» »

Klimatizacija in nakupovalna središča

Klimatizacija in nakupovalna središča

energetik ::

Zanima me kaj si mislite o temperaturah zraka v nakupovalnih središčih. Meni osebno so nastavitve klimatizacije v štacunah totalno zgrešene. Pozimi je neznosno vroče, poleti pa prehladno. Glede na sodobne klimatizacijske naprave se mi zdi, da gre izključno za napačne nastavitve.
Pozimi ljudje pridejo kupovat v plaščih, bundah, notri pa je 24+ stopinj, prodajalci pa v kratkih majicah. Polet pa prideš oblečen minimalno, zrak pa ohlajen na recimo 22°C in te zebe.
Skratka človek ne ve več, kva bi se oblekel ko gre nakupovat. Zadnjič sem kupoval obleke v Cityparku. Ker moraš še dodatno migati pri preizkušanju, sem zašvical kot zmešan, oblečen pa sem bil samo v bombažni puli. Nekje, kjer so prodajali termometre, sem slučajno opazil da je bila temp. kar 26°C - več kot poleti!;(( 8-O
Skratka mislim, da bi bila primerna temperatura pozimi okoli 15°C, poleti pa okoli 5° nižja od zunanje.
Vaše mnenje in kdo se vam zdi odgovoren za take nastavitve?

lp
  • spremenilo: energetik ()

BigWhale ::

15? Hehe, v cem bi pa bili zaposleni obleceni? ;> 19 stopinj je minimalna delovna temperatura. 22 bi bila kar prava temperatura za vse case.

Jaz preden grem v nakupovalni center, se slecem, ce pridem not v bundi. :)

imagodei ::

Se strinjam. Da ne omenjamo, da bi se na ta način prihranilo verjetno nekje v rangu par MW/dan.
- Hoc est qui sumus -

DimmniBurek ::

heh, očitno nisem edini ki mu to totalno ne paše. Včeraj je blo na FE čist pretoplo, prišel sem v kratki majci in srajci na biciklu, potem pa noter in sem mislu da bom umrl.
Nakupovalni centri so pa isti. Poleti je mraz za popizdit, pozimi pa zašvicaš v 2minutah...
There Is No Stronger Drug Than Reality

hamax ::

Res ne vem kaj so vceraj poceli na FE. Skor sm zgoru. Dons je blo pa ok.
Glede nakupovalnih sredisc se mi pa tko zdi.
City park je prevroc pozimi. Poleti pa mi nizke temperature zelo ugajajo. Najlepse je med
hladilniki v Leclercu.

energetik ::

No, mogoče sem s 15° pozimi pretiraval, če gledamo še na zaposlene. Ampak 18-19° se mi zdi pa čisto primerna temperatura za najbolj mrzle zimske dni. Naj jim pa namesto službenih majic nabavijo službene flise pa volnene štumfe. Če ni prepiha je ta temp čisto ugodna in zdrava. Poleg tega veliko prodajalcev tudi nekaj fizično miga, in bi bilo to čist v redu.
Kar se tiče poleti, je že luštno, ni pa zdravo. Prideš ven iz 21° na 35° - se ti kr zamegli...
Predvsem to mi ni jasno, da je nekje celo pozimi topleje kot poleti! 8-O

grex ::

kolikor vem vse veleblagovnice zelo dobro vedo, kaj prinaša največ dobička.
Nenavadno se mi zdi, da bi klimatizacija, ki je razmeroma draga, ne bila deležna večje pozornosti.
Morda je pač klimatizacija takšna, da večini zaposlenim ugaja, kar jim na dolgi rok ponuja večji dobiček. Morda kupci zapravijo več, če so zaposleni boljše volje. Morda celo večina kupcev meni, da so temperature ok.

residual ::

Hja, odvisno kak sistem ima veleblegovni center in kakšna je njegova strategija. Recimo kogeneracija ali celo trigenerecija: odvzem toplote in iz toplote pretvorba v hlad za klime pogojuje proizvodnjo elektrike s plinskimi (itd) turbinami, saj se na ta način hladi stroj. V primeru da nimajo kam porinit toploto iz vročih dimnih plinov, jop mečejo v zrak ali koristijo pri ogrevanju sanitarne vode, itd.

Ni tak trivialno rečt ja imajo salbo regulacijo v centru, ker je poleti 18 sotpinj v centru. Problem je ker morajo tako hladit, da vzamejo dovolj proizvedene toplote sistemu za proizvodnjo elektrike, kar pa je ob zunanjih poletnih temperaturah (35 stopinj) včasih težko. In ker vsi stremijo po max dobičku morajo stroji delovati na max moči.

oolh ::

Grex je že podal delen odgovor.

