bi bila "dejstvo" morda bolj primerna beseda kot fakt?
Segrevanje ozracja se vsekakor dogaja ze kar nekaj casa, po vsaki ledeni dobi. In ker trenutno ne zivimo v ledeni dobi se mi zdi logicno, ni nic cudnega na tem, da se ozracje segreva.
Vremenar Pečenko je v Sobotni prilogi pisal, da je bilo pred 30 leti zelo popularno in veliko člankov na temo, da smo na pragu nove ledene dobe. Pečenko je seveda iz foha in je želel zadevo malo osvetliti iz bolj nevtralne perspektive.
Seveda pa so ga že takoj v naslednji številki obtožili razni družboslovci, kakšen heretik da je...
Saj ne, da ne maram švepsa, ampak da bi ga moral vsak dan popit 10 litrov, da ne dobim malarije, me pa ne mika.
Samo segrevanje ne vodi direktno do malarije. Oz. malarija ni neizbežna. Srednja Amerika in jug ZDA sta bili včasih polna malarije, pa so vse skupaj iztrebili brez spremembe podnebja.
Zadeva je bolj stvar sistematičnega pristopa. Morda bi se tudi v Afriki dalo zadevo obvladati. Problem sta velikost območja in redka poseljenost (divjina pač). Ampak z evropsko ali ameriško količino denarja tam že zdavnaj ne bi bilo več malarije.
kekz> Morda bi se tudi v Afriki dalo zadevo obvladati. Problem sta velikost območja in redka poseljenost (divjina pač). Ampak z evropsko ali ameriško količino denarja tam že zdavnaj ne bi bilo več malarije.
Zagotovo, a podal sem le enega od primerov, ki predstavlja občutne stroške za kompenzacijo sprememb, ki se utegnejo zgodit. Moj point je, da bo špas drag, ne glede na to v katero smer se spreminjajo temperature.
Sam pojem "globalno segrevanje" je hudo posploševanje, ki se ga uporablja za prikazovanje širšim množicam. Na splošno, če se vzame svet kot celoto se bodo (oz. se že) temperature res dvigujejo, kar pa samo po sebi ni tako nevarno. Kar je največji problem je večja intenziteta vremenskih ekstremov, ki nastanejo kot posledica teh minimalnih sprememb.
V Sloveniji po mojem mnenju ne bo kakšne večje temperaturne spremembe, se bomo pa lahko začeli navajat na nenavadne pojave (ste že vsi pozabili lanski sneg? tisti v JULIJU??)
Junija, julija in avgusta ni sneg po gorah v teh krajih prav nič neobičajnega, drugače pa so taki in drugačni vremenski rekordi v Sloveniji zapisani tule
Brez panike, temperatura redno pleše gor in dol, skrbeti bi nas moralo, če bi se ustalila, takrazt pa bi bili res v zosu...
Se strinjam ja. To da se trenutno (odkar lahko zanesljivo merimo) ozračje segreva je fakt, zato je vprašanje imo na ravni kakih slovenskih novic. Človeški delež pri tem je pa drugo vprašanje.
Če se vse tako zelo segreva, zakaj je bilo potem tole zadnje poletje eno redkih, ko me je zeblo. Klinc pa tako poletje. Junij vsak dan dež, nobene vročine..., komaj ene 3 tedne na koncu julija in avgusta je bila res prava vročina, potem pa takoj spet vsak dan dež. V septembru pa še sneg.
Ravno danes sem bral v časopisu, da je nekdo letos poleti menjal streho na bajti. Kar velika zadeva, več kot 600 m2, zato je trajalo malo dlje. Potem je bil dež, dež, dež, dež in mu je namočilo vse stene od vrha do kleti. Na srečo ima Gorenjska vsaj tak teren, da se poplav ni pretirano bati.
