» »

10 printerjev na en server?

10 printerjev na en server?

Mati ::

Pozdrav,
zanima me sledeče. V pisarni imamo okoli 10 PC-jev in 10 printerjev. Vsak Pc ima konektan svoj printer.
Torej, če gre Jože1 domov in ugasne računalnik, potem Marjeta ne more sprintat ničesar na printer jože1.

Zanima me kaj je najelegantnejša reštev, da bi vedno vsi lahko printali na katerikoli printer. Razmišljam, da bi vse printerje povezal na 1 server, vendar ne vem, če bi potem nastale kakšne težave? Nimam izkušenj iz tega.

Mi svetujete kakšno drugačno reštev? Se dobi kak printserver, kjer naštepaš vse printerje gor in potem povežeš z routerjem itd...?

Hvala za odgovore

M-XXXX ::

Nebi bilo bolje imeti 1 printer prikopljen na enega izmed PC-jev in bi vsi preko tega printali?

steev ::

En p2 s cim veci PCI sloti (da das lahko gor cim vec usb/lpt), pa gor linux in print server.

Zakaj imate sploh 10 printerjev?
:|

Brane2 ::

Na ena majhna jetra počiš linux in če je treba par USB-LPT konverterjev ( za tiste tiskalnike, ki imajo samo LPT port, če še imaš kaj takega).

Daš gor sambo, če rabiš zraven še filesharing in pa cups ( printing server). Windows mašine lahko printajo direktno na CUPS prek ipp/http.

Linux omenjam zato, da bo cena čimnižja. V ta namen je optimalen kak stroj prejšnje generacije, ki bi ga drugače vrgli stran ali zamenjali. Po moje bi vse od P3 celeronov in naprej moralo biti več ko preveč za tako zadevo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Chessman ::

- prva rešitev priklopiš en super zmogljiv (po možnosti barvni laser) katerega potem vsi uporabljajo, prednost izpis super hiter, izpis ponavadi cenejši, v primeru mutifunkcijske enote imaž tako rešen problem fotokopirca in falsaa v eni napravi, slabosti ko sprintaš neki dokument se moraš vstati in oditi do tiskalnika, kar pa glede na to da tak tiskate vsi na vse printerje že sedaj potrebno narediti
- druga rešitev je kot si že sam omenil en računalnik kam pač priklopiš vse printerje (OS lahko Win ali Linux), v primeru usb tiskalnikov ne potrebuješ niti PCI portov uporabiš samo USB hub, v primeru LPT tiskalnikov pač dodaš v računalnik kakšno multi LPT port kartico in to je to, prednost razen željene funkcije printanja na ta tiskalnik ko so ostali računalniki ugasnjeni nič dobrega, slabosti rabiš nov računalnik, vse printerje moraš dati v isti prostor kot je ta računalnik, torej si na istem kot da bi imel samo en močneši tiskalnik, ali pa da od serverja pa do vsek tiskalnikov potegneš ustrezni printer kabel in upaš da bo delovalo, ker imaš pač omejitve glede dolžine USB ali pa LPT kabla, Pa še v primeru da več tiskaš mora računalnik premleti vse dokumente.
-tretja možnost tiskalnike priklopiš namesto na računalnik na omrežje, tudi tistega iz prve rešitve, vsak tiskalnik kateri je vklopljen lahko uporabiš kadarkoli, ne potrebuješ ekstra računalnika za priklop vse računalnikov. vse kar potrebuješ je tiskalnik z vgrajenim LAN portom ali pa a tiskalnik kateri ga nima ustrezen LAN - USB(LPT) adapter

ToniT ::

Najboljša rešitev je en fotokopirec z mrežno kartico. Edini problem je navaditi ljudi, da je treba stopiti 10m po sprintan papir. To je tudi daleč najbolj poceni rešitev. Vse ostalo so kompromisi.

bond007 ::

Jst bi tko naredu, da bi namesto ugašal računalnike jih dal v standby (poraba par W pa še takoj se zbudi...) in uporabil WOL, ko bi kdo želel printati na katerem od printerjev. Pri meni doma to lepo deluje (enako za skupno rabo datotek).

Mati ::

Več printerjev potrebujemo, ker imamo predtiskane papirje in nam služijo tiskalniki za printanje računov, printanje nalepk, printanje dobavnic + poštnih nakaznic....

Načeloma sem se odločil za varianto, da bom na en PC v mreži nafilal vse printerje in jih share-al. Računalniki niso problem, ker imamo dovolj neuporabljenih na razpolago, ki nam ležijo v skladišču.

Hvala za nasvete.

