Forum » Strojna oprema » Starejši računalniki - uradna tema
Starejši računalniki - uradna tema
dela ::
Imate še doma kak starejši računalnik? Za kaj ga (če sploh) uporabljate?
Splošna debata, slike, dealanje komponent pod mizo (preko PM) nasveti o računalnikih, ki imajo takt glavnega procesorja manj od 1000 MHz, so stari več kot 5 let in je njihov glavni procesor izdelan na 180 nm ali starejši tehnologiji.
Sem spadajo tudi ostale platforme: C64, amige, spectrumi ...
Enostavno imam rad računalniške muzeje in sem dobil idejo, da bi lahko furali kakšno podobno zadevo tudi na forumu. Vse o starejših računalnikih, skratka.
Splošna debata, slike, dealanje komponent pod mizo (preko PM) nasveti o računalnikih, ki imajo takt glavnega procesorja manj od 1000 MHz, so stari več kot 5 let in je njihov glavni procesor izdelan na 180 nm ali starejši tehnologiji.
Sem spadajo tudi ostale platforme: C64, amige, spectrumi ...
Enostavno imam rad računalniške muzeje in sem dobil idejo, da bi lahko furali kakšno podobno zadevo tudi na forumu. Vse o starejših računalnikih, skratka.
dela ::
Pri meni se v kleti valja pokvarjen C64, ki sem ga kot mulc uporabljal za igre. Bil je tudi en P1 100 MHz, tega več ni, razen njegovega AT napajalnika, ki se še vedno valja v kleti - iz njega sem ukradel ventilator in nekaj kablov.
V sobi mi pod mizo prostor odžirata:
- duron 700 z 128 MB RAMa, 6,4 GB Fujitsu Siemens diskom, Geforceom 2 MX in 250W napajalnikom v midi ATX ohišju z navpično postavljenim napajalnikom - hlajenje procesorja - odklopljen chrome orb, ker je preglasen, zaradi tega rahli problemi s pregrevanjem ob zahtevnih opravilih. Drugače deluje super, a se trenutno ne uporablja,
- celeron 400 z 32 MB RAMa, 4,3 GB Fujitsu Siemens diskom, integrirano grafiko in mrežno kartico z 200W napajalnikom in prav tako v midi ATX ohišju. Se vklopi, a ne prikaže slike, piska nič. Sumim integrirano grafiko.
Temo sem odprl tudi za to, da bi na podlagi drugih sistemov dobil idejo/motivacijo (in tudi vsi ostali, ki se vam računalniki valjajo doma), da bi končno iz teh dveh računalnikov izdelal nekaj koristnega, kakšen DOS/Win 95 gaming box ali router.
Slike mojih računalnikov še sledijo ...
V sobi mi pod mizo prostor odžirata:
- duron 700 z 128 MB RAMa, 6,4 GB Fujitsu Siemens diskom, Geforceom 2 MX in 250W napajalnikom v midi ATX ohišju z navpično postavljenim napajalnikom - hlajenje procesorja - odklopljen chrome orb, ker je preglasen, zaradi tega rahli problemi s pregrevanjem ob zahtevnih opravilih. Drugače deluje super, a se trenutno ne uporablja,
- celeron 400 z 32 MB RAMa, 4,3 GB Fujitsu Siemens diskom, integrirano grafiko in mrežno kartico z 200W napajalnikom in prav tako v midi ATX ohišju. Se vklopi, a ne prikaže slike, piska nič. Sumim integrirano grafiko.
Temo sem odprl tudi za to, da bi na podlagi drugih sistemov dobil idejo/motivacijo (in tudi vsi ostali, ki se vam računalniki valjajo doma), da bi končno iz teh dveh računalnikov izdelal nekaj koristnega, kakšen DOS/Win 95 gaming box ali router.
Slike mojih računalnikov še sledijo ...
blazp88 ::
v torek se bo upokojil mail server toshiba satellite pro 420cdt (p100 40mb rama, 2gb disk, redhat 6.2) ki je pridno služil svojemu namenu od aprila 2000. Dol je padel, ko se je menjalo disk, pa kako kartico kdaj, drugače pa je la. Zadeva je bila super, ker je bila tiha in ni grela prostora + imel je baterijo, če je prišlo do izpada elektrike. Baterija še danes drži >2h ur. Sicer bi ga imeli še naprej, ampak imap serverja žal ne bi prebavil.
Kaj pa zdaj z njim? Nič, gor grejo eni stari winsi, potem pa se bo lepo znašel v družbi vmesnikov ter tega , gor pa gre še firefox in je to vrhunska zadeva za imet v garaži.
Kaj pa zdaj z njim? Nič, gor grejo eni stari winsi, potem pa se bo lepo znašel v družbi vmesnikov ter tega , gor pa gre še firefox in je to vrhunska zadeva za imet v garaži.
blazp88 ::
potem pa imam od starih pcjev še en pentium 3 450, 384 mb rama, katerega uporabljam, kadar je treba skopirat kakšen disk, drugače pa za DL.
