» »

iz workgroup na domain

iz workgroup na domain

matic ::

Trenutno v podjeju uporabljamo obicen workgroup.. rad pa bi presaltat na "domain nacin".. pa niti nevem najbolje kako.. streznik je win2k server, odjemalci pa so win2k in win98 .. pocasi vse predelujemo na win2k. Zlasti me zanima ce server nastimam kot "domain server" (?) in potem v win2k pac vpisem in nastavim tam v domain nacin in vpisem ime dmene.. kaj se bo zgodilo z win98 odjemalci? bodo te delovali naprej normalno? ..v nacinu workgrupa ali nacinu domene?!?

Nekaj prednosti domene poznam, bi pa prosil ce kdo zadevo dobro pozna in mi pove/nasteje glavne in ostale prednosti (slabosti) tega nacina delovanja mreze.

Hvala za pomoc/nasvete..

ToniT ::

Če imaš računalnike v domeni, poteka vsa administracija (uporabniki, pravice, itd...) preko domeneskega strežnika. Na enem mestu določaš vse pravice itd... Potem je tudi dobro, da imaš vse datoteke uporabnikov na strežniku - lažje varovanje podatkov.

V win98 pa je tako: Če ne boš ničesar spreminjal na delovnih postajah, bodo še naprej delovale v workgroup načinu.
Če pa boš v latnostih omrežja šel na Odjemalec za omrežja Microsoft->Lastnosti in tam odljukal Prijavo v Windows NT domeno, pa se bodo računalniki prijavili v domeno.
Slabosti - potrebno je kupiti še en računalnik za strežnik

matic ::

ze imamo server win2k .. samo nimam nastimanega domain serverja .. bom pa uredil to v kratkem.
Da pa potem so tudi vse datoteke uporabnikov na serverju, kot je tudi samo namizje, meni start itd. pa potem nastavim na vsakem racunlniku tisi profile path al kje? Pri tem se tudi programi, ki jih instaliras, instalirajo na serverjev disk, tako da jih lahko uporabljas s katerekoli lokalne postaje!?

ToniT ::

Zadeva ni tako enostavna. Profile lahko nastaviš t.i. roaming prifile, kar pomeni, da bodo uporabniki imeli isto namizje ne glede na to, na kateri delovni postaji delajo. Tukaj je potrebno vedeti, da so nastavitve različne glede nato, ali se uporabnik prijavi iz win2000 (NT) delovne postaje ali iz Win 98.
Programe je potrebno inštalirati na vsako delovno
postajo posebej, je pa možno instalacijo avtomatizirati.

Priporočam ti, da si prebereš nekaj knjig ali pa kak tečaj iz administracije win2k serverja.
Če pa imaš kako specifično vprašanje, pa smo tukaj!

Mercier ::

Pri tem se tudi programi, ki jih instaliras, instalirajo na serverjev disk, tako da jih lahko uporabljas s katerekoli lokalne postaje!?
Če program dela na ta način, potem gre. Navadno tega ne delaš na domain serverju. Zaradi stabilnosti (serverja).

Rihtaš pa zadeve v Active Directory-ju, orodju zanj, pravzaprav.

matic ::

ma si ze nekaj casa govorim da bom sel v ctk po win2k server knjigo .. ima se kdo kako boljso priporocilo?

ABX ::

MCSE Training Kit
Windows 2000 Server
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

matic ::

Vse skupaj sem dokaj uspesno namestil in nastavil sedaj pa vprasanje:
Ko se user logira in da bi imel na kateremkoli racunalniku isto namizje (ikone, programi itd) nasatavim v "Active Directory And Users" v "Users" izberem userja npr. Ales in grem v "Profile"! Tam vpisem v Profile path npr. \\server\profiles\ales !? To nekako deluje, samo potem imam vse po 2 koipije enkrat celotno namizje na lokalcu pod Documents And Settings drugic pa pac na serverju! In pa za vsakega userja je potem to ogrmono nastavitev, vsakemu vpisat pofile path pa potem se tistemu direktoriju nastavit pravice da samo on (ta user) dostopa do njega! Ni nobene krajse variante?
Kaj pa potem kako je mozno naredit (ce je sploh mozno) mapo v smilslu All Users? Nekako tako kot je na lokalnem racunalniku in imajo potem to vsi lokalni useri, kaj pa da bi imel nekaj takega za celotni domain ali pa neko grupo?

