» »

Visja sola informatika

Visja sola informatika

1
2
»

glistovje ::

bluefish je izjavil:

kaj si lahko drugega kot profesor matematike? sj ne vem.... lahko te tudi uporabljajo kot blagajno v trgovini. :D to zame sploh ni poklic bit matematik :))
Ti nisi resen in očitno govoriš nekaj na pamet in v tri dni.


Sj ti pravm da ne vem kak šiht lahko imaš če si "matematik".
zgleda da ti tud bereš moje poste nekam v tri dni, zraven pa kokoši futraš :) zberi se :))

Uglavnem INFORMATIKA FTW

Verjemi mi, bolje plačan in najbolj iskan poklic trenutno (vsepovsod).

bluefish ::

Sj ti pravm da ne vem kak šiht lahko imaš če si "matematik".
Smo ti pred tvojim postom tako jaz kot Pegaz, potem pa še Iluvatar, povedali, kaj lahko počneš.

Mimogrede, samo naziv informatika te še ne naredi uporabnega, sploh v primeru, ko greš na kako izmed bolj levih šol, kjer jim je v interesu le cuzanje denarja in papir.

tony1 ::

glistovje je izjavil:

kaj si lahko drugega kot profesor matematike? sj ne vem.... lahko te tudi uporabljajo kot blagajno v trgovini. :D to zame sploh ni poklic bit matematik :))


Ni težava v matematikih ampak v tvoji omejenosti... 8-)

glistovje ::

Izkušnja dela mojstra, šola te samo usmeri. Nobena šola te ne naredi uporabnega, pa še posebej za točno določeno delo v tej stroki. Pokažejo ti poglede na ta poklic. Če pa misliš da boš "LEAN MEAN MONEY MAKIN MACHINE" ko narediš faks se globoko motiš. :)) haha Več potegneš od same prakse ki ti jo šola ponuja kot sama predavanja in bedarije.

Fantje prvo in edino pravilo zdravega delodajalca: Ali si vreden 1000EUR ki ti jih bo on plačal? Boli njega če maš ti šolo levo al desno, al pa neko priznano, če nisi sposoben opraviti šihta.

Jah lej, men matematika se zdi neuporabna, če sm pa zarad tega omejen, si pa ti mentalno zaostal ker tako razmišljaš. 8-)

bluefish ::

Jah lej, men matematika se zdi neuporabna
No, tako se zdi tebi, samo v tem primeru zadrži to zase in se ne smeši z nekimi izjavami o delu za blagajno v trgovini.

glistovje ::

mau heca more bit, nism hotu nobenmu nč slabga :)

mmm333 ::

A se da mogoce keremu opisat predmetnik informatike... pac kaj se dela pri dolocenemu predmetu, ker na zalost ni nikjer to objavleno. :)

SynTax64 ::

mmm333 je izjavil:

A se da mogoce keremu opisat predmetnik informatike... pac kaj se dela pri dolocenemu predmetu, ker na zalost ni nikjer to objavleno. :)


KLIK

mmm333 ::

Ahh super thx :) Jaz sem pa gledal na všji šoli v velenje.. kjer ni opisov.

mmm333 ::

Še nekaj me zanima če slučajno kdo ve... kje v Sloveniji obstaja specializacija informatike po končani višji strokovni šoli za raven izobrazbe VI/2?

cobrica ::

Tisti ki hodite v to smer oz v to šolo mogoče veste kako je z predavanji? Zanima me gdaj so pač med tednom če so vsak dan al vsake dva dni al kako,pa priblizne ure če mi lahko kdo napiše.

SynTax64 ::

Tekom leta se ti bo urnik spreminjal pri čemer je vsak semester razdeljen na dva dela torej imaš v enem letniku štiri cikluse. Predavanja so večinoma v popoldanskem času saj so prilagojena zaradi izrednih študentov. Večinoma imaš v vseh ciklusih nekje tri do štiri dni v tednu predavanja + vaje. S tem, da so predavanja kot sem že prej omenil v popoldanskem času za vaje tega ne morem trditi saj z njimi začneš večinoma dopoldan tam po 11 uri. Celoten študij lahko rečem, da ni na nivoju če redno obiskuješ predavanja in vaje da se nebi dalo narediti, programiranje začneš iz nule (zaradi ekonomistov ter gimnazijcev ter na sploh bivših dijakov ki niso s tehnične smeri), matematike kot samostojnega predmeta ni, je pa v sklopu drugih predmetov se pravi pri omrežjih in nekaj pri programiranju.
Kar se tiče programiranja v prvem letniku se seznaniš z strukturiranim programiranjem v C++(zanke, polja, kazalci, strukture), v drugem letniku greš na objektno usmerjeno programiranje(razredi, dinamične strukture,...). Spoznaš se z osnovnim delom s podatkovnimi bazami (načrtovanjem baz, relacijski diagrami, podatkovnimi tokovi). Nekaj malega se na koncu spoznaš še z razvojem programskih aplikacij (vizualno programiranje, objekti, izjeme(exception) podatkovne baze v povezavi z prog. jezikom C#), pri programiranju spletnih strani se seznaniš z osnovami XHTML, CSS, ASP, PHP. Toliko v grobem o tem, če te bo pa zanimalo še kaj podrobnejšega pa samo napiši.

