» »

Apple končno predstavil Mac Pro z 8 jedri

Apple končno predstavil Mac Pro z 8 jedri

AppleInsider - Apple Inc. je včeraj, v sredo, 4. aprila 2007, po tihem dokončno le predstavil svoj namizni računalnik Mac Pro za profesionalce, ki se po novem lahko naroča z vse do osmimi jedri, ki se seštejejo s pomočjo dveh 4-jedrnih Xeonov na osnovi Core arhitekture.

V Apple-ovi spletni trgovini (zaenkrat le v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji, od naslednjega tedna dalje pa dosegljiv tudi v večini večjih evropskih držav; čeprav večina evropskih Apple Store-ov ža kar nekaj časa sprejema prednaročila) lahko tako po novem skonfigurirate Mac Pro delovno postajo s parom 3 GHz-nih Xeonov s kodnim imenom " Clovertown". Tudi novi Xeoni - kot že do sedaj večina iz serije 5xxx - je zgrajena na Core mikroarhitekturi.



V primeru, da boste pri nakupu izbrali 8-jedrne Clovertowne prištejte k osnovni ceni Mac Proja (to trenutno znaša 2,499 $) še dodatnih 1,498 $. Osnovna konfiguracija ostaja do nadaljnega nespremenjena, torej vsebuje "še stare" 2 x 2.66 GHz-ne dvojedrne Intel Xeone s kodnim imenom Woodcrest.
Mac Pro namiznike z Woodcrestom lahko naročite tudi v 2GHz-nih in 3GHz-ih izvedbah.

V Apple-ovi trgovini lahko tako, kakor vse do sedaj konfigurirate Mac Pro-je s številnimi opcijami: mak. količina pomnilnika je "še vedno le" 16 GB-ov (667 MHz DDR2, ECC), dodate lahko do štiri trde diske z maksimalno skupno velikostjo 750 GB-ov (Serial ATA/7200 rpm), kot vedno, lahko tudi sedaj izberete Apple-ov 16x SuperDrives s podporo dvoslojnim medijem; kako pa je z grafično kartico? Dosti se ni spremenilo, le to, da je po novem v osnovi nameščen ATI-jev Radeon X1900 XT s 512 MB GDDR3 pomnilnika, lahko pa še vedno izberete NVIDIA Quadro FX 4500 (prav tako 512 MB GDDR3) pospeševalno kartico, če pa rabite podporo za recimo osem monitorjev, pa je vredno premisliti o GeForce 7300 GT. Zakaj? Ker lahko v Mac Pro vgradite 4 primerke. Da ne bomo pozaibli na ostale opcije: tu so še vedno AirPort Extreme, Bluetooth 2.0+EDR; Apple USB Modem; Apple brezžična tipkovnica, Apple wireless Mighty Mouse; Mac OS X Server Tiger; Apple Xsan in Apple Fibre Channel PCI Express kartica.

Ali je nakup Mac Pro-ja vreden ali ne, presodite sami. Je pa res, da je večina konkurence s podobno konfiguracijo dražja od Apple-a, da o samem hi-tech oblikovanju namiznika za profesionalce sploh ne govorimo. Sem že omenil odlično priloženo programsko opremo? Kaj pa napredni uporabniku prijazen sistem MacOS X na BSD Unix osnovi? [:D]

Ali pa bi bilo pametno, da še malo počakamo, da bo Apple dokončno le predstavil Mac računalnik z AMD-jevim procesorjem? Kdo ve, se pa že veliko šušlja o tem po raznih kotičkih in v rumenem on-line tehničnem tisku. Ali se bo kaj spremenilo s prihodom AMD-jeve Barcelone, lahko le špekuliramo. Ker pa to ni tema za zdajšnjo novico... Pustimo se presenetiti!

Vir: AppleInsider

Dodatne povezave:
- Apple: Mac Pro
- Trusted Reviews - Eight Core Mac Pro Leaked On Apple UK (14.3.2007
- AppleStore US
- Apple + AMD?