Zgolj toliko bi dodal, da so za nakupovalna središča izdelane podrobne kalkulacije.
In še to dopolnitev, da se te prvenstveno ne ozirajo na ugodje zaposlenih . Te nastavitve za zaposlene v nakupovalnih središčih niso optimalne.

Cilj takih nastavitev je zadržati kupca čim dlje v nakupovalnem centru.
Subjektivne občutke poznamo. Ko je znotraj prijetno hladno, zunaj pa vroče "da se ne da dihati", nas ne vleče ven, itd.

Zadržati ga v povprečju za pet, šest minut dlje, je daleč najpomemnejše. Dvakratni strošek za porabljeno energijo je v primerjavi s tem nepomemben.

To gre z roko v roki z ostalimi kalkulacijami, ki so izdelana za nakupovalna središča. In obsegajo vse od razporeda gibanja v centrih, osvetlitve, glasbe, ki se lahko predvaja, itd, ..., do podrobnostih o napisih in tega, zakaj morata biti dva izbrana tipa izdelkov v zornem območju oz. na razdalji iztega roke.

šernk ::

za poleti imajo določeno da temperatura mora biti 20°C +- par stopinj, zaradi prehranbenih izdelkov kot so čokolade itd... vsaj tako imajo določeno na petrolovih črpalkah
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

energetik ::

No saj to je narobe, 20°C pri zunanjih 35° ni glih prijetno, sploh pa ne zdravo. Za čokolade naj imajo hladilnike...
No, mene vsaj pozimi dobesedno "preženejo", naj grem čimprej ven iz štacun, ker švicam ko zmešan.
Pa po mojem tu ne gre za maksimiranje dobička ali tehnološke nezmožnosti, ampak zgolj za neko nemarnost načrtovalcev klime, ki ne upoštevajo zdravja in ugodja zaposlenih in kupcev.

Tear_DR0P ::

mene moti suh zrak, zaradi katerega me potem trese - ali pa vse, ki se jih dotaknem. druga moteča reč so pa vonjave, ki jih dodajajo v klime. od nekaterih me začne pečt nos in se mi solzijo oči - edino tista v garderobah v H&M - po breskvah, mi je celo prijetna
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

BigWhale ::

Da nisi v slacilnici kaj drucga vohal kot breskve... ;>

jrtjtejtt ::

S temi klimami so povsod mal vžgani. Mene najbolj moti na vlaku - pozimi hajcajo do 26 stopinj, da ti je v kratih rokavih vroče, poleti pa 18 stopinj, da te trese od mraza. Zakaj se pol čudijo da majo izgube, če denar dobesedno kurijo in v zrak spuščajo.

bond007 ::

S temi klimami so povsod mal vžgani. Mene najbolj moti na vlaku - pozimi hajcajo do 26 stopinj, da ti je v kratih rokavih vroče, poleti pa 18 stopinj, da te trese od mraza. Zakaj se pol čudijo da majo izgube, če denar dobesedno kurijo in v zrak spuščajo.


To je skoz govorim. Enkrat pozimi se mi je guma na šuhu stopila od vročine. PA če špukneš na tisto razgreto železo kr zacvrči. NA cug pridejo pozimi vsi konkretno oblečeni, notr pa vsaj 26 stopinj.. Poleti pa seveda ravno obratno - vsi v kratkih rokavih .. oni pa klimo na full. In si nimaš kej dodatno oblečt, ker pač nimaš nič- zram... Kretenizem.

Ko pa včasih ne veš al boš pršu na cug al ne (totalno nabiti vagoni) in ko je folk stišan ko sardine, pa pravijo, da ne morejo odobrit dodatnega vagona zarad varčevalnih ukrepov :\ . Jebeš železnice, jst zdej večinoma hodim z avtom. Cenej (sploh če gre še kdo zraven), 100x bolj udobno, pa še od starta do cilja se pripelješ. JE pa res, da ne moreš met takih avantur, kot zadnjič na vlaku, ko smo iz vlaka umes moral na avtobus it (totalno nabit itak), se skoz neke hribe furat, pa potem spet nazaj na cug. Iz Mbja do Celja smo rabl več kot 1,5 ure (z avtom si v 30 minutah). Ma ni vredno, pa če bi blo zastonj!

Izi ::

...da so za nakupovalna središča izdelane podrobne kalkulacije.
...Cilj takih nastavitev je zadržati kupca čim dlje v nakupovalnem centru.

