» »

Rezervisti SV

Rezervisti SV

Mercier ::

Dobil sem spam SV, kjer mi ponujajo, da stopim v službo domovine, konkretno, da postanem podčastnik rezervist. Malo me zanima kaj se tu da zamuditi, oziroma, čemu se da izogniti. Imamo kakšnega hrabrega vojaka (sploh na klopi, pa tudi v prvi postavi) da malo pokomentira osebne izkušnje?

1. Pravijo, da usposabljanja trajajo največ 30 dni v letu in, IIRC, da so, v kolikor je mogoče, razporejena na dela proste dni.

Dvakrat po 15 dni, oziroma nekajkrat na leto za daljši čas, se mi zdi sprejemljiva odsotnost za enga fotra. 30 dni razporejenih čez vikende in praznike pa muka za družino.

2. Vzdušje tam.

Ko je bilo obvezno, je bilo dosti splošne melanholije v zraku, skrataka, ni to bila ravno neka vesela druščina. Nekaj med otroškim vrtcem in zaporom. To me je motilo tam, ostale zoprnosti sem pač sprejel kot del tega počitniškega paketa.

ToniT ::

Glede na to, da sem jaz še zmeraj v OBVEZNI rezervi, ti je to boljša varianta. Cela naša enota je še na tem, je pa res, da nas zagnjavijo kvečjemu za kak vikend na leto. Kot plačan rezervist se ni hotel nihče prijaviti, zamenjave pa nimajo :).
Meni se zdi 30 dni malo dosti, posebej še zato, ker so to večinoma vikendi in prosti dnevi. Po drugi strani pa 150 EUR (ali nekaj takega) neobdavčenega denarja na mesec tudi prav pride.

Mercier ::

Tnx, se mi je zdelo. Toliko vikendov odsotnosti je preveč. Mogoče za mlajše geeke brez otrok. Sploh ker se mi zdi, da bi pri pogodbenih rezervistih lahko pravice iz pogodbe uveljavljali bolj striktno. Če že pošteno plačujejo...

BigWhale ::

Nazadnje, ko sem se jaz zanimal, so dejali (podcastnik, ki je bil takrat tam v pisarni), da je placa rezervnega vojaka tam nekje okrog 70.000 bruto.

Ampak mi Gaby ni pustila, da grem v vojsko. Oziroma bi me fejst grdo gledala, ce bi sel... :)

Pogoji so bili pa isti, najvec 30 dni letno, enkrat na leto daljsi 'izlet' za kak teden, ki je vsaj mesec dni vnaprej napovedan.

lonz ::

@ToniT

Kok to misliš v OBVEZNI rezervni sestavi. Ta pa ja ne obstaja več? A zdej kake orožne špricam? Nič mi ni jasno... Kolk vem je to zdej vse na prostovolni bazi.
...arrrrrr, shiver me timbers...

ToniT ::

Obvezna rezerva še zmeraj obstaja.
Po zakonu te lahko kadarkoli pokličejo na orožne vaje. Tega sicer večinoma ne prakticirajo, vendar nas je nekaj takih, ki imamo še zmeraj uniforme doma in gremo približno enkrat na leto na orožne vaje...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ToniT ()

lonz ::

Sem preveril na Upravi za obrambo. Obvezna sestava res še obstaja do leta 2010, ampak bol na papirju. Eventuelno še pokličejo kakšnega vezista iz obvezne sestave, pa še to sam na update. Ostale obvezne pa so nas baje bolj kot ne prešibal na civilno zaščito. Kir VED pa si ti ToniT?
...arrrrrr, shiver me timbers...

ToniT ::

Vezisti....


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prostovoljno služenje vojaškega roka? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5615332 (10268) kriko07
»

Nasvet, 19 let star pa 140€/mesec, prepuščen sebi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
669323 (7434) Unknown_001
»

2004 nič več vojaškega roka?

Oddelek: Loža
141085 (798) Tr0n

Več podobnih tem