» »

Schengen - Evropa brez meja - je to lahko nevarno?

Schengen - Evropa brez meja - je to lahko nevarno?

Carousel ::

Slovenija je 21. 12. 2007 vstopila v Schengensko območje. Izraz Schengen v pravu in terminologiji bruseljskih uradnikov in politikov predstavlja mednarodni sporazum, ki je bil podpisan v vasici Schengen v Luksemburgu.

Slovenija je 21. decembra prevzela nadzor nad upravljanjem zunanje meje EU (hrvaška meja) ter odpravila nadzor nad mejami Avstrije, Madžarske in Italije. Na meji s članicami EU ni več carinskega nadzora, ostal pa je policijski nadzor (v milejši obliki).

In zdaj se postavlja vprašanje ali bo SLO z uvedbo Schengna kaj bolj ogrožena? Za zunanjo mejo s Hrvaško to ne drži. Obstaja pa problem glede Italije, Avstrije in Madžarske. Po padcu meje s temi državami bodo v SLO lahko prišli ljudi, ki prej niso smeli. Tudi v teh državah je stopnja kriminala večja. Nenazadnje se lahko spomnimo zadnjih primerov v Rimu, kjer je cigan napadel neko žensko. Z odprto mejo se bo tako povečala nevarnost kriminala in prihoda priseljencev iz Zahodne Evrope. Veliko lažji vstop v Sloveniji bodo imeli tudi priseljenci in ilegalci iz Severne Afrike, ki bodo prišli preko Italije. Lažji vstop bo omogočen tudi Poljakom in vzhodnim Slovanom, kar bi lahko povzročilo razcvet trgovine z belim blagom in prostitucije v Sloveniji. Nevarnost preti tudi za carinike saj jih bo veliko izgubilo službo predvsem, ko bo Schengenski prostor vstopila Hrvaška (a do tega je še vsaj 8 let). Je pa prav zanimivo spremljati dejstvo, da je poslanska skupina Zares vložila interpelacijo zoper glavnega “krivca” (minister Mate), ki je omogočil Sloveniji predčasni vstop v Schengenski prostor.

ahac ::

Heh.. zanimivo, da Italjane in Avstrijce skrbi, da bomo mi (revni, nerazviti balkanci) tja hodil... nas pa očitno ravno obratno.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

jype ::

Carousel> kar bi lahko povzročilo razcvet trgovine z belim blagom in prostitucije v Sloveniji.

Je že razcveteno. Mene to ne skrbi.

Za zdaj pozitivne učinke odsotnosti meje (obvezno sodelovanje policijskih sil šengenskih držav) smatram za močnejše od negativnih učinkov prostega gibanja.

Zdaj se pač ne moreš jit več skrit v Beljak, če pri nas oropaš banko, ker te bo tudi v Beljaku iskala policija.

Keyser Soze ::

Je že razcveteno. Mene to ne skrbi.

Mene pa to ful skrbi. Glih zato...
OM, F, G!

jype ::

No, imaš prav - skrbi me, a nič bolj, kot me je preden smo vstopili v šengenski prostor.

ceecee ::

meni se zdi "šenge" odlična stvar, vsaj kar se tiče priročnosti. Smo se pa že parkrat vrgli koga na foro - daj osebno, kje maš potni list, pa vedno kdo trzne...ful smešno, kako smo nekaterih stvari navajeni.

MadMicka ::

Kaj vas točno skrbi pri prostituciji? A da ne plačujejo davkov al to, da je premal konkurence, pa majo cene navite?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Vrhovno sodišče: v Sloveniji begunci ne morejo dobiti mednarodne zaščite

Oddelek: Problemi človeštva
445065 (872) Velki

Blaznost na slovensko-hrvaški meji (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
23638796 (32421) ADIJOOO
»

Shengen in Madžarska

Oddelek: Loža
61408 (1329) Daedalus
»

Kako bo z mejo v EU ?

Oddelek: Loža
161588 (1313) DaNe

Več podobnih tem