Chessman ::

USB ali pa LPT varijanta ti reši problem vsak uporabnik obdrži na svoji mizi tiskalnik vsi tiskalniki pa so priklopljeni na mrežo

Glede potrebe po različnih papirjih pa lahko uporabiš multifunkcijski printer kateri ima več pladnov za papir, pa ko tiskaš samo izbereš iz katerega predala naj vzame papir + pa še kopirca ne rabiš posebaj

steev ::

Sej teli printserverji so v redu ampak tudi dragi. Pač 10 printerjev.
:|

Tomay ::

Zraven tega na večini novih poceni laserskih tiskalniki ne delujejo, ker so firme začele razvijat svoje protokole, ki jih ti printserverji ne znajo prebavit. Naprimer canon CAPT.
Voodoo 4Ever

Zheegec ::

Jao, 10 printerjev 8-O Daleč najboljša varijanta je z enim novim tiskalnikom z večimi predali za papir - jih imaš lepo označene, na vsakem je napisano kaj je notri in si zmagal.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Brane2 ::

Razen seveda , če rabiš za ene stvari recimo iglični tiskalnik ( tiskanje samokopirnih obrazcev), za druge poceni laser ( računi recimo), za tiskanje CDjev/DVDjev poseben tiskalnik, za kake barvne fotke recimo dober inkjet s širokim barvnim razponom ( 8 črnil itd), za tiskanje načrtov in podobnih stvari A3 ali A2 tiskalnik itd.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zheegec ::

No v tem primeru rabiš maksimalno 3 tiskalnike... En dober inkjet s photo-quality, ločenimi kartušami in duplexom ter možnostjo tiska na CD/DVD (200€), en iglični tiskalnik in pa kakšen dober A3 printer s poceni kartušami in mrežo (500€).
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Brane2 ::

Kaj pa, če imaš za DVD posebna črnila, za fotke pa druga ? ali pa, če ne maraš/moreš menjati papirjev za CD tray cel čas ?

Kar se A3 laserjev tiče, ne dosegajo dobrih pljuvačev niti približno. Dobri so lahko za mnoge namene, ampak če na nek način rabiš več, si s tistim ne moreš pomagat.

Še nisem videl laserja z 8 barvami, vsaj ne za normalen denar. Tudi A2 ali A1 laserji ne rastejo ravno na drevju.

In če rabiš stvar za tisk letakov, rabiš spet poseben tiskalnik. Ravno tako za fotke, če delaš kaj bolj občutljivega.

Scenarij z 10 tiskalniki se mi zdi čisto realen in ne brez prednosti. Ena je recimo redundanca. Dostikrat veliko pomeni, če imaš na voljo poleg rešitve, ki jo stalno uporabljaš, na voljo tudi par sekundarnih, ki so nekomu drugemu pač primarne.

Če imate recimo vsak svojega poceni pljuvača, ti to lahko pride prav, ko bi rad na brzino sprintal večjo količino CD/DVDjev in jih lahko printaš recimo na 4 tiskalnikih...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Veron ::

elegantna rešitev je tudi print server, če printerji nimajo ETH priklopa. Tako lahko printer daš direktno na mrežo in ni odvisen od nobenga pcja

Mati ::

Saj printserver je ok rešitev, se mi pa zdi vseeno ceneje eno mašino priklopit v router in izmašine peljat vse printerje, kot nakup 10 printserverjev.

Zakaj 10 printerjev.

Primer: Imamo določen program, ki je nujno potreben za naše delo podpira pa samo določen tiskalnik in sicer ta star HP Laserjet, ki printa iz DOS direktno itd. Vem, da bi se dalo urediti kaj z novimi driverji, itd....vendar nebi želel o tem debatirat trenutno. Poizkusili smo, nato je firma stala 2 dni, da smo zadevo spravili v prvotno stanje. Teh tiskalnikov je 3. Vsaka pisarna ima svojega.
Nato imamo 2 tiskalnika za printanje predtiskanih računov. 1 tiskalnik za printanje poštnih nakaznic itd....

V glavnem hvala vsem za nasvete, odločil sem se postaviti dodatno mašino in share-at vse printerje z vsemi postajami. To se mi zdi najcenejša in najzanesljivejša rešitev.

Chessman ::

veron: kaj ne poveš print server tudi obstaja. Če bi malo bolj pozorno prebral vse kaj je bilo napisano bi lahko videl da sem ga omenil v obeh mojih postih

Veron ::

@Chessman izivi momče, ampak tud vsazga linka k vsi postajo pač se mi ne da klikat. Jebiga je podvojena ideja, se zgodi, bilo i prošlo, tip rešu problem zakaj delaš novga?

steev ::

Sej u bistvu je tut njegova ideja podvojena, tko da se ne sekiri zarad takih.
:|

Chessman ::

Veron : kdo pa pravi da moraš a kakšen link kliknit, če samo prebereš kaj je napisano vidiš da je govora o print serverju.

PS: pa brez zamere, samo oči na prava mesta pa bo

Veron ::

ah spet se mi ni dalo brat, sem videl samo tvoj post z 2 linka, nevermind


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Print server

Oddelek: Pomoč in nasveti
171737 (1333) Invictus
»

Hiter A2 tiskalnik

Oddelek: Kaj kupiti
171743 (1504) Barbarpapa2
»

DOS print windows XP

Oddelek: Operacijski sistemi
111758 (1585) gumby
»

Tiskalnik za tiskanje obrazcev (kot na bankah)

Oddelek: Kaj kupiti
71241 (1093) kalko
»

Print server

Oddelek: Pomoč in nasveti
191916 (1534) nonenone

Več podobnih tem