» »

Kupujete rabljen avto? Vas zanima njegova zgodovina? Nič lažjega, tukaj je e-uprava!

1
2
»

keber ::

Mislim, da bi bilo sedaj nujno, da se na avtonetu uvede obvezni rubriki "št. prometnega dovoljenja" in "registracijska oznaka". >:D

poweroff ::

Sicer pa ne zastopim zakaj se dela toliko problemov s področja varstva podatkov. Vsi bi nekaj skrivali.
Ja, sgrasic. Ti recimo skrivaš svoj e-mail.

Hecno, ne?
sudo poweroff

b0B3k ::

Zanimivo, jaz sem svoj avto kupil prek avtohiše v Ljubljani in ga (ker je bil odjavljen s prometa) na novo registriral. Po besedah prodajalca (in papirjih) je bil avto original kupljen v Italiji.
Na tej strani pa vidim, da je bil avto prvič registriran takrat ko sem ga registriral jaz in da sem jaz torej prvi lastnik. Torej je podatek o številu prejšnjih lastnikov lahko malce zavajujoč, če je bil avtomobil prej odjavljen s prometa ... Podatek o državi prve registracije manjka, prav tako nikjer podatka o letu izdelave avtomobila (je namreč letnik 2000 - torej ni ravno nek oldtimer).

iration ::

Mataj, avtor 95% novic in odprtih tem na temo take ali drugačne paranoje si ti, ostalih 5% pa tvoji kompadri iz MI, tako da je samoumevno pomisliti da boš ob taki novici, ki govori o "kršenju pravic posameznika do zasebnosti" kot ti vedno poimenuješ kakršno koli hranjenje podatkov, skočil pokonci. Kot vedno do sedaj.

Ne vem o kakšnem smešenju govoriš, jaz sem itak off topic, tako kot moje politične preference. Vem da si obseden z Janšo ampak v vsako temo ga pa tudi ni treba tlačiti.

poweroff ::

Vsekakor si offtopic, iration, kot vedno.

Dejstvo pa je, da Švedska IMA zakonodajo o varstvu osebnih podatkov in da baze podatkov NISO javno dostopne.

Dejstva, dejstva, dejstva. To vas matra. No, saj glede na odnos do dejstev, se ne čudim vašim političnim preferencam.

Sicer je pa moje mnenje, da je Virant edini sposoben v tej vladi. Dejansko je celo kaj naredil. Pojdite si pogledat storitve e-uprave, ampak res detajlno pogledat. Človek je zares naredil premik na tem področju. Saj dela tudi napake, ampak dejansko je eden redkih strokovnjakov med desnimi politiki.

Upam, da ga bo nova vlada tudi vzela za ministra, saj je škoda, da desničarji takega človeka potegnejo s sabo, ko se bodo dokončno potopili.

Tale kiks o katerem poroča novica je pač napaka v implementaciji, ki jo bodo že odpravili. Ideja sama pa ni švoh.
sudo poweroff

NoName ::

cist eno offtopic vprasanje. kaj pa v primeru, ce je avtu potekla registracija ter nima veljavne tablice? ma sam odjavljeno prometno? pol se lahk pa za podatke pod nosom obrises?
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

mathjazz ::

Število različnih lastnikov: 7

Arrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrgh.
www.getfirefox.com

Keyser Soze ::

:D Pomoje bo par mrtvih zaradi tele storitve. Zdaj delno razumem strahove tistih, ki se PREkrčevito borijo za zasebnost.
OM, F, G!

mathjazz ::

iration, verjetno imaš težave, ker tvojemu ljubemu Janši priljubljenost pada

Po eni od štirih raziskav res, še vedno pa mu kaže boljše kot pred zadnjimi volitvami.

Včasih se sprašujem, zakaj sploh rabimo te raziskave. Mi, Slovenci. Ker v Franciji recimo Šarkeziju napovejo do odstotne točke natančen rezultat, pri nas pa je to očitno nemogoče. Razen, če se ne sme točno napovedati...
www.getfirefox.com

mathjazz ::

Zdaj delno razumem strahove tistih, ki se PREkrčevito borijo za zasebnost.

Ti so mi prodal avto!:D
www.getfirefox.com

WhiteAngel ::

Ne razumem, kaj je pomen te strani - na strani je celotno prometno dovoljenje. Zakaj bi pa to hotel? Če kupuješ avto, prodajalcu rečeš, naj ti pokaže prometno dovoljenje in vidiš to, kar na strani.

