» »

mrezna vprasanja(basic)

mrezna vprasanja(basic)

themouse ::

zdravo mene pa zanima
ce mi lahko kdo razlozi kaj je to
combo mrezna kartica?
kaj je to intranet
kaj je to ethernet
kaj je to crossover kabl(se mi zdi) pri habu se nej bi to uporabljal ....pa kdaj se uporablja crossover kdaj pa ...khhmm ..ne
hvala vnaprej

gkovac ::

combo mrezna kartica = mrežna kartica ki je kombinirana (ima dva izhoda) in sicer eden je za BNC kabel, drugi pa je za UTP kabel

intranet = lokalna mreža med računalniki v eni hiši/prostoru - primer: šola ima 30 računalnikov, ki so med seboj povezani v intranet mrežo

crossover kabl = je UTP kabel, ki ima obrnjene kontakte. Deluje pa takrat, ko med seboj priklopiš dva računalnika z UTP mrežnimi karticami BREZ huba vmes. Če imaš med računalnikoma vmes HUB, crossover kabla ne rabiš.

kako zvežeš žičke v crossover kabel?
1 konec kabla: ZB Z OB O MB M RB R
2 konec kabla: OB M ZB O MB Z RB R

ZB = zeleno bela
Z = zelena
OB = oranžno bela
O = oranžna
MB = modro bela
M = modra
RB = rdeče bela
R = rdeča
lp,

tec ::

combo kartice imajo dva ali tri prikljucke (BNC, UTP), medtem ko imajo navadne samo bnc ali samo utp.

Intranet se uporablja za interno povezavo med racunalniki v mrezi.
copy/paste
An intranet is a private network that is contained within an enterprise. It may consist of many interlinked local area networks and also use leased lines in the Wide Area Network. Typically, an intranet includes connections through one or more gateway computers to the outside Internet. The main purpose of an intranet is to share company information and computing resources among employees. An intranet can also be used to facilitate working in groups and for teleconferences.
An intranet uses TCP/IP, HTTP, and other Internet protocols and in general looks like a private version of the Internet. With tunneling, companies can send private messages through the public network, using the public network with special encryption/decryption and other security safeguards to connect one part of their intranet to another.

Typically, larger enterprises allow users within their intranet to access the public Internet through firewall servers that have the ability to screen messages in both directions so that company security is maintained. When part of an intranet is made accessible to customers, partners, suppliers, or others outside the company, that part becomes part of an extranet.

Ethernet je najbolj pogosta LAN tehnologija, ki ponavadi uporablja bnc (coax) povezavo. Najbolj znana je 10base-t, ki omogoca 10mbs. Obstaja tudi fast ethernet, ki pa je 100base-t, torej 100mbs. Potem je pa se gigabit ethernet, z 1000mbs

crossover kabel se uporablja za direktno povezavo dveh racunalnikov, torej iz ene mrezne v drugo. Lahko ga uporabljas tudi pri hubih, ki podpirajo take kable (MDI)

themouse ::

nejlepsa hvala obema...da sta mi pomagala k mojemu izpopoljnjevanju znanja
za naslednjic pa se vsekakor priporocam:D
lp

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Povezava 2 računalnikov in medsebojni prenos datotek (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6517234 (15914) imagodei
»

Povezava je "Limited"

132859 (2615) mojmaliponi
»

Kako se poveze 2 racunalnika med seboj?

1311327 (9832) win64
»

Povezovanje treh računalnikov