» »

Povračilo davka od nakupa na Hrvaškem

Povračilo davka od nakupa na Hrvaškem

mastr1 ::

Lep pozdrav!

Zanima me, kako je s tem povračilom davka-celoten postopek glede tega. Na Hrvaškem nameravam (če se mi seveda izplača) kupiti prenosnik HP NX7300 T5500 za ceno 580 eur (mimogrede, kakšna se vam zdi cena za TAK prenosnik). Ko/če bi dobil davek nazaj, bi me prenosnik dejansko stal okoli 500 eur.
Malo sem brskal po googlu pa vso zadevo razumel na sledeči način: nabaviš robo, trgovec ti napiše obrazec za povračilo DDV-ja (njihovega PDV-ja), robo prijaviš na hrvaški carini in ti tam štemplja. Nato bi moral po pravilih prijaviti robo tudi na slovenski carini in plačati davek (ali nekaj podobnega). Če je tako, z vračilom davka ni nič, samo dodatno delo s hrvaškim davkom. Torej bi ga moral "prešvercati" skozi mejo. Imate kako zamisel, kako? Ali bi lahko Slovencem rekel, da je to pač moj prenosnik, kupljen v SLO? Kakšne sankcije sledijo, če te zalotijo? Baje da obstaja neki "tihi dogovor" med slovenskimi in hrvaškimi cariniki, da hrvaški cariniki obvestijo slovenske carinike, ko spravljaš robo čez mejo. Imate kake izkušnje s tem?
Kje/kako nato dobiš izplačan nazaj davek, če oz. ko ti ga uspe spraviti čez mejo?
P.S.: garancija je enoletna, mednarodna. Ali jo lahko uveljavljam tudi v Sloveniji, in če jo lahko, kje? Ali bi se moral voziti na Hrvaško, če bi prišlo do kake okvare?

LP
  • spremenil: mastr1 ()

kmetek ::

stari model.

YOU ::

a ti mogoče kopuješ v hrvaški trgovini hgspot?
Največja vrednost katero še lahko pripelješ skozi carino je 1500kun, no če je malo več tudi gre.
Za mejo pa tako. Ko ti kupiš stvar tam, ti on da obrazec, katerega neseš na hrvaško carino da ti ga štemplja in nato ga daš še na slovenski strani, potem potem pa moreš it nazaj na hrvaško stran----(nazaj v trgovino vendar to kar si kupil nesmeš met sabo--nabavi si še enega da te počaka na slovenski meji) in potem v tej trgovini daš ta list in dobiš davek nazaj!!

Prenosnika se ti nesplača kupovat, ker ga neboš mogu pripeljat čes, razen če ga boš švercu, samo potem garancije in davka ne dobiš nazaj.

Lp

[BeN] ::

Lahko ti pa napišejo taxfree obrazec, preko katerga si davek povrneš na večino menjalnicah in poštah pri nas, res pa da dobiš le 16%, tako, da se ti ni potrebno vračat v HR. Vendar moraš obrazec še vedno potrdit pri hrvaških carinikih!

Preko slovenske meje pa enostavno švercaš, drugače ne gre. Če bi hotel našmu cariniku dopovedat da je računalnik tvoj, bi ga moral že prijavit v vstopu v HR! :)

Sam sem švercal celo kišto ne sam laptop, in ni bilo problemov... Res pa da mam tablice na avtih KK, tak da smo kao domači za carinike ;)

pa velik sreče...
--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: [BeN] ()

mastr1 ::

Kmetek: res je star model, kljub temu pa se mi zdi da ima dobro konfiguracijo za ta denar. Sicer pa nisem ravno stručko na tem področju, tako da tega ne morem zagotovo trditi

YOU: ne vem (še) katera štacuna je to. Se ti torej to vračanje davka zdi bolj misija nemogoče?

[BeN] ::

Se ti torej to vračanje davka zdi bolj misija nemogoče?


