» »

Pc za grafično oblikovanje

Pc za grafično oblikovanje

amigoo ::

Zdravo!

Potrebujem nasvet, kakšen računalnik naj kupim predvsem za grafično oblikovanje in pa ostale šolske stvari. Tam od 150 do 200 k oz nekje do 900 eur. Zanima me tudi za monitor.

Svetujte prosim

bluefish ::

za grafično oblikovanje potrebuješ predvsem dober procesor in zadostno količino RAM-a. Tudi kakšen hitrejši disk bo pripomogel h boljšemu delovanju. Grafična kartica ni nujno, da je najboljša.

Na splošno bi ti svetoval:

procesor: Core 2 Duo E6300
RAM: vsaj 2 x 1GB vezana v Dual Channel
grafična kartica: 7300 GT bo povsem dovolj (vzemi tako, ki ima dva DVI-D izhoda)
trdi disk: vsaj enega Raptorja za OS in programe in nek "normalen" 320 GB disk za shranjevanje podatkov

Izbira monitorjev na tržišču je kar velika, vendar pa ima večina bolj zanič matriko. Za 900 € boš bolj težko dobil računalnik + boljši monitor. Vsekakor pa išči monitorje z PVA matriko, ki ponuja dober kontrast in svetilnost. Le odzivni čas je malo večji, kot pri cenejših modelih, vendar pa tega s prostim očesom ne opaziš. Sicer je odvisno, koliko denarja boš namenil monitorju, vendar naj bo vsaj 19".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

ripmork ::

jap, bluefish dal kar dobro osnovo, bi ti priporočal da če kupuješ monitor za grafično oblikovanje ne šparat, ker s povprečnim monitorjem se z grafiko ubadat je slaba izbira.
19 inči so danes že zelo cenovno ugodni, tudi taboljši modeli, bi se na tvojem mestu le izogibal kakih sumljivo poceni 21 inč WD modelov, ki so dost popularni ratali...
Bolje en spodoben19 inč (in če paziš da imaš grafično z 2x DVI čez čas ko nabereš keš dokupiš še en 19 inč monitor z enako resolucijo in imaš ogromno delavno površino - dual screen setup)

Sam tudi razmišljam o zelo podobnem PC sistemu (imam tudi podobne zahteve - delo v 2d / 3d /CAD programih ), pa me zanima nekaj stvari (če bi mi kdo pomagal razložit)

- Raptor kot hiter kompakten disk je super stvarca za OS - kako pa je z glasnostjo? se res splača taka konfiguracija?
- Core 2 duo je očitno res dober in popularen lately, pa me zanima ali je upravičen nakup tudi za ne-navijalce? ali je pridobitek res tako huge da je že kar greh če jih ne naviješ vsaj malo?
ker sam raje grem na varnost pa stabilnost/ vzdržljivost komponent, kot pa da bi delal neke rekorde v navijanju, a če bi se dalo varno in z default hlajenjem dobro navit clock bi bilo to res gut.
aja, pa še to - grafično bi imel samo eno da bi bila pač notri (ker iger pratkično ne igram več, rabim pa jo), naj bo ATI in nekje v nižjem cenovnem rangu (dam raje ostanek za več RAM-a)
Katero bi priporočali?
Obstaja kaka poceni ATI kartica, ki je novejše generacije (vsaj od moje trenutne 9500 PRO) in bi imela dva DVI izhoda?

tnx za kak nasvet:)

bluefish ::

sicer sam osebno trenutno uporabljam AMD procesor (Athlon 64 3200+), vendar pa menim da so novi Inteli boljši od AMD-jev. Vsekakor pa med njimi ni ogromne razlike. Če si pristaš AMD-ja pač kupiš le-tega.
Z glasnostjo Raptorjev nisem seznanjen, vendar pa je na netu kar veliko reviewov.

EDIT:

Review na Hot Hardware in zaključek o glasnosti:

On the acoustics side of the equation, subjectively we would offer that the WD1500 and WD740 are also very similar. These drives do have an audible whine on spin up and spin down that is perhaps more pronounced than many 7200 RPM drives but again we wouldn't classify their noise levels as offensive, even for those of you that are hell-bent on a super quite system. By comparison, the 7200RPM DiamondMax 10 drives we tested along side the WD1500 Raptors, list a 25 - 38db acoustic specification, while Western Digital lists 29 - 36db (idle to seek noise levels) for the WD1500 series. We would concur with these specs. The Raptor WD1500 has ever so slightly louder spindle and motor acoustics than some 7200 RPM drives but under seek operations the heads are relatively quiet. These new Raptors are pretty much middle of the pack as far as noise is concerned as well. At least on our humble opinion.

