre, staremu kontrolerju na P35 southbridgeu navkljub. Hot-pluga nimas, pa NCQ, kateri sicer tudi ssd pomaga, vendar v zelo mali meri. Kakšne so pa razlike v praksi, pa nebi vedel. Verjetno niso vredne tveganja.

WarpedGone ::
Crkne lahko vsaka stvar, zato pa tudi je garancija.
Seveda, na OCZ sm čakal 4 mesece da so končno dobavili zamenjavo.
Je vseeno bolje, če sploh ne crkne. Je na tem forumu kdo, ki se lahko pohvali da mu je crknu Samsung?
Zbogom in hvala za vse ribe

Zdravo,
Poišči modificiran bios, ko ma ahci enejblan. Sigurno obstaja tut za tvojo plato..

Malner ::
AHCI BIOS za P5K obstaja. Mislim da ga še imam kje na disku. Bom preveril, ko bom prišel domov.

ST-777 ::
@Slayer69, morda ti bo v pomoč: Enabling AHCI on Asus P5K http://www.tomshardware.co.uk/forum/276...

Ja saj tole sem že malo googlal in našel na tej strani moddan zadnji bios:
http://www.bios-mods.com/forum/Thread-s...
Vendar sem malo cvikal flashat, ker je imelo kar nekaj folka tudi probleme s tem (vendar očitno mi ne preostane kaj dosti drugega).
Sem pa vmes našel še varjanto, če disk priklopim na tisti Jmicron controler (ali nekaj podobnega), tisto kjer daš tudi za raid, ker tam pa imam opcijo izbrati tudi AHCI. A mislite da bo to OK? Ali raje flasham bios?
Drugače sem vmes že probal tole priklopit in zgleda je zaznalo spremembo, ker mi potem ni več naložilo winsov (ker so bili instalirani v IDE). Sem potem naredil še tisti workaround v registru (da ni potreben ponoven instaill) glede na ta navodila:
http://www.neowin.net/news/neowin-guide...
Vendar mi še vedno ne boota v winse (dobim BSOD in restart). A kdo ve zakaj?
Torej moje vprašanje:
- ali lahko pustim na tem SATA_E2 kontrolerju in pač nekako usposobim register/ ali pa pač reinstalam windows?
- ali raje flasham bios (in upam da nič ne zjebem =), ter priklopim nazaj na običen SATA priključek?
Hvala za pomoč =)
Hm ne vem v bistvu niti kako bi moral SSD delat, pač hitreje kot HDD je itak, samo ne vem pa če sem izkoristil max kar lahko, zato sprašujem. Drugače pa dela pač brez problema, razen to da mi v vseh teh programih in benchmarkih z rdečo piše da nimam AHCI. Za številke pa niam pojma če so ok ali ne, ker ne vem kakšne bi morale biti.
Vendar sem malo cvikal flashat, ker je imelo kar nekaj folka tudi probleme s tem (vendar očitno mi ne preostane kaj dosti drugega).
Sem pa vmes našel še varjanto, če disk priklopim na tisti Jmicron controler (ali nekaj podobnega), tisto kjer daš tudi za raid, ker tam pa imam opcijo izbrati tudi AHCI. A mislite da bo to OK? Ali raje flasham bios?
Drugače sem vmes že probal tole priklopit in zgleda je zaznalo spremembo, ker mi potem ni več naložilo winsov (ker so bili instalirani v IDE). Sem potem naredil še tisti workaround v registru (da ni potreben ponoven instaill) glede na ta navodila:
http://www.neowin.net/news/neowin-guide...
Vendar mi še vedno ne boota v winse (dobim BSOD in restart). A kdo ve zakaj?
Torej moje vprašanje:
- ali lahko pustim na tem SATA_E2 kontrolerju in pač nekako usposobim register/ ali pa pač reinstalam windows?
- ali raje flasham bios (in upam da nič ne zjebem =), ter priklopim nazaj na običen SATA priključek?
Hvala za pomoč =)
in kaj je narobe, a nima v redu številk, se kaj zatika, dela probleme?
Hm ne vem v bistvu niti kako bi moral SSD delat, pač hitreje kot HDD je itak, samo ne vem pa če sem izkoristil max kar lahko, zato sprašujem. Drugače pa dela pač brez problema, razen to da mi v vseh teh programih in benchmarkih z rdečo piše da nimam AHCI. Za številke pa niam pojma če so ok ali ne, ker ne vem kakšne bi morale biti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Slayer69 ()

Najprej probaj z reg tweakom če bo šlo, potem pa bios flash. Sem poflešaš svojo p5kc back in the day in ni blo težav.
Defenitivno se pa IZOGNI priklapljanju na jmicron port.
Defenitivno se pa IZOGNI priklapljanju na jmicron port.

