Forum » Omrežja in internet » Rabim pomoč tistih ki poznate omrežja (ukaze whois, ping, ipconfig, route print in arp -a)
Rabim pomoč tistih ki poznate omrežja (ukaze whois, ping, ipconfig, route print in arp -a)
Surfar ::
Poiscite ime racunalnika s stevilko IP 164.8.22.29. Ugotovite, ali se na njem nahaja spletni streznik. Nastejte 3 druge racunalnike, ki so v istem lokalnem omrezju, kot ta racunalnik (nasvet: imajo enake prve tri stevilke v stevilki IP).
Ok, to znam naštet 3 druge računalnike ki so v omrežju, tudi ime z nslookup, kako pa ugotoviš da se na njem nahaja spletni strežnik? S kakšnim ukazom? Vse ostalo sem dal z nslookup (s tem da sem za 3 druge računalnike zadnjo število spremenil v ipju). Je to prav?
Potem imam še par vprašanj:
Ugotovite, v katero avtonomno podomrezje spada stevilka IP 193.108.106.106. Dolocite, kako veliko je to avtonomno podomrezje (najmanjsa in najvecja stevilka IP). To se da z programom whois, mi naredi kdo izpis oz odgovori na to vprašanje? Ker nimam whois programa.
Za poizvedovaje o svojem racunalniku in o drugih racunalnikih v lokalnem omrezju imamo na voljo razlicne ukaze. V operacijskem sistemu Windows so na voljo: ipconfig, route print in arp -a. Na Linuxu uporabljamo /sbin/ifconfig, /sbin/route in /sbin/arp. Z njihovo pomocjo ugotovite naslednje podatke:
a. svojo stevilko IP in ime,
b. svojo stevilko MAC (stevilka mrezne kartice),
c. stevilko IP in ime privzetega prehoda,
d. stevilko IP in ime privzetega streznika DNS
e. velikost lokalnega omrezja (maska omrezja, najmanjsa in najvecja stevilka IP),
f. stevilko IP, ime in stevilko MAC za 3 druge racunalnike v lokalnem omrezju.
Ok, za
a) vem za IP, za ime pa ne vem... mi ne napiše kaj o imenu (uporabil ukaz ipconfig /all
b) dobil iz prejšnega vprašanja
c) prehod št ip je verjetno kar številka prehoda, prav tako pri d, ne vem pa za imena kako sta za ta 2?
e) ne vem kako to najt
f) ne vem kako to najt
Ok, to znam naštet 3 druge računalnike ki so v omrežju, tudi ime z nslookup, kako pa ugotoviš da se na njem nahaja spletni strežnik? S kakšnim ukazom? Vse ostalo sem dal z nslookup (s tem da sem za 3 druge računalnike zadnjo število spremenil v ipju). Je to prav?
Potem imam še par vprašanj:
Ugotovite, v katero avtonomno podomrezje spada stevilka IP 193.108.106.106. Dolocite, kako veliko je to avtonomno podomrezje (najmanjsa in najvecja stevilka IP). To se da z programom whois, mi naredi kdo izpis oz odgovori na to vprašanje? Ker nimam whois programa.
Za poizvedovaje o svojem racunalniku in o drugih racunalnikih v lokalnem omrezju imamo na voljo razlicne ukaze. V operacijskem sistemu Windows so na voljo: ipconfig, route print in arp -a. Na Linuxu uporabljamo /sbin/ifconfig, /sbin/route in /sbin/arp. Z njihovo pomocjo ugotovite naslednje podatke:
a. svojo stevilko IP in ime,
b. svojo stevilko MAC (stevilka mrezne kartice),
c. stevilko IP in ime privzetega prehoda,
d. stevilko IP in ime privzetega streznika DNS
e. velikost lokalnega omrezja (maska omrezja, najmanjsa in najvecja stevilka IP),
f. stevilko IP, ime in stevilko MAC za 3 druge racunalnike v lokalnem omrezju.
Ok, za
a) vem za IP, za ime pa ne vem... mi ne napiše kaj o imenu (uporabil ukaz ipconfig /all
b) dobil iz prejšnega vprašanja
c) prehod št ip je verjetno kar številka prehoda, prav tako pri d, ne vem pa za imena kako sta za ta 2?
e) ne vem kako to najt
f) ne vem kako to najt
BluPhenix ::
1) ipconfig /all Host nameje ime ki ga iščeš, ip address je ip ki ga iščeš
2) si rešil
3) isto kot 1. imaš pri gateway IP, narediš tracert na IP ki si ga dobil, pred oglatim oklepajem se ti izpiše ime prehoda
4) masko podomrežja dobiš iz 1) subnet mask, če je 255.255.255.0 je najvišje št. IP x.x.x.0, najvišje x.x.x.127 teoretično, praktično je malo zmanjšano ampak to nima veze. Maska 255.255.0.0 najnižji ip je x.x.0.0 najvišji x.x.127.127 spet teoretično. (pa eš to ne)
5) arp -a pokaže ti alokacijsko tabelo, ki jo hrani tvoj računalnik imaš IPje in MAC-e, ime s tracert ali pa na kakšen drugi način
6) kaj vas tega ne učijo v šoli?
7) si je težko prebrati na internetu kaj ukazi delajo, ali pa help ukazov?
2) si rešil
3) isto kot 1. imaš pri gateway IP, narediš tracert na IP ki si ga dobil, pred oglatim oklepajem se ti izpiše ime prehoda
4) masko podomrežja dobiš iz 1) subnet mask, če je 255.255.255.0 je najvišje št. IP x.x.x.0, najvišje x.x.x.127 teoretično, praktično je malo zmanjšano ampak to nima veze. Maska 255.255.0.0 najnižji ip je x.x.0.0 najvišji x.x.127.127 spet teoretično. (pa eš to ne)
5) arp -a pokaže ti alokacijsko tabelo, ki jo hrani tvoj računalnik imaš IPje in MAC-e, ime s tracert ali pa na kakšen drugi način
6) kaj vas tega ne učijo v šoli?
7) si je težko prebrati na internetu kaj ukazi delajo, ali pa help ukazov?
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.
BlazP ::
Pojdi na www.ripe.net in tam uporabi whois. Ti bo izpisal kateremu omrezju pripada ta IP, AS number (stevilka avtonomnega omrezja) in velikost omrezja.
Pojdi na www.ripe.net in tam uporabi whois. Ti bo izpisal kateremu omrezju pripada ta IP, AS number (stevilka avtonomnega omrezja) in velikost omrezja.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Strežnika ni mogoče najtiOddelek: Pomoč in nasveti | 6101 (5579) | Zasavcumrn |
» | statični ipOddelek: Pomoč in nasveti | 887 (706) | Laki_ laik |
» | remote desktop connectionOddelek: Loža | 3447 (3011) | theoneman |
» | Kako poiskati IP drugega računalnika?Oddelek: Omrežja in internet | 3413 (3283) | DUKE4EVER |
» | MAC - IPOddelek: Omrežja in internet | 5040 (4755) | korenje_ver2 |