Tomay ::
Imam cel kup starih mašin v glavnem za rezervne dele. Od 486 133 oc 160, pa do p3 700 in duron 800.
Celeron 900 512ECC rama, plata gigabyte BX AT slot 1 + slot1 na fcpga konverter, 120GB disk. To je verjetno ena najhitrejših AT konfiguracij. Poganja pa windows 2003 server za remote dostop, backup in mail. Ne menjam za noben derar, čeprav so ventilatorji malo glasni
En sistem imam brez ohišja samo za testiranje ... P3 700 ...
En tak star sistem je bil mp3 player za žurke P1 200 + win98, sedaj smo že napredovali izven obsega te teme.
Naslednji projekt pa je M0n0wall na P1 200 ali duron 800 (odvisno kaj porabi manj el oz. bo tišje) + 32mb compactflash kartica na CF to IDE adapterju, brez diska in cd-roma. Vse to v kako čim manjše ohišje.
Na eni mašinai ranga 500mhz še imam linux.
Od vsega naštetega je v redni 24/7/365 uporabi samo prva konfiguracija. Ostalo občasno, se pa poskušam navlake počasi rešit, ker jemlje tudi precej prostora.
Celeron 900 512ECC rama, plata gigabyte BX AT slot 1 + slot1 na fcpga konverter, 120GB disk. To je verjetno ena najhitrejših AT konfiguracij. Poganja pa windows 2003 server za remote dostop, backup in mail. Ne menjam za noben derar, čeprav so ventilatorji malo glasni
En sistem imam brez ohišja samo za testiranje ... P3 700 ...
En tak star sistem je bil mp3 player za žurke P1 200 + win98, sedaj smo že napredovali izven obsega te teme.
Naslednji projekt pa je M0n0wall na P1 200 ali duron 800 (odvisno kaj porabi manj el oz. bo tišje) + 32mb compactflash kartica na CF to IDE adapterju, brez diska in cd-roma. Vse to v kako čim manjše ohišje.
Na eni mašinai ranga 500mhz še imam linux.
Od vsega naštetega je v redni 24/7/365 uporabi samo prva konfiguracija. Ostalo občasno, se pa poskušam navlake počasi rešit, ker jemlje tudi precej prostora.
Voodoo 4Ever
krneki0001 ::
Jst imam 3 serverje P3 xeon 750MHz. Vsi trije delujejo brezhibno in še vedno delajo 24/7.
zee ::
pred casom sem prisel do enega PowerMac-a (letnk 1996 ali 1998), vendar sem ustel, ker nisem vzel se adapterja za tipkovnico tako, da mi zadeva krade prostor v garazi (primerno zapakirana) ze nekaj casa.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Vuli ::
jaz mam eno kišto z Abit VA6 (slot 1), PIII-900mhz, 256mb, 1gb SCSI disk, in 80gb WD
in komponente Qdi P4i865PE Novo(s478), Celeron D 2.8ghz, 2x512mb ddr patriot cl2.5 in mam za rezervo(za TV gledat) če se trenutnemu compu kaj sfuka. Ponavad k nadgradim bios, sem mi ta comp ne zbudi od 1h-24h.
Kar neki.
in komponente Qdi P4i865PE Novo(s478), Celeron D 2.8ghz, 2x512mb ddr patriot cl2.5 in mam za rezervo(za TV gledat) če se trenutnemu compu kaj sfuka. Ponavad k nadgradim bios, sem mi ta comp ne zbudi od 1h-24h.
Kar neki.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|
bond007 ::
1.kišta p3 500 - undervoltan na 1.8V , 384MB rama, 40GB disk. Uporabljala se je za pisarniška opravila, pred kratkim je bila zamnjana z e2140,1GB rama,... Delala je ene 7 let praktično skoz 24/7. Sploh ne vem zakaj menjava- no mogoče se je firefox pa openoffice kako sekundo dlje odpiral - ampak zato kupit novo kišto za 200€ je blo mal brezveze. Verjetno bom dal ta komp eni mali punčki (8 let), ko je čist navdušena nad kompi, edino monitor še rabim nekje staknat.
2. IBM kišta - vse integrirano, celeron 333A, 128Mb rama, brez diska... menjam za kilo taboljših mandarin! Tudi leži v kleti...
2. IBM kišta - vse integrirano, celeron 333A, 128Mb rama, brez diska... menjam za kilo taboljših mandarin! Tudi leži v kleti...
karafeka ::
Ima kdo morda mogoče pokvarjen radeon 9100 ? Rabil bi samo kompleten ventilator z ohišjem za simbolično ceno. Na ZS.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vaše računalniške komponente skozi zgodovino? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 8415 (5217) | floyd1 |
» | Vaš prvi mlinček (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 8127 (5145) | opeter |
» | Kaki PC majo vasi starsi? (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 5425 (4483) | BoLhCa |
» | Anketa za vse Slo-tech-ovce (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 5855 (4996) | Tiger |
» | KonfiguracijaOddelek: Loža | 2853 (2421) | msmiha |