Prednosti vidim le 2, vendar sta nekoliko nepomembni in mogoči:
1) Prodajalec ti ponaredi prometno dovoljenje
2) Na strani bodo v prihodnosti še dodatne informacije, ki jih na prometnem ni (in ne bo?)

Še kakšna prednost strani?

aljazh ::

V prometnem dovoljenju ne vidiš koliko lastnikov je zamenjal avto, temveč le podatke o prvi registraciji. O morebitnih "vmesnih" lastnikih tam ni podatkov.

Zanimiva bi morda bila tudi nadgradnja te storitve... npr. prikaz statistike vozil v Slo - koliko enakih vozil je registriranih v Sloveniji, koliko v določenem časovnem obdobju, koliko takšnih vozil je bilo ukradenih...

CaqKa ::

mojega avta tudi nekak ne najde...

kixs ::

Zato pa kupujem rabljem avto samo od prvega lastnika.

Ne pa tisto, prides pogledat avto, pa vprasa kaj je pa tole... ja, veste, tega pa js ne vem, ker je ze billo!! A tole pa vedno tako poka? Ja, od kar imam avto... itd.

Ce kupujes od prvega lastika, mora poznat celo zgodovino avta in to brez izgovorov. Seveda je najbolje kupit nov avto, kar pa tudi ni garancija za voznjo brez problemov.

lp

poweroff ::

Zdaj delno razumem strahove tistih, ki se PREkrčevito borijo za zasebnost.

V bistvu pa - glede na to, da s bo s to storitvijo dalo lepo krast kode za avtoradio in ponarejati ključe - povsem razumem tiste, ki jim je ta storitev všeč.

>:D :D :P
sudo poweroff

Keyser Soze ::

No, saj sem rekel. Be my guest.

Je pa tudi res, kar so že omenjali tule. Kje boš pa dobil številko prometnega? Številko šasije tako ali tako imaš, ravno tako registrsko.

Kaj, boš kradel ključe s številom prejšnjih lastnikov? Z naslovom zavarovalnice, kjer je avto zavarovan? Z datumom prenehanja zavarovanja?
OM, F, G!

Wirko ::

Lahko bi naredili malo drugače: številko šasije moraš vpisat sam, nazaj pa dobiš samo sporočilo, ali je prava. Če je kakšna možnost zlorabe te številke, bi jo na tak način precej zmanjšali.

Saj res, kaj pa številka motorja? Jo današnji avti sploh imajo? Je enaka številki šasije?
[:4{#]

sgrasic ::

Matthai: Sicer ne vem zakaj bi se izmišljeval... Sicer se res nisem nikoli poglobil v Švedsko zakonodajo tako, da o tem ne bom pametoval. Moja izkušnja pa je, da so vse zadeve veliko bolj odprte in transparentne. Ob tem naj priznam, da sem bil v letu ko sem živel tam zaradi tega velikokrat tudi sam zelo presenečen (v začetku tudi sam nisem verjel).

Sem se pa potrudil in našel tisti portal za poizvedbo o dohodkih. Zadeva je sicer komercijalna se pa vsak lahko registrera in naredi par brezplačnih poizvedb. Končno sem izvedel, koliko zasluži moj profesor :)

Link: http://www.ratsit.se/

Pa še to. Če greš na Švedskem kupovat kake dele za avto te prodajalec prvo vpraša za številko registrstrske tablice iz česar dobi vse podatke o tebi in tvojem vozilu (predvsem tip in letnico izdelave), kar resnično olajša nakup kakim ljudem, ki se na avte ne spoznajo.

Skrivanje mojega maila pa glede na up. ime ne bom komentiral.

Lp

balocom ::

@Wirko: seveda jo majo, sm ni napisana v prometnem ker je motor kao potrošni materijal.
Pa ke ni št. šasije != VIN (oz. seriske)?
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

kopernik ::

Jaz sem imel priložnost delati z enim švedom in baje je dejansko res, da lahko pogledaš dohodke za vsakega sodržavljana ob pogoju, da se vsi vpogledi beležijo, kar pomeni, da lahko vsak vidi, kdo je brskal po njegovih podatkih. Če je to res ali ne, ne vem; on je trdil, da je.

MTm2H37rqt7B ::

Stevilka sasije na vetrobanskem steklu ni nikoli cela...

marsovcek ::

>Stevilka sasije na vetrobanskem steklu ni nikoli cela...

