» »

matrike in matrične enačbe

matrike in matrične enačbe

ma73ir ::

Čaw. Bi mi znal kdo na enostaven način povedat kako se računa enačbe z matrikami (npr. X*A=B)? Kaj je to rang matrike in kako se ga izračuna? In kako bi če imam podane 2 matrike, ugotovil ali komutirata, in kaj sploh to pomeni v praxi? Zanima me še kaj je to inverzna matrika, prav tako kako se pride do nje, ali je to isto oz. podobno kot transponirana (samo obrneš stolpce in vrstice) matrika? Najlepša hvala.

sherman ::

Rang matrike je število linerano neodvisnih vrstic oz. število linearno neodvisnih stolpcev. Izračunaš ga verjetno najlažje z Gaussovim postopkom , oz. če je matrika "lepa" z metodo ostrega pogleda :).
Matriki komutirata, če je AB = BA. Ugotoviš tako da izračunaš. Pred tem lahko pogledaš očitne stvari, npr. če nista kvadratni in istih dimenzij potem ne moreta komutirati.
Inverzna matrika matrike A je taka, da je AA-1 = A-1A = I (enotska matrika). Do inverzne matrike pri neki splošni matriki verjetno najlažje prideš zopet z Gaussom na razširjeni matriki. Obstaja sicer "formula" za inverz, prirejenka, samo je v praksi za matrike večje od 3x3 bolj ali manj neuporabna.
Inverzna matrika realne matrike je enaka transponiranki, če stolpci (vrstice) matrike tvorijo ortonormirano bazo v standardnem skalarnem produktu.
Enačbo lahko rešiš tako, da zmnožiš in potem rešuješ sistem enačb. Če dobiš sistem linearnih enačb se da lepo rešit z Gaussom, če ne si verjetno v težavah.
Druga metoda je metoda ostrega pogleda. Poskusiš nekako predelat enačbo v nekaj kar je bolj enostavno za rešit.:P

Unknown_001 ::

V izogib smetenju z novimi temami si bom kar to sposodil.

Bega me kako se reši ta enačba z matrikami. Enostavno ne najdem ideje kako bi se tega lotil, ker je problem v vrstnem redu množenja neznane matrike X

AX-XC=-B

In pa še podvprašanje. Naloga zahteva da te tri znane 2x2 matrike A,B,C prevedem na sistem linearnih enačb, ter tako določim matriko X. Kako je to mišljeno ? Prosil bi nekoga za kmečko razlago. V učbeniku ne najdem ničesar sorodnega s tem problemom da bi si lahko kako pomagal.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

čuhalev ::

Takšna matrika ima svoje ime in sicer gre za Sylvestrovo enačbo. Lahko jo rešiš s Kroneckerjevim produktom, kar pomeni, da gor pokneš ,,vec" operacijo.

Unknown_001 ::

Mislim da imam idejo. ČE bo ratalo hvala, če ne bo bom pa poročal, kaj ni uspeo :)
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Matrike

Oddelek: Šola
121526 (1109) Sqrt2
»

Računanje matrične enačbe

Oddelek: Šola
346060 (5620) soulfly
»

Vektorji - pomoč

Oddelek: Šola
5924 (777) DOOM_er
»

Matematika

Oddelek: Šola
283940 (3333) galu
»

Matematika/Logika - teoretični pristop

Oddelek: Šola
103494 (3217) Tim Burton

Več podobnih tem