In zakaj potem nikjer ne upoštevajo teh "podrobnih kalkulacij" ?
Zakaj nas potem dobesedno podijo iz svojih nakupovalnih središč ? Še nisem srečal človeka, ki bi mu bile temperature vsaj približno všeč. Tudi tukaj na forumu se vidi, da tako rekoč nikomur niso všeč nastavitve niti pozimi niti poleti.
Ali so vodstveni kadri teh centrov in trgovin sami kreteni ali kaj ? Trošijo denar za klimo in ogrevanje pa z tem izgubijo bistveno več kupcev kot če ogrevanja ali klime sploh nebi imeli.
Osebno raje vedno zavijem v malo lokalno trgovinico, kjer nimajo ne klime ne ogrevanja.
Če pa že moram pozimi iti v kakšen nakupovalni center potem pa se moram že zunaj na parkirišču sleči, potem teči po mrazu v trgovino, pa se v trgovini še vedno potim. Več kot par minut me tako ne morejo zadržati.
Če je pozimi samo neprijetno zardi vročine pa je poleti še precej huje, ker je tako mraz, da je vse skupaj že močno škodljivo za zdravje.
Lansko poletje sem moral nujno nekaj popraviti v enem izmed zelo mondenih butikov z oblekami v središču Ljubljane, kjer stane ena navadna cunjica blaga po 1000 € in več, izgleda pa enako kot tista cunja z katero jaz brišem prah v delavnici :D Zunaj je bilo 38°C znotraj pa je bilo ledeno mraz in na termometru je kazalo točno 17°C. Ko sem omenil, da notri ne mislim ostati več kot minuto so bili vsi užaljeni in razlagali kako so ponosni na ta svoj mraz. Kreteni. Vse skupaj sem nekam poslal in odšel. Najbolj čudno pa je to, da so notri imeli celo dve stranki, ki sta pomerjali tiste pregrešno drage obleke in zraven vidno drgetali od mraza. Razumem, da so ljudje, posebno ženske, marsikaj pripravljeni pretrpeti za lepoto, ampak kar je preveč je preveč.
Pri sedanjih poletnih temperaturah, ki so že močno blizu 40°C mi niti na kraj pameti ne pride, da bi šel kupit kruh v prostor, kjer je samo 20°C. Verjetno je precej bolj bolj zdravo za telo, da se zapeljem v McDonalds na veliki hamburger, pomfri in cocacolo :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Jackal ::

Zgleda postaja ta amerikanizacija s klimami vse bolj popularna. Samo avtomate za led naj še postavijo na vsakem koraku, pa bomo tam.

To, kar sem doživel v Ameriki je totalen absurd. En jesenski petek se odločimo it malo po trgovinah, zunaj na parkingu vročina, termometer na bližnji stavbi je kazal 102F (37-38°C). V najbližji trgovini je bila klima nastavljena na 65F (18-19°C). Pa to ni bila trgovina z živili ampak s cotami. Pri vratih je se posebej fino pihalo, tako da je bil šok pri prehodu še večji. Klime pa tudi vsepovsod - v hotelu v sobi normalno, na hodniku še ok... ampak v dvigalu!

Rezultat vsega tega je bil en fajn prehlad, tako da sem do konca našega obiska hodil le še v Walmart, kjer je bila klima nastavljena kolikor toliko spodobno.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

grex ::

Izi poglej, najverjetneje jim nisi ciljna skupina in predstavljaš manjšino največjih zapravljalcev. Slo-tech forum ne more biti reprezentativen za splošno populacijo.
Če kujejo dobiček, ne morejo biti kreteni. Karkoli počnejo, prinaša dobiček.

Prav tako (verjetno) nisi človek, ki je za majčko pripravljen odšteti €1000 ali za suknjič €3000. Povej mi, kdo bi poleti kupil kakršenkoli suknjič, če bi se spotil, preden ga sploh nase spravi ali se spotil po tem ko se v ogledalo opazuje in prepričuje, da se €3000 splača.

grex ::

Zanimivo je, da v vročih deželah dajejo klimo na zelo nizke temperature. In obratno v zimski sibiriji, ko požene temperatura na -40 stopinj, se v stanovanjih grejejo na +30 stopinj.

BigWhale ::

Jackal, nisi navajen. ;>


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Temperatura v pisarni

Oddelek: Loža
486348 (4264) energetik
»

Koliko stopinj imate trenutno?... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
44462916 (42865) Riff
»

Zakaj odpirate okna? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
6010061 (7830) Nikec3
»

Zakaj se z radiatorjem ne da hladiti prostora ?

Oddelek: Loža
458187 (6672) Zion10

Več podobnih tem