» »

denar - menjalni tečaj

denar - menjalni tečaj

slovencl ::

Zanima me, kdo in kako se določi tečaj med dvema denarnima valutama?

luli ::

V bistvu trg. Banka sicer določi nek tečaj, ampak na koncu ga vedno trg korigira. Če npr. začne zmankovati € se dvigne menjalni tečaj in to se dela tako dolgo, dokler se splača.

smetko ::

Da trg določa ceno sicer do neke mere velja, vendar pa na ta trg lahko z svojimi vzvodi vpliva tui centralna banka države, včasih pa tudi kakšna večja denarna inštitucija.
Pri "vzvodih" mislim predvsem na prodajo/nakup valute oziroma dvigom/spustom obrestnih mer s čimer napravijo določeno valuto za bolj/manj privlačno za denarne tokove.
No comment

IgorGrozni ::

Kakšno je razmerje moči med trgom in centralno banko je lepo pokazal Soros Georgij. Ker so bile nekatere centralne banke nadute in so precenjevale svojo moč... je Soros obogatel.
Še en primer je Azijska finančna kriza pred leti, ko so nekatere centralne banke zlile miljarde na trg, ...a brez efekta.
In poglobile krizo.

Tjah !

slovencl ::

Kaj pa če bi zdej banka slovenije rekla, da je menjalni tečaj tolk in tolk...a to potem ostale države to kar privzamejo?

Buldožer ::

Ga ne kar prevzamejo, treba je vzdrževat devizni tečaj. Skoraj tri leta ima tolar fiksen tečaj na evro, zaradi kriterijev za vstop v evroobmočje. Že do maja 2004 je tečaj enak 239,64 sit za €, in za stalen tečaj se je treba kar potrudit. Če je tečaj manjši kot 239,64 sit za € centralna banka pospešeno kupuje devize z tolarji, poveča količino tolarjev v obtoku in posledično zmanjša povpraševanje po tolarju in tečaj se spet vzpostavi na 239,64 sit za €. Če pa je tečaj višji od 239,64 sit za € pa ravno obratno. Za to mora imeti centralna banka kar nekaj denarnih rezerv. Povpraševanje po tolarjih lahko zmanjšamo tudi z povečanjem obrestne mere, saj višja obrestna mera pospešuje varčevanje in zmanjšuje izposojanje, se pravi, da se zmanjša količina denarja v obtoku. Znižanje obrestne mere deljue ravno obratno. Z obrestno mero prav tako upravlja centralna banka.

Kar se pa tiče špekulativnih napadov na valuto, pa je njihova uspešnost odvisna od tega, kdo ima za seboj več rezerv. Napadalec ali centralna banka.
Več glav več ve. No, ni nujno!

slovencl ::

Če je tečaj manjši kot 239,64 sit za € centralna banka pospešeno kupuje devize z tolarji, poveča količino tolarjev v obtoku in posledično zmanjša povpraševanje po tolarju in tečaj se spet vzpostavi na 239,64 sit za €.

Kako se spet vzpostavi...kar sam od sebe...saj banka sama sebi določa menjalni tečaj. Pač naj reče - tečaj je tak in pika, pa naj bo povpraševanje kakoršno pač hoče bit.

Buldožer ::

No, denarni tečaj je cena tuje valute oz. cena tolarja v tuji valuti. Kot vsaka cena se tudi ta določa na trgu v presečisču med ponudbo in povprašvevanjem. Ko centralna banka objavi fiksni tečaj, z instrumenti, ki sem jih omenil zgoraj vpliva na povpraševanje oz. ponudbo tolarja in tako vzdržuje fiksni tečaj. Če je zdej kaj bolj razumljivo.
Več glav več ve. No, ni nujno!

Tody ::

Na začetku se menjalni tečaj pojavi glede na to koliko "kapitalskih rezerv" ima država. Torej ker nas je slovenclnov bolj malo smo imeli tudi takrat kumulativno malo denarja v primerjavi z ostalimi državami in od tega tudi potem razmerje SIT proti ostalim valutam. Hrvatov je bilo več in že zarad tega so imeli drugačno razmerje.

Trg zdej regulira tečaj regulira ga tudi država/EU z raznimi obrestnimi merami in spuščanjem več ali manj gotovine v obtok.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenski tolarji

Oddelek: Loža
212926 (2098) korenje3
»

Evro kalkulator (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
918168 (5261) Trubadur
»

Nakup Evra

Oddelek: Loža
243684 (2831) Matev
»

Denar v obtoku

Oddelek: Problemi človeštva
405078 (4237) borchi
»

DOS program za trgovino in izpisovanje predpone SIT

Oddelek: Programska oprema
121746 (1534) krneki0001

Več podobnih tem