26 komentarjev

ripmork ::

eh...osnovna cena je vsaj za moje razmere totalno out of reach, pa dobiš zraven celo 1 Giga rama in 160 GB disk...vsaj sam bi za takšno ceno pričakoval več, posebej glede na to da dodatna oprema ala dodaten ram in še kak disk stane precej precej več kot roba za PC-je. Z dobro izbranimi komponentami pa si je mogoče občutno bolj ugodno sestavit podobno surovo močno PC kišto po meri.

če pa se bodo odločili za kako brezplačno akcijo, pa ga morda le vzamem da ga mal sprobam.:D

glinik ::

Mac je že potreben za kakšno grafično obdelovanje itd.

Je pa šminkica brez konkurence :D V kakšni lepi pisarni samo pravi mac postavi piko na i :D .

Skratka stvar ni delana za domačo uporabo, predvsem zaradi cene kompleta ... Drugače se ga nebi branil :D

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

opeter ::

Se strinjam. Namiznik je (pre)drag. Koliko se vas spomni, da so pred časom (preden so objavili pri Apple, da bodo prešli na Intel) na veliko govorili, da pa bodo Mac-i zdaj zelo poceni, odkar bodo v njih tiktakali intelovi CPU-ji? :\
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Izi ::

Ker lahko le tega vgradite do 4 omade v Mac Pro.

omade?
Nekdo ne uporablja spell checkerja.
Pa tudi, če je bilo mišljeno "komade", je to žargonska beseda in je bolje uporabljati "kose".

driver_x ::

Pri tistih, ki jim je stroj namenjen, cena sploh ni vprašanje. Saj je isto tudi pri ostalih stvareh, npr. avtomobilih, ročnih urah, ...
Se mi pa zdi, da je pri taki zverini en SATA/7200 disk hudo ozko grlo in nekako ni v ravnovesju s preostalimi komponentami.

CoolBits ::

Nesmemo pozabit, da dobimo za to ceno zraven tudi OSX + iLife06...
Če kupiš PC s podobnimi specifikacijami + Visto + programi, ki pridejo tukaj zraven, je vse skupaj še dražje.

iLife

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CoolBits ()

opeter ::

Izi, se opravičujem. Upam, da bo Matek uspel popraviti novico. Matek, hvala vnaprej! :8)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

borchi ::

> Koliko se vas spomni, da so pred časom (preden so objavili pri Apple, da bodo prešli na Intel) na veliko govorili, da pa bodo Mac-i zdaj zelo poceni, odkar bodo v njih tiktakali intelovi CPU-ji?

misliš govoric v tistem času, ko so pricurjale tudi informacije za kako smešne denarje je IBM prodajal G4/G5 applu. ja, se spomnim, ampak nekateri ljudje so znani po tem, da ne znajo seštet 1 + 1. kolikor se spomnim je bil takrat IBMov procesor kako 1/3 intelove cene.
l'jga

opeter ::

borchi, daj povej mi, ali misliš, da je PowerMac G5 bil dosti dražji, kot sedanji Mac Pro? Ker po mojem je trenutni namiznik za profesionalce dražji, kot je bil PowerMac ob predstavitvi...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

borchi ::

opeter, nimam pojma kaj je dražje/cenej takrat/sedaj...

pravim samo, da je bila cena G4/G5 dosti nižja od intelovih procesorjev. če je kdo pričakoval, da bodo sedaj maci z dražjimi intel procesorji cenejši od power linije...:\

je pa dobro, da sedaj apple nekako le bolj tekmuje s PC segmentom in ne morejo odletet s cenami v neke grozne višave.
l'jga

sm0key ::

