» »

[C#] slovenska terminologija

[C#] slovenska terminologija

ql000 ::

Živ!

Pišem diplomo in se mi je malo ustavilo pri slovenski terminologiji oz. prevodu določenih terminov, ki v angleščini tako lepo zvenijo. Kako bi prevedel sledeče termine:

- managed code
- unmanaged code

Zdej vzdrževana in nevzdrževana koda mi ravno ne potegne, ker gre dejansko za klic dll funkcij, ki so pisane v C++, uporabljene pa v C#. Angleška terminologija tukaj uporablja using unmanaged dll in C# ali pa kaj podobnega.

factorIR ::

Managed code je koda, ki teče na CLRju (Common Language Runtime), ki je Microsoftova implementacija CLIja . Ta koda je torej upravljana s strani CLRja. Zato bi jaz uporabil prevod upravljana koda in nasprotno neupravljana koda.

Koda ki teče na JVMju (Java Virtual Machine) ali na CLRju ni dostopna zunaj JVMja in CLRja, in upravljana koda ne sme neposredno klicati kode izven JVMja ali CLRja.

andrejrak ::

Slovenska prevoda za managed in unmanaged code sta nadzorovana in nenadzorovana koda. Sta šla že skozi zagovor diplomske. Možno pa da je tudi upravljana in neupravljana koda pravilno.
LP
Andrej

Zgodovina sprememb…

• spremenila: andrejrak ()

ql000 ::

Super, hvala. Jaz sem tudi samoiniciativno prevedel v nadzorovana in nenadzorovana koda, ker sem še brat dokumentacijo COM-a na MSDN-ju, ampak klinc, človek nikol ne ve. Fajn se mi pa to zdi, da so določene stvari oz. besede iz računalniške terminologije že šle čez profesorsko sito. Slovenščina resno zaostaja za sodobno računalniško terminologijo.

A ima kdo kakšen link do kakšne strani kjer se ta tematika obravnava? Bi mi zelo prav prišel!

LP
ql000

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanji glede napak pri programiranu

Oddelek: Programiranje
172157 (1589) noraguta
»

[Visual C++] String^ v char[20]

61724 (1681) boogie_xlr
»

uporaba C++ unmanaged kode v C#.NET projektu

112285 (2008) krho
»

VS 2005 C++ pa ne dela brez NET frameworka

121531 (1379) BlueRunner
»

Zakaj še vedno tako starokopitno programiranje?

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
193770 (3770) Gandalfar

Več podobnih tem