Forum » Kaj kupiti » kateri 24" monitor kupiti
kateri 24" monitor kupiti
Temo vidijo: vsi
petrus ::
Ve kdo mogoče kaj se dogaja z BENQjem v Sloveniji?
Precej modelov je izginilo iz naših spletnih trgovin, zelo sumljivo.
Stvari katere so še tri mesece nazaj bile dobavljive sploh ni več.
Precej modelov je izginilo iz naših spletnih trgovin, zelo sumljivo.
Stvari katere so še tri mesece nazaj bile dobavljive sploh ni več.
stati inu obstati
deadzone ::
Vsi zbrišejo Slovenijo, kot nezaneslivo. Kaj pa mislite, da bomo s takim poslovnim okoljem prišli =
AMD Fx-8120 4.5GHz, XFX 7870 2GB, TGX 4Gb 1600MHz, GIGABYTE 990XA-UD3
Xbox 360 Slim 500GB JTAGd Origin:Matija2209 Xfire:matijaz
Xbox 360 Slim 500GB JTAGd Origin:Matija2209 Xfire:matijaz
vaščan ::
Je pa dost cool igrat s vsynic on na 80fps hehe. Samo v najnovejših špilih ne gre grafična prešvoh.
Nyrix ::
Lep pozdrav zanimam se za ta monitor
http://www.benq.com/product/monitor/BL2...
Zadeva naj bi bila zelo blizu IPS monitorjem košta pa dobrih 200eur.
Blizu? Heh, poseka vse cenene AH-IPS monitorje.
Kaj pa je narobe z AH-IPS monitorji in zakaj bi bilo bolje kupit recimo LCD LED v rangu za 200€? Sam trenutno iščem katerega naj kupim in mi je ta monitor http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist... všečen (ima IPS, 5ms, hdmi ter audio out za xbox360 npr) ampak bi rad vedel vaše mnenje zakaj to nebi bila dobra izbira oz. kakšen monitor bi bil v tem cenovnem rangu bolši? Uporabljal bi ga predvsem za igranje iger, gledanje filmov ter brskanje po netu.
LordPero ::
IPS so hruške, LED so jabolke, torej so LCD prahruške, pred LEDicami pa smo imeli sveče.
Drugače, IPS/xVA/TN/OLED/etc. so vrste pikslov (panel), kako se ti vse tvoje (sub)pike na ekranu vrtijo, da ti spuščajo skozi razne barve oz., skupaj, sliko.
CCFL in LED so pa izvori svetlobe (sveče) za temnimi piklsi, ta izvor svetlobe oddaja "belo" svetlobo, ki jo panel filtrira v (+6bit za namene te debate) barve zate.
No, OLEDi, plazme etc. že same žarijo & ne potrebujejo tega tako urejenega.
Drugače, IPS/xVA/TN/OLED/etc. so vrste pikslov (panel), kako se ti vse tvoje (sub)pike na ekranu vrtijo, da ti spuščajo skozi razne barve oz., skupaj, sliko.
CCFL in LED so pa izvori svetlobe (sveče) za temnimi piklsi, ta izvor svetlobe oddaja "belo" svetlobo, ki jo panel filtrira v (+6bit za namene te debate) barve zate.
No, OLEDi, plazme etc. že same žarijo & ne potrebujejo tega tako urejenega.
LordPero
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LordPero ()
sevenofnine ::
Pozdravljeni
Pred časom sem se odločil da zamenjam moj star TN CCFL monitor z novim IPS LED monitorjem.
Odločil sem se za nakup LG 24EA53VQ, ker uporablja najnovejšo AH-IPS matriko in je ugodne cene.
Monitor me je zelo negativno presenetil. Po 30 minutah gledanja sem občutil veliko utrujenost,
kot da sem pred računalnikom že cel dan. Nato sem na forumih odkril, da je utrujenost vrjetno rezultat
PWM modulacije osvetlitve. Monitor je trpel tudi za slabim prikazom temnih prizorov, vrjetno zaradi ips glowa in backlight beadinga. Monitor sem kasneje prodal, ker ga nisem mogel uporabljati =(. Sedaj uporabljam star 19 inčni CCFL monitor star vrjetno 5 let...
