» »

Asus P5KR in težave z JMicron PATA/eSATA kontrolerjem

Asus P5KR in težave z JMicron PATA/eSATA kontrolerjem

[SkA] ::

Lep pozdrav vsem,

zanima me če ima morda še kak drug lastnik omenjene plošče težave z JMicron kontrolerjem, ki se nahaja na osnovni plošči. Opažam namreč, da se kontroler ne inicializira ob resetu. Običajno se njegov BIOS ob zagonu računalnika pokaže in lepo zazna priključen DVDRW, če pa računalnik resetiram BIOS izgine, posledično tudi v OSu (Windows Vista) izgine DVD pogon, kontroler pa ob "scan for hardware changes" OS sicer najde, ampak ne deluje pravilno. Generična napaka v Visti je "This device cannot find enough free resources that it can use. (Code 12)". Vse skupaj je malce smešno, glede na to da imam večino onboard zadev izklopljenih, edina PCI kartica zraven pa je Audigy 2 (poleg grafične).

Uporabljam zadnjo verzijo BIOSa, torej 0403. Še najbolj stabilno se kontroler obnaša v "IDE" načinu, v "AHCI" načinu mi deluje še bolj nestabilen ob resetih. Priznam da s prvotno verzijo 0203 nisem dovolj testiral (teoretično je to še edina opcija, ki je nisem preizkusil), pri verziji 0303 pa mi je plošča naključno resetirala grafično kartico, tako da neke pretirane izbire z BIOS verzijami nimam več.

Še kdo, da ima omenjene težave morda?

mesoreznica ::

Imam P5KR, opercijski sistem pa je Win XP. Tudi meni ob resetu ne zazna drive-ov, vendar ko se OS postavi vse deluje normalno tako da se nisem poglabljal v to težavo. Kontroler imam v IDE načinu.

LP
Gigabyte UD3P, E8500 @ 4.5 GHz , HD4870-X2, 4GB ram (Xtreeme Dark),
WD Velociraptor, LC Legion-X

Zgodovina sprememb…

[SkA] ::

Aha, najlepša hvala za info. Potem je morda težava v navezi z Visto. Sem poizkusi še najnovejše gonilnike z Jmicron strani, ampak mi ne deluje da bi bila težava v tem (namreč, ko sem prestavil v AHCI način sem testiral tudi z standardnimi S-ATA AHCI gonilniki znotraj Viste, pa je rezultat vedno enak).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Laptop: težava s trdimi diski

Oddelek: Strojna oprema
142238 (1955) solatko
»

WIN7 ne prepozna SATA diska

Oddelek: Operacijski sistemi
172951 (2487) Andy21
»

Soft RAID vs. Hard RAID

Oddelek: Strojna oprema
131696 (1469) OmegaBlue
»

OCZ z eSATA 'ključkom'

Oddelek: Novice / Diski
424535 (3045) Jst
»

sata/ide nepravilno razumevanje pojma!

Oddelek: Strojna oprema
113255 (2928) Icematxyz

Več podobnih tem