To počnemo že vsaj 10 let, tako da vrjemi, da je mogoče! :)
--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

mastr1 ::

Mater, ko ne poznam sistema. Še nikol nisem švercal:D . Nebi rad, da me tam nabašejo. Na kateri mejni prehod je pa treba iti?
Če bi mi uspelo ga spravit čez mejo, bi blo res poceni. Toda, če nebi blo če, bi mi na s'kretu peli, in ne čepeli!!

Reaper ::

res je, tako kot je rekel TOM. V trgovini izpišejo obrazec, tega štempljaš na Hrvaški strani prenosnik nekam skriješ na slovenski strani si tiho kot mišek, drugače te ufarijo po žepu in se ti potem praktično ne splača hoditi na hrvaško kupovati.


Čez mali mejni prehod lahko pelješ maksimalno 1500kun po osebi, se pravi na enem računu je lahko največ za 1500kun izdelkov drugače te čez malobomejnega ne spusti, ker imajo prepoved da štempljajo stvari ki so višje od 1500kun. Pred kratkim sem kupil matično ploščo, disk, procesor in grafično karticon, Procesor sem dal na en račun, matično in disk na drugega. Drugi dan pa sem se odločil za grafično kartico (cena: 1505kun). Ko sem se peljal na hrvaško sem vprašal njihovega carinika če bojo kakšni problemi glede teh 5ih kun in mi je lepo razložil da on ne bi delal problemov, vendar mu zakon to prepoveduje (da mi štemplja blago v vrednosti več kot 1500 kun) zato me je poslal, ko se bom vračal na drug maloobmejni prehod, ki nima omejitve koliko lahko čez njega pelješ, tako da nisem rabil na tavelikem prehodu čakati v koloni :)

samo je pa res da KK tablice delajo čudeže >:D

P.S.: ko sem sma iskal komponente za računalnik je bil HG-Spot kar drag. Sam sem nabavil vse v KLIKNI. Pokličeš če imajo na zalogi, rezerviraš, pač poveš da si iz Slovenije pa da se ne voziš brezveze, ti povejo kodo rezervacije in se potem v trgovini zglasiš s to kodo in to je to imajo pa TAX-FREE način obračunavanja PDV-ja tako da lahko potem PDV dvigneš v Sloveniji ampak ti TAX-FREE nekaj od vrnjenega denarja vzame ampak boljše nekaj kot nič.

LP

mastr1 ::

Štacuna je pa OČKO Computers, če je komu kaj znano. Videti je, da je to ena konkretna štacuna. Ima kdo kake izkušnje z njimi?

Reaper ::

lp, ne poznam trgovine, konkretna pa se mi tudi ne zdi, ker sem iskal na njej prenosnik hp 8710 in ga nimajo, je pa malo konkretnejši prenosnik :)

mastr1 ::

Mislil sem v tem stilu, da imajo urejeno inetrnetno stran in da niso neki mutibariči. Če bi hotel izvedeti za vse modele, bi jh moral kontaktirati po mailu, vsaj jaz tako mislim. Ni pa nujno, da ga res imajo.

YOU ::

mastr1: švercat? Seveda da se da. Sam če te dobijo, pol bolš, da bi si u sloveniji kupu zelo zelo drag prenosnik.
poglje tukaj če boš našel kaj KLIK

Reaper: ma pa hgspot ugodnejše cene od trgovine ki si jo navedel ti.

mastr1 ::

Ta trgovina, ki si jo navedel, ima tak prenosnik ZA za 1000eur (7251 kn), TA pa za 577 eur (4200kn). Razlika je očitna, se ti ne zdi? Software pa me ne zanima, lahko je čisto gol.