Pred časom smo se odločili za nakup nove LED LCD televizije in ugotovil sem, da tudi ona uporablja PWM. Efekt utrujanja sicer ni tako zelo izrazit. Vrjetno ker sedim dalj stran, je pa prisoten.
Zanima me a je tudi koga od vas doletel ta problem?
Lp
Pred časom sem se odločil da zamenjam moj star TN CCFL monitor z novim IPS LED monitorjem.
Odločil sem se za nakup LG 24EA53VQ, ker uporablja najnovejšo AH-IPS matriko in je ugodne cene.
Monitor me je zelo negativno presenetil. Po 30 minutah gledanja sem občutil veliko utrujenost,
kot da sem pred računalnikom že cel dan. Nato sem na forumih odkril, da je utrujenost vrjetno rezultat
PWM modulacije osvetlitve. Monitor je trpel tudi za slabim prikazom temnih prizorov, vrjetno zaradi ips glowa in backlight beadinga. Monitor sem kasneje prodal, ker ga nisem mogel uporabljati =(. Sedaj uporabljam star 19 inčni CCFL monitor star vrjetno 5 let...
Pred časom smo se odločili za nakup nove LED LCD televizije in ugotovil sem, da tudi ona uporablja PWM. Efekt utrujanja sicer ni tako zelo izrazit. Vrjetno ker sedim dalj stran, je pa prisoten.
Zanima me a je tudi koga od vas doletel ta problem?
Lp
Sej da neboš mislu da je kakšen običen tn kej slabši od poceni ips ali va. Če si vzameš cajt in monitor skalibriraš ti bo vsak kazal zelo dobro sliko potem tisti malenkostni detajli ki jih mi običajni ljudje ne porajtamo v to se eni spušćajo samo to je brez veze. Ubistvu glavna razlika ki jo običn uporabnik porajta med tn va ips so vidni koti in kot si rekel da te monitor utruja.
speedtouch ::
sem kupil LG 24EA53VQ, in je dober monitor, nobenih mrtvih pikslov. Sicer se nisem šel skozi nastavitve ker še nisem imel časa.
lp.
lp.
skyline ::
vaščan, za PWM utripanje (utrujanje oči) je kriv zanič izveden backlight, ne tip matrike.
Problem pri TN je predvsem, da so barvni zamiki ob spremembi vidnega kota pri diagonalah nad 20" že res hudo moteči.
Problem pri TN je predvsem, da so barvni zamiki ob spremembi vidnega kota pri diagonalah nad 20" že res hudo moteči.
MrStein ::
Dizli so OK, bencinarji pa zanič (ali obratno).
To se ne da tako poenostaviti. Lahko komot najdeš TN, ki prekaša IPS v skoraj vsem in je tako boljša izbira. In seveda obratno. Ter:
- popolnega monitorja ni
- če pa je, pa si ga ne moreš privoščiti
Vsakega posameznega je treba presoditi po dejanskih lastnostih, ki ga ima.
To se ne da tako poenostaviti. Lahko komot najdeš TN, ki prekaša IPS v skoraj vsem in je tako boljša izbira. In seveda obratno. Ter:
- popolnega monitorja ni
- če pa je, pa si ga ne moreš privoščiti
Vsakega posameznega je treba presoditi po dejanskih lastnostih, ki ga ima.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()
RutS ::
bolj kot berem, manj mi je jasno od teh monitorjev :) Zanima me kakšnega mi predlagate, za vsakdanjo rabo(word,internet(se dosti bere in piše),filmi, igranje iger, gledanje v ekran do 10 ur na dan, tako da je "dober" za oči, 24",cena recimo do 260, kolikor stane Dellov U2412M, ki ga vsi tako hvalijo. Vidni kot me u bistvu ne zanima toliko, ker itak gledam v ekran vedno naravnost, oziroma si ga pri filmih prilagodim. Bi pa rad da je ta monitor dober za nadaljnih slabih 10 let(za primerjavo, sedaj imam malo manj kot 10let starega philipsa 190s, ki sploh ne vem katero matriko ima http://www.superwarehouse.com/Philips_1... , imam pa pri tem utrujene oči, če sem več dni zapored za računalnikom(brightness imam na 60 in monitor dovolj oddaljen od sebe, cca 90cm) hvala za odgovor in pomoč :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: RutS ()
Em, če gledaš 19" monitor na 90 cm, imaš oči utrujene, ker je predaleč.
