» »

Polaganje parketa

Polaganje parketa

Mercier ::

IT je šit, sem se že naučil polagat keramične ploščice, nisem pa še usvojil umetnost parketarstva.

Bistveno vprašanje: ali lahko brusim parket z navadno brusilko? Pa drugo (tretje) brušenje? (lak)

Torej, če je tole izvedljivo, lahko kdo malo opiše celoten postopek.

Situacija pa je nekako takšna - imam starejši parket, mislim, da so samostojne ploščice, ki se mi čisto dopade, ampak na nekaj mestih malo škripa. Predstavljam si, da bi isti parket položil na novo. Verjetno bo treba še kakšen meter kje dodati, če mi bo uspelo dobiti takšen parket.

Avenger ::

Hehe, si pa korajžen... :8) Če polagaš tiste ploščice moraš bit, kolikor vem, hudo hudo natančen, sicer ti gre mimogrede postrani in imaš vse krivo pa špranje vmes.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

kekz ::

Ploščice v hiši sem polagal sam. Parket tudi. Ampak brusiti ga pa ne moreš kar tako. Zagotovo je preveč zamudno in tudi ravno ne bo (če boš pogledal proti svetlobi). No če boš uporabil res hud mat lak, se ne bo toliko videlo. Jaz sem ga dal brustiti. Od dobrih 50m2 je nastalo hudičevo veliko lesnega prahu (pol škatle od televizorja :D ). Lakiral sem potem spet sam.

Precej pomembno je tudi, kakšno lepilo izbereš. Jaz imam kar velike dilce (50x8cm) in sem lepil samo z dvokomponentnim poliuretanskim lepilom. Je bolj zamudno, ker si ga moraš sproti namešati, ampak drži pa. Sem imel poplavo, pa se na parketu ni dosti poznalo (ni popustil, se napihnil itd).

Stajerc ::

Ja pol pa ti zaradi amaterske izdelave odstopi čez kaki dve do tri leta.

Men je delal mojster pa očitno ni bil taki mojster čeprav je to delal že pol živlenja in eno jutro stopim v sobo in je pol sobe v taki polkrog napihnjeno in odstopilo seveda.

Tako da daj rajše tistih par jurjev mojstru da ti položi kot treba.

Da bi brusil z brusilko parket? Pa kaj si ti ja malo nor. Saj to ne moreš tak no. Kako bi te to bilo.

Če hočeš na vsak način prišparati sam potrgaj ven kaj imaš in pripravi podlago (estriha ne delaj sam ker č boš naredil zanič estrih si delal vse zastojn).

Torej estrih (izravnalna masa) če je potreben in parket in brušenje parketa z za to namenjenim strojem ti vsaj naj opravi profesionalec ti pa sam lakiraj pa pribij okrog robove če spet hočeš nekaj prišparati pa če še boš sam pripravil podlago b pa par jurčkov majn te prišlo.

Moj nasvet? Če razmišljaš o brušenju parketa z brusilko že to vse pove da nimaš ti kaj parketa polagati in boš naredil več škode kot koristi in upam si trditi da boš imel več stroškov na koncu.
Have a nice day.

Ejsi_Disi ::

Bom samo to svetoval. Če boš brusil hrastov parket obvezno uporabi zaščitno masko. Je dokazano rakotvoren.

Mercier ::

Kul, sem vedel da znate. :) Hvala za odziv, vaše izkušnje in nasvete!

Kako je z natančnostjo? Natančnim polaganjem. Si zarišeš s svinčnikom na tla prej, al kaj? Ni ravno križcev kot pri ploščicah...

Drugače je pod raven in s tem ne bi smel imeti problemov.


@Stajerc

Pa ni to cepljenje jeder. Saj razumem, da je vsako stvar treba znati, ampak lahko si privoščim vložek več truda in časa kot mojster. Sploh pa sem že toliko star, da sem videl že dovolj "mojstrov", "profijev" in ostalih doktorjev na vseh področjih. Če hočeš, da je narejeno (prav), naredi sam. To, da vprašam za brusilko ne dokazuje, da ne morem položiti sam, pač pa, da si bom pred delom nekaj stvari razčistil. Mogoče pa tudi o obsegu naredi-sam dela.

Tudi ne gre za prišparanih nekaj jurijev, ker je obseg dela takšen, da če delam sam, lahko speljem, če pa pustim, da "sredi sve majstor", potem lahko neham. Ni le parket, je še nekaj lažjih zidarskih del, keramika, knaufanje, splošno in oporabno fizičarenje...

kekz ::

Pred leti sem, zdi se mi da v Bauhausu, zasledil, da izposojajo tudi brusilni stroj za parket.

Čeprav mi to ni preveč jasno, ker na novo položen parket se brusi v več fazah z različnimi stroji. Najprej grobo s tračnim brusilcem in potem še fino z vibracijskim (ali krožnim?).
Grobo brušenje parket izravna in res vzame stran kar kak milimeter. Površina je sicer potem ravna vendar hrapava.
Fino brušenje zadevo samo še zgladi. Če brusiš že položen in lakiran parket za novo lakiranje, se 1. faza najbrž preskoči.

STASI ::

Za brušenje je potreben samo en stroj, kateremu menjaš "šmergel" papir.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Topli pod, laminat, parket, vinil? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11240274 (19241) SmotaniJanez
»

Strošek obnove stanovanja

Oddelek: Loža
148278 (7688) eko_2k4
»

Brušenje in lakiranje parketa

Oddelek: Loža
85066 (4717) Bojan xxxx
»

Obnovit parket ali nanj položit laminat ?

Oddelek: Loža
4519130 (18055) logit
»

Urejam si sobo, katero talno oblogo priporočate? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6714945 (10934) c3p0

Več podobnih tem