Forum » Operacijski sistemi » Make
Make
groom ::
Sem nov uporabnik Linux-a in bi potreboval pomoč pri začetnem spoznavanju z sistemom.
Problem je, da katerikoli program, ki ga potegnem iz interneta in ga poskušam namesti ima navodila, kjer piše, da je najprej potrebno pognati ./configure (to dela OK), nato pa še "make". Tu pa nastane problem saj vedno dobim odgovor:
"bash: make: command not found"
Kaj sem spregledal, da mi stvar ne dela?
Problem je, da katerikoli program, ki ga potegnem iz interneta in ga poskušam namesti ima navodila, kjer piše, da je najprej potrebno pognati ./configure (to dela OK), nato pa še "make". Tu pa nastane problem saj vedno dobim odgovor:
"bash: make: command not found"
Kaj sem spregledal, da mi stvar ne dela?
Pogij ::
Ponavadi ti to napiše, če pri ./configure ukazu ne gre lepo skoz (ponavad manjkajo kakšne knjižnice). Make se da zagnati takrat ko gre ./configure čez brez mankajočih zadevščin, tako da probaj še enkrat s ./configure ukazom pa poglej če si kaj spregledal (verjetno ti bo napisalo kaj ti manjka).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pogij ()
kekz ::
Nimaš make ukaza. To pomeni, da ti manjka development okolje (ali del tega). To moraš doinštalirati.
Quikee ::
Povej distribucijo in katere programe želiš namestit, da ti povemo, na kak način lažje namestiš. ;) To kaj se ti lotevaš je prevajanje programa iz izvorne kode.
mte ::
ne rabiš make, tak postopek inštaliranja je zelo nepriporočljiv!
sudo apt-get install imeprograma je precej boljši način, imaš pa tudi grafične programe (odvisno ali imaš kde ali gnome). V Linuxu se programi vedno inštalirajo s centralnega repozitorija, ne pa tako da povlečeš program dol z avtorjeve spletne strani. Razen ko točno veš kaj delaš, kar pa vidim da ti ne veš.
lp
sudo apt-get install imeprograma je precej boljši način, imaš pa tudi grafične programe (odvisno ali imaš kde ali gnome). V Linuxu se programi vedno inštalirajo s centralnega repozitorija, ne pa tako da povlečeš program dol z avtorjeve spletne strani. Razen ko točno veš kaj delaš, kar pa vidim da ti ne veš.
lp
groom ::
Kakšna pa je razlika med sudo apt-get install in make?
Imam Ubuntu in če sem te prav razumel moram vse nalagat prek add/remove applications?
Kateri pa so ti grafični programi za nameščanje drugih programov?
Imam Ubuntu in če sem te prav razumel moram vse nalagat prek add/remove applications?
Kateri pa so ti grafični programi za nameščanje drugih programov?
Mavrik ::
Ta grafični način je glih pod "Add/remove programs". To je veliko boljše kot pa to kar ti delaš (prevajanje s sourca), saj potem lahko stvari brez problemov odstraniš pa tudi s programi se poberejo tudi vse potrebne knjižnice.
The truth is rarely pure and never simple.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pretvorba .tar.gz oz. tar.bz2 v .deb in namestitev v Debian-based Linux distribucijiOddelek: Operacijski sistemi | 1590 (1399) | slitkx |
» | Programi z Download.com oviti v dve plasti namestitve (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Omrežja / internet | 15851 (13169) | MrStein |
» | Linux, pobrisane particije in recoveryOddelek: Operacijski sistemi | 2690 (2264) | 5er--> |
» | LinuxOddelek: Operacijski sistemi | 2378 (1968) | G-man |
» | Igre za linuxOddelek: Igre | 1810 (1391) | NoUse4AName |