» »

Težave z diskom

Težave z diskom

g. Oden ::

Tri dni nazaj sem kupil nov trdi disk. Gre za Seagate SATAII (2), 16MB, 7200rpm trdi disk. Težava je v tem, da spušča čudne zvoke. Takšne, kot so jih nekdanji stari trdi diski, kot da se plošče ribajo med sabo+klikanje. No, en cel dan je popolnoma deloval, le da je spuščal glasove ob obremenitvi. No, danes pa je freeznil (zmrznil), ko sem ga peljal na testno vožnjo po Gothic 3. Ko računalnik pustim nekaj časa pri miru in ga kasneje prižgem, stvar znove deluje, a po kakšnih desetih minutah spet freezne. Prepričan sem, da je kriv trdi disk in ne kaj drugega. Nisem pa prepričan, ali naj že takoj nesem na garancijo, ali pa obstaja kakšen program/način, da sam preverim kaj je težava in to poskušam rešit. Ali je imel kdo že podobno težavo? Kaj je v tem primeru lahko narobe? Je možno da moja matična ne podpira SATA2?

karafeka ::

Heh, če ti plata nebi podpirala sata2, nebi prišel niti do Oken.

Pomojem je disk fuč. Zamenji ga z novim. Zakaj bi čakal.

Ja sej se mi je zdelo da ne more bit to, da moja plošča ne podpira sata2. Torej ga grem jutri zamenjat. Ima kdo vseeno kak predlog, kaj je točno z diskom narobe. Samo tolko da bom jutri vedel o čem govorim/malo razširil svoje obzorje o diskih.

5er--> ::

Razširjanje obzorja: Vse sata stvari delajo na vseh sata priključkih.:D

karafeka ::

Mogoče je razlog, da je kak šofer preihtro peljal in se mu je vse skupaj razsulo. Lahko je letalo, ki je prevažalo ta disk, imelo turbelenco in je vse pometalo na tla. Mogoče so ga zasrali že pri proizvodnji. Bog ve.

Azrael ::

Preden greš nazaj v trgovino stestiraj disk z diagnostičnim programom proizvajalca in si v primeru najdenih napak natisni rezultate testa. Tako imaš v rokah nek dokaz, da je disk res v okvari.

Če napak diagnostika ne najde, je lahko slab napajalnik, ki je morebiti uničil tudi tvoj predhodni disk.

Povezave do diagnostičnih programov najdeš tukaj.
Nekoč je bil Slo-tech.

Ja, malo sem premislil o tem z napajalnikom. Čeprav dvomim da je napajalc kriv, sem pognal checkdisk. Nobenih napak ni našel (čeprav je zadeva precej površna), je pa nakazal, da morda disk ni hin. No, spomnil pa sem se še nečesa. Glede na to, da je moj prejšnji disk res crknil in to zaradi pregrevanja, sem preveril temperature. Ugotovil sem, da se je temperatura med igro vzpnela do 50 stopinj, kar pa je že kriza a ne. Prepričan sem bil, da se novi disk ne bo pregreval, ker sem dokupil tudi RAM. Ugotovil pa sem, da je prezračevanje v spodnjem delu računalnika zelo slabo. Noben ventilator ne hladi grafične in diska. Kot sem že dejal, nočem pošiljat na garancijo delujočega diska, ker moram plačat še poštnino. Zanima me pa nekaj, zakaj je disk že od vsega začetka bil glasen+ali je res lahko kaj narobe z napajalcem (v smislu, da dovaja preveč elektrike disku). Je mel kdo že podobne probleme? Ima kdo izkušnje z Seagate diski. Problem je v tem, da še sploh nimam izkušen s pokvarjenimi diki. V vsakem primeru pa bom na disk namontiral hladilnik/vantilator. Koliko so cene za te zadeve/kak se namontirajo na disk?

Azrael ::

Problemi z diski zaradi napajalnika (bolj proti koncu teme, glej poste od uporabnikov Samson in MadMax)

Glede hlajenja diskov tista rebra, ki se namontirajo na disk so bolj ali manj samo lepotni dodatek. Najbolje je, če pred diski stoji ventilator in piha čeznje.

Mnoga ohišja že imajo spodaj v sprednjem delu že pripravljen prostor, kamor montiraš 80 ali 92 ventilator (odvisno od ohišja). Če so zadaj tudi nosilci za diske oz. kletka je problem rešen.

Za diagnostiko poženi diagnostiko proizvajalca. Vse ostalo je nerelevantno. Če ne izbereš write testov, bodo podatki na disku ostali nedotaknjeni.
Nekoč je bil Slo-tech.

Hvala za link. No jaz iz napaalnika ne čujem nobenih piskov. Prav tako pa vse ostale komponente napaja povsem brez težav. Tudi wattov ne primankuje, tako da sem počasi prepričan, da gre za pregrevanje. Samo še Seagatovo diagnostiko spustim skozi, da vidim če je disk poškodovan. Če je, sem mogoče celo jaz kriv. No, če ima še kdo kakršnokoli idejo, kar naj pove, dokler še ni prepozno. Odkril sem da imam še en ventilator, a ne vem, kam naj ga namestim - res sovražim moje ohišje.

Zgleda da z diskom samim ni nič narobe. Ravno sem pognal diagnostiko in vsi testi so bili pozitivni, pet testov, čisto nič napak. OK, torej odpiram novo temo. Kako ohladiti disk?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov comp ali nove komponente (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
786382 (3140) smarty
»

Reševanje podatkov z defektnih trdih diskov (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
527737 (6193) kretnichar
»

Hard disk Seagate

Oddelek: Strojna oprema
121622 (1068) Spock83
»

Kako uničt hdd? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
503254 (3252) Pepo
»

Reklamacija diska maxtor 80GB in zajebancija s strani prodajalca