» »

Make

Make

groom ::

Sem nov uporabnik Linux-a in bi potreboval pomoč pri začetnem spoznavanju z sistemom.
Problem je, da katerikoli program, ki ga potegnem iz interneta in ga poskušam namesti ima navodila, kjer piše, da je najprej potrebno pognati ./configure (to dela OK), nato pa še "make". Tu pa nastane problem saj vedno dobim odgovor:

"bash: make: command not found"

Kaj sem spregledal, da mi stvar ne dela?

Pogij ::

Ponavadi ti to napiše, če pri ./configure ukazu ne gre lepo skoz (ponavad manjkajo kakšne knjižnice). Make se da zagnati takrat ko gre ./configure čez brez mankajočih zadevščin, tako da probaj še enkrat s ./configure ukazom pa poglej če si kaj spregledal (verjetno ti bo napisalo kaj ti manjka).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Pogij ()

kekz ::

Nimaš make ukaza. To pomeni, da ti manjka development okolje (ali del tega). To moraš doinštalirati.

Quikee ::

Povej distribucijo in katere programe želiš namestit, da ti povemo, na kak način lažje namestiš. ;) To kaj se ti lotevaš je prevajanje programa iz izvorne kode.

Sem že našel rešitev:

sudo apt-get install make

To sem vpisal in je pomagalo.

mte ::

ne rabiš make, tak postopek inštaliranja je zelo nepriporočljiv!
sudo apt-get install imeprograma je precej boljši način, imaš pa tudi grafične programe (odvisno ali imaš kde ali gnome). V Linuxu se programi vedno inštalirajo s centralnega repozitorija, ne pa tako da povlečeš program dol z avtorjeve spletne strani. Razen ko točno veš kaj delaš, kar pa vidim da ti ne veš.
lp

Kakšna pa je razlika med sudo apt-get install in make?
Imam Ubuntu in če sem te prav razumel moram vse nalagat prek add/remove applications?
Kateri pa so ti grafični programi za nameščanje drugih programov?

Mavrik ::

Ta grafični način je glih pod "Add/remove programs". To je veliko boljše kot pa to kar ti delaš (prevajanje s sourca), saj potem lahko stvari brez problemov odstraniš pa tudi s programi se poberejo tudi vse potrebne knjižnice.
The truth is rarely pure and never simple.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pretvorba .tar.gz oz. tar.bz2 v .deb in namestitev v Debian-based Linux distribuciji

Oddelek: Operacijski sistemi
141590 (1399) slitkx
»

Programi z Download.com oviti v dve plasti namestitve (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
6315851 (13169) MrStein
»

Linux, pobrisane particije in recovery

72690 (2264) 5er-->
»

Linux

202378 (1968) G-man
»

Igre za linux