Ok. Ali lahko samo vprašam zakaj naj se temu izognem (zgolj iz radovednosti)? A mogoče veš zakaj tam lahko nastavim AHCI na običajnih SATA priključkih pa ne?
Btw a bo torej tale bios OK:
Pač malo cvikam okrog teh biosov...
Btw a bo torej tale bios OK:
Pač malo cvikam okrog teh biosov...

jmicron je šrot od šrota, ker ni nativen.
nativen ga pa nima zato, ker so ble neke težave z licenciranjem ahci in ga je asus v kasnejšnih biosih odstranu.
nativen ga pa nima zato, ker so ble neke težave z licenciranjem ahci in ga je asus v kasnejšnih biosih odstranu.

Hm ne vem v bistvu niti kako bi moral SSD delat, ... Za številke pa niam pojma če so ok ali ne, ker ne vem kakšne bi morale biti.Poglej meritve na tomshardware.com in jih primerjaj z meritvami na tvojem SSD-ju: http://www.tomshardware.com/charts/ssd-...

WarpedGone ::
Hm ne vem v bistvu niti kako bi moral SSD delat, pač hitreje kot HDD je itak, samo ne vem pa če sem izkoristil max kar lahko, zato sprašujem. Drugače pa dela pač brez problema, razen to da mi v vseh teh programih in benchmarkih z rdečo piše da nimam AHCI.
Profit AHCI-ja je NCQ - preurejanje vrstnega reda ukazov, katere pošilja OS v vrstni red, ki bolje ustreza napravi. To kar je SCSI počel že od nekdaj.
Na HDD NCQ odpravi nekaj opletanja z glavo sem in tja in posledično pohitri random read/write, na SDD pa omogoča širšo paralelizacijo pri izvajanju ukazov. To zopet nekoliko pohitri branje, še bol pa pisanje.
Pod črto: na SSD se splača met vklopljen AHCI ker zadeva deluje hitreje. A ker je tut brez AHCI ultrahitra v praksi ni neke tragike če AHCIja ni.
Zbogom in hvala za vse ribe

Evo sem flashal bios in priklopil nazaj na native SATA.
Novi benchmarki:
Verjetno je to to kar lahko na tej stari plati naredim kajne? Ali ga lahko kako še bolje izkoristim?
Še par vprašanj:
- a je slučajno kaka potreba po reinstallu windowsov (ker so bili instalirani v IDE načinu, potem pa sem samo register popravil in spremenil bios - ali je to dovolj?). Pač zadeva deluje in piše mi, da je AHCI vklopljen, vendar vseeno raje vprašam.
- a rabim še kaj posebej nastavljat za SSD? Ali je dovolj da sem zagnal "OS optimization" v samsung magicianu?
- kako pogledam koliko je disk obrabljen oz koliko prepisovanj je še do "konca"?
- kako pogledam a TRIM deluje (nekaj sem bral da je enim pisalo da dela, pa v bistvu sploh ni). V Cristal info mi piše da je ok?:
Hvala za odgovore
Novi benchmarki:
Verjetno je to to kar lahko na tej stari plati naredim kajne? Ali ga lahko kako še bolje izkoristim?
Še par vprašanj:
- a je slučajno kaka potreba po reinstallu windowsov (ker so bili instalirani v IDE načinu, potem pa sem samo register popravil in spremenil bios - ali je to dovolj?). Pač zadeva deluje in piše mi, da je AHCI vklopljen, vendar vseeno raje vprašam.
- a rabim še kaj posebej nastavljat za SSD? Ali je dovolj da sem zagnal "OS optimization" v samsung magicianu?
- kako pogledam koliko je disk obrabljen oz koliko prepisovanj je še do "konca"?
- kako pogledam a TRIM deluje (nekaj sem bral da je enim pisalo da dela, pa v bistvu sploh ni). V Cristal info mi piše da je ok?:
Hvala za odgovore