blablabla....mac je šele zdaj začel _deloma_ upravičevati svojo visoko ceno...poprej na powerpc-jih tega NI! 8-jedrni proc je pošast, mene bolj zanima katere aplikacije bodo znale to izkoriščat. Zaenkrat jih ni. V bivši firmi kjer sem delal sem delal na G5 dual 1.7 z 2GB rama...moram rečt da mu glede hitrosti takrat ni bil par NOBEN PC. Tudi danes lahko preštejem na prste ene roke homebuild PCje, ki se lahko kosajo z skalabilnostjo in zanesljivostjo tiste G5-tke. Kljub temu sem mnenja, da je OS X preveč eye-candy OS za resno delo, verjamem da tiste senčke, animirani progress bari pa zoom efekti (...) požrejo kar lep procent risorsov...imho bi morali pri Applu narest različico OS X, ki bi imela vse funkcionalne prednosti OS X-a, in interface na nivoju X-window ali OS 9...

Hecno je, da trenutno na firmi delam z dual G4-ko z 900 MB rama in OS 9 pa teče ko biatlonc...niti za tisočinko ne zamelje ali kakorkoli pokaže, da se s čim "muči".....odlično.

zos ::

Zakaj pa ne bi obstajale aplikacije, ki bi to izkoriscale? Kolikor je meni jasno nobena resna pro aplikacija ne bi smela imeti tezav z vec jedri. Na pamet mi padejo vsaj Final cut pro, Shake, Maya, Lightwave. Se celo osnovne kot iPhoto in Toast so totalno vecnitne.

Piranha ::

mmm, SolidWorks + Cosmos na taki mašinci... to bi bil užitek delat.
Piranha

[MYTiX] ::

Tisti ki se zgražate nad ceno, naj vas opomnim da je to delovna postaja in da uporablja Xeon proc in ne Core 2 Quad, prav tako uporablja ECC RAM. Me res zanima koliko ceneje me pride Dell s podobno konfiguracijo.
podpis

zee ::

delam z aplikacijo, ki mi zna obremenit vseh osem jeder >:D in jih trenutno muci samo sest :(

cista poezija 8-)
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Road Runner ::

fuj kako grda reklama na koncu novice.
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

opeter ::

Grda reklama? Kje?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Looooooka ::

bi skor reku da se da dobit supermicrota z 2 quad xeonoma za ta denar.v bistvu za manj denarja =)

AntiFriz ::

Naj te popravim: skupna velikost diskov ni 750GB temveč 3TB. 750GB je največja kapaciteta enega diska. lp

opeter ::

Hvala AntiFriz za podatke. Ostalim se opravičujem :8)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Road Runner ::

Grda reklama? Kje?


odstavek s smajlijem na koncu.
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Pithlit ::

Appla iz principa ne bom nikoli posedoval... nobenega njihovega produkta. Niti tega pofejkanega kafeta. Sem se pa do solz nasmejal ob branju novice... "Mac Proja". :D :D :D "The overpriced taste of designer coffee in your cuddly home..."
Life is as complicated as we make it...

madviper ::

@primzx
Sam Apple je izdal dual-boot, ki omogoča namestitev WinXP na vse Intel-based kište. Res ne vem kaj bi rad več? :D

Drugač pa se sploh ne bi brano enega takega Mac-a z 8-mimi jedri, 3TB diskovja, 16GB rama in dvema 30" ekranoma >:D
I'd like to do something crazy!

primzx ::

@madviper:Hvala za podatek. Cist iskreno, nimam pojma o elektroniki, ki jo uporablja Apple, vendar bi rad vedel:D :D

Matek ::

Apple od prehoda na Intelove procesorje v glavnem uporablja cisto standarden hardver, ki ga lahko najdes tudi v kupu drugih prenosnikov. Windowsi tako delujejo brez problema. Sicer je pa tudi emulacija iz samega Mac OSa s pomocjo Parallels cisto enostavna.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Jst ::

Oprosti avtorju novice, hvala za vaš trud, ampak tale novice se bere pa kot kakšen PR.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple predstavil nove računalnike Mac Pro (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
6710500 (8134) Jst
»

Apple predstavil Mac Pro (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
12612760 (8756) opeter
»

Kateri CPU je boljši?

Oddelek: Kaj kupiti
162280 (1819) para!

Več podobnih tem