Z U2412M boš težko falil. Mnenja glede utripanja njegove osvetlitve pri nižji svetilnosti so sicer deljena, ampak kolega, ki ima precej občutljive oči na podobne zadeve, na njem dela po cele dneve brez problemov.
Z U2412M boš težko falil. Mnenja glede utripanja njegove osvetlitve pri nižji svetilnosti so sicer deljena, ampak kolega, ki ima precej občutljive oči na podobne zadeve, na njem dela po cele dneve brez problemov.
Ja občutljivost na utripanje osvetlitve je zelo čudna reč. Teoretično utripanja nad 50 Hz ne bi smel zaznati... Moj nesrečni monitor LG 24EA53VQ je preizkusila tudi punca pa ni imela težav. Jaz pa se nisem mogel navaditi. Tudi CCFL osvetljitev utripa samo očitno intenzivnost utripanja ni tako močna kot pri LED PWM.
Zdaj sem v nakupu novega monitorja vrjetno znamke Benq. Problem pri tem je, da v sloveniji ne nadjem trgovine kjer prodajajo Benq. No prodajajo jih v Conradu za zasoljeno ceno, če primerjam z cenami na Geizhals-u.
Razmišljal sem tudi o Dell P2414H vendar so me odvrnile slike slabe temne slike višje v tem forumu. Včasih je kak temačni film (ali špil) in na takem monitorju se potem ne vidi ni....
Zdaj sem v nakupu novega monitorja vrjetno znamke Benq. Problem pri tem je, da v sloveniji ne nadjem trgovine kjer prodajajo Benq. No prodajajo jih v Conradu za zasoljeno ceno, če primerjam z cenami na Geizhals-u.
Razmišljal sem tudi o Dell P2414H vendar so me odvrnile slike slabe temne slike višje v tem forumu. Včasih je kak temačni film (ali špil) in na takem monitorju se potem ne vidi ni....
sevenofnine je izjavil:
Teoretično utripanja nad 50 Hz ne bi smel zaznati...
Nonsens.
50 Hz monitorjev sploh niso nikoli prodajali*, ker ni dovolj dober za človeške oči.
Je pa občutljivost različna od človeka do človeka, kot pač vse stvari.
* - no so bile neke izjeme, pred veliko leti
Motiti se je človeško.
Jackass ::
LCD je vsak dober za oči.
Jaz sem se enkrat pošteno nategnil z LG L2000C z IPS matriko. Takrat so ga na tem forumu, možno, da celo v tej temi vsi hvalili, pa ima totalno zanič ostrino. Vsak TN ga povozi na kilometer, še celo moj 5 let starejši 17" SONY.
Naprave (bodisi katerekoli) se kupuje zgolj in samo od preizkušenih proizvajalcev, ki so na nekem področju že dolgo časa. Torej pri zaslonih je to gotovo DELL. Dober je tudi Samsung in NEC.
Glede LG-ja bom rekel tako - je kot Kia pri avtomobilih. "Največ avta za vaš denar!" Ali ga je res, pa ve vsak sam!
Jaz sem se enkrat pošteno nategnil z LG L2000C z IPS matriko. Takrat so ga na tem forumu, možno, da celo v tej temi vsi hvalili, pa ima totalno zanič ostrino. Vsak TN ga povozi na kilometer, še celo moj 5 let starejši 17" SONY.
Naprave (bodisi katerekoli) se kupuje zgolj in samo od preizkušenih proizvajalcev, ki so na nekem področju že dolgo časa. Torej pri zaslonih je to gotovo DELL. Dober je tudi Samsung in NEC.
Glede LG-ja bom rekel tako - je kot Kia pri avtomobilih. "Največ avta za vaš denar!" Ali ga je res, pa ve vsak sam!
jAcKaSS
sevenofnine je izjavil:
Ja občutljivost na utripanje osvetlitve je zelo čudna reč. Teoretično utripanja nad 50 Hz ne bi smel zaznati... Moj nesrečni monitor LG 24EA53VQ je preizkusila tudi punca pa ni imela težav. Jaz pa se nisem mogel navaditi. Tudi CCFL osvetljitev utripa samo očitno intenzivnost utripanja ni tako močna kot pri LED PWM.
