» »

Dell C840 - crkuje - ali vredno popravljati?

Dell C840 - crkuje - ali vredno popravljati?

Nevihta ::

Pozdravljeni!

Imam sledeč problem:
Prenosnik mi je začel kak mesec nazaj javljati da se je količina sistemskega spomina spremenila iz 1GB na 512MB, v kolikor sem ga ugasnil in še enkrat pognal je deloval normalno. No čez vikend pa so se mi na zaslonu začeli pojavljati artifakti, kmalu pa celoten blue screen z raznobarvnimi kvadratki s številkami in črkami, nato se je računalnik ugasnil.
Prenosnik sem skeniral z AVG -free edition in ni najdel virusa. Prenosnik ima dva modula po 512MB in vsakega izmed njih sem stestiral z memtestom v obeh režah, pa program ni našal napake.

Problem je v tem ker je to kar zmogljiv prenosnik, za novega v istem rangu bi odštel kar veliko vsoto, ki je pa seveda nimam, poleg tega imam tudi docking station, česar se pri novem ne bi odrekel in je to dodatni strošek.

Zanima me, ali se komu kaj sanja kaj bi lahko bilo in a se da oz a se splača popraviti (da ne bo strošek popravila večji od novega) Rad bi vedel zato, ker za analizo je tudi potrebno plačati in v kolikor je že kdo imel te probleme da se rešim vsaj teh stroškov.

Za odgovore se zahvaljujem!

Lp
Nevihta

M-XXXX ::

Blue screen se je samo enkrat prikazal? Probaj si zapomniti/zapisati oznake ki se ti pojavijo pri BS, saj lahko z njimi ugotoviš kaj je narobe...
Predvidevam da si že poskusil zamenjati rame v režah? Si testiral oba naenkrat?

Nevihta ::

Kot sem dejal se je blue screen prikazal z ogromno šare, tako da nisem utegnil in ne morem točno videti kaj piše, se prehitro ugasne.

Bluescreen se pojavi sedaj vsakič ko ga prižgem, neki časa deluje dobro (cca 1 minuto) potem začnejo artefakti naraščati (še eno minuto) nato bluescreen in kaput (cca3s).

Oba naenkrat še nisem probal, če vsak posebej ne deluje (čeprav v testu ne kaže napak) ne vem zakaj bi bilo to smiselno, ampak prosim za razlago, da se razsvetlim.

Pa hvala za pomoč in prosim še naprej..

LP
Nevihta

ant ::

možno, da je kaj narobe z ramom, čeprav tisti artefakti nakazujejo na grafično kartico. v system preferences se da spremeniti, da se ti po BS ne resetira takoj, ampak dokler ga sam ne ugasneš. sem že pozabil kaj moraš točno naresti.

LP

dolegar ::

Vse kar se pokaže ob blue-screen-u se zapiše v loge. Poglej event viewer za opis napake.
ThinkPad T60 (intel Core2duo T7400 @ 2.16GHz)
15.4" 1680×1050 FlexView
Ram: 2GB Disk: Hitachi 120GB

zlobcek ::

kaj pa če je kakšen ventilator crknil ali kaj podobnega?

Če ti vedno dela okoli minute bi lahko bilo kaj s hlajenjem...

LP Zlobcek

Nevihta ::

Ventilator mislim da ne bi smel biti, glede na to da ima samo dva in obadva delata:), bom pa pognal everest, da vidim kake so temp.

@dolegar: hvala za super idejo, bom pogledal in poročam, upam da bo zdržal toliko časa:)

LP
Nevihta

Azrael ::

Si mogoče poskusil, kako dela kakšen Linux Live CD, Ubuntu npr?

Če bo tam mlinček delal normalno, brez zmrzovanja, Kernel Panic sporočil in podobnega, se je lahko kaj zbrkljalo s podatki na disku, ko je odpovedal (izgubil stik?) eden od RAM modulov (1z 1GB na 512MB).
Nekoč je bil Slo-tech.

Nevihta ::

Ok situacija je sledeca:

Procesor ima ze kmalu po zagonu cca 70°C (68-72), ventilator se vklapla tam pri cca 72 in ga ohladi na 68. Sem prisilil ventilatorje da so mi delali toliko casa, da se je vse skupaj ohladilo na 55 pa so se vedno pojavljali artefakti.

Sem na novo namazal proc z hladilno pasto, pa se temp. niso spremenile, mozno da heat pipe ne dela vec dobro, ker meni je 70 malce visoka cifra al pa mora biti kaj drugega narobe da povzroca prekomerno gretje in ostalo zmesnjavo.

Z event viewerjem se nisem nikoli delal, tako da nisem tam notri nic pametnega najdu, je en kup sporocil, pa nisem mogel izlusciti pravega oz uporabnega.

Ni mi pa jasno kako bi lahko imeli naprimer podatki na disku veze z artefakti, sam blue screen zastopim, ampak meni zacne display utripat in tresti.

Ali je moznost popravila?

PS:Hvala vsem sodelujocim za pomoc pa se naprej bi prosil...
Nevihta

ant ::

očitno je problem z grafiko

Yohan del Sud ::

Kolikor poznam te modele, sem si lastil enega službeno pred časom bi lahko bila res grafika in tudi opis napake dokaj ustreza (razen mrka rama). Verjetno imaš ločen Gforce MX4 od Nvdie, dokaj pogosta kartica za prenosnike v tistem času. Poskusi najdit kje kakega po oglasih, ker na servisih pomoje ne držijo več tega (samo po naročilu za noro ceno). Moj drugi ugib je da ti crkuje matična - meni so je menjali dvakrat pri tem modelu, ampak so bili simptomi čisto drugačni.
www.strancar.com

Nevihta ::

ant:hvala ti, bom še malo stestiral, potem pa povej kje se dobiva da ti dam za pir!

Očitno je problem v heat pipe sink-u, ker se mi zdi da ne odvaja zadosti toplote in se vse skupaj pregreva. In tista plastika čez grafo je bila očitno pika na i in se je grafa pregrevala. Ko sem jo odstranil sem normalno delal cca 2uri, pol sem pa šel spat:)

Zdej vprašanje samo še koliko časa je življenska (obratovalna) doba heat pipe-ov.

Ker 60°C za diske in 70°C za proc in vse ostalo ni prav zdravo:)
Nevihta

ant ::

verjetno bi se dobilo kje na ebayu kakšen heatpipe, samo je vprašanje ali ni tudi tisti že pri koncu. jaz bi na tvojem mestu poizkusil nekako narediti nek hladilnik za grafično.

mogoče rabiš kaj takega?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ant ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Blue screen

Oddelek: Programska oprema
384331 (3600) solatko
»

Izklapljanje računalnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
382142 (1614) Geozadetek
»

Problem z grafično kartico

Oddelek: Strojna oprema
191298 (1089) solatko
»

Windows Vista in Blue Screen problemi

Oddelek: Operacijski sistemi
201777 (1502) Mobidick
»

AMD Turion 64 @ 80C :(

Oddelek: Strojna oprema
412816 (2073) NiMH

Več podobnih tem