cobrica ::

Ena stvar me še zanima,si pač po koncu šolanja tolko zrel z znanjem da se lahko spraviš pisat programe ali spletne strani za recimo neko podjetje?
Mislim pač dobiš tolko znanja da si že malo več sposoben kot normalni uporabnik računalnika?
Drugače sem ti pa zelo hvaležen ker si mi tako na kratko in jedernato opisal vse.

SynTax64 ::

Glede na znanje katerega ti da ta fax je zelo odvisna od vsakega posameznika oziroma koliko si sam pripravljen vložiti v njega, ti pa po pojem mnenju da tisti občutek samostojnega dela. Koliko si pa sam zrel ko diplomiraš pa je zelo odvisno kot sem že prej omenil od vsakega posameznika. Trdo delo dveh let kolikor traja študij ti da dovolj "osnovnega" znanja, da se zaposliš v podjetju kot kak razvijalec spletnih strani, pišeš kakšne manjše programčke za določene stvari v podjetju, avtomatiziraš določena opravila v podjetju če se boš pa dobro vključil v kolektiv ter v delo pa lahko seveda kasneje napreduješ ter sodeluješ pri zahtevnejših projektih ki ti bodo dali dodatno samozavest, motiv predvsem pa znanje za kaj zahtevnejšega.

De_Rasor ::

Pozdravljeni!

Prebral sem že kar veliko tem na to temo na forumu, vendar imam eno vprašanje:
Sedaj končujem srednjo ekonomsko (ljudska univerza) in se nameravam vpisati oktobra na izredni fax. Najprej sem kolebal med ekonomijo in pa informatiko, sedaj sem pa skoraj prepričan da grem na informatiko.
Nevem ali naj grem VSŠ FRI u Sežani ali 2-letni višji (informatika) - oboje izredno. Vprašanje je seveda, če se da naredit zraven službe, v popoldanskem času, predstavljam si da je težko. Ima kdo kakšne izkušnje?
Predvsem pa, je bistvena razlika med tema dvema smerema zaradi službe?

glistovje ::

Če imaš kaj podlage glede informatike ne boš imel problemou. Jaz sem šel z vegove (računalniški tehnik) na višjo šolo za informatiko, in morm rečt da je bla vegova dosti težja :D

Gogo ::

@De Rasor

Dam ti moj primer: končal sem sr. ekonomsko šolo, več let delal kot blagajnik in zraven za svoje veselje se ukvarjal z računalniki. Pri 39 letih ( oh, ja imam jih še več ) vpisal Višjo SŠ Informatika pri TŠC Nova Gorica in naredil brez problemov v rednem roku. Še celo matematika mi ni delala problemov pa je 20 let nisem povohal ( integrali etc).
Sedaj se ukvarjam s stvarmi, ki me veselijo (informatika in informacijska podpora tako strankam kot zaposlenim v podjetju).
Poanta: pojdi na informatiko. Lahko za začetek na Višjo SŠ pa boš potem videl kako dalje. Saj potem lahko greš Visoko SŠ kar v tretji letnik. Seveda sem študiral ob delu bp. Le malo se moraš organizirati. ( V mojem primeru je hkrati študirala še žena na visoki šoli pa dva otroka sva imela za zrihtat. Saj gre.)

Upam, da sem ti pomagal pri odločitvi.

Gogo
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

overlord_tm ::

Sicer nisem preiskusil nobene od sol, ampak se mi zdi da je med 2 letno visjo in FRI VSS velika razlika. Ne da bi bil FRI tezak, ampak te 2 letne sole so zastavljene tako da se moras res potrudit da ne izdelas.

Glede zaposlitve, ce zelis delati v racunalniski firmi, potem je FRI VSS boljsa izbira. 2 letni informatik je bolj primerna izobrazba za nekoga v IT sluzbi, podjetja ki mu IT ni glavna dejavnost.