Vzameš dell u2414h že fabršk je dobr kalibriran samo v slo ga še ni za dobit za p2414h moraš icc profil naložit pa v kakšnih špilih ki ne šmirglajo icc profila povišat gamo.
Če gledaš benq jaz bi vzel tole zverino za 218eur. Baje je true 8bit va panell.
http://www.sestavi.si/index.php/item/di...
http://www.benq.com/product/LCD/BL2410PT
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: vaščan ()
m0LN4r ::
Tale monitor je tut kr dober oz. njegov bratec AHL:
ASUS VS24AH
ASUS VS24AH
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Recimo tale monitor samo ga ni nikjer več za dobit
http://benq.eu/product/monitor/g2420hdb/
Monitor je top se komot kosa na normal preset recimo s skalibriranim dell p2414h. Imam doma oba.
http://benq.eu/product/monitor/g2420hdb/
Monitor je top se komot kosa na normal preset recimo s skalibriranim dell p2414h. Imam doma oba.
Čeprav je TN?
Motiti se je človeško.
In to že star TN nobenih ledic pa vn meče take črne pa barve da samo gledaš idino vidni koti so slabi.
BENQ BL2410PT se mi zdi zanimiva izbira, vendar na testih link pravijo da uporablja PWM. Sicer naj bi to bila stara verzija monitorja preden je Benq začel proizvajat flicker free monitorje. Moral bi se pozanimat v trgovini kateri P/N prodajajo... Nočem kupit mačka v žaklju.... spet...
ASUS VS24AH je zelo zanimiv, ker je 16:10 vendar nisem našel da je PWM free...
Hecno je, da se znamka LG ni kvalitetna kljub temu da proizvaja panele, ki jih potem uporabljajo proizvajalci monitorjev naprimer DELL. Kot da bi KIA delala motorje za najboljše avte, sama pa je en drek :P
ASUS VS24AH je zelo zanimiv, ker je 16:10 vendar nisem našel da je PWM free...
Hecno je, da se znamka LG ni kvalitetna kljub temu da proizvaja panele, ki jih potem uporabljajo proizvajalci monitorjev naprimer DELL. Kot da bi KIA delala motorje za najboljše avte, sama pa je en drek :P
Zgodovina sprememb…
- spremenil: sevenofnine ()
Dr_M ::
Stvar je v temu, da folk hoce velike monitorje za 150-200€ in potem se spara vsepovsod.
Dej 400-500€, pa bo ql.
Danes so monitorji po res smesnih cenah, zato res ne mores pricakovat popolnosti.
Dej 400-500€, pa bo ql.
Danes so monitorji po res smesnih cenah, zato res ne mores pricakovat popolnosti.
strup121 ::
kaj pa tale monitorček
http://www.mimovrste.com/artikel/265000...
http://www.mimovrste.com/artikel/265000...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: strup121 ()
Isotropic ::
buy buy buy
ceprav za kaksnih 100e vec dobis ze korejskega 27" 2560x1440. je pa malo vecje tveganje pri posiljanju + nimas kaksne hude garancije (ne vem kako je s tem), so pa popularni zelo tut v slo.
http://www.joker.si/mn3njalnik/index.ph...
beri od tu navzdol, je ene par postov. 300e je stal skup s carino.
ceprav za kaksnih 100e vec dobis ze korejskega 27" 2560x1440. je pa malo vecje tveganje pri posiljanju + nimas kaksne hude garancije (ne vem kako je s tem), so pa popularni zelo tut v slo.
http://www.joker.si/mn3njalnik/index.ph...
beri od tu navzdol, je ene par postov. 300e je stal skup s carino.
U2412M se mi zdi vredu monitor vendar uporablja PWM. Enkrat sem ga zasledil tudi na bolhi ga je nekdo prodajal za 180 E. Mislim da ne upam it v nakup korejskega QX2710, kljub temu da je mamljiva ponudba. Pa tudi PWM free vrjetno ni...
Ima kdo kaj izkušenj s Samsung S24C750P?
Ima kdo kaj izkušenj s Samsung S24C750P?
Kolko pa je dejansko razlika če uporablja PWM ali ne? oziroma kolko to vpliva na oči, če že vsi priporočajo ta monitor...
Odvisno od tvojih oči. Pojdi ga pogledat nekam v živo, znižaj svetlost na 15 % in par minut glej v ekran.