Sodeč po napisanem niti ni preveč glasen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

opeter ::

Če se resnično želiš ukvarjati z barvami pri oblikovanju, si kupi kak boljši S-IPS LCD monitor. TN, PVA, MVA in podobne tehnologije kar pozabi.
Še boljši bi bil kak LED panel (aka NEC SpectraView). Ampak je za navadne smrtnike nedosegljiv.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

koyotee ::

zakaj pa nebi kupil rabljenega crt ala 21"? jih dobis ze za okoli 100€, solidne monitorje. Zakaj bi kupoval LCD, 19ke se zacenjo pri okoli 200€ in za tak denar dobis krs od lcd-ja.
Razmisli malo, jaz osebno bi raje vzel crt. Potem ko bos z oblikovanjem zasluzil nekaj denarja pa kupis LCD-ja 0:)
lp
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

amigoo ::

Kaj menite katera izbira je boljša?
Monitor LCD 19" Samsung 940BF ali LCD 19" Samsung 940BW

bluefish ::

oba sta bolj tako tako. Če že izbiraš med 19" monitorji izberi 193P+, ki je veliko boljši od obeh dveh. Res pa je, da ni širokozaslonski.

koyotee ::

saj pravim, za malo denarja malo muske, v tvojem primeru bi vzel 21"crt
lp
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

opeter ::

Mogoče ima koyotee v tem primeru prav. Jaz kaj "slabšega", kot je S-IPS panel, ne bi kupoval za grafično oblikovanje. :|
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Jux ::

Moram se strinjat z prejšnimi avtorji glede zaslonov.

Če kupuješ za oblikovanje, potem rabiš kvaliteten zaslon. IMO je zaslon bolj pomemben kot računalnik (tudi več denarja se investira vanj) ker je to stvar ki jo od vseh komponent pri računalu obdržiš najdlje. Pomisli kdaj si nazadnje menjal zaslon? Osebno imam doma enega Samsunga 959NF že kakih 5 let in ga bom menjal z monitorjem na S-IPS matriki (ali boljši, če bo kaj takega zunaj). Vse ostalo ima slabše barve (še posebej TN monitorji, ki jih tipično prepoznaš po super nizkih cenah in nekonsistentnih osvetlitvah od zadaj. To pomeni da bodo barve na zaslonu odvisne od tega kako dobro je proizvajalec osvetlil zaslon (poceni = slabo, poglej zadnji 22" samsungov LCD) in od tega pod katerim kotom gledaš zaslon. V primeru da ti pada kakšna svetloba na zaslon obvezno vzami mat zaslon (razni xbrite, glaretype etc... so neuporabni pri dnevni svetlobi).

Trenutno je tako, če bi kupoval zaslon bi kupil 20" Phillips 20WP7 Brilliance (najcenejši s SIPS matriko) - odličen zaslon, v arhitekturnem podjetju kjer vzdržujem računalnike si lastimo že prek 20 takih LCDjev (in predhodnikov tega modela) in so super.

Če pa bi rad prišparal oz. kupil poceni monitor, POTEM NE KUPOVATI LCDJEV. Poceni LCDji so za igre in pisarno ok, za karkoli resnega pa nažalost ne (če bi rad imel kolikortoliko pristne barve). Raje poišči kvalitetni 19" CRT (Samsung 959NF, kakšna 19" trinitronska Ilyama, Eizo ali Sony), oz. če najdeš 21" CRT. Veliko te robe se trenutno prodaja, ker ljudje prehajajo iz CRT na LCD.

PS: Odločil sem se da še malo potrpim na 959NF, počakam da pade cena 24" SIPS in potem v nakup. Kar milo se mi stori, ko gledam v zda -> 24" Dell (z SIPS matriko) dobiš za 700 USD!!!
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jux ()

Jux ::

Aja.. še to.. odlični testi zaslonov so na www.behardware.com. Tam boš tudi videl razliko med TN, MVA, PVA in SIPS matrikami.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

opeter ::

Osebno imam doma enega Samsunga 959NF že kakih 5 let in ga bom menjal z monitorjem na S-IPS matriki (ali boljši, če bo kaj takega zunaj)

Saj je, samo je "še" predrago: LED tehnologija. Uporabljajo jo nekateri monitorji podjetja NEC (serija SpectraView - ampak ne vsi, le nekateri v rangu 21" - 2180 LED Reference).
So pa še neka druga podjetja, recimo EIZO, Quato (poglej IntelliProof serijo), ki imajo pravtako odlične S-IPS in LED zaslone.

Edina ovira pri teh je za večino smrtnikov - CENA.

PS: mogoče je za "klasično" grafično oblikovanje dovolj serija Quato Intelli Color. Saj se da tudi te zelo lepo kalibrirat.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

Jux ::

Dobr, zdej itak govorimo o zaslonih za domačo uporabo - Quato, Eizo, Spectra View, to je vse preveč na pro in predrago za domačo uporabo. Brez kalibratorja si tukaj itak mrzu.