Moja je :D, na drugem avtu doma tudi.

MTm2H37rqt7B ::

Pol pa hitr po spohtl! :D

Sicer pa... vsi se sekirate za avtoradie... ne dat vec kot 20.000 bivsih SIT (90E) za radio pa ne bo problemov;)

Sama paranoja...

Zgodovina sprememb…

Keyser Soze ::

Ja hudiča, kje se pa drugi del pol skriva? Pod auspuhom? Ker jaz ga nisem našel.
OM, F, G!

MTm2H37rqt7B ::

IMHO pod haubo in IMHO pod enim blatnikom... so skriti:)

Saj tako sem jaz slisal, preverjat pa nisem sel.

Phoebus ::

Številka šasije je v prometnem dovoljenju, če jo iščete.

DominusSLO ::

Številka šasije je v prometnem dovoljenju, če jo iščete.

Ja to ni težko najdet:) Bolj problem je najdet tisto na šasiji, da vidiš, če je taprava ;)
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

marsovcek ::

Če res ne veš, kje je na avtu, pogledaš v knjigo z navodili ;) . Sicer je pa ponavadi na B stebričku, požarni steni, ali pa na drugem vidnem mestu pod havbo.

Liker ::

Hehe, tocnost teh podatkov je ZELO vprasljiva.

Namrec:

Pri hisi mamo 3. motorna vozila (2x avto + motor)
Motorja sploh ne najde v evidenci.
Moj avto najde s pravilnimi podatki, a je zavedeno da imam 7 sedisc (kar ni res...) V prometnem pravilno pise da jih imam 5.
Za drugi avto pa so sicer podatki pravilni a zadeva pravi da je moja zena 1. lastnik. Je pa ona dejansko 3. lastnik.
Tale zadnja stvar me se najbolj bega.
Avto je bil namrec kupljen v sloveniji, in doma imamo vsa dokazila o obeh prejsnjih lastnikih.
Bi bilo dobro vedeti zakaj je tako, da nebi potem kdaj kupil ze 5x prodan avto kao od 1. lastnika...

shorto ::

Emm moj auto očitno ne obstaja :) :). Dost autov sploh še ni vstavljenih not, oz. tisti ki smo imeli "srečo" da so nas oropali in imamo zdj duplikate, sploh nebomo imeli tega pristiža da bomo skakali po tej bazi :)

kixs ::

Sem preveril se moj avtocek... ko sem ga kupoval, so mi povedali, da so drugi lastnik. In po podatkih na tej strani, sem res tretji lastnik.

Ni slabo za 12 let star avtej ;)

misskko1 ::

Kje vidiš keri lastnik vozila si?
Jaz sem našel.. Podatke o vozilu... Vem da nisem prvi... Me pa zanima keri lastnik sem... Mi lahko kdo pomaga kje je to... Pot.


Hvala!

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

kixs ::

Fino bi bilo, ce bi poleg pisalo se podatke o tehnicnem pregledu (stanje kilomterov po letih, saj jih vpisejo pri merjenju plinov).

LP

dukenukem ::

Tam kjer js vozim na tehnični, komaj kaj izpolnijo na unih listih o tehnični brezhibnosti, tko da predenj bo več podatkov na tej strani, bo trajalo, kako bi pa nardili z unimi, k vrtijo števce, staro stanje pa spet novo in naprej? Nekdo menja motor. Itd, koliko lastnikov obstaja, bi pa lahko pisalo že na prometni v kakem oknu, pa bi takoj vedeli kok je ura :d sm probal če zadeva dela na telefonu:d in yes dela, tko da lahko na mestu ogleda avta greš na net s fonom, pa prečekiraš lastnike :))

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

karafeka ::

Lahko najdeš gor podatke o odjavljenih avtomobilih ?
S številko zadnje prometne in tablice ?
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Preverjanje zgodovine avtomobila

Oddelek: Na cesti
4822258 (4815) starfotr
»

Število lastnikov avtomobila (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5317567 (14945) St235
»

Ali je potrebno imeti potrdilo o skladnosti vedno pri sebi v vozilu? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
10930380 (14920) GrimReaper
»

Izgubljena reg. tablica

Oddelek: Loža
288231 (7371) zee
»

Kupujete rabljen avto? Vas zanima njegova zgodovina? Nič lažjega, tukaj je e-uprava! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8452702 (6986) karafeka

Več podobnih tem