U2412M ima sicer dokaj visoko PWM frekvenco (obstajajo PRECEJ slabši ekrani s tega vidika, pri tistih je utripanje res problem), ampak kljub temu nekateri pravijo, da jih moti. Kot rečeno - kolega, ki je precej občutljiv na podobne zadeve, dela na njem po 8 ur na dan brez problemov.
U2412M ima sicer dokaj visoko PWM frekvenco (obstajajo PRECEJ slabši ekrani s tega vidika, pri tistih je utripanje res problem), ampak kljub temu nekateri pravijo, da jih moti. Kot rečeno - kolega, ki je precej občutljiv na podobne zadeve, dela na njem po 8 ur na dan brez problemov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: skyline ()
So recimo kake strani na internetu kjer lahko testiraš monitor in vidiš recimo to utripanje, ali druge stvari? recimo ena http://www.lagom.nl/lcd-test/inversion....
Sem povprašal za monitor BENQ BL2410PT in so mi odgovorili, da je 9H.L9JLB.QBE. To je model, ki še ni brez PWM, če gledamo po podatkih link .
m0LN4r ::
Najboljše je it fizično v kak večji bigbang al harvey norman al podobnega pa se na lastne oke prepričaš. Se stavim, da 99% uporabnikov na sveti nebi opazlo razlike.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
So recimo kake strani na internetu kjer lahko testiraš monitor in vidiš recimo to utripanje, ali druge stvari? recimo ena http://www.lagom.nl/lcd-test/inversion....
To ni za to.
Motiti se je človeško.
Kokr sm bral po forumih, naj bi razen kakih starejših iger, vse podpirale to resolucijo. Bo pa zaradi več pikslov tudi grafična mogla dat več od sebe, oziroma bo manj fps-jev pri istih nastavitvah kakor za 1080.
PlayTheGame ::
kateri monitor je po vaĹĄe bolj primeren za igranje iger 16:10 ali 16:9, gledam pa 24"
Odvisno kakšne igre se bodo igrale. Zlasti za kako FIFO ali PES osebno preferiram 16:9, ker se vidi več v širino. Sicer lahko vidiš tudi pri 16:10 enako v širino, samo potem imaš zgoraj in spodaj črn rob, kar me osebno moti. Pa tudi nasplošno mi za igranje bolj ustreza 16:9, kar je logična posledica vidnega polja naših oči. Edino pri platformskih igrah (strategije) bi rekel, da je razmerje 16:10 boljše. Imam doma obe vrsti monitorjev tako, da lahko neposredno primerjam. Je pa to zgolj moje osebno mnenje, večina ti bo itak predlagala 16:10 (če pobrskaš po tej temi malo nazaj), ki je za vse ostalo uporabnejše razmerje (razen za filme, katerim bi pa itak najbolj ustrezalo 21:9).
MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold
traks ::
Je sploh je kakšna bistvena razlika med dell U2414 in U241?
Nameraval sem kupiti u2414, vendar ga nikjer ne dobim zato razmišljam o nakupu u2412. se torej splača poiskati ta novejšega ali je vseeno kaj vzamem?
Potrebujem ga pa za foto/video obdelavo.
Nameraval sem kupiti u2414, vendar ga nikjer ne dobim zato razmišljam o nakupu u2412. se torej splača poiskati ta novejšega ali je vseeno kaj vzamem?
Potrebujem ga pa za foto/video obdelavo.
U2414 ima razmerje 16:9, kar pomeni manj delovne površine.
Drugih večjih razlik ni. Ima pa U2414 osvetlitev rešeno brez PWM.
Drugih večjih razlik ni. Ima pa U2414 osvetlitev rešeno brez PWM.
Mogoče kdo ve kje bi se dalo pri nas kupiti U2414 ali pa vsaj v bližini(avstrija,nemčija...)
Ker glede PWM se slišal da ni dober za oči če ga uporabljaš veliko.
Ker glede PWM se slišal da ni dober za oči če ga uporabljaš veliko.
Tomson ::
Na enaa.com ga imaš za 250€ ...
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: traks ()
Daš mal več pa kupiš dost kvalitetn monitor http://www.comshop.si/shop/RaCunalniStv...
PWM free
PWM free
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: vaščan ()