Bo pa tud LED zaslonom padla cena - Samsung je zdej izdal prvi za množice namenjen LED zaslon, test maš na behardware.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

amigoo ::

Tole je moja izbira

Procesor:Intel Core 2 Duo E6300, 1.866GHz 2MB 1066MHz, LGA7 226,00 196,62 47.118,02
Osnovna plošča :ASUS P5B 156,96 133,27 31.936,03
Pomnilnik: OCZ 1GB DDR2 PC2-6400 Gold GX XTC 85,68 77,11 18.479,12
Grafična: nVidia Club 3D PCI-e GF7300GT, 256MB GDDRII, TV+DV 96,68 87,01 20.851,56
Disk: WD3200JB 320GB, 7200rpm, 8MB 111,00 97,68 23.408,04
Dvdrw: DVD +/- RW NEC, AD-7170A , BULK, 18x, èrn 36,58 34,75 8.327,73

sedaj pa me zanima še za ohišje, napajalnik iz zvočno ostalo pa mislim, da je vse. Kaj priporočate? Lahko pokomentirate tudi izbrano.

Zanima me tudi če kdo ve kdo bi mi to sestavil skupaj. Gledal sem na sestavi. Si??? Je to cool.


ps. cifre zraven so cene v eur z ddv in brez ter cene v sit

bluefish ::

glede na to, da boš računalnik v glavnem potreboval za grafično oblikovanje, zvočne kartice ne rabiš, saj je tista integrirana na matični plošči popolnoma zadosti.
Ohišij je na izbiro na tone - izberi tistega, ki ti bo všeč. Odvisno seveda, koliko si zanj pripravljen dati, vendar ti svetujem Chieftecha, ki je prostoren in dobro prezračen.
Menim, da si računalnik lahko sestaviš sam, saj je ob vsaki komponenti priložen dober vodič o njeni vgradnji. Prebereš pa si lahko tudi članek o tem tukaj na ST.

Sicer pa kar vredu izbira. Nekateri imajo zadnje čase sicer slabe izkušnje z NEC-ovimi pekači. Svetoval bi ti, da čes čas kupiš še dodaten giga RAM-a. Sicer pa je kar ugodna ponudba za uporabnike ST v bannerju na vrhu strani (2GB OCZ RAM-a za 200€).

Dado55 ::

Tud js kopujem neki v tem stilu za graficno oblikovanje. LCD ze imam LCD 19" NEC MultiSync 90GX2 Pro. Doma imam tudi 2x raptorX tako da jih bom dal v eden od teh dveh sistemov.

Kater se bol splaca oz. je boljsi. Navijanje pride v postev. Pri obeh sistemih je 4gb spomina kar se mi zdi skoraj nujno za te zadeve, ce hocem res gladko delovanje
Torej katerega priporocate? Pa kaj bi vi spremenili na mojem mestu.. denar ni taka ovira, meja nej bi bla 1000€ +/- 200€

INTEL VARJANTA

Matična plošča Gigabyte GA-965P-S3, 775 - 119€
Procesor Intel Core2 Duo E4300 1.8GHz, 775 – 174€
2xPatriot DDR2 2 x 1GB 800MHz DL PC2-6400 – 163€
Grafična kartica XFX GeForce 7300GT, 256MB, PCI-e – 90€
Trdi disk WD 400GB, 7200rpm, 16MB, SATAII – 129€
Napajalnik Enermax Liberty AL-059 (ELT500AWT) 500 W – 108€
Ohišje akasa AK-ZEN 01 WH brez napajalnika belo – 52€

CENA: 998€



AMD VARJANTA

Matična plošča Asus M2N-E, AM2 – 98€
Procesor AMD Athlon 64 4200+ X2 Dual-Core Box, AM2 – 159€
2xPatriot DDR2 2 x 1GB 800MHz DL PC2-6400 – 163€
Grafična kartica XFX GeForce 7300GT, 256MB, PCI-e – 90€
Trdi disk WD 400GB, 7200rpm, 16MB, SATAII – 129€
Napajalnik Enermax Liberty AL-059 (ELT500AWT) 500 W – 108€
Ohišje akasa AK-ZEN 01 WH brez napajalnika belo – 52€

CENA: 962€

jest10 ::

Če ne boš navijal, sta si sistema nekako enakovredna. Če nisi pristaš kakšne znamke, vzemi cenejšega

Dado55 ::

Ja navil bom, da izkoristim do konca. Bolj se nagibam k intel varjanti, pa bi vi se kaj spremenili al pa dodali?