čak čak, si ziher da maš ti to P5K.. ?
Ker to so silno neverjetne hitrosti za SATAII
Ali trolaš al pa tole ni na P5K plati... ta ma SATAII, ki gre do max 275MB/s...
Ker to so silno neverjetne hitrosti za SATAII
Ali trolaš al pa tole ni na P5K plati... ta ma SATAII, ki gre do max 275MB/s...
Zgodovina sprememb…

ali niso tvoji screenshoti al pa ni to p5k...
v vsakem primeru nebi dosegel ~500MB
ker v praksi sata2 ne doseže več kot 275MB/s
v vsakem primeru nebi dosegel ~500MB
ker v praksi sata2 ne doseže več kot 275MB/s
Zgodovina sprememb…

100% so moji screeni in 100% je p5k ... če imaš kako idejo ti lahko še kako drugače probam dokazati če ne verjameš...
Lahko pa da je s samimi testi kaj narobe in da ne kažejo prav (že med programi so zelo različne cifre)... to pa ne vem.
P.S.: da se še vrnem k mojim prejšnjim vprašanjem .. a lahko še na tisto kdo odgovori? Ali je pač to to in zdej samo veselo uporabljam =)?
Lahko pa da je s samimi testi kaj narobe in da ne kažejo prav (že med programi so zelo različne cifre)... to pa ne vem.
P.S.: da se še vrnem k mojim prejšnjim vprašanjem .. a lahko še na tisto kdo odgovori? Ali je pač to to in zdej samo veselo uporabljam =)?

FlyingBee ::
a ni bite treba z 8 delit da dobiš byte? 3000mbit/s = 375 mb/s ... max. teoretična hitrost za sata2, tebi pa kaže čez 500 pri W

Evo sem flashal bios in priklopil nazaj na native SATA.
Novi benchmarki:
Še par vprašanj:
Hvala za odgovore
dam roko v ogenj, da tole ni bilo narejen na P5K nativnem portu...

Hayabusa ::
Poženi CrystalDiskMark.
Ide vs ahci pri ssd je razlike par % (manj kot 5), v praksi razlike ne boš opazil, razen seveda v sintetičnem testu.
Ide vs ahci pri ssd je razlike par % (manj kot 5), v praksi razlike ne boš opazil, razen seveda v sintetičnem testu.

iloveboobz je izjavil:
dam roko v ogenj, da tole ni bilo narejen na P5K nativnem portu...
Lej ne vem kaj bi mel od tega da bi lagal .. če ne verjameš pač ni treba. Pač pognal sem teste na svoji plati (P5K!! - ne nisem je šel vmes menjat samo zato da bi vas zafrkaval!) in take cifre so pršle ven - zdej zakaj so take in a so prave ali ne to pa jaz ne vem.

FlyingBee ::
torej so za ugotavljanje oziroma da potrebe potrditve ali so v redu, popolnoma brez veze te tvoje številke .. case closed

Jinto ::
Lej ne vem kaj bi mel od tega da bi lagal .. če ne verjameš pač ni treba. Pač pognal sem teste na svoji plati (P5K!! - ne nisem je šel vmes menjat samo zato da bi vas zafrkaval!) in take cifre so pršle ven - zdej zakaj so take in a so prave ali ne to pa jaz ne vem.
V CrystalDiskInfu ti piše, da je vodilo SATA 600

V CrystalDiskInfu ti piše, da je vodilo SATA 600![]()
torej ne gre za P5K platko

Hayabusa ::
iloveboobz je izjavil:
V CrystalDiskInfu ti piše, da je vodilo SATA 600![]()
torej ne gre za P5K platko![]()
To je pisalo tudi meni na sata1 portu

In kako pojasneš take hitrosti potem v 3 različnih benchih ?
Razn če maš sataIII pci-e kartico, P5K platka gotovo ni dobila magično SATAIII podpore
Razn če maš sataIII pci-e kartico, P5K platka gotovo ni dobila magično SATAIII podpore

Jao no kokrat nej še povem da GRE za P5K plato!!! Tole me ne moreš prepričat da ni res ... veliko bolj verjetno pa je da pač vrednosti lahko niso točne saj gre le za test... kaj imam v kišti bom pa ja menda vedel, lahko ti jo še slikam če ne verjameš.
Testov pa pač ne znam pojasnit, nisem jih jaz programiral in ne vem kako delujejo, če se jim pač lahko tudi kaj "scufa" drugače.
A obstaja še kak drug podoben program, da vidim če bo tam kaj drugače?
Testov pa pač ne znam pojasnit, nisem jih jaz programiral in ne vem kako delujejo, če se jim pač lahko tudi kaj "scufa" drugače.
A obstaja še kak drug podoben program, da vidim če bo tam kaj drugače?

