Forum » Strojna oprema » Trdi disk sata2 in dvd enote :S help please!
Trdi disk sata2 in dvd enote :S help please!
gorgh ::
Torej punca je kupila nov SATA 2 disk, da bi povečala kapaciteto, ker je prejšnji ATA bil premajhen, problem pa se začne.
Po vklopu možnosti v biosu Ata + Sata načinu je disk viden tako v biosu kot v mojem računalniku (polna kapaciteta novega diska). Ampak sta pa zginla oba dvd roma (en pekač in en samo bralec), v kolikor je omogočen način sata + ata cd roma izgineta. Če je vkloplen ata only način je use ql, prav tako, če je priključen samo sata disk. Torej me tukej malo bega kaj bi to lahko bilo :S ker ne eno ne drugo ni praktično...
Pa še tole, sem pač odklopil stari Ata disk, da bi na novega sata naložil windowse pa se mi dogaja sledeče:
Use normalno, boota iz cdja (ampak ne vpraša, da nej pritisnem kerokol tipko če hočem bootat s cdja) grem skozi setup windowsev (un 1. korak) kjer izberem disk oz. particijo, mi skopira use fajle vendar se po prvem ponovnem zagonu pri inštalaciji windowsi spet začnejo sami od sebe nalagat pri 1. koraku :S
to lahko delam 10krat pa je vedno in isto, izbira diska pri inštalaciji je pravilna, saj je prikloplen samo sata disk, vendar le tega pokaže s kapaciteto samo 130gb, kar pripisujem mogočni starostni dobu xpjev.
torej, mi kdo kaj lahko svetuje, je mogoče napajalnik prešvoh, ter da sata disk požre za 2 dvd roma energije?
specifikacija računalnika pa je:
Napajalnik 300W
Mama plata MSI 865PE neo2 + p MS6728 atx (use sm prepisu ker ne vem kva je sploh kej)
proc pentium 4 2.8
2gb rama
seagate 120gb ATA
wd 400gb SATA II
DVD bralec
DVD pekač
floopy
TV TUNER
USB reža
grafična ati9600se
hvala za pomoč!
Po vklopu možnosti v biosu Ata + Sata načinu je disk viden tako v biosu kot v mojem računalniku (polna kapaciteta novega diska). Ampak sta pa zginla oba dvd roma (en pekač in en samo bralec), v kolikor je omogočen način sata + ata cd roma izgineta. Če je vkloplen ata only način je use ql, prav tako, če je priključen samo sata disk. Torej me tukej malo bega kaj bi to lahko bilo :S ker ne eno ne drugo ni praktično...
Pa še tole, sem pač odklopil stari Ata disk, da bi na novega sata naložil windowse pa se mi dogaja sledeče:
Use normalno, boota iz cdja (ampak ne vpraša, da nej pritisnem kerokol tipko če hočem bootat s cdja) grem skozi setup windowsev (un 1. korak) kjer izberem disk oz. particijo, mi skopira use fajle vendar se po prvem ponovnem zagonu pri inštalaciji windowsi spet začnejo sami od sebe nalagat pri 1. koraku :S
to lahko delam 10krat pa je vedno in isto, izbira diska pri inštalaciji je pravilna, saj je prikloplen samo sata disk, vendar le tega pokaže s kapaciteto samo 130gb, kar pripisujem mogočni starostni dobu xpjev.
torej, mi kdo kaj lahko svetuje, je mogoče napajalnik prešvoh, ter da sata disk požre za 2 dvd roma energije?
specifikacija računalnika pa je:
Napajalnik 300W
Mama plata MSI 865PE neo2 + p MS6728 atx (use sm prepisu ker ne vem kva je sploh kej)
proc pentium 4 2.8
2gb rama
seagate 120gb ATA
wd 400gb SATA II
DVD bralec
DVD pekač
floopy
TV TUNER
USB reža
grafična ati9600se
hvala za pomoč!
Dead_Eye ::
hmm, malo čudno si to spisal. V prvem odstavku pišeš, da če je priklopljen sata disk ni optičnih enot. Potem kako ti je uspelo bootat s CD-ja in celo skopirat podatke na disk, če naj ga ne bi videl?