De_Rasor ::

Hvala vam za odgovore, Gogo, vidim da še nisem prepozen za to življensko odločitev (28 let) in da je še vedno čas, da izpolnim svoje želje hehe. Tudi sam se že vrsto let ukvarjam z računalniki kot hobi (servis pa te stvari), tudi matematika mi ne dela težav. Edino pri programiranju imam mogoče malo strah, ker nisem nikol tega počel, razen v otroštvu s QBasic-om :)
Je pa lepo, če na koncu delaš tisto, kar te veseli, to mi je želja ;)

whatever ::

Kolikor sem slišal, naj bi bilo na višji informatika v Velenju za izredni študij prisotnost na vajah in predavanjih že skorajda dovolj za oceno 6.

Gogo ::

@De Rasor

he, he, ne me vikat, na forumih smo bolj neformalni.
Kar se tiče programiranja. Na VSŠ Informatika na TŠC Nova Gorica sem imel C# programski jezik. Nič posebnega. Profesorica zelo dobra pri podajanju snovi. Prvič se srečal z programiranje pa naredil z 9 (bravo jaz :)).Tako da kar vpiši. Bo sigurno OK, le sproti vse delaj.
Vso srečo.
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

De_Rasor ::

Sem poizvedel in vidim, da je na TŠC u Gorici kar dobra šola. Veseli me to, da je v tem programu poudarek na praktičnem delu in vajah, kar ubistvu rabiš potem v službi.
Vseeno me še daje dilema zaradi FRI-ja, vendar je tam vse preveč teorije in zatevnih predmetov. Glede prehoda po končani VSŠ na FRI pa sem zasledil, da moraš narediti 3 diferencialne izpite, potem pa greš v drugi letnik :/.
Seveda me mika na višjo, upam pa, da se ravno tako hitro dobi zaposlitev, kot z visoko šolo.

cyber_killer ::

@De_Rasor
Rajši pojdi kaj delat pa potem izredno višja šola. Če misliš, da ko narediš višjo šolo, da te bo pa sedaj hotlo vsako IT podjetje se motiš. Žal je tako. Ta višja šola je predvsem za une, ki že nekaj časa delajo in potem ob delu samo še to končajo zaradi formalne izobrazbe, ker jo potrebujejo zaradi podjetja in ne zaradi znanja.

pukyplay ::

zdravo,
katera višja šola v Ljubljani je dobra?
Je kdo naredil / dela prehod na visoko,ter kako je s tem?
V kolikšnem času se jo da narediti?
Se da opravljati samo izpite?
Hvala za odgovore :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: pukyplay ()

SynTax64 ::

Prehod iz višje na visoko je možen pri čemer recimo, da se vpišeš na smer Informatike in potem to smer tudi nadaljuješ na visoki (FRI, FERI,...) pri čemer moraš na višji imeti vse opravljene obveznosti oceno 8 oz. 8,5 (ter diplomirati), za vpis v drugi letnik fakultete moraš pa za nazaj v prvem letniku narediti diferencialne izpite "Podatkovne strukture", "Napredno programiranje", "Komuniciranje in delo v skupinah" ter Matematiko 1. V drugem letniku se ti potem prizna še predmet "Podatkovne baze" ter še en iz med tehničnih predmetov nevem več točno kateri. V 3.letniku imaš pa še potem priznano celotno praktično izobraževanje.
Na višji se načeloma tako kot pri vseh praksah opravljajo tudi "obvezne" vaje.
Kaj več o študiju Informatike na višji v Ljubljani pa ti bo povedal kdo drug.

pukyplay ::

hvala SynTax64 za info

pukyplay ::

Je kdo dejansko naredil /dela nadgradnjo iz inzenirja informatike na diplomiranega Inženirja Informatike,ter najlazji nacin?

Izak ::

Obujam staro temo, ker me zanima študij ob delu (bližina fakultete) na TŠC Nova Gorica, četudi sem pred kratkim diplomiral na visoki šoli, ki nima veze z informatiko. Predvsem me zanimajo praktične izkušnje z tem študijem? Se da pridobiti kakšno konkretno znanje, glede na to da sem v računalniških vodah že precej časa?

Hvala!

cyber_killer ::

@Izak
Ne,na višji šoli ne dobiš nikakršnega konkretnega znanja, zgolj papir.

drzni86 ::

Obujam temo ker me zanima če kdo tukaj obiskuje Informatiko v Novem mestu? Me zanima par stvari v zvezi z omenjenim programom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drzni86 ()
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466343474 (5666) nejc_nejc
»

Višja šola za informatiko (B2)

Oddelek: Šola
3415583 (6105) Raptor F16
»

Visoka šola (program Informatika in tehnologije komuniciranja) proti višji šoli (prog (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
507213 (6402) Vazelin
»

Študij informatike

Oddelek: Šola
275845 (4462) branc
»

Višja ali srednja šola za informatika

Oddelek: Šola
123999 (3854) mgermo

Več podobnih tem