Ce se komurkoli vsaj malo sanja al pa ogrmno naj sporoci! Hvala!!

ABX ::

Naredi en testni account. Določi mu vse parvice in nato z desnim click-om na njega izkoristi funkcijo copy. Vprašalo te bo po novem userju vendar nastavitve bo vzelo od starega. to pomeni med drugim da bo avtomatično kreiralo directory profile in samo njemu dodelilo pravico uporabe.

Glede roaming profile pa uporabljaj samo v primeru varovanja podatkovm, ker njihova uporaba je počasnejša od local profile. Za se izognit podvojitvi accounta pa prepreči dostop userjem na lasten disk. Razen seveda program files in winnt dir.

Home folder za userje pa je lahko na poljubni lokaciji.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

andrej ::

druga moznost je da napises kaksno skripto in zadevo popolnoma avtomatiziras...

matic ::

hmmm ql! Glede tega da so v bistvu "Documents And Settings" na drugi lokaciji res dela pocasneje.. kar je precej shit se zlati npr. Outlook, ki naredi tukaj notri svoje file "outlook.pst" kjer je vse shranjeno in ti fajli so kar veliki.. od vsakega userja cca 100Mb in se pravi potem se vsakic ko se user logira to prenense lokalni disk!? Ce pa bi ga omejil pa bi ostalo na serverju.. in bi od tam direktno bral ali kako!?

andrej: kako mislis skripto? Cisto svojo neodvisno skripto npr. preko kakega visual basica ali ... ?

Kaj pa je tista scripta pod profile, kjer se ta kao vsakic pozene ob logonu? Cemu naj bi to sluzilo!?

andrej ::

seveda. ti recimo napises vbscripo recimo za kreiranje uporabnikom, njihovo premikanje, karkoli...

matic ::

Glede preprecevanja kopij: meni to ne dela.. ce preprecim dostop do documents and settings vsem, (pustil sem samo administratorja) potem ko se nek obicen uesr logira javi samo "acces denied" in pa potem vseeno vse nalozi. In v mapo doc and settings ne mores, se pa lahko mapa kreira na namizju in tudi brise itd. Sem pa pravice seveda na doc and settings obkljukal "to all child objects"

Glede all users folderja, sepravi tega lahko potem naredim preko skripte da se vsakic kopira iz neke lokacije na serverju npr!? Prav tako ce bi hotel kopirat od userjev vsakic samo namizje, priljubljene in se par zadev npr. bi to lahko naredil preko skripte.. skripto pa naredim kako samo vbs file in tam vpisem pot do nje da jo ob vsakem login in logout pozene!?
Kaj pa npr. outlook in njegov pst file. Lahko kako prepricam da se ta fajl laufa od kot drugje kot pa iz c:/doc&settings/user/../../../outlook.pst ?

ABX ::

Probaj prvo vse userje zbrista iz mape doc & sett.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

matic ::

ABX: to pri meni ne deluje tko ali pac ne znam.. ampak sem nastimal nekako tako vse kot sem hotel, outlook pst file sem prestavil kot je bilo potrebno, tam notri pa je se file kaj lahko excludas pri logiranju...

Problem naslednji je z printerji.. kako jih je najbolje nastavit z domain serverjem!? Nevem malo bolj podrobno sem opisal problem tukaj: printer sharing (LAN)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Skrbništvo 25 uporabnikov - predlogi in mnenja !

Oddelek: Pomoč in nasveti
333455 (2143) SasoS
»

Windows domena - problem z profili.

Oddelek: Pomoč in nasveti
71079 (990) amigo_no1
»

Windows 2000 server--->Win XP prijava v domeno

Oddelek: Operacijski sistemi
201753 (1545) demokedes
»

Pomoč pri nastavitvah NTbackup.exe v win xp

Oddelek: Programska oprema
291592 (1321) XWY
»

Win2kAdvSer; kako postavit novo domeno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
614797 (4025) Microsoft

Več podobnih tem