Lahko, da si priklopil na napačen SATA port, ker ta plošča ima tudi Promise kontroler za ATA zadeve. Imaš 4 porte, priklopi na drugi par...
"
On-Board IDE
* Dual Ultra DMA 66/ 100 IDE controllers integrated in ICH5R
- Supports PIO, Bus Master operation modes
- Can connect up to 4 Ultra ATA drives
* Serial ATA/ 150 controller integrated in ICH5R
- Up to 150MB/s transfer speed
- Can connect up to 2 Serial ATA drives
- Supports Serial ATA Raid 0"
Če si priklopil SATA disk na isti kontroler kot 2x optične ATA enote ne bo zaznalo obeh hkrati. Pod Integrated peripherals najdi onboard SATA in dej na Enable, če ni že...
Lahko, da si priklopil na napačen SATA port, ker ta plošča ima tudi Promise kontroler za ATA zadeve. Imaš 4 porte, priklopi na drugi par...
"
On-Board IDE
* Dual Ultra DMA 66/ 100 IDE controllers integrated in ICH5R
- Supports PIO, Bus Master operation modes
- Can connect up to 4 Ultra ATA drives
* Serial ATA/ 150 controller integrated in ICH5R
- Up to 150MB/s transfer speed
- Can connect up to 2 Serial ATA drives
- Supports Serial ATA Raid 0"
Če si priklopil SATA disk na isti kontroler kot 2x optične ATA enote ne bo zaznalo obeh hkrati. Pod Integrated peripherals najdi onboard SATA in dej na Enable, če ni že...
The one and only
Hmm...ne razumem ravno tvojega odgovora ampak se mi zdi, da sem se s tem že igral, pa edino kar je blo, se je pojavljal na drugih IDE lokacijah v biosu, optičnih enot pa nikoli ni blo zaznanih (samo kadar je bil enablan način Sata + ATA mode v biosu) drugače itak tud tega sata ne bi vidu.
Drugač pa če te prav razumem, bi ti rad, da najdem pravi slot za novi sata disk, da bo shajalo use skup lahko?
Ker zdej je tkole (po spominu, ker nisem pri punci) prklopleno:
IDE Channel 1: ATA DISK SEAGATE 120gb
IDE Channel 2: DVD RW master in DVD reader slave
SATA 1: SATA 2 disk WD 400gb
SATA 2: prazen
kako naj pol povežem, da bi zaznalo?
Za lažjo predstavo sem pripel sliko, kjer je označeno kje je kam prklopleno...
[img]http://shrani.si/f/1j/4L/UGO5UMP/1/dsk....
Drugač pa če te prav razumem, bi ti rad, da najdem pravi slot za novi sata disk, da bo shajalo use skup lahko?
Ker zdej je tkole (po spominu, ker nisem pri punci) prklopleno:
IDE Channel 1: ATA DISK SEAGATE 120gb
IDE Channel 2: DVD RW master in DVD reader slave
SATA 1: SATA 2 disk WD 400gb
SATA 2: prazen
kako naj pol povežem, da bi zaznalo?
Za lažjo predstavo sem pripel sliko, kjer je označeno kje je kam prklopleno...
[img]http://shrani.si/f/1j/4L/UGO5UMP/1/dsk....
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gorgh ()
Sem probal še par malenkosti na slepo spremenit v biosu in se mi je v prvo usralo, tako, da zdej lepo use zazna in deluje tako kot mora!
hvala za pomoč"!
hvala za pomoč"!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Dva računalnika na izbiroOddelek: Kaj kupiti | 1249 (1092) | opeter |
» | Se mi ga splača nadgrajevati?Oddelek: Kaj kupiti | 1900 (1139) | cpu |
» | Abit NF-7s v2.0: Nastavitve BIOS-a za bootanje.Oddelek: Pomoč in nasveti | 2798 (2675) | jELKO |
» | SATA disk ne delaOddelek: Pomoč in nasveti | 1929 (1596) | madviper |
» | sata disk (Hitachi 7k250), namestitevOddelek: Strojna oprema | 3274 (2298) | Blind |