OZZY ::

Nujno taxfree obrazec ker lahko dvigneš pri nas. Je pa res, da teh obrazcev večinoma hrvati nimajo in ti izdajo obrazec brez te oznake, s katerim se moreš potem vrnit v trgovino, da dobiš nazaj. Vsaj lansko leto do marca je bla taka situacija. Upam, da je sedaj kaj boljša.

poleg tega majo hrvati pri vešji vsoti foro, da moraš dat še številko registracijske tablice in hitro se zgodi, da lahko javijo. Sam sem se ponavad rešu tako da sem reku, da jo ne vem na pamet in če želijo grem pogledat pa ni blo nikol potrebe. je pa enkrat frend kupu za cc 1500 evrov pa je dal registracijo in so ga slovenci takoj povprašal kje ma to pa to...Pač so hrvati javli.
Go with the flow.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OZZY ()

YOU ::

mastr1: nisem reku da imajo vse ugodneje. Majo veliko ugodnih stvari(gledal sem procesorje, grafične , rame, diske).Moreš pa vedet da 7251 deliš z 1.22 pa dobiš ceno ki jo plačaš. 1.22 pa pomeni davek, ki ga dobiš nazaj. Potem pride cena 808€, ampak tut prenosnika za 500€ "nemoreš" pripeljati če mejo.

mastr1 ::

Ta stacuna ima oznako tax free, tako da lahko davek "iztržim" v Sloveniji! Če bi že prijavljal na slovenski meji, koliko bi plačal na slovenski strani? Da bi pač davek z hrvaške strani normalno dobil nazaj. Bi se pokrilo eno z drugim?
Lahko pa bi naredil na naslednji način: dobim račun od enega prenosnika, kupljenega v sloveniji in šel cez mejo. Če me tam nebi nič vprašali, ali imam kaj za prijaviti, bi potem preprosto šel nazaj čez mejo in če bi me slovenec vpršal, ali imam kaj za prijaviti,bi rekel da nič. Če bi iskal po avtu in našel prenosnik, bi mu pač pokazal oni račun in bil krit. Na vprašanje, zakaj ga nisem prijavil ob vstopu na Hravaško pa bi rekel, da me ni nihče nič vprašal in se malo naredu nevednega.
Zanima me seveda, ali bi se nato tako poglobil v račun, da bi preverjal, ali se ujema artikel na računu z tisti, ki bi ga "ven" peljal ai ne?
Bi bil dovolj, da bi imel račun od HP prenosnika, samo drugi model? Bi opazili da ta račun ne ustreza temu artiklu?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mastr1 ()

VolkD ::

mastr1, če si za šverc potem švercaj, če nisi, potem pusti vse skupaj.

Iz vsega kar si že do sedaj povedal pa očitno za šverc nisi, ker če bi bil, bi bil povsem tiho o svoji nameri. Zdaj imate pač v teh vaših krajih probleme in dileme s temi stvarmi. Sam živim na sami Italijanski meji in sem vse te dileme že zdavnaj razčistil.
Šverc bi mi, tako kot verjetno tebi (vsaj videti je tako) požrl preveč živcev. Izkupiček bi tudi v primeru uspeha bil mižeren. V času, ki si ga in ga še boš porabil, ko se boš ukvarjal s to dilemo, bi ta denar že kako drugače zaslužil.

Razmisli kar sem napisal, po potrebi preberi še enkrat in se odloči med dilemo ali potrebuješ teh nekaj evrov ali pa ti je nujno potreben adrenalin.
Če adrenalina ne potrebuješ, se moraš zavedati, da ga boš vseeno dobil in ti bo še kako viška hodil.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

iso2000 ::

Ma res malo kompliciraš.
Kot prvo, po mojih izkušnjah se carinikom niti ne da ukvarjati s prijavljanjem notebookov - vsaj meni ga do sedaj še ni uspelo prijaviti na meji, ko sem šel na Hrvaško. Vedno se me znebijo z besedami osebna prtljaga. Isto se mi dogaja za fotografsko opremo.
Naprej-ko imaš poštemplan Tax-free obrazec, ga neseš čez mejo in unovčiš To je to. Na naši strani pa si tiho. Samo,če ti najdejo dokumente si ga naje**l. Če bi se jaz tega loteval bi si kupil še kuverto in znamko in si z mejnega prehoda poslal poštemplane dokumente po pošti.
Sam kaslc moraš poiskat ;-)
Pa verjetno je fajn, če prehodi niso skupaj, da te naši ne bodo videli čarati tam okrog.