Človek se ne more zanesti niti na globalno segrevanje več
Pri cca 300Kelvinov je do 1 kelvin zanemarljiva napaka (0.3%) in je bolj verjetno da gre za meritveno napako kot pa meritev samo, tako da niti ni nujno da je 0.5° kolikor so izmerili res segrevanje ali morda celo hlajenje.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse
drejc, to si pa zdaj mal smesno dejstva obrnil. Saj ne gledamo temperatur na celotni skali, temvec samo okoli nekega obmocja. Podobno kot bi rekel da med lanskim septembrom in letosnjim sploh ni nic minilo, saj je 1 leto tako malo proti 2000, da je to zanemarljiva napaka.
Pri cca 300Kelvinov je do 1 kelvin zanemarljiva napaka (0.3%) in je bolj verjetno da gre za meritveno napako kot pa meritev samo, tako da niti ni nujno da je 0.5° kolikor so izmerili res segrevanje ali morda celo hlajenje. ddd ... Mah, seveda, 0.5°C je pri telesni temperaturi popolnooomaaa zanemarljivo ...
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Ja, celi svet se slučajno že 50 let moti popolnoma enako. Ma čist slučajno. Res. Vsaka meritev se enako zmoti. Ah, po mojem namerno zaokrožuejo, da ustreza teoriji, a ne ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Argument za ogrevanje je zdaj ta, da je prvič v zabeleženi zgodovini za plovbo odprt Severozahodni prehod. Preden v nekaj dneh spet ne postane zamrznjen, seveda.
Arktika se je pač nekoliko bolj ogrela to poletje. Dovolj mrzlega zraka je šlo na jug, dovolj toplega je prišlo gor. To je vse.
Ne greje se ravno povsod. Nekje se, drugje se ne. Pa niti meritev na Južnem tečaju najbrž ni povsem zanesljiva. Lahko, da se greje celo tam. Ali pa še bolj hladi.
Ni re...20-30let nazaj so napovedoval novo ledeno dobo v cajtungih.
Preberi še enkrat. Temperature ozračja in površine od leta 1950 naraščajo več ali manj enakomerno. Oziroma več ali manj enakomerno do sedemdesetinh, potem pa malo bolj. Še vedno več ali manj enakomerno.
Ne mešaj tisto, kar je baje nekdo videl v kristalni krogli z nečim, kar so izmerili z instrumenti in zabeležili.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Ma telesna temperatira je ista ako je -20 ali pa +52 zunaj, če nis ravno z avijona padu v Sibirijo ali Egipt. Razlike med 37.5 in 38°C najbrž tudi ni ? In 0.5°C odstopanja j eže ogromno. Le zakaj imajo nekateri termometri skalo od 36 pa do 39°C ?
Ma zunaj je lahko zarat mene tut 100 pod ničlo, dokler bo pa znotraj udobnih 22°C se pa ne bom bunil.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Dandanes je človeštvo sposobno izmeriti in zaznati razlike v razdalji za manj kot 10^-10m, opazili bi, če bi nekdo na luni prižgal vžigalico (preberi: kratka zgodovina skoraj vsega) in na 24 ur je pisalo da so obseg zemlje skrajšali za slabe 2 cm. In da ne bi bili sposobni izmerit razlik pod 0,5°K??
Grugače pa, kot sem že reku; globalno segrevanje bo ojačalo vremenske ekstreme. Pol kelvina v poletnem dnevu ne bomo opazili. Na žalost smo preteklo noč imeli možnost videti kakšne vremenske razmere bomo imeli redno čez nekaj let.
Ma zunaj je lahko zarat mene tut 100 pod ničlo, dokler bo pa znotraj udobnih 22°C se pa ne bom bunil.
Ker to ne bi imelo nikakršnega smisla. Meritve temperature zraka so takšna loterija, da si lahko vesel, če si zadel na eno stopinjo natančno. Odvisno je od preveč reči - vetra, direktnega sončnega obsevanja, materialov v bližini termometra, vlažnosti zraka, lege merilne postaje, vegetacije pod in v okolici merilne postaje, hitrosti spreminjanja temperature in tako dalje.
Seveda pa lahko razmeroma natančno določimo povprečno temperaturo dneva - na približno 0,2 stopinje.
kekz> GLobalnemu segrevanju navkljub napovedujem, da bo letos huda zima.
A to pomeni, da bo letos namesto v Grčiji sneg pri nas? :)