MeGreat ::

plata raje p5b rami pa raje ocz če boš navijal
Pa tudi tisti 400gb disk ni glih najboljše razmerje med ceno/velikostjo diska

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MeGreat ()

Domina ::

Zdravo, zanima me kakšna se zdi tale konfiguracija. Predvsem me zanima za osnovno ploščo če je to kul. Enako bi komp uporabljal za grafiko. Pa še nekaj me zanima to je konfiguracija na sestavi. si, pa me zanima če ima že kdo izkušnje s tem.


# (Osnovna plošča) MSI - MSI 965 NEO F conroe, S775, P965, PCIe, DDR2, GLAN (118.8)
# (Procesor) Intel - Intel CORE 2 DUO E6300, 1.866 GHz 2MB, LGA775 (192.6)
# (Pomnilnik) OCZ technology - OCZ DDR2 2G Kit, PC2-6400 800MHZ, XTC hladilnik (183.34)
# (Grafična kartica) Club 3D - nVidia Club 3D PCI-e GF7300GT, 256MB GDDRII,TV+DVI (86.4)
# (Trdi disk) Western Digital - WD 320GB SATA2, 16Mb, 7200rpm, (WD3200AAKS) (98.1)
# (Optična enota) NEC - DVD +/- RW AD-7170A , NEC, BULK, 18x, črn (33.12)
# (Ohišje) LC Power - Ohišje LC 901S, MIDI,U/A,350W,ATX/mATX, silv/black (37.8)

skupaj: 750,16 eur

Bi kdo kaj vzel, dodal, zamenjal??

mtosev ::

Da zamenja ta jajca od 350W LCja.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Dado55 ::

Plata je ta isti kurac za manjso ceno. Isti chipset ima, samo SLI podpore nima ;) rame bom pa najbrz cellshock uzeu. Kateri pa so boljsi cellshock al OCZ?

Cokolesnik ::

Odločil sem se nabaviti nov LCD in sicer Philips 200WP7ES Brilliance (Jux: v prispevku si pri navedbi oznake tega modela pozabil eno ničlo :). Naj povem, da doma rišemo z Autocadom, poleg tega se rač. uporablja za deskanje in pisarniško delo. Doslej sem uporabljal 19" CRT od Sonyja.

Je odločitev prava glede na željo, da bi želel res kvaliteten zaslon za omenjeno delo v rangu do 140.000 SIT ?
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Zgodovina sprememb…

opeter ::

Mislim, da je, ja. Mogoče kak LG LC2000 je nekje v istem rangu, ampak se nekateri glede tega pritožujejo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Cokolesnik ::

Nekaj me le skrbi. Med ločljivostmi, ki so na voljo pri uporabi 19" CRTja, ni 1680 x 1050, saj je slednja navedena kot priporočljiva za omenjenega Philipsa. Ali to pomeni, da se bodo razpoložljive ločljivosti samodejno spremenile ob priključitvi novega LCDja ali to nemara pomeni potrebo po zamenjavi grafične kartice, da se nov zaslon optimalno izkoristi?

Grafična kartica je Nvidia GeForce2 MX ( specifikacija), sicer starejša, a Autocad 14 in dosedanja ločljivost 1024x768 ji ne dela nobenih težav.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Zgodovina sprememb…

opeter ::

Evo, za te LCD-je je priporočljivo imeti DVI priklop. Verjetno tvoja grafična tega nima, ali?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Cokolesnik ::

Nima, ima analogni izhod. Mi je pa prijatelj sporočil, da obstaja program, ki ti omogoča nastavitev poljubne ločljivosti, ne glede na tiste običajne v nastavitvah grafične kartice.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Zgodovina sprememb…

bluefish ::

monitor LCD ti bo ob priklopu v Win prikazal sliko v tisti resoluciji, kot jo imaš sedaj nastavljeno. Potem pa jo le še spremeniš.

suntrace1 ::

Ne vem, meni navijanje in grafična postaja ne gresta skupaj. Prej brezkompromisna stabilnost in zanesljivost sistema.
In vsaj 2GB rama, manj sploh ne če kdo resno delati (ogromni file-i, več aplikacij hkrati, ...)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik in monitor za 3D design in render (za 2000 EUR)

Oddelek: Kaj kupiti
202103 (1711) dmk
»

Kupuijem računalnik, ki bo primeren za grafično oblikovanje

Oddelek: Kaj kupiti
324644 (3790) opeter
»

Kateri 20"LCD monitor kupiti

Oddelek: Kaj kupiti
354545 (3674) Ted
»

Računalnik za oblikovanje

Oddelek: Kaj kupiti
61048 (956) Elemen_T
»

Prosim za pomoč pri nakupu novega računalnika

Oddelek: Kaj kupiti
181413 (1075) Jan987

Več podobnih tem