Forum » Programska oprema » Program Mathematica
Program Mathematica
pietro ::
Pozdravljeni!
A bi mi znal kdo pomagati pri sledečem problemu?
Delal sem eksperiment, kjer sem v odvisnosti od časa meril absorbanco (3000 točk vse skupaj). Podatke sem nato shranil v .txt obliko - dobim dva stolpca številk. Zdaj pa bi te podatke v omenjenem programu prilegal modelni funkciji. Kako obliko dveh stolpcev podatkov spravim v obliko, ki jo od mene zahteva program: {x1, t1},{x2,t2}...?
A bi mi znal kdo pomagati pri sledečem problemu?
Delal sem eksperiment, kjer sem v odvisnosti od časa meril absorbanco (3000 točk vse skupaj). Podatke sem nato shranil v .txt obliko - dobim dva stolpca številk. Zdaj pa bi te podatke v omenjenem programu prilegal modelni funkciji. Kako obliko dveh stolpcev podatkov spravim v obliko, ki jo od mene zahteva program: {x1, t1},{x2,t2}...?
gzibret ::
Z enim enostavnim urejevalnikom besedil, ki podpira makre in multiplay makrov. TextPad recimo.
Vse je za neki dobr!
Ne vem, če ste me najbolje razumeli - podatke imam v dveh stolpcih. V prvem so časi (1-3000s), v drugem pa vsakemu času pripadajoča vrednost absorbance (txt file). Na roke postavljati oklepaje v vsaki vrstici se mi zdi pa nesmiselno.
_Mare_ ::
Hehe, ravno zadnjič sem nekaj podobnega delal (samo narisal točke).
S tem da predvidevam, da je vsaka točka v svoji vrstici, med številoma pa presledek/tab.
Čeprav, če ti namig o makrih ni pomagal, ne vem če ti bo tole...
#!/usr/bin/perl open IN, 'input.txt'; open OUT, '>out.txt'; while (<IN>) { chomp; tr/,/./; s/([0-9.]+)\s+([0-9.]+)/{$1,$2}/; print OUT "$_,"; } close IN; close OUT;
S tem da predvidevam, da je vsaka točka v svoji vrstici, med številoma pa presledek/tab.
Čeprav, če ti namig o makrih ni pomagal, ne vem če ti bo tole...
Res vas spoštujem, računalničarje! Celo tako, da vam niti ne bom mogel zameriti, če mi ne bi noben razložil malo podrobneje, kaj moram v omenjenm primeru storiti. Na vašem področju sem res teslo!
No, bi prosil za pomoč za katero se seveda že vnaprej zahvaljujem.
SeTAr ::
udpreš ta tvoj dokument v kakšnem spodobnem urejevalniku teksta - na win bi to bili recimo ultraedit ali textpad.
Doklikaš se do okna find/replace in v zgornje okence napišeš:
\n
v spodnje pa
},{
mogoče moraš obkljukati še kakšen regular expression ali kaj podobnega.
ponoviš vajo še enkrat in zamenjaš
\t
z
,[presledek]
popraviš še začetek in konec datoteke in serviraš še toplo.
Doklikaš se do okna find/replace in v zgornje okence napišeš:
\n
v spodnje pa
},{
mogoče moraš obkljukati še kakšen regular expression ali kaj podobnega.
ponoviš vajo še enkrat in zamenjaš
\t
z
,[presledek]
popraviš še začetek in konec datoteke in serviraš še toplo.
moj_nick ::
Mathematica zna ravnati z datotekami, ki imajo samo dva stolpca, vmes pa tab ali vejico. Zna ravnati tudi z xls datotekami. Ukaz je data = Import['file.txt', 'Table'];
Če ne dela takoj, preimenuj file.txt v file.csv (če so stolpci ločeni z vejicami), file.tsv (če so stolpci ločeni z tabulatorjem) ali file.xls (excel file).
Če ne dela takoj, preimenuj file.txt v file.csv (če so stolpci ločeni z vejicami), file.tsv (če so stolpci ločeni z tabulatorjem) ali file.xls (excel file).
110111001001010001010000
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Uvoz txt datoteke v excelOddelek: Programska oprema | 5011 (4648) | sebavet |
» | [Java]: replace - slovar v txtOddelek: Programiranje | 1691 (1549) | Spura |
» | Matlab pomočOddelek: Šola | 1013 (754) | Isotropic |
» | Regexp, grep, awk problem?Oddelek: Programiranje | 1701 (1423) | Brane2 |
» | [C++] Delo s *.txt datotekamiOddelek: Programiranje | 2014 (1490) | Tr0n |