» »

Hrapavost kolektorja

Hrapavost kolektorja

M@73Y ::

pozdrav.
Zanima me če ima kdo kaj literature glede vpliva hrapavosti kolektorja elektro motorja na izrabo ščetk in na ostale vplive. Oziroma kar koli na temo hrapavosti kolektorja.
Hvala.

Matej
..jump into psytrance tunnel..

Brane2 ::

Si se ob razdrtju motorja spomnil črnogorskih junaških korenin in se ti ne da pošmirglat zadeve ali ima to kak globlji pomen ? :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Azrael ::

V manualih za velike stroje je ta podatek vedno naveden. V knjigah pa glej knjige na temo preizkušanje električnih strojev. Mogoče kaj najdeš tudi v pdfjih proizvajalcev el. strojev.

Dovoljena ekscentričnost kolektorja se meri v stotinkah mm (tudi pri kolektorjih premera 30 cm in več). Če je ekscentričnost večja, skuri ščetke in dodatno poveča ekscentričnost kolektorja lahko, v ekstemnih primerih, že v nekaj urah.

V vsakem primeru ščetke odpovedo mnogo hitreje, kot če je kolektor tak kot mora biti (gladek in scentriran). Ob enormnih cenah ščetk in njihovih držal, je vsako šparanje pri vzdrževanju kolektorskih strojev zelo nesmiselno.

Če je kolektor obrabljen, rabi struženje, seveda pa mora biti tako stružnica OK in strugar vedeti kaj dela (če ne zna scentrirati, bolje, da se stvari ne loti).

Kakšni zanič noži ali prehudi pomiki tudi naredijo precej preglavic, lahko tudi odpre kolektor. Menjava ležajev pa je po struženju kolektorja itak obvezna. Vsako polovičarstvo je tu zelo drago.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bosch kuhijski robot vprašanje

Oddelek: Loža
62328 (2195) fikus_
»

pralni stroj skače (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5317884 (10182) perci
»

Kako odpreti ta smoothie maker

Oddelek: Loža
253259 (2131) mojca
»

Moj motorček za čoln piska

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
141918 (1506) Pyr0Beast
»

enosmerni motor je zgubil na moči

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
53119 (2953) Azrael

Več podobnih tem