Kolikor vem carine na računalniško robo ni, davek pa v vsakem primeru plačaš 20%. Tako, da če dobiš tam 16% nazaj, boš tu plačal še 20%. Seveda ob predpostavki, da boš prjavu zadevo.

Glede prijavljanja robe na izhodu - ponavadi je potrebno imeti serijsko številko, če ti uspe zadevo prijavit (glej zgoraj)

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: iso2000 ()

bosmla ::

Bolj se splaca obratna varianta: Ce poznas koga, ki se vsakodnevno vozi na delo iz Hrvaske (njihov drzavljan) v Slo. - pri nas kupis robo pa das za vracilo davk njegov pasos on ti ga odpelje cez mejo, postemplja papirje na Slo. strani potem pa obstajajo dve moznosti: sverca cez svojo mejo (ker je redni gost toliko lazje) drugi dan pa cez obe nazaj ali pa ga pocakas v prostoru med mejama in odpeljes robo nazaj (seveda svercas). Slisi se mogoce zapleteno vendar sem obe varianti ze veckrat "zlorabil" in je vse slo BP.

McNato ::

mastr1: Tale prenosnik ni nov, ampak "obnovljen - RENEW", karkoli že to pomeni. Pod garancijo so ga vzeli nazaj in popravili. Verjento bi ga dobil na nemškem ebayu z manj sitnosti in po nižji ceni.

Zeberdee ::

Jao, kva se zajebavaš, greš po merverštojer, vržš liste v avto in to je to. A ti bodo šli avto gledat? Nisi resen.

kekz ::

samo je pa res da KK tablice delajo čudeže

Kakšna traparija, jaz sem iz Kranja, tablice pa imam KP.
Oznaka na tablicah nima z naslovom lastnika nič skupnega, vsak ima lahko katerekoli. (torej navalimo vsi na KK >:D)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

TylerDurden ::

Boš povedal potem, ko te bodo na malem prehodu na Bregani čudno gledal, kot da si se zgubil.
Let\'s make some soap ...

Shkorc ::

Zanima me, kje se danes v Ljubljani lahko opravi vračilo PDV-ja (hrvaški DDV)? Papirje imam izpolnjene in požigosane, vendar ko sem klical na Pošto, so mi povedali, da tega ne počnejo že nekaj let, starih menjalnic pa tudi ni več.

Hvala za vaše odgovore.

1309976 ::

Pozdravljeni;

bom uporabil kar tole temo, ker se nanaša na stvari, ki jih želim vprašati in sicer:

1. Ima kdo kakšne posodobljene informacije (trenutno aktualne) glede natančnih zneskov do katerih je dovoljen nakup na Hrvaškem brez carine? Slišal (bral o) sem za zneske 1000 kun, 150 eurov, 300 eurov. Potrjenega zneska pa žal nimam.
2.DDV naj bi se pri nas vedno plačal, ker se podatki sporočajo slovenski carini oziroma DURS (zato tudi detaljen popis na hrvaški strani)? Je že kdo dobil plačilni nalog po pošti?
3. Kje v Sloveniji (po možnosti v CE) se lahko uveljavlja povrnitev DDV, če že ne greš nazaj na Hrvaško v 6 mesecih? Za INSO vem ampak je v Mariboru, na pošti pa kot kaže tega več ni mogoče narediti. Je kakšen drug subjekt, ki je razširjen po celi Sloveniji in se ukvarja s tem oziroma a veste za kak eleganten način povrnitve davka brez vožnje nazaj čez mejo?

lep pozdrav


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako je z vracilom davka na Hrvaskem ?

Oddelek: Loža
192497 (2130) ajamni2
»

Nakup komponent na Hrvaškem

Oddelek: Kaj kupiti
273876 (2866) dejansan
»

Plačilo davka pri nakupu na Hrvaškem

Oddelek: Kaj kupiti
52050 (1903) tomaz 06
»

Nakup računalnika v avstriji, povrnitev davka?

Oddelek: Kaj kupiti
162834 (2252) Širajzl
»

Nakup prenosnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
515099 (4361) okfec

Več podobnih tem