» »

Raid 0 in 1

Raid 0 in 1

racunalnicar ::

Pozdravljeni!!

Imam matično ploščo Gigabyte EX38-DS5. Vem da podpira raid 1, vendar nimam pojma, kako bi to lahko nastavil. V računalniku imam 2× SATA2 diska. Rad bi ju združil v raid 1, pa ne vem kako.

Podpira tudi raid 0. Tudi za tega bi prosil, da poveste, kako ga naj nastavim, ker se še nisem odločil, katerega bi izbral.

Prosim za pomoč.

HVALA!!

BaRtMaN ::

Za malo teorije si preberi članek RAID doma.
Potem si poglej navodila za vzpostavitev RAID-a v priročniku, ki si ga dobil zraven matične plošče. Vedeti moraš, da integrirani RAID čipi na matičnih ploščah ne ponujajo najboljše abstrakcije trdih diskov od operacijskega sistema. Bolj ali manj omogočajo samo bootanje iz nastavljenega polja RAID, v operacijskem sistemu pa moraš za pravilno delovanje naložiti še gonilnik. V polje se pravzaprav zapisuje prek gonilnika in ne preko nekega strojnega programa (firmware) RAID čipa/kontrolerja.

dronyx ::

Raid 0 je po moje za doma neumnost. Tu gre za to, da ti dva diska RAID kontroler predstavi kot en sam velik disk, zadeva pa naj bi delovala hitreje, ker imaš recimo isto datoteko "razdrobljeno" na oba diska in tako lahko delata hkrati oba. Samo če vzameva recimo igre, pri njih računalnik večino kar rabi naloži v spomin (sploh pri današnji količini RAMa), tako da ni kakšne velike HDD aktivnosti in morda se ti pozna za nekaj procentov. Mnogo bolj zabavno je, ko ti crkne eden izmed diskov, ker potem si IZGUBIL VSE PODATKE.

Raid 1 je mirror, zrcaljenje, ko se podatki na obeh diskih duplicirajo. Tako se ti dva obnašata po velikosti kot en sam, imaš pa teoretično redundanco, da če eden odpove, ti vse dela naprej normalno. Pravim teoretično, ker sem žal imel na strežnikih že primer, ko RAID krmilnik ni pravilno detektiral okvare diska in je pokvaril celotno polje in vse podatke na njem.

Morda si poglej še tale link, kjer imaš grafično prikazano, kako to deluje in kje se uporablja kakšen tip RAID polja. V strežnikih, kjer potrebuješ hitrost in varnost se uporablja bolj RAID 0+1, to pomeni, da pridobiš na hitrosti in imaš redundanco, cena diskov pa malenkost (če imaš denar, jasno).

Za doma bi jaz priporočal za backup zunanji USB disk, ali v primeru, če že imaš dva diska, potem samo stvari, ki so ti pomembne, kopiraš še tja. OS, programe in podobno šaro imaš namestitvene diske in to postaviš nazaj v eni uri ali kakšno minuto več.

Glede hitrosti nekateri nameščajo OS na diske z 10.000 obrati (raptor in podobno), samo žal tudi tu ne verjamem, da se to izplača, razen če res nisi podedoval po kakšni tetici iz amerike velik denarja, pa nimaš ideje, kam to zmetat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RAID na osebnem računalniku

Oddelek: Kaj kupiti
394425 (1988) pegasus
»

raid 0 setup

Oddelek: Strojna oprema
362117 (1580) GrimReaper
»

RAID1, bistvena vprasanja

Oddelek: Strojna oprema
293621 (2380) element
»

RAID???

Oddelek: Strojna oprema
152308 (2053) falotXP
»

RAID kontroler (abit kt7)

Oddelek: Strojna oprema
272055 (1856) Igor

Več podobnih tem