Še enkrat požen vse 3 benche (in seveda mej ssd prikloplen na sata II port) in prilepi screenshot namizja z vsemi tremi benchi + cpuz(motherboard zavihek).
aja pa RAPID funkcijo izklop
aja pa RAPID funkcijo izklop

Zgodovina sprememb…

Zakaj pa RAPID izklopit? Ja to sem pa imel vklopljeno ves čas .. kaj pa je fora tega?
Ok bom pognal in sporočim (čez kako uro ali dve).
Ok bom pognal in sporočim (čez kako uro ali dve).

zato ker izkrivi rezultate, ker ssd v resnici ne bere in piše tako hitro kot kažejo benchi z RAPID ukloplenim..

Meritve za moj Samsung 830 na sata 2 so pokazale:
AS-SSD 4K-64Thrd Read ... 594,2 MB/s
pri drugi meritvi istega dne pa 629,7 MB/s.
Obe meritvi sta očitno napačni, to si razlagam tako, da programi včasih izmerijo napačne hitrosti.
Mnenja sem, da Samsung dela dovolj hitre SSD-je za večino uporabnikov, poleg tega kot vidim na forumih, se malo kvarijo, kar pa se mi zdi najbolj pomembno.
AS-SSD 4K-64Thrd Read ... 594,2 MB/s
pri drugi meritvi istega dne pa 629,7 MB/s.
Obe meritvi sta očitno napačni, to si razlagam tako, da programi včasih izmerijo napačne hitrosti.
Mnenja sem, da Samsung dela dovolj hitre SSD-je za večino uporabnikov, poleg tega kot vidim na forumih, se malo kvarijo, kar pa se mi zdi najbolj pomembno.

Ja no če je temu tako potem je pa stvar jasna a ne =). Zakaj me pol prepričuješ da nimam P5K =)? Pol je pač kriv RAPID in ne matična ...

Ja nihče tudi ni rekel, da je potrebno za namene testa to izklopit. Jaz sem pač vklopil vse kar se je pač dalo prek magiciana in nastavil profil na "max performance". Ker predvidevam, da tako disk najbolje/najhitreje deluje (ne vem zakaj bi ga namenoma zaviral) - no razen če potem test ni ok, kar pa prej nisem vedel. Zato pa sprašujem kaj in kako je treba nastavit, da je najbolje, ker jaz s tem nimam izkušenj =).
No ker smo očitno predebatirali benchmarke, me pa potem samo še zanima kar sem že prej spraševal, torej če je potrebno še kaj drugega nastavljat (da se disk ne bi po nepotrebnem obrabljal ipd.). Defrag sem videl, da je že izklopljen (verjetno magician in win7 že sama nastavita tako kot je treba? ). Je še kaj drugega?
No ker smo očitno predebatirali benchmarke, me pa potem samo še zanima kar sem že prej spraševal, torej če je potrebno še kaj drugega nastavljat (da se disk ne bi po nepotrebnem obrabljal ipd.). Defrag sem videl, da je že izklopljen (verjetno magician in win7 že sama nastavita tako kot je treba? ). Je še kaj drugega?

ne.
In je fino, če veš, kaj posamezne funkcije, ki jih vklapljaš delajo; tako bi vedel, da RAPID izkrivi prave rezultate. Ampak ne, djmo vklopit vse, sj ni važno kaj počne (Zaradi rapida lahko tut izgubiš podatke, če zmanjka štroma, saj je to ubistvo RAM cache)
In je fino, če veš, kaj posamezne funkcije, ki jih vklapljaš delajo; tako bi vedel, da RAPID izkrivi prave rezultate. Ampak ne, djmo vklopit vse, sj ni važno kaj počne (Zaradi rapida lahko tut izgubiš podatke, če zmanjka štroma, saj je to ubistvo RAM cache)

PromeuZ ::
Si kdo lasti SEAGATE SSD 120GB ENTERPRISE SATA3 - ST120FN0021 in pove kako je zadovoljen z njim? Glede na review, naj bi bil dokaj soliden nakup za svojo ceno. Ne gre se mi toliko za hitrost, kot za zanesljivost samega diska. Če ima kdo še kak predlog v tem cenovnem okvirju, kar na plan z njim

<!-- https://pisalnik.wordpress.com -->

samsung 840PRO.. ceneješa in bolj preverjena zadeva. Pa še hitrejši je.
Če maš pa fetiš na LAMD kontroler, pa vzami corsair neutron gtx...
Če maš pa fetiš na LAMD kontroler, pa vzami corsair neutron gtx...