» »

Kritični popravki Intelovih procesorjev

1
2
»

Vlady ::

Aja še dodatek: če procesor nebi uporabljal TLB-ja in bi uporabljal L2 predpomnilnik oz enega ali več setov tega pomnilnika, potem bi bila kazen manjša od 10-20ns, ampak bi bila okoli 2-10ns, tudi odvisno od frekvence, kar zmanjša upočasnitev zaradi dostopa do RAM-a. Ampak kot sem že napisal, Intel se je izvlekel kar precej dobro, me zanima kaj pa bo AMD naredil na svojih procih...
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

BlueRunner ::

@telebanc: Če misliš, da so procesorji prvi dan proizvodnje brez kakršne koli napake, potem se krepko motiš. Če misliš, da so inžinerji zaradi tega nesposobni, pa te izzivam, da ti narediš raketo, ki bo od prve vzletela, prišla do geostacionarne orbite in se v njej vtirila za nekaj let.

@Magarac: Kar se tiče zanesljivost AMD-jevih X2 in Opteronov, ta izhaja predvsem iz tega, da se je večina (ne pa vse) implementacijskih napak že polovila in odpravila. Tudi P4 (netburst) arhitektura je po tej plati veliko bolj zanesljiva, kot pa Core 2 arhitektura. Zaradi tega odpravljanja "zagonskih" napak so Opteroni zelo dolgo čakali, preden so prišli v centre, tako kot sedaj čakajo Xeon-i, ki bazirajo na Core 2 arhitekturi. Potrošniški (consumer) procesorji pa so tako ali tako običajna platforma na kateri se uvede arhitekturne novosti, še preden se jih potisne v strežniške izvedenke.

@Spc: Ni težava v temu kolikšen izkoristek procesorja imaš, temveč pri temu na kakšen način ta procesor izkoriščaš. Napaka se je pojavila tam, kjer je bil procesor izpostavljen ekstremnim številom sočasno delujočih procesov, kar se je najbolj opazilo na strežnikih, kjer so delovali produkti za virtualizacijo. TLB služi preslikavi med navideznimi in fizičnimi naslovi, kar pomeni, da je verjetnost pojave napake rasla skupaj s številom sočasnih procesov in večanjem količine fizičnega pomnilnika. Ravno to pa je tisto, kar se v običajnih namiznih računalnikih bolj redko pojavlja (dvignite roke vsi, ki imate C2D procesor in 16GB RAM), je pa precej bolj kritično pri Xeon seriji - tam pa takšne zadeve bolijo, zaradi tega pa se jih ravno tam tako nčrtuje, kot tudi kupuje po precej bolj konzervativnih pravilih.

Vlady ::

@BlueRunner: malo si se zmotil... sploh ne vpliva velikost diskov in RAM-a na uporabo TLB-ja ali sploh na karkoli, povezano s temi napakami. Vpliva pa intenzivnost obremenitve oz. koliko stvari izvajaš naenkrat oz. uporaba RAM-a. Če imaš ti 16GB al pa 512MB je pa čisto vseeno, ker ti bo še vedno moral računalnik iz navideznega v fizični naslov dat. Na verjetnost napake tako vpliva vzrok napake (torej zaradi česa sploh pride do napake in kdaj) in seveda iskanje informacij v RAM-u. Ampak naj ti povem, da če recimo nekdo igra igre, je to ravno tako obremenjen oz enako uporabljen TLB kot pri strežnikih. Ker fora je v tem, da se TLB uporabi vsakič, ko greš v RAM po novo informacijo, kar pa se v malo večjih programih kot je 2MB dogaja zelo pogosto. Torej vsi večji programi, so lahko bili že možen vzrok da se bo pojavila napaka.

Drugače pa imaš pri strežnikih vgrajen še ECC v pomnilnik, ki ti preprečuje podobne napake, tako da verjetno strežniški sistemi niso tako podvrženi napakam kot navadni.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Matevžk ::

ECC preprečuje napake preslikovanja? Močno dvomim.
lp, Matevžk

Icematxyz ::

No glede da je to taka huda okvara pa mi naj nekdo prosim pove kaj naj naredim da dobim blue screen?

Ker me resno zanima zakaj bi bil to problem, kvečjemu je to prednost če procesor dela hitreje in nima povprečni uporabnik nikakršne težave s tem?

Torej konkretno kako dobim blue screen da vidim kako je moj procesor hudo okvarjen.

Če je zaradi okvare hitrejši in jaz nebom nikoli na to okvaro naletel. No potem pač ljubim takšne okvare. Zanimivo je da ko se okvari Intel da gre to na račun povečanega performenca. >:D

Icematxyz ::

Skratka konkretno bi rad na lastne oči videl kako so me nategnili.

In kakšne simptome bo imela napaka če kdaj se mi to zgodi da lahko potem to pripišem procesorju?

Spc ::

Jaz bi to tudi rad videl na lastne oči.
Kako pride do blue screena ker ga še z C2Djem nisem imel pa ga že 7 mesecev zelo uporabljam.
 

Azrael ::

Tole me vedno bolj spominja na čas kislih kumaric in časopisnih rac.

Konec koncev, če se pogleda popravke BIOSa pri renomiranih proizvajalcih matičnih plošč ima praktično vsak popravek BIOSa zapisano nekaj v stilu microcode updated in ne ni pomembno ne kateri chipset ali ne procesor uporablja plošča.

Bolj kriza je pri raznih firmah ala Concord, Matsonic (oboje na srečo propadlo) in podobnih low end proizvajalcih rač smeti, kjer tega pač ni.
Nekoč je bil Slo-tech.

mat123 ::

Očitno je patch za vse Intelove procesorje, od Pentium III naprej:

http://www.heise.de/newsticker/meldung/91748

Spc ::

lol.
To pa že res postaja lari fari.
:))
 

CCfly ::

"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Azrael ::

Torej zadevščino primerjajo z KB85626, ki je zanimivo reševal zavožene Matsonic matične plošče, ki niso bile v stanju delati z Win XP SP2 (da o HW bugih ne govorim).

Zanimivo, da takrat z Asus tudi z prvo različico BIOSa teh težav ni bilo.

Če je temu tako, bo tale problemčič neopazen za vse, razen medijskega pompa seveda: tresla se je gora, rodila se je miš.
Nekoč je bil Slo-tech.

Vlady ::

@Matevžk, ne, ampak po ECC lahko veš, če je kje prišlo do različne vsebine... :)

Drgač pa ta bug ima problem z parametričnimi biti v preslokovalni tabeli, torej se lahko protected bit postavi na n vrednost, kar pomeni, da lahko v določenih pogojih pride do lepih stvari :)
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nove ranljivosti v Intelovih procesorjih

Oddelek: Novice / Procesorji
408681 (6320) MrStein
»

AMD ali Intel

Oddelek: Strojna oprema
353610 (2359) mulc007
»

Preizkus popravkov za Meltdown in Spectre: Intel ob 10 odstotkov

Oddelek: Novice / Procesorji
318504 (6124) D3m
»

Intel: že letos na Spectre na Meltdown imuni procesorji

Oddelek: Novice / Procesorji
1910857 (7688) imagodei
»

Intel predstavil Core 2 Duo za prenosnike

Oddelek: Novice / Procesorji
153835 (3075) madviper

Več podobnih tem