» »

Množilnik

Množilnik

matej_jack ::

Doma imam en računalnik, pentium 2 466MHz. Ko sem šel v bios, sem videl, da je množilnik nastavljen na 3.5, gre pa vse tja do 5 se mi zdi, v cpuid pa pokaže da je množilnik 7. FSB je 66. Zanima me, če bi bilo lahko kaj narobe, če zvišam v biosu množilnik. Ker se mi zdi čudno, zakaj je nastavljen na tako malo vrednost.

dolenc ::

Množilnika se pri teh procesorjih ne da spreminjat, lahko pa dvigneš fsb.

Tvoj procesor bi moral privzeto imet 100mhz fsbja, 66mhz pa so imeli celeroni. Kar bi zneslo potem 7x100=700mhz, taki pentium 2 pa mislem da niso obstajal:D , tako da lahko, da je v biosu narobe nastavljen množilnik, samo ga sistem vseeno ne bi smel upoštevat, ker je pač zaklenjen.

Naloži si cpuZ (google), pa tam poglej kaj ti kaže, če ga češ pa navit, pa dviguj fsb, vendar bi z 100mhz že moral začet.

matej_jack ::

Pardon, plata ima ime PII, medtem ko cpu je res celeron. Ve kdo koliko se bi dal ta jajček navit pri stock hladilniku, oziroma če se sploh splača navijat? Temperaturnega senzorja ni...

edit:

Zgodovina sprememb…

dolenc ::

Jah takrat se je poznal, se spomnem ko sem mel celerona 300mhz na 450mhz pa je pol delal medal of honor:D

Dviguj fsb če imaš možnost v biosu, sej ko ne bo več šel boš pa itak vidu. Kolk se bo poznalo ne vem, siguren se bo nekaj malega, sam crysis pa vseen ne bo delu gor:D, pa zakaj ne bi navil če lahko pa je zastonj. Pregreval se pa ne bo, ker se te celeroni skor niso grel.

matej_jack ::

V biosu sem sedaj našel, in sicer je temperatura idle cpu 45°c, možnost fsb pa je samo 66 ali 100.

Azrael ::

Postopno višanje FSB je tukaj največja neumnost, ki jo lahko ušpičiš. Ni mi jasno zakaj ta mit še vedno živi? Na ta način prej ali slej spraviš frekvenco PCI vodila previsoko in posledično takoj ali po nekem kratkem času uničiš podatke na disku.

Torej FSB daj lepo na 100MHz (PCI bo imel takrat predpisanih 33MHz) in boš videl, kaj bo po ponovnem zagonu. Najbrž tema, saj je meja za Mendocino jedro nekje pri 600MHz, tvoj pa bi v primeru uspešnega OC delal na 700MHz.

Ker so realni izgledi za uspešen OC blizu absulutne ničle, bi ti svetoval , da dobiš drugo matično ploščo, ki ima Intel BX chipset.

Namreč SIS chipset in ti procesorji, ne glede na OC, so obupno počasna kombinacija, VIA ali Intel 810 je malo boljša, najboljši je Intlov BX.
Nekoč je bil Slo-tech.

dolenc ::

Ja postopno višaš, da videš kje se ustav, ker drugače bi dal iz 66 na 100 pa ne bi delal pa to je to:D, edin avtor teme nima kej velik izbire.

Azrael ::

Nič ne nuca postopno višanje FSB (ki v primeru avtorja teme niti ni mogoče).

Na ta način ugotoviš mejo za procesor, samo kaj ko si takrat s frekvenco PCI navadno že previsoko. Potem takemu OC čez nekaj dni sledi tema: Zakaj se je sesul OS, izginili podatki na disku in podobno. Enostavno, ko si s PCI nad 35MHz, si že na spolzkih tleh. Pogruntavščine o zaklenjenih frekvencah PCI takrat še ni bilo.

V primeru avtorja teme bi bil to OC na 70MHz FSB = CPU 490MHz, ki ni omembe vreden. Skoraj zanesljivo bo CPU prilezel čez 500MHz, samo s podatki na disku se takrat že igra ruska ruleta. Saj gre čisto lepo, dokler ne poči.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

matej_jack ::

Huh, hvala za komentarje. Jaz res nimam pojma kako je s temi starejšimi procesorji, navijanjem itd. FSB na 100 je tema, tako da bom ga kar pustil lepo na stock ;)
Hvala še enkrat.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako pravilno naviti samo procesor

Oddelek: Navijanje
483350 (2784) WamPIRe-
»

AMD Athlon XP 1700+ navitje

Oddelek: Navijanje
301247 (928) teddy81
»

Navijanje procesorja Celeron Tualatin 1100

Oddelek: Navijanje
161387 (1067) Spajky
»

Vprašanja za star komp

Oddelek: Strojna oprema
10975 (845) Orbit89
»

rad bi navil star racunalnik

Oddelek: Navijanje
271